Af Leif Thygesen
Den 7. maj i år fyldte Tolo Roklub ti år. Udviklingen er gået stærkt, og i dag er Tolo en veletableret klub, der sender flere hundrede danske roere til Grækenland hvert år.
Roinfo satte en smuk sommeraften de to ”bagmænd” for Tolo Roklub, Bo Markussen og Søren Uldall, stævne i Bryggens Roklub for at få en snak om Tolo Roklub.
”Min største oplevelse som roer er faktisk hele opstarten af Tolo Roklub”.
”Min største oplevelse som roer er en rotur fra Sæby mod syd. Vandet var som et spejl men med lange rolige dønninger. Lys, stemning ja, alt gik op i en højere enhed. Den tur glemmer jeg aldrig. Men også starten af Tolo Roklub er noget, jeg vil huske”.
Bo og Søren lærte hinanden at kende på en madpakketur fra Roklubben SAS til Ishøj. I madpakketuren var der deltagelse fra blandt andet Roklubben SAS og Roklubben Øresund. Bo havde bemærket turen og fik lov til at deltage. Hanne Vinther, Roklubben Øresund, satte bådeholdene, og Bo og Søren endte i samme båd. Senere blev det til flere ture sammen blandt andet en tur Saltholm rundt.
Starten
”Det var oprindeligt Kate Skavin og Anette Olsen, der arrangerede tur til Tolo i 2008. Jeg blev bedt om at køre bådene til Grækenland, fortæller Søren. Det med at transportere både er jeg nærmest opflasket med. Min far kørte mange bådtransporter for Viborg Roklub og andre jyske klubber, så jeg har nærmest kørt med både, fra før jeg fik kørekort. I forbindelse med turen til Tolo i 2008 var jeg i Grækenland i ni uger, og jeg faldt nærmest pladask for grækerne og Grækenland. Optakten til turen var dog ikke uden dramatik. Fire uger før vi skulle afsted, viser det sig, at den campingplads vi havde udset os ikke kunne modtage os, men det lykkedes at finde en anden campingplads, og havnepolitiet gav lov til, at bådene kunne ligge lige ud for den første campingplads, vi havde udset os.
Ved juleroningen i 2010 kommer Kate Skavin og prikker Bo og mig på skulderen og siger: Kan I ikke arrangere en tur til Tolo i 2011? Og jo, det kunne vi jo godt, og så slog vi en tur op på samme måde som i 2008. I 2011 var der torden og lyn, da vi ankom, og det viste sig også, at der var praktiske problemer omkring serveringen af morgenmad. Grækerne serverede morgenmaden individuelt i stedet for, at alle fik serveret morgenmad samtidigt, og det tog alt for lang tid. I Tolo skal man helst på vandet så hurtigt som muligt og få roet inden vinden kommer omkring kl. 14.00.
Efter endt fotografering tager vi plads på Bryggens Roklubs altan med en flot udsigt over Sydhavnen. Bryggens Roklubs nye klubhus er et spektakulært byggeri, og fra vores position kan vi i havnen se robåde, havnebusser, kajakker og en otter, der er ude at træne. Søren og Bo kommer med et par faglige kommentarer til otterens roning. Vores placering på altanen udendørs har den fordel for Søren, at han undervejs i interviewet kan nå at brænde et par cigaretter af. Både Bo og Signaturen kommer med et par bemærkninger til cigaretterne – jo, det er nemmere at være roer end ryger i dagens Danmark.
Man kan også mærke, at Bo og Søren har tilbragt meget tid sammen under transporterne til Tolo. Når Bo begynder at fortælle noget, kan Søren sagtens fuldende historien og omvendt, og bag det hele ligger stoltheden og glæden over at have gjort noget for andre og lavet noget varigt i dansk rosport.
Antonis giver et tilbud til Tolo Roklub, som man ikke kan sige nej til. Normalt vil en overnatning koste 50 – 60 euro, men for medlemmer af Tolo Roklub er prisen 25 – 35 euro inklusiv morgen- og aftensmad. Morgenmaden serveres samtidigt for alle, så der er god tid til at ro – til gengæld er aftensmaden ”Dagens ret”, hvor man ikke kan vælge fra menukortet.
Den 7. maj 2012 holdes der så stiftende generalforsamling for Tolo Roklub i Roklubben SAS (Bryggens Roklub). 33 melder sig ind, og Bo bliver formand, mens Søren får kassererposten. Herefter kommer der en tid, hvor man arbejder hårdt for at blive anerkendt som en roklub. Et krav til medlemmerne er, at de skal være medlem af en anden dansk roklub samtidig. Det giver lidt skærmydsler med både Dansk Forening for Rosport (DFfR) og Danmarks Idrætsforbund (DIF), men til sidst lykkes det hele.
De kommende år var ikke nogen ”dans på roser” for de nyvalgte ”Tolo-tvillinger” Bo og Søren. I 2017 bliver Bo ikke genvalgt til formand, selvom han stiller op. I 2019 indhentes Søren af det tiltagende administrative arbejde, efterhånden som klubben bliver større. Før et bestyrelsesmøde modtager Søren et mistillidsvotum, og han vælger derfor at trække sig. ”Det var bittert ad helvede til”, siger Søren og bakkes op af Bo, der også fandt det ærgerligt, at han ”blev gået” som formand. ”Men i dag er vi kommet videre og ønsker kun det bedste for klubben, som vi jo fortsat arbejder for med transporter af både til Grækenland”, siger Søren og Bo.
I dag har Tolo Roklub vokset sig stor med cirka 900 medlemmer. Dermed er man Danmarks næststørste roklub. Det koster kr. 350 at melde sig ind og derefter kr. 250 om året. Klubbens flåde består i dag af tolv toåres inriggere og ni havkajakker. I en typisk sæson er der cirka 500 roere på tur til Tolo. Bo Markussen konstaterer: ”Tolo Roklub opfylder et behov i sæsonens yderpunkter for mange roere. I foråret kan man komme mærkbart tidligere i gang med roningen, og i efteråret kan man forlænge rosæsonen, når efteråret sætter ind i Danmark. Midt på sommeren er det for varmt at ro i Tolo”.
Man kan læse mere om Tolo Roklub og klubbens historie på Tolo Roklubs hjemmeside her
[email protected]