Der burde ellers være lørdage nok at tage af. Men lige præcis den 4. november må danske roere vælge, om de vil til et spændende coastalseminar i Fredericia, eller til det store KU-seminar i Københavns Roklub.
For det foregår nøjagtigt samtidig. Det kunne ellers have været spændende for de ikke så få coastalinteresserede kaproere at køre til Fredericia for at give deres besyv med. Således er et væsentligt punkt, hvordan man får flere deltagere til coastalregattaer?
Der er hverken regattaerne - eller interessen, den er gal med. Men det kniber åbenbart at få gjort flere interesserede i at deltage ved regattaerne.
Roinfo har lavet en statistik, der tydeligt fortæller, at der må flere med, hvis regattaerne fortsat skal bestå.
Sådan ser det ud med fordelingen af løbene:
Coastal Danish Open statistik - åbne klasser, kvinder & mænd
2014 2015 2016 2017
W1X 2 2 2 3
M1X 3 3 3 6
W2X 5 2 5 2
M2X 9 4 5 4
W4X 3 4 1 3
M4X 2 3 2 4
Det bemærkes, at roere fra Fyn ikke har den helt store interesse i Coastal-regattaer. Til gengæld møder flere klubber fra Jylland op, hovedsageligt fra Aalborg, Horsens og Aarhus.
Fra Sjælland er det Kalundborg Roklub, der lige siden begyndelsen på Coastalroningen troligt er mødt frem i stærkeste position.
DSR har også med ildhu kastet sig over coastalroning og med stor interantional succes for kvindernes vedkommende.
Men roerne fra Danske Studenters Roklub møder osse frem i flere bådtyper pr. roer, og dermed pynter det deltagermæssigt set ikke mere på statistikken.
Roforeningen KVIK tog for alvor fat på coastalroningen i 2016.
Det bemærkes, at coastalroerne ikke har så mange tilbud, bortset fra, at man i år, og med succes, har afholdt en langtur for coastals: Bornholm Rundt. Det er også glædeligt at Humlebæk Roklub har indført Nordsjællands Blå Bånd, hvilket blev en bragende succes.
Men hvis coastalroningen skal udvikle sig indenfor kaproningen, så kræver det noget mere. Det er at lade costalroerne have tilbud om regattadeltagelse hele sæsonen, og ikke blot om eftersommeren. Københavnskredsens populære turnering: Sved På Panden, der oprindeligt var for inriggerfolket, indlemmede coastalroerne for et par år siden, og der møder troligt op ved hver eneste afdeling, som typisk foregår en aften, hver 14. dag, enten på Øresund eller i Københavns Sydhavn.
Hvis det skal batte noget, og der skal flere roere med til regattaerne, som der er ganske få af, vil det være oplagt at lade coastals blive implementeret i langdistancekaproningsturneringen, der i forvejen hænger med færre deltagere. Dermed får coastalfolket flere udfordringer gennem hele sæsonen. Lad os håbe, at det bliver et vigtigt tema denne lørdag i Fredericia.
Imens sidder 50 deltagere med i Københavns Roklub, hvor DFfRs Kaproningsudvalg holder sit årlige seminar - og det med mange spændende emner denne lørdag. Blandt andet fordelingen af mesterskaber ved DM, kønsmæssigt fordelt, hvor en gruppe har arbejdet med dette tema i denne sæson og skal fremlægge det på seminaret.
Det forlyder desuden, at at der kommer nye personer ind i DFfRs Kaproningsudvalg, og det bliver osse et vigtigt tema på Kaproningsseminaret i Københavns Roklub.