Folk strømmede til, da Roklubben Øresund inviterede til reception og fejringen af 90 flotte år i fredags.
Dagen bød på regnvejr, og det stort set hele dagen, men dermed blev bådehallen taget i brug, hvor medlemmer og venner af klubben kunne bænke sig, og hvor Roklubben Øresunds kendte forkvinde, Hanne Vinther kunne holde sin tale.
Nok rammer klubbens medlemmer, for hovedpartens vedkommende, 60+segmentet, men hvis nogen dermed tror, at aktiviteterne i klubben ved siden af Kastrup Lufthavn, er ganske få, så kan man godt tro om igen.
Da Hanne Vinther remsede alle de mange aktiviteter op, som medlemmerne er involveret i, var det lige før, man mistede pusten. Den 90-årige klub syder af aktivitet, og det over hele linjen, hvor medlemmerne, udover at passe deres roning, også involverer sig i forskellige gøremål til stor gavn for klubkammerater og selve klubben.
Hanne Vinthers tale
Velkommen til nuværende og tidligere medlemmer af Roklubben Øresund. Dejligt at se så mange. Speciel velkommen til Michael Kassow fraKøbenhavnskredsen, Kasper Haagensen fra DFfR, og Mette Bacher fra roinfo.
Også Kastrup Tårnby Idrætssammenslutning, roklubberne på Amager og vores naboklubber. Også velkommen til 8 tidligere formænd i Roklubben Øresund (Freddy T. 1964, Finn, Mogens, Steen, Arne, Jan, Lene, Anne Marie).
Programmet er, at jeg nu holder tale, og vi hylder vores 6 jubilarer. Hvis andre ønsker ordet, får I det herefter. Ca. kl. 18.00 er der portionsanretninger fra grillen.
I dag skulle vi have døbt vores nye 4 årers inrigger, men den er blevet kraftig forsinket, da Grejsdalens Bådeværft kun har kørt på halv kraft pga. Corona-krisen. Så båddåb bliver senere.
Corona-krisen har til gengæld givet os god tid til at sidde derhjemme og skrive artikler til vores jubilæumsskrift. Det er der blevet 48 sider ud af. Så husk at tage et eksemplar med hjem. Her kan I blandt andet læse om klubbens historie, så det skal jeg ikke komme ind på.
Roklubben Øresund er en lille – men aktiv - klub, hvor alle kender hinanden. Der er aktiviteter året rundt, og der er nok at se til: Bestyrelsesmøder, møder indenfor rosporten og idrætssammenslutningen samt lokalt engagement i f.eks. Naturpark Amager, medlemsmøder, klubblad, hjemmeside, Facebook, PR-aktiviteter, lokalstyrmandskursus, klubaften hver tirsdag hvor Tutten serverer mad, teateraften, biografture, forårsrengøring, vedligehold af hus, standerhejsning, kilometerjægerklub, instruktion af nye roere, |
Tak til alle Øresunderne for at være med til at løfte i flok og få opgaverne løst!
- Hvad laver I så om tirsdagen, råbte Michael Kassow gennem lokalet. Den lo de meget af, denne eftermiddag i bådehallen.
Og roerne synes meget stabile. Således blev der uddelt gaver til dem, der har været medlemmer af klubben i flere årtier.
Vi har i år 6 jubilarer: 3 x 40 år: Anne Weichardt, Christian Søe og Erik Nielsen. 1 50 års jubilar Alex Vestergaard og 2 60 års jubilarer Freddy Thorsen og Freddy Bregendahl.
Anne Weichardt. 40 år. Du har siddet i bestyrelsen og i Kastrup Tårnby Idrætssammenslutning. Og du har været med til at lave vores klubblad Stroken, før det blev digitalt. Dengang blev tekst og billeder limet op på papir til trykkeriet. Du var ekspert i at klippe linieskift ud og få teksten presset sammen, så det hele kunne være der. På det seneste har du ikke slidt på materiellet, men er fast deltager, når vi går i teatret om vinteren.
Christian Søe: 40 år. Du har genoptaget din rokarriere, nu da rugby’en ikke kræver din tid 100% mere. Fra dag 1 ville du kunne det hele: Lære at ro, blive styrmand og træner. Du har et fantastisk tag på unge mennesker, og blev ungdomsleder. Du har også været forbundsinstruktør. Faktisk var der på et tidspunkt et helt Søe dynasti her i roklubben med 8-10 Søe-familiemedlemmer, der roede. Du roede Sjælland rundt med din søn Christoffer, og fandt din kone Lilian i roklubben.
Erik Nielsen. For 40 år siden besluttede min mand Erik (min mand) og jeg, at vi ville være aktive medlemmer i både Roklubben SAS og Roklubben Øresund. Vi har mest roet i vores egen klub, men du har været min faste sparringspartner igennem alle årene mht. udvikling af rosporten, og vi har arrangeret mange fællesture for begge roklubber, og der er i dag et stærkt bånd mellem vores klubber.
Alex Vestergaard. 50 år. Du har været materielforvalter, og for nogle år siden stod du i spidsen for indførelse af diverse energibesparende foranstaltninger, så vi kunne blive miljørigtige og samtidig spare nogle penge. Bl.a. blev alle vinduer udskiftet. I det hele taget er du altid klar til at gøre en indsats for klubben. Senest sprang du til, da vi manglede én til at undervise på lokalstyrmandskurset i tovværkslære og søvejsregler.
Freddy Thorsen. 60 års medlemskab. Qua din tømreruddannelse, så har du påtaget dig mange opgaver mht. huset – ja, du har faktisk en stor del af æren for bygningen af det hvide klubhus. Byggeriet sidst i 60’erne var en stor mundfuld, og på et tidspunkt sagde du katagorisk NEJ!, når jeg spurgte dig om hjælp. Hvorefter du alligevel fixede det! Til Havnefest var du i flere år min makker kl. 04.00 om morgenen, når der skulle serveres morgenmad til kræmmerne på Kaninmarkedet. Jeg synes, det var uhyggelig tidligt, men du havde allerede været ude at bade i Øresund. Og så har du jo været en rigtig flittig roer. I mange år roede du din daglige morgentur, og nu er du aktiv hos Øresunds Ældreroere.
Freddy Bregendahl. 60 år. Sidst i 60’erne havde Roklubben Øresund en kaproningsafdeling med træner Kaj Hansen i spidsen. Du kom på en 4’er outrigger – et sjovt hold at se på: To store brød og så lille Finn Zimling og dig, men helt sikkert to sjove år med godt kammeratskab! I det hele taget er du god til at skabe venskaber. Du har roet mange langture i Danmark, Norge, Sverige, Skotland, Grønland og så sent som sidste år i Grækenland. Og i Dänemarkfahrer regi har du også roet på tur i over 25 år. Du elsker at synge og skåle, og har da også fået kælenavnet ”Gave”. Og det var dig, der fik sat skub i sammenlægningen af Kastrup Dameroklub og Roklubben Øresund, da du proklamerede, at nu ”SKULLE damerne ind under herrerne!”
Og så skal jeg da også lige nævne vores snart 90 årige kaffebrygger Arne Schultz Christensen, som i år har været medlem i 65 år! Denne melding udløser stående applaus fra gæsterne, så det nærmest runger i bådehallen, og fluks gik en af de "lidt yngre" jubilarer over til Arne og overrakte sin buket. Sikke en flot gestus. Arne Schultz Christensen, der ses til højre, har ikke kun været særdeles aktiv i Roklubben Øresund, men også været en dygtig revisor for Københavnskredsen for år tilbage. |
Kære Roklubben Øresund
Jeg vil gerne på vegne af Dansk Forening for Rosport og Hovedbestyrelsen ønske jer et stort tillykke med jeres 90 års jubilæum.
90 år er en god alder for en roklub, en roklub som er stiftet lige efter det store krak på Wall Street i 1929, som indledte den store depression verden over.
Depression og krise betyder ofte, at man kommer til at stå tættere sammen og hjælper hinanden og tror det eller ej, så er det faktisk en fantastisk grobund, for at få en forening godt i gang.
Det som kendetegner foreninger, er at vi står sammen - i fællesskab.
I roning har vi nogle helt unikke fællesskaber, for ikke nok med at største parten af vores idræt foregå med andre, så vil det være utænkeligt at vi i en 4-års inrigger, ikke skulle ro i takt sammen, alt andet vil være ret upraktisk.
En anden ting som kendetegner roning, fremfor andre idrætsgrene er, at vi ro sammen, uanset køn og alder. Hvor man i mange holdsport vil dele hold op i mande- og damehold, så er vi så og sige alle i samme båd.
Uden frivillige i vores mange roklubber, vil vores klubber falde fra hinanden, det er de frivillige som er livsnerven i vores klubber.
En roklub som Øresund drives også af frivillige medlemmer, medlemmer som hjælper med vedligeholdelse, arrangementer som Amagerregattaen eller Roning og Grill, hvor i inviterede resten af Københavns Kredsens roklubber på en hyggelig aften tilbage i 2018.
I Københavns Kredsen har jeg været så heldig at få lov til at arbejde sammen med dig Hanne Vinther, for sammen har vi været med til at sikre de bedst mulige forhold for roning i Københavns Havn. Du har via dit angegement været med til at sikre at roning indgår i de ”Blå støttepunkter” og Naturpark Amager. Lige som dit arbejde sammen med Per Ottesen fra Ark, har gjort at vi får bedre overbæring med stigboerne for alle bådtyper.
Det er dejligt at opleve når en roklub rækker ud og er med til at hjælpe for kampen om rofarvandet i København havn for alle københavnske roere, for der bliver mindre og mindre af det. Der bygges ud i vandet og store vandområde inddæmmes for tiden.
Det med at lave arrangementer er ikke noget nyt for Roklubben Øresund, for da Øresundsbroen skulle indvies tilbage i 2000, var i med til at sikre at 125 inriggere, med roere fra hele Danmark fik en unik rotur over sundet og ja, igen var det vist en vis Hanne Vinther som havde en finger med i dette projekt.
Ud over at hjælpe i Københavns kredsens, så er i også aktive i Kastrup Tårnby Idrætssammenslutning og stiller jer gerne til rådighed, når der skal laves fælles opgaver, til gavn for idrætten lokalt.
Nu sker det hele jo ikke lokalt, for der er også langture og ungdomsarbejde som fører jer ud i Danmark og resten af verden. Har selv da jeg var ungdomsroere, været på lejre med medlemmer fra Roklubben Øresund, lige som der har været langture til Grønland, Norge, Sverige, Skotland, Tyskland, Holland, Grækenland og sikkert en masse andre spændende steder i verden, som kunne tilføjes listen.
Lige som i deltager aktivt i SPP løbende i København og Hellerup og har været med lige fra starten af for 25 år siden og deltaget i SPP-udvalgsarbejdet.
Rigtigt mange af disse aktiviteter har ikke kunne finde sted, hvis det ikke var fra en ildsjæl som meldte sig ind i roklubben Øresund i 1969 som blot 14 år gammel.
En ildsjæl som hurtigt blev involveret i ungdomsarbejdet, senere ungdomsleder og i 1993 blev hun Roklubben Øresunds første kvindelige formand og det er jo dig Hanne Vinther.
Hanne du har igennem de sidste 50 år brugt flere timer her i Roklubben Øresund, end du eftersigende har brugt samlet på dit arbejde og din familie…. Til sammen.
Selvom i som roklub i dag fejre jeres 90 års jubilæum, så har din bestyrelse ansøgt DFfR om at tildele dig DFfR’s ærestegn for den KÆMPE indsats og de mange mange timer du har givet til Roklubben Øresend, dit utrættelige arbejde lokalt i Kastrup Tårnby, regionalt i Københavns Kredsen og på landsplan for Dansk Forening for Rosport.
Så kom her op og modtag dit velfortjente ærestegn fra DFfR
Et leve for Roklubben Øresund og Hanne Vinther
3 lange – 3 korte