Gennemsnitsalderen for danske roere stiger, og dermed får vi flere og flere ældre roere. De fleste roere holder sig i god form, men selvom man er en flittig roer, kan det ikke undgås, at man med årene mister muskelkraft og smidighed.
Ældre roere, der har roet siden deres ungdom, vil sandsynligvis genkende problemet. Som ung kunne man bare sætte sig i en singlesculler og uden de helt stor problemer dreje hovedet og holde sig orienteret om, hvad der var forude. Men efterhånden som der skal flere lys i lagkagen på fødselsdagen, er det som om smidigheden i nakken forsvinder. Hvad gør man så, når man stadig gerne vil ro en båd uden styrmand? Det kniber jo med albano-afmærkning i naturen, og trafikken ændrer sig jo hele tiden. Coastalbådene har jo også gjort deres indtog i dansk roning, og coastal-eneren og –toeren kræver jo også, at man kan orientere sig forud. Coastalbådene vender vi tilbage til.
Torsten Schultz, der har været roer i Nakskov Roklub i 55 år, nyder jævnligt en tur i Nakskov Roklubs energig ”Albuen”, men som beskrevet ovenstående kneb det efterhånden for Torsten med at orientere sig bagud – det vil sige fremad. Nu er Torsten ikke bare en, der lader stå til - når der er et praktisk problem, er der også en løsning. Man tager: Et støttegreb med sugekop (cirka kr. 100 i alle velassorterede byggemarkeder – eller hvis du er heldig på tilbud hos Harald Nyborg til 36,95), noget rustfrit stålplade og -rør, som man former og svejser til et beslag, et styk kobberrør (mest fordi der ikke var rustfrit stålrør på lager) og et gammelt spejl fra en lastbil (ethvert hjem med respekt for sig selv har et sådant liggende, så kig efter i gemmerne) og så laver man et bakspejl, som let og elegant kan monteres på båden, uden at det kræver huller eller skruer i bådens skrog – et såkaldt ”Schultz-spejl”. Og – jo, Torsten Schultz har været driftsleder for Lolland Forsynings vandværk og er udlært blikkenslager, så her en mand, der kan arbejde både med hoved og hænder. |
-Leif Thygesen, du har jo roet flere hundrede kilometer i Albuen og benyttet Schultz-spejlet. Kan du fortælle lidt om hvordan det virker?
-Jo, Schultz-spejlet er en rigtig god opfindelse. Det er nok set før, men det her virker. Man skal vide, hvor bøjerne står og bruge dem som fikspunkter. Med det på plads giver Schultz-spejlet særdeles gode muligheder for at følge trafikken foran båden. Har man områder uden faste bøjer, giver Schultz-spejlet fine muligheder for blandt andet at undgå fiskebøjer, der jo står spredt vilkårligt ud over vandfladen. Det kræver, at Schultz-spejlet er indstillet rigtigt, og så kræver det lidt tilvænning. For eksempel skal man være lidt forsigtig med bøjer, der er tæt på, da Schultz-spejlet er konvekst – altså buer udad, for at udvide synsfeltet, men det bevirker, at genstande der er tæt på synes længere væk, og derfor skal man passe på ikke at komme til at daske til bøjen med åren. Men ellers er Schultz-spejlet fremragende til at holde kursen med. Vælg et fikspunkt i horisonten og hold dette punkt midt i spejlet, og du får en snorlige kurs. Dette er bevist ved hjælp af en GPS, der tegner kursen på et kort efter roturen. Jeg kan varmt anbefale Schultz-spejlet til både ældre og yngre roere, der vil gøre roturen lidt lettere. Schultz-spejlet har også den fordel, at det er særdeles fleksibelt. Det kan flyttes med et snuptag fra den ene båd til den anden helt uden brug af værktøj.
Hvis ikke det er ulovligt, kunne man med det antal coastalbåde der er i hele verden muligvis overveje en produktion. Var det noget for en af Roinfos annoncører? Her er måske mulighed for at tjene en formue…
[email protected]