Roinfo bringer her de sjove, skæve og pudsige oplevelser fra den store standerhejsningsdag i DSR. Se med HER.
Lækkerier for rohistorieentusiaster
I mange af de ældste roklubber i Danmark ligger der sikkert utroligt spændende og værdifuldt materiale i arkivskabe eller rum, og samler støv. Men det er guld værd for eftertiden og roningens DNA. Det vil være rigtig synd, om den enkelte roklubs historie går til ved at nogen, der ikke føler meget for det historiske kasserer det værdifulde materiale.
Det vil være rigtigt synd, om nogen, der ikke går op i det historiske, kasserer det for eftertiden.
I Danske Studenters Roklub, fandt et bestyrelsesmedlem, Bente Kjøller ud af, at det måske kunne glæde nogen af klubbens mange medlemmer, at lade årbøger og gamle klubblade komme til ære og værdighed, ved simpelt hen at tilbyde medlemmerne nogle eksemplarer i forbindelse med standerhejsningen.
Flotte figurer - og et kongeligt maleri
DSRs veranda, der dagligt benyttes af medlemmerne til spisning, efter endt rotur, og ofte inddrages som lokale til fester i studenterklubben, prydes af smukke gamle figurer.
En af dem, står et familiemedlem af Gauguin bag.
Men det forlyder også, at maleriet viste en kronprins med numsen bar.
Da daværende kronprinsesse Ingrid fik maleriet at se, mente hun, at det var FOR uanstændigt at have hængende, og derfor fik den senere konge malet et par blå badebukser på sin bare ende. Billedet havnede siden i DSR, hvor det har hængt i mange år.
Herman Rée og Kong Frederik
Besøger man DSR, og går fra bådehallen op på 1. Sal, mødes man på trappens repos af to flotte buster. Den ene er Herman Rée, den anden buste forestiller kong Frederik, tidligere medlem og protektor for DSR.
Civilingeniør Herman Rée, 8.9.1872 - 25.4.1945, tilgodeså rosporten på fornemmeste vis, og ikke mindst de sønderjyske klubber, der over flere år modtog båddonationer “fra en ukendt giver”, hvor det ofte hed sig, at bådene var skænket af DSR. Alle vidste, hvem giveren var, og takken strømmede ham i møde, selvom han ganske officielt afviste den. En smuk mindebog om Herman Rée, med forord af daværende kronprins Frederik, DSRs protektor, fortæller om en dedikeret mand, og et afsnit, som medlemmer af Danske Studenters Roklub kan være evigt taknemmelig for: - Ingeniør Rée ønskede, at hans støtte til dansk ungdom skulde fortsætte også efter hans død. Han havde derfor allerede for flere aar siden bundet en betydelig del af sin formue i et legat til fordel for klubben, og ved hans død blev denne hans universalarving. Arbejdet var udført til bunds.
Det ser man i den store bådehal:
- DSRs velkendte standere er klar til nye ture lokalt eller globalt.
- Ny reol - og lidt lærdom
De små ups´er
Hun var spændt, og havde aldrig døbt en ny kaproningsbåd før, Team Danmarks Direktør, Lone Hansen. Da tiden var inde, gik hun hen til båden, og indledte sin flotte tale.
Den unge kvindelige kaproer, Stine Mathiasen, var en kende nervøs, men efter et minuts tid gik dåbstalen, som smurt. Stine døbte den nye båd: Luzern.
Radiotransmission i 1967 - TV-udsendelse i 2017
Da Roinfos kvindelige medarbejder var 10 år, deltog hun med mor og far i DSRs 100 års jubilæum. Også her var der en sand flåde af nye både, og her blev blandt andet de to søsterbåde, otterne: Leo og Sleipner døbt, tillige med en ny motorbåd til træneren. Dertil så endnu flere andre både.
- Jeg husker det, som det var i går. De fine gæster sad ned, og det var blandt andet kongen og Gudmund Schack. Jeg stod lige bag ved kongens stol, og den største oplevelse for mig den dag var, at kongens frakke var købt i Magasin... Det stod i nakken på frakken, som hang over stoleryggen. Så jeg bemærkede ikke meget andet denne dag. - Se mor, kongens frakke er fra Magasin, sagde jeg… Som en benovet lille pige, der stod lige bag ved selve kongen, havde jeg slet ikke blik for de mange flotte både. Dengang...
Jeg husker dog, at den flotte begivenhed blev radiotransmitteret.
Apropos transmission. Her, 50 år senere, er det TV-Lorry, der dækker begivenheden, og det gør de med at vise glimt fra bådedåben og interviewe DSRs formand Kasper Haagensen.
Du kan se udsendelsen her:
http://www.tv2lorry.dk/nyheder/26-03-2017/1930/ro-jubilaeum-pa-osterbro
200 gæster - 800 blomster
I DSR var der pyntet flot op til gæsterne, der efter standerhejsningen kunne gå ombord i en lækker buffet med alskens lækkerier. Hele 800 smukke påskeliljer var der pyntet op med, og det i DSRs store festsal, der blandt andet prydes af historiske vægmalerier.
Jubilæumsmerchandise
Det er ikke mange klubber, der har tanker om ro-merchandise, men det har man i DSR.
En dejlig ro-bluse, inspireret fra 1910, og designet af Antonie Lauritzen har også vist sig at være en populær beslutning. Flere af medlemmerne har købt denne bluse, og der er kommet bestillinger fra andre klubbers roere, fortæller Kasper Haagensen til roinfo.dk |