I forbindelse med Københavns Roklubs 150 års jubilæum blev der holdt en særdeles velbesøgt reception. Roinfo stoppede et par af gæsterne og bad dem om et par ord om Københavns Roklub.
Medlem af Københavns Roklub i fem år. ”Min bror og jeg dyrkede egentlig ikke noget motion, så min mor foreslog, at vi begyndte til roning, og så blev jeg bare fanget af det. Jeg ror kaproning – lige nu i en firer. I starten haltede den lidt, men vi sluttede på en flot tredjeplads i Baltic Cup. Mit mål er – som for mange andre kaproere – at nå OL”, siger 17-årige Timon til roinfo.
Medlem af Københavns Roklub i 55 år. Tidligere formand for Dansk Forening for Rosports Landslangtursudvalg og tidligere sekretariatsleder på DFfRs kontor. ”Og så har jeg siddet i det internationale roforbunds turkommission i 33 år”, siger Stig Fischer Bjerregaard til roinfo.dk.
”Jeg har aldrig roet kaproning, det har aldrig ligget til mig. På et eller andet tidspunkt gør det ondt, og så gider jeg ikke mere – langtursroningen, det er min del af roningen. Københavns Roklub er mit andet hjem. Jeg kom her første gang som 18-årig, og jeg kommer her fortsat med stor fornøjelse”.
Medlem af Københavns Roklub siden 2011. ”Jeg kom i roklubben, fordi jeg måtte opgive at løbe. Jeg blev skadet hele tiden, og til sidst fik jeg at vide, at jeg ikke længere måtte løbe. Så tænkte jeg lidt på roning, men holdt mig tilbage, fordi jeg troede, at det var sådan noget man skulle fødes ind i eller inviteres til. Men min søn Kasper opfordrede mig til at undersøge det – og så var det jo lige mig at ro. Det vidste jeg egentlig godt på forhånd. Jeg nyder fællesskabet og det sociale liv i klubben. Jeg elsker at være ude på vandet, naturen og at være ude i den friske luft sammen med alle de rare mennesker, der er her i Københavns Roklub – det er fantastisk. Jeg føler, at jeg har et meget rigere liv end før, og jeg kan ikke forstille mig, at jeg på et eller andet tidspunkt ikke skal være medlem af en roklub”.
Medlem af KR siden klubbens 100 års jubilæum i 1966. ”For mig er Københavns Roklub en stor mængde venner og mange store rooplevelser. Jeg er kommet verden rundt med roning, dels som kaproer og dels som chef for landsholdet. Jeg husker specielt min VM-sølvmedalje i 1969 på en juniorfirer, og så husker jeg også starten af Danmarks Rocenter (DRC) i 1989 og tiden frem til 1997. Jeg blev chef for DRC, og lige pludselig begyndte Danmark at vinde medaljer. I tre – fire år blev vi betragtet som en af verdens stærkeste hold. Både relativt per capita og reelt i antal medaljer. I 1996 fik vi så tre både i OL-finalerne og vandt blandt andet en guldmedalje. Det var vi jo ikke vant til. Jo, det var sjovt at være chef for.
De sidste 15 år har jeg så været formand for Københavns Roklub. Mit fokus som formand har været at have nogle ungdomsroere, som kunne følge op på det, som vi andre fik lov til at opleve. På den måde håber jeg, at vi kan levere varen videre de næste 150 år”.
Henning Bay, hvad har Københavns Roklub betydet for dansk roning?
”Københavns Roklub er en af mastodonterne i dansk roning – en af de store klubber og en klub med en lang historie. Det er en af de klubber, der har været med til at forme dansk idræt. Det var KR-folk, som var med til at stifte Danmark Idræts-Forbund. Det var KR-folk, der var i dialog med de centrale folk ved OL i 1896. Det er KR-folk, der har siddet på centrale poster i DFfR i mange mange år, og det er KR-folk som har været grundstammen på mange af de danske landshold og endelig er det KR-folk, der leverer arrangementer blandt andet kaproninger i havnen, men også ture i vid udstrækning. Stort tillykke til Københavns Roklub og tak for en enestående indsats for dansk roning og idræt”.
Har roet siden 2011. ”Jeg dyrker langturs- og motionsroning. Det startede jeg med, og langtursroningen fandt jeg rigtig meget glæde ved. Det er en god interesse og en god måde at holde en ferie på. Det er også en god måde at se Danmark på. Mit medlemskab af Københavns Roklub har betydet, at roning rigtigt kom ind under huden – jeg har været medlem af to klubber før, men her fandt jeg ikke lige det, jeg søgte. I Københavns Roklub har man mange langture, og det fik jeg rigtig meget smag for, efter jeg havde været afsted på den første. Det var det, der gjorde, at jeg fik rigtig tag i roningen, og at roningen fik tag i mig”.
Hvad betyder en forening som Københavns Roklub for København?
”Den betyder ekstremt meget. Det at have 150 år på bagen, at have den kultur og den tradition, som der er herude er helt fantastisk. Men først og fremmest betyder den noget for københavnerne i forhold til at kunne komme ud og dyrke motion. Komme ud og mærke vandet, luften og blæsten. De skønne naturoplevelser i det hele taget. Jeg har selv roet i mine unge dage i Silkeborg, da jeg boede der som dreng og som ung – og roning er en fantastisk oplevelse. Det, at man har mulighed for det midt i København, er helt unikt”.
Lærte at ro i Skovshoved Roklub i midten af 1960´erne, senere medlem af Odense Roklub og medlem af Københavns Roklub siden 2003. ”Jeg har roet i små 50 år med lidt pauser ind imellem, siger 76-årige Aase til roinfo.
Jeg ror både om aftenen og om formiddagen sammen med 50+´erne. Om formiddagen har vi en meget fin social gruppe, hvor man samles, og holdene sættes tilfældigt. Man kan ikke ønske at ro sammen med nogle specielle. Derved undgår vi kliker, og det har stor betydning for det sociale.
For mig betyder Københavns Roklub mange gode venskaber, KR har fyldt meget i mit liv. Det gælder de mennesker, man møder hernede og det, at man samles om en ting, altså selve roningen. Roningen er på den måde midlet til det, som samværet giver menneskeligt bagefter”.