I en pressemeddellse skriver DIF: Danske OL- og PL-atleter og -stabsmedlemmer tilbydes vacciner mod corona via en vaccinedonation fra Pfizer/BioNTech til IOC og IPC. Der har i den seneste tid været debat om, hvorvidt danske OL- og PL-atleter skal tilbydes vacciner mod corona, før flyet letter mod Tokyo denne sommer. Nu ser det ud til, at hjælpen kommer udefra, da Pfizer/BioNTech har doneret vacciner til IOC og IPC, så alle atleter og stabsmedlemmer, som skal deltage ved OL eller PL, får tilbudt at blive vaccineret. ”Det er meget glædeligt, og vi er meget taknemmelige for, at det nu ser ud til, at vi kan skabe tryghed hos de danske OL- og PL-atleter, som har levet i uvished og frygt for at blive smittet med corona. |
”Udover at vi er super taknemmelige på de danske atleters vegne, for den vaccinationsmulighed, der ser ud til at opstå, så skal denne donation fra Pfizer/BioNTech også ses som en respektfuld handling fra Pfizer/BioNTech og IOC’s side, for nu tyder det på, at værterne og lokalbefolkningen i Tokyo kan modtage gæster fra hele verden med tryghed, hvis stort set alle atleter og stabsmedlemmer ender med at være vaccinerede mod corona, når ilden tændes.”
IOC understreger, at det er ekstra doser, som de enkelte landes atleter og stabsmedlemmer tilbydes. Det er således ikke doser, der tages ud af det eksisterende vaccinationsprogram og dermed ikke doser, der fjernes fra Sundhedsstyrelsens danske vaccinationskalender og nu tilbedes atleter og stab.
Det er fortsat mange uafklarede spørgsmål, og det er fx endnu uklart, hvordan og hvornår vaccinerne distribueres til de enkelte lande, og hvordan de herfra håndteres, men det vil de kommende dage og uger vise. Logistikken kommer til at foregår via de enkelte landes regeringer og myndigheder.
”Vi har hidtil haft en konstruktiv dialog med den danske regering omkring vaccinationer af OL- og PL-atleter, og dialogen fortsætter vi nu med sundhedsmyndighederne på et mere logistisk niveau, da det er dem, der står for distribution og håndtering af vaccinerne. Men vi er under tidspres, da atleterne gerne skal have deres andet stik i midten af juni af hensyn til de sidste forberedelser op til OL. Vi er optimistiske i forhold til at kunne nå det, men tør ikke juble endeligt, før atleterne har fået deres prik i armen.” slutter Morten Mølholm Hansen.