Danmarks ældste idrætspris: Årets Fund har for længst rundet de 75 år, og selve kåringen blev som vanlig fejret ganske få dage før et nyt år - et stort idrætsår - begynder.
Det sker ikke ret ofte, at roningen er begunstiget - men til gengæld er det ofte set, at roerne er blandt de nominerede. Også denne gang, hvor Dansk Ronings dygtige sølvpiger: Ida Birkjær Petersen, Holstebro Roklub og Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd Roklub, var blandt de nominerede.
Det er en stor ære at blive nomineret til Årets Fund, og det mindede Danmarks Idrætsforbunds formand, Niels Nygaard om, da han holdt tale for de unge nominerede atleter.
- Vi skal ikke glemme, at så store navne, som Michael Laudrup, Lene Køppen, Paul Elvstrøm og Peter Gade, alle har været nomineret til årets fund, uden at blive kåret som det. Til gengæld opnåede de topresultater i idrætten siden hen, sagde Niels Nygaard. Roinfo minder om, at Danmarks OL-bronzepiger, Anne Dsane Andersen, og Lærke Berg Rasmussen, var blandt de nominerede i fjor, uden at ryge helt til tops. De vandt som bekendt en flot og overraskende bronzemedalje ved sommerens OL i Rio. For en del år siden var den dobbelte verdensmester i LW1X Mette Bloch blandt de nominerede, uden at blive kåret, som årets fund, men hun vandt siden et par VM-guldmedaljer - og en af bronze, så det er i forvejen ret unikt, at blive nomineret til Danmarks ældste idrætspris.
Før selve kåringen torsdag aften, blev de nominerede og deres gæster, man måtte invitere fire hver, vist rundt i Politikens Hus.
- Det var en meget stor og spændende oplevelse, fortalte Frida Sanggaard Nielsen efterfølgende til roinfo.dk.
Lidt i 17 samledes alle til et lille glas og snacks i husets gamle trykkeri, og her mødte roinfo to meget stolte mødre til Frida og Ida.
De to mødre har lært hinanden rigtigt godt at kende, og det er der en helt bestemt årsag til: Ida & Fridas landsholdsroning. - Vi kendte ikke hinanden på forhånd, men da vi skulle til Rotterdam og se vores døtre ro, besluttede vi os for at køre sammen derned, og så kommer man til at kende hinanden rigtigt godt, fortalte Helle Sanggaard Nielsen og Anna Grethe Birkjær til roinfo.dk.
Sportens koryfæer samlet
Inden selve taler og kåring, samledes de senere års vindere på podiet, og her var OL-roerne: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, samt Morten Jørgensen med.
- Nu er tiden kommet til, at vi skal kåre Årets Fund. Vi begynder med 10. Pladsen, sagde Politikens sportsredaktør: Søren-Mikael Hansen, og kaldte et ungt sportsdanserpar op på scenen.
Nummer 9 er roerne: Ida Petersen & Frida Nielsen.
Der er ikke mange idrætsgrene, der kan præstere hele fire OL-atleter ved så fin en begivenhed. Men det kunne rosporten. Således var Mads Rasmussen, Rasmus Quist og Morten Jørgensen med, og naturligvis havde de fruerne med. Blandt dem: Juliane Elander, garvet OL-roer. Men de øvrige fruer er også tidligere kaproere. Sine Christiansen, gift med Rasmus Quist er tidligere landsholdsroer fra Hadsund, Sara Jørgensen, tidligere kaproere i Næstved Roklub mødte sin mand, Morten, i den sjællandske roklub.
Ihukommende babyboomet efter OL i London i 2012, hvor de fleste af OL-roerne sikrede næste generation, spurgte roinfo naturligvis fruerne til Rasmussen & Quist, om det nu også var sådan hos dem, at der var nye babyer i vente, som efter sidste OL. - Uha, nej da, ikke lige nu. Vi holder lige en pause, lød det fra en smilende Sine Christiansen, der med Rasmus Quist har tre små drenge. Også Juliane Elander kunne melde hus forbi.
- Nej, ikke lige nu. Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, men jeg kan slet ikke se mig være inde i varmen igen om fire år. Det er ikke så meget det, at vi har tre børn, men mere med at få en dagligdag til at hænge sammen, når man ser på arbejdet, og om at sikre sig for fremtiden. Der er jo på et eller andet tidspunkt om nogle år noget, der hedder pension, og den får man altså ikke meget af, hvis man skal træne i årevis for at komme med til et OL, siger Rasmus Quist til roinfo.dk
Men jeg træner stadig meget, og hvis jeg ikke lige skulle på skiferie, så ville jeg have deltaget ved indendørs-DM om en måned, siger Rasmus Quist til roinfo.dk
- Jeg er med i letvægtsgruppen med henblik på OL i Tokio. - Kunne du ikke tænke dig et år, hvor det blot hedder LW1X, spørger roinfo.dk.
- Nej, for bådtypen hedder LW2X. Det er den, der er olympisk, og det er den, vi pt. er tre roere om at kæmpe om de to pladser til. Det er ikke fordi, jeg har noget imod at ro singlesculler, slet ikke, for det har jeg roet meget før i tiden, men jeg går efter at komme til OL igen og denne gang vil jeg have en medalje med hjem, siger Juliane til roinfo.dk
Mit næste mål er indendørs-DM om en måned. Her skal jeg gerne komme under de 7 minutter. Det har jeg gjort før.
Mens Juliane er helt på det rene med, at målsætningen hedder et femte OL for hendes vedkommende, så har hendes gemal, Mads Rasmussen andre udfordringer, der gerne skal komme sikkert hjem i sommeren 2017.
Mads kan blive færdig med lægestudiet til sommer, og lige nu får han bistand af blandt andet Birgitte Hanel og Niels Henry Secher, så det bliver i roningens verden, lyder det med et smil fra Juliane Elander.