Foto: Lars Bundesen
Roskilde-roeren, Jacob Barsøe, der også er en del af den faste besætning i guldfireren, modtog onsdag midler fra Gudmund Schacks Mindefond.
Overrækkelsen fandt sted i Danske Studenters Roklub onsdag eftermiddag, hvor den store sal var fyldt af venner, rokammerater og tidligere legatmodtagere. Udover legatet til en roer, blev der uddelt legater til et idrætstalent, der denne gang var kajakroeren Emma Aastrand Jørgensen, som har vist flotte resultater indenfor denne gren af søsporten, mens Karl Vilhelm Nielsen fra Dansk Handicap Idræts-forbund var tredje legatmodtager. Det er HKH Prinsesse Benedikte, der overrækker legaterne fra Gudmund Schacks Mindefond. Udover at være protektor for Dansk Forening for Rosport, er prinsessen også protektor for Fondet, som hun har været, lige siden fondets stiftelse for mange år siden. |
Efter overrækkelsen bød Danske Studenters Roklub på en fornem buffet som afslutning på det fine arrangement.
Alder 26, begyndte at ro, som 16-årig i Haderslev Roklub, og debuterede, som landsholdsroer i 2009. Vandt VM-sølv i LM8+ i 2010, og har siden været med en del af besætningen i guldfireren. Vandt OL-bronze i 2012, og VM guld i 2013 og 2014. Er nuværende medlem af Roskilde Roklub.
Om Gudmund Schack:
17. juni 1898 i Fredericia - 1. februar 1988 var en dansk grosserer. Han var bestyrelsesmedlem i Danske Studenters Roklub fra 1924-1957, og formand fra 1939-1957. Fra 1962-1968 var han formand for Dansk Idræts-Forbund.
Under besættelsen var Gudmund Schack med i modstandsbevægelsen, i gruppen Holger Danske. Gudmund Schacks indsats er nævnt i bogen "Kæft trit og retning - en sabotørs erindringer" af Jørgen Røjel, 1973.
Da Feltmarskal Montgomery besøgte Danmark den 12. maj 1945 og kørte i triumftog gennem København, var det Gudmund Schack, der fik æren af at være hans chauffør.
Som roer i Danske Studenters Roklub (DSR) roede Gudmund Schack blandt andre med den jævnaldrende kronprins Frederik, den senere konge Frederik IX (født 1899).
Angående Gudmund Schacks arbejde i DIF oplyses følgende: "medlem af bestyrelsen for Dansk Idræts-Forbund fra 1955, kasserer 1955-61, næstformand 1961-62, formand 1962-68". Desuden: "medlem af bestyrelsen for Danmarks Olympiske Komité 1955, formand 1965-73.
Gudmund Schacks Mindefond er oprettet til minde om idrætslederen og modstandsmanden Gudmund Schack. H.K.H. Prinsesse Benedikte, som er protektor for fonden, deltager i den årlige uddeling af Gudmund Schacks Mindelegater. Der er 3 legater, en til en roer, en til en handikacidrætsudøver, og en til et ungt idrætstalent. Oprindeligt og i mange år gik de 3 legater til en deltager i modstandsbevægelsen, til en roer, og til en handicapidrætsudøver. Gudmund Schack havde, som formand for Dansk Idræts-Forbund (DIF), en særlig interesse for handicapidrætten, og gjorde et stort arbejde for at skaffe penge til den idræt (som først senere blev optaget i DIF).
Om Prinsesse Benedikte
Hendes kongelige Højhed Prinsesse Benedikte til Danmark, Prinsesse til Sayn-Wittgenstein-Berleburg (Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid; født 29. april 1944) er en dansk prinsesse, der er den næstældste datter af Kong Frederik den 9. og Dronning Ingrid. Hun er lillesøster til Dronning Margrethe 2.. og storesøster til Dronning Anne-Marie.
Hun giftede sig i 1968 med Prins Richard til Sayn-Wittgenstein-Berleburg, med hvem hun har tre børn. Ved ægteskabets indgåelse bevarede prinsesse Benedikte sin titel som Prinsesse til Danmark og sin plads i den danske tronfølge, og hun repræsenterer ofte sin storesøster ved officielle og halv-officielle lejligheder.
Prinsessen er protektor for en række danske og udenlandske organisationer, herunder Dansk Forening for Rosport, og Gudmund Schacks Mindefond.