Gitte roede for mange år siden i Humlebæk Roklub og havde skam også lidt medaljer liggende, og det tændte datteren, der begyndte at gå til roning i Rønne Roklub for et par år siden.
Den første sæson blev ikke til det helt store for Kate, der blev skadet, og selvom hun blev frigivet i 2012, gik det meste af sommeren med at blive sin skade kvit. Da roerne gik ind i vintersæsonen, vendte Kate tilbage.
De fleste roture i den første sæson gennemførte Kate Petersen med den velkendte og langdistance-erfarne Geert Olsen i inrigger. Det med jævnaldrende unge, er der ikke meget af i Rønne Roklub, men heldigvis kunne Kate klare tingene selv, og ville allerhelst ro outrigger. Derfor kontaktede hun DFfR, der anbefalede hende at prøve coastalroning, som passer sig rigtigt godt, når Østersøen viser tænder.
- Jeg foreslog bestyrelsen, at man kunne købe en coastalbåd, og den kom til Rønne i sommeren 2013, fortæller Kate.
Egentlig var der to roklubber på Bornholm, men Nexø Roklub lukkede ned for en del år siden, og Rønne Roklub er ene klub tilbage, og har altid hørt under Københavnskredsen.
I Rønne har man enkelte outrigger-både af ældre dato. Det er blandt andet nogle scullere, som en kvindelig roer fra Oberhausen i Tyskland, velvilligt tog med til Bornholm, når hun alligevel skulle på sine årlige sommerferier der. Men i Rønne Roklub følger man med tiden, og årsagen til, at klubben nu er kommet i besiddelse af hele to Coastalbåde, skyldes, at Kate viser en stor træningsindsats.
Skæbnen ville, at en dygtig engelsk roer, James Dodd, blev gæsteroer hele sommeren, og det har virkelig hjulpet den stræbsomme ro-pige videre, så båden begyndte at glide hurtigere gennem vandet. - James er så glad for Bornholm, at han simpelt hen “booker sig ind” på øen, og er her det meste af sommeren, hvor han arbejder, fortæller Kate Petersen til Roinfo.dk. - Og når James er rejst hjem til England igen, hjælper han mig med træningsprogrammer og gode råd over internettet. Det inspirerer, og har givet fine resultater, således tilpasser han træningsprogrammerne efter mine individuelle behov, og vi har stort set kontakt om det, hver eneste dag, siger Kate.
Kate træner ofte mutters alene på havet, hvor hun ror 10-15 kilometer, og når det blæser for meget, bliver der roet igennem i ro-ergometret i klubhuset, typisk 12 kilometer. Hun roede med i et ergometerstævne for første gang ved Sjællandske Mesterskaber i 2013, men tænkte efterfølgende på, da klubben fik coastalbådene, at det kunne være sjovt at være med. Kate prøvede, hvad det vil sige, at ro kaproning for første gang i 2013, hvor hun debuterede i Langdistancekaproningen: Port of Copenhagen, arrangeret af Københavns Roklub. - Jeg kan godt lide konkurrencen i inrigger, men jeg har et problem med min ryg, så jeg får mest ud af at sidde med lige træk, og der er sculleren optimal for mig, siger hun til roinfo.dk
Når Kate skal træne, foregår det tidligt om morgenen. - Jeg plejer at tage i roklubben inden mit arbejde, før klokken 8, og så træner jeg alene. Jeg har fuldtidsarbejde hos Rønne Revision, og jeg har været meget heldig, for firmaet støtter mig på flere områder. Rønne Revision har blandt andet sponseret et PM3-Roergometer, så jeg kan træne derhjemme, plus at jeg har fået en fin rodragt med logo på, og når jeg skal over til enten stævner eller de enkelte træningsdage i København eksempelvis, så hjælper de mig ind imellem med rejserne. Det er en rigtig fin støtte, som jeg er meget taknemmelig for, siger
Kate Petersen, der bor 15 kilometer fra roklubben, og derfor benytter scooteren, som transportmiddel
Kate ville gerne forbedre sig, så derfor meldte hun sig til et scullerkursus i Jylland. - Det blev desværre aflyst - og som om at det ikke var nok, så skulle jeg senere have deltaget ved Danish Open Coastal, der skulle foregå i Risskov Roklub i Jylland i begyndelsen af september, men det blev OGSÅ aflyst. - Det var rigtig ærgerligt. Men med hensyn til scullerkursus, var jeg så heldig, at Danske Studenters Roklub skulle på den årlige tur til Hjelmsjön i Sverige. DSR tager ældre outriggermateriel med, og er ved denne sø i 14 dage. Det koster noget at være med, og man skal også være medlem af DSR, så det blev jeg for en periode, fortæller Kate. - Det var en fantastisk oplevelse, og jeg fik meget ud af det. Siden var det DSR, der også tog initiativ til en alternativ Coastal-kaproning for de deltagere, der gik glip af turen til Jylland. Og her vandt jeg alle tre klasser, både 1X, 2X og 4X- - og det over nogen af dem, der havde været til Coastal-VM forinden, fortæller Kate Petersen, der lånte båden, hun skulle ro i, under denne lille dyst.
En af deltagerne i coastal-arrangementet i København, var Henriette Skavin fra Skovshoved Roklub. - Hun havde netop været med ved Coastal-VM i Helsingborg, og efter at have roet med ved ministævnet, begyndte vi at korrespondere sammen, siger Kate Petersen.
Sammen med Henriette deltog hun ved DM i ergometerroning sidste lørdag, og det i kvindernes åbne klasse. - Jeg var en smule skuffet efter løbet, men slog dog min egen personlige rekord. Jeg ville godt have været under 7.30, men det må komme næste gang, siger Kate, der træner seks gange om ugen - om vinteren kun i romaskinen.
Udover sit daglige arbejde i Rønne Revision, er Kate fjernstuderende, og skal ind imellem til Sjælland til prøver og eksaminer. Den travle roer ser frem til sæson 2014. - Jeg har hørt, at man vil have coastalbådene med ved langdistancekaproningerne, og at der er nogle klubber, der vil forsøge at lave en coastalbane.
- Jeg glæder mig til at komme ud at prøve mig selv af, og håber på nogle gode resultater i 2014, det har tændt mig meget, at det gik så fint i 2013, siger hun.
- Kan man forestille sig, at du eventuelt sætter dig i en 2X med Henriette Skavin? I har jo samme højde og drøjde, og er næsten jævnaldrende, spørger vi.
- Ja, sagtens - vi har også prøvet at træne lidt sammen, når jeg er i København, lyder det fra seje Kate, der også sad i ergometret lige ved siden af Henriette ved indendørs-DM forleden.
Tekst Mette Bacher. Fotos: Carlsen, Bacher og Søgaard