Egentlig synes det ikke som om, at der er gået så mange år, men det er der, og nu er de juniorer, som har markeret sig så godt de seneste år, blevet “voksne“. Kørekortet er for længst hevet hjem, og seniorklassen er nået, hvor det først og fremmest drejer sig om senior B-klassen - eller rettere U23-gruppen, der nu skal kæmpe om at komme til VM for de unge i denne kategori.
De er syv - men der er kun plads til fire - og for dem, der ikke kommer direkte igennem nåleøjet er der heldigvis stadig muligheder. Enten med en dobbeltsculler eller en singlesculler, så som sådan ser det ikke ud, som om at nogen ryger helt ud.
Vi fanger Peter over telefonen, netop som han har rejst sig fra bordet med mor Bentes lækre flæskesteg, og ærgrer os over, at interviewet ikke fandt sted i hjemmet, lige omkring spisetid. Da det er aftenen før, Peter skal rejse i træningslejr, skal der naturligvis være lidt ekstra mums, inden retningen går mod Milano.
Og det skader næppe med flæskesteg og tilbehør, når man er i så god form og veltrænet, som de unge kaproere er, også selvom det er vinter, og det synes som om, at der er lang tid til, de kan komme på søen og få den vandtræning, der er så vigtig for en kaproer.
Med en far, der har været landsholdsroer for en del år siden, og i dag er formand for en af landets største roklubber, Københavns Roklub, lå det naturligvis i kortene, at Peter skulle gå til roning. Det er snart 10 år siden, Niels Holmquist tog sønnike med ud i en 2X i Københavns Sydhavn. - Jeg kunne lide det lige fra første dag, og det med at prøve en dobbeltsculler betød, at jeg fik en god oplevelse ud af det, husker Peter.
Th. Peter sekunderer far Niels i januar 2008
Foto: Bachers billedarkiv
De først par år blev det dog til singlesculler, og da Peter stillede op ved Skolekaproningen i 2005, skete der det heldige, at han netop vandt en singlesculler!
Det var kotume, at Danske Bank udloddede en sculler i forbindelse med Skolekaproningen, og dette foregik efter aftale med arrangøren, Københavnskredsen, der står bag Skolekaproningen. Først gik det ud på, at man fik lodder, alt efter hvor mange deltagere, man havde med i scullercup, hvor man roede inrigger, men siden udsatte kredsen i nogle år derefter en 1X i et af de åbne løb. Det år, i drengenes 1X, kom Peter med i kampen om sculleren. Modstanderen var en stor kleppert, der lige præcis i dette vigtige løb, ikke kunne styre lige, og Peter, der ikke var særlig stor dengang og havde sin debut, kom susende i direkte kurs, ind over målstregen, som nummer 1, og fik den flunkende nye båd med hjem til klubben. Båden kom selvfølgelig til at hedde: - Peter…
Først i 2007 begyndte den unge, lovende roer, at ro på hold, og var flyttet til Bagsværd Roklub. - Jeg havde ikke nogen fast makker, men roede mest med en, der hed Philip. Vi var næsten de evige toere, for der var nogen fra Hadsund, der blev ved med at slå os. Men så stoppede Philip, og jeg blev sat sammen med Oliver Rying Thomsen, som i øvrigt er med i samme U23-gruppe i år, som jeg, men da han dengang blev skadet, roede jeg 1X igen, og klarede mig godt der, fortæller Peter til roinfo.dk
- Siden roede jeg mod Alexander Modest, og vi er også barndomskammerater, idet vores forældre er nære venner, og dette venskab - både de voksnes og vores - har varet lige siden, også selvom Alexander og jeg på et tidspunkt skiftedes til at vinde over hinanden. Jeg begyndte i Lyngby Roklub i 2011, hvor Alexanders far, Reiner Modest, er formand, fortæller Peter, og dermed kommer den rette sammenhæng om konstellationen: Holmquist og Modest frem, hvis nogen ellers skulle være i tvivl.
- Vi har kendt hinanden hele livet, og er rigtig glade for at træne sammen i LR. Der er et godt kammeratskab og et fint træningsmiljø, hvor vi har fået Oliver Kiehn og Andreas Rambøll, som trænere. Dem er vi meget glade for, siger Peter Holmquist.
Trods sin unge alder, har Peter allerede været en del af det internationale ro-miljø, og har to VM-udtagelser bag sig. - I 2012 var vi til VM i 4X-, men den bedste oplevelse var at være med ved VM i 2013, der foregik i Trakai i Litauen, hvor Alexander og jeg blev nummer 10 i dobbeltsculler, fortæller Peter, der mest er til scullerbåde, og ikke har roet otter ret meget, men han har dog roet kaproning i 8+, blandt andet et par gange ved Københavnskredsens Bymatch, men de primære bådtyper er 2X og 4X-. Om vinteren er det naturligvis ergometret, der trænes meget i, og her gælder det også styrketræning, ca. 3 gange om ugen.
Planen er, at jeg skal prøve at ro mig ind på en 4X, der skal til U23-VM. Vi er syv, der kæmper for pladserne.
Alex Berg, Odder Roklub, Mike´Christensen fra Bagsværd, Sebastian Terp, Roklubben Furesø, Tim Antonie Hansen, Oliver Rying Thomsen, Alexander Modest, og jeg, fra Lyngby Roklub..
Hele gruppen træner med hinanden i LR, men vi regner med at ro forskellige bådtyper og konstellationer på træningslejren i Milano her i vinterferien, fortæller Peter Holmquist til roinfo.dk.
Da samtalen drejer over i træningslejren, fortæller Peter, at han aldrig har været i Milano før. - Vi er blevet indlogeret på et hotel, og jeg gætter på, at vi skal træne to gange om dagen, og måske får en enkelt halv fridag. Der er ingen tvivl om, at vi skal ud at ro langt, hvilket kan være 18-20 kilometer i første træningspas, mens det andet vil blive 10-12 kilometer, siger Peter og fortæller, at det er Reiner Modest, der står for arrangementet omkring træningslejren i Italien.
Vores projekt er et Kraftcenterprojekt, og udover denne træningslejr, skal vi stille op til flere udenlandske regattaer i denne sæson, hvor vi håber på at blive udtaget til U23-VM, der finder sted i slutningen af juli i Varese, siger Peter.
Derfor var det en stor oplevelse, da Peter, som en af de yngste, fik mulighed for at komme med til receptionen for de hjemvendte OL-guldvindere i letvægtsfirer den 26. august 2008 i København. Alene det at få lov til at mærke, hvor tung en ægte OL-guldmedalje er, var guld værd for Peter.
Fv. Morten Jørgensen, Næstved, Mads Andersen, Bagsværd, Thomas Ebert, DSR og Eskild Ebbesen, DSR, med datter, og i midten Peter Holmquist.
Foto: Bachers robilledarkiv.
TD-talent
På baggrund af sine fine resultater i forbindelse med DRC´s testregatta i efteråret 2013, er han kommet med i Team Danmarks Talentprogram. Peter var eneste junior, der kom i finalen dengang, og det gav et adgangskort til Team Danmark.
- Det indebærer, at jeg kan få hjælp af en fysioterapeut, og en kostvejleder, og de kan også tilbyde råd om uddannelse for fremtiden, hvis jeg får behov for det, fortæller Peter, der går på HG, hvor han bliver færdig til sommer. Han overvejer ikke at tage til udlandet for at ro kaproning, som en del unge gør efter endt uddannelse. - Jeg vil gerne på HF, og bliver derfor hjemme i Danmark, siger han om målet for en uddannelse.
Peter har netop været på besøg hos Team Danmark, hvor han hørte foredrag og mødtes med andre atleter, der også er kommet med i talentprogrammet, hvor han dog ikke er eneste roer.
I denne sæson skal han prøve at ro letvægt, og for nogen kan det være et problem, men ikke for den unge Holmquist. - Jeg kan godt styre, at jeg skal i vægt, og det handler i mit tilfælde ikke om så meget, forklarer han, og har naturligvis et mål for fremtiden: - Mit drømmescenarie er at komme helt op i eliten sammen med de gode roere, der er i Danmarks Rocenter.
Foreløbig er Peter, sammen med de mange andre dygtige U23-roere, godt på vej, og den første udfordring lå i træningslejren, som gav et dejligt afbræk fra februars frosne søer, som forhåbentlig snart er åbne, så træningen kan fortsætte uhindret for Danmarks unge talentfulde roere.
Tekst Mette Bacher, foto: Bachers, Roth/Zürich