Debatten om Coastalbådes hurtighed kontra de solide træinriggeres, fortsætter – ikke mindst på baggrund af nedenstående historie, som roinfo.dk nu bringer.
For en uge siden blev fem roere fra Kerteminde modtaget med åbne arme og stor festivitas, da de vendte hjem til roklubben efter nogle udmarvende og hårde timer i deres bestræbelser på at ro Fyn rundt på hurtigst mulige tid i en coastal-4X+.
Under overskriften: - Vi gjorde det, bragt på Dansk Forening for Rosports officielle hjemmeside, fik læserne fortalt om de voldsomme strabadser, de fem roere var igennem, og der er ingen tvivl om, at det sikkert har været den største udfordring i deres ro-mæssige karriere.
At ro Fyn rundt er ikke barnemad. Der skal meget mere til. Der skal planlægges og gås til stålet, og det gjorde de fem kerteminderoere.
Historien om deres livs hårdeste rotur er god og uddybende, og der er både smukke – samt dramatiske billeder med, som viser, hvor hårdt dette projekt har været. Alle detaljer er også kommet med – lige fra indtagelsen af mad – til den kommer ud igen – den ene eller den anden vej, og vi har desuden kunnet følge med i positionen hele vejen igennem via bådens GPS.
Kertemindemandskabet roede i mål i den flotte tid på: 38 timer og 50 minutter.
Dagen efter – Vi gjorde det-overskriften, bragt af DFfR, modtog roinfos redaktion en e-mail fra en roer fra Odense, der kunne fortælle, at det ikke var ny rekord. – Ville det ikke være langt bedre at hylde dem, der har roet hurtigst rundt, lød det i e-mailen, og Odense-roeren kunne henvise til en af dem, der har været med til at sætte den hidtil hurtigste tid - alletiders ”rekord” i at ro Fyn rundt.
Rekordforsøg i nyere tid
I 2001 forsøgte tre kaproere fra Middelfart, Hardy Olesen og Bo Vilhelmsen med Gunnar Levring, Sønderborg/Sorø, at slå den gamle rekord, som man mente et hold roere fra Fredericia Roklub i en 4-åres inrigger havde sat for længe, længe siden.
De tre roere mente, at den hidtil bedste tid lød på tre døgns hårdt arbejde, og da Hardy, Bo og Gunnar ”landede” efter en hård og strabadserende tur, havde de klaret roturen: Fyn rundt på flotte: 44 timer og 05 minutter.
Tages tydelige erindring
Roinfo. dk kontaktede derfor Tage Andersen, 70, der var med for snart 50 år siden, og han husker turen, som var det i går.
- Vi havde to stærke kaproere i Svendborg Roklub: Leo Skovø og Ture Grønlund Jørgensen. De var rigtig gode i dobbeltsculler, men i 1965 blev båden opløst, da den ene skulle ind, som soldat, og så ville de forsøge sig med en form for en speciel afslutning på deres karriere. I forbindelse med en fest havde de hørt om roere fra Fredericia Roklub, der havde roet Fyn rundt i en 4-åres inrigger, men de spildte 5 timer på at sove i Svendborg Roklub, og det kom til at koste dyrt, fortæller Tage Andersen.
- Det kan vi gøre bedre, mente Leo Skovø og Ture Grønlund Jørgensen, og så spurgte de, om jeg ville være 3. mand, og det indvilgede jeg i.
Turen tog sin begyndelse natten mellem fredag og lørdag i den første uge af august, 1965, og klokken 01.15 roede vi fra Svendborg Roklub mod øst – og Faaborg, og vi havde forinden regnet ud, at vi ville få medstrøm ud af Svendborgsund, og dermed vidste vi, hvordan det ville være at gå medstrøms i Lillebælt på det smalleste sted. Efter 11 timer var vi ved Middelfart Roklub, erindrer Tage Andersen.
- Her holdt vi en times pause, fordi vi kunne se, at vi stadig ville få medstrøm ud af Lillebælt, når vi skulle videre nordpå.
Men ved Båring Vig var der så store bølger, at vi måtte lægge til ved Bogense Roklub for at tømme båden, og det gik der ½ time med, før vi roede videre.
- Hvor tit skiftede I mellem styrmand og roer, spørger roinfo.dk
- Det gjorde vi, hver 2. time, svarer Tage Andersen.
- Dernæst gik turen hele vejen fra Bogense op om Fynshoved, og ned omkring Kerteminde og Nyborg. Og da vi var kommet til Storebælt, var vi så heldige at have medstrøm, fortæller Tage.
- Derefter går vi ind til Lundeborg, og da det jo var før mobiltelefonernes tid – så skulle vi lige ind at ringe til vores klubkammerater, så de kunne komme ned i Svendborg Roklub for at tage imod os, for vi var tidligere på den, end vi havde regnet med.
Vi var også ret heldige på det sidste stykke i Svendborg Sund, hvor det kan være sværest, og så var vi ved Svendborg Roklub præcis klokken 12 søndag middag, den 8. august, husker Tage Andersen, der, som en slags bonusinfo, fortæller, at båden, Orloff, som de roede Fyn rundt i, stadig eksisterer.
Madpakker og kakaomælk
- I beretningen om de 5 Kerteminde-roeres tur i coastalbåden, fortælles det indgående, hvordan forplejningen foregik. Hvad gjorde I dengang, spørger roinfo.dk.
- Vi havde madpakker med, og på daværende tidspunkt var kakaomælk blæst op som noget meget sundt, der gav energi, så det drak vi undervejs, lyder det med et smil fra Tage Andersen.
- Vi var naturligvis meget trætte, da vi kom hjem, og sov hele søndag eftermiddag, men derefter var det tidligt op mandag for at gå på arbejde. Sådan var det dengang, husker Tage, der i dag er aktiv roer i Faaborg Roklub, mens han har kendskab til, at Leo Skovø, atter er medlem af Svendborg Roklub.
Landstræner husker kollegaerne
Samme klub har med jævne mellemrum haft roere blandt verdens allerbedste med flere ædle medaljer ved VM. En af dem, Danmarks nuværende landstræner for guldfireren, og selv tidligere verdensmester i letvægtsotter, som han strokede, Bent Fransson, lytter interesseret, da roinfo fortæller om hans klubkammeraters meritter. Inden vi når at nævne navnene, siger Fransson helt uopfordret. – Det må have været Leo Skovø og Ture Grønlund Jørgensen. De var i klubben, da jeg blev medlem, og de var rigtig gode, siger Bent Fransson til roinfo.dk
Det siger Kerteminde-roer
Da roinfo.dk kontakter Stig Nielsen, Kerteminde Roklub, der sad med i coastalfireren forleden, og spørger til, om de er helt sikre på, at de har roet hurtigst, svarer han: - Vi havde godt hørt et rygte, men har ikke kunnet få det bekræftet nogen steder fra. Og så må de jo komme frem med det, hvis de mener, det er rigtigt, men det må også kunne dokumenteres, siger Stig Nielsen til roinfo.dk
Flot af coastalroerne
Da roinfo spørger rekordholder Tage Andersen, hvad han mener om de 5 Kerteminderoeres resultat, siger han: - Jamen det er meget, meget flot, det de har vist her. Jeg ved, hvor hårdt det er, og ikke mindst, når man tænker på, hvor få muligheder, vi havde dengang for at gennemføre turen, sådan at forstå, at der ikke var en følgebåd med hele vejen rundt med folk ombord, der kunne hjælpe, og servere mad og drikke efter behov. Vi roede i en tung træbåd med træårer, og der er væsentlig forskel på dengang – og det udstyr, man har mulighed for at benytte i dag.
Men lige meget hvad, så har vi stadig roet hurtigst, også selvom det om ganske få uger, er 50 år siden, slutter Tage Andersen.
Fyn Rundt med fast mandskab:
1965:
Skovø, Andersen, Grønlund Jørgensen, Svendborg: 34 t.45 min.
2001:
Olesen, Vilhelmsen, Levring, Middelfart/Sorø: 44 t. og 05 min.
2015:
Mogensen, Kjeldsen, Nielsen, Haubro & Haubro, Kerteminde, 38 t. og 50 min.