I de seneste to år har der været meget stille om Gudmund Schacks Mindefond. Lige siden 1989 har det ellers været en sikker årligt tilbagevendende fin begivenhed, at der blev indbudt til Legatoverrækkelse i DSR i november måned på en dag, som var clearet af med Prinsesse Benedikte, som i efteråret er i Danmark i længere tid, hvor hun varetager sine mange protektorater og legatoverrækkelser. Men det forlød, at fonden var ved at lukke ned. Fondsbestyrelsen besluttede sig for i år at opløse fonden og uddele de sidste midler til de tre organisationer, som siden fondets begyndelse, i 1989, har haft modtagere af legaterne.
Det var de tre mærkesager, Gudmund Schack i sit 90-årige liv følte særligt for, Frihedskampen, rosporten og handicapsporten.
Formand for Danske Studenters Roklub, Kasper Haagensen, modtager gæster.
Studentersangerne var med, og denne gang med flere sangere, end vanligt, og det blev til et herligt repertoire med skønsang krydret med herlige anekdoter som oplæg til sangene, som fik alle til at trække på smilebåndet flere gange denne eftermiddag.
Ny legat-æra
Henning Bay Nielsen kom i dagens tale også ind på Schacks store personlighed. Og så nævnte han noget, som helt sikkert er i Gudmund Schacks ånd. - Jeg synes, det er vigtigt, at karismaen omkring Mindefondens årlige uddeling kan fortsætte.
Ved sådanne begivenheder gøres man opmærksom på de milepæle, som det er muligt at nå ved at der udvises en helt særlig flid.
Jeg synes derfor, at dansk roning bør bevare muligheden for at hædre et ungt menneske, som har vist et særligt talent for roning.
DFfRs forretningsudvalg har besluttet, at bevillingen fra Mindefonden skal reserveres til etablering af en ny legatæra.
Bevillingen fra Mindefonden kan ikke alene understøtte et nyt legat. Men hvis flere trækker i åren samtidigt kan vi alle vinde.
Afslutningsvis vil jeg citere Gudmund Schack for at have sagt: - Det gør ikke noget, at man går tiggergang, blot man tigger hos andre og folk, der gør en indsats, vil jeg gerne støtte.
Næste modtager var John Petersson fra Parasport Danmark, svømmer med mange olympiske medaljer bag sig, også kendt, som piskeriset, og at han sagtens kan tale med om, hvordan folk bliver kejtede, fordi man er bange for at tale om handicaps. Han indledte således: - Ja, jeg vælger at stå på gulvet foran jer og holde min tale, for hvis jeg går op på talerstolen, kan I ikke se mig, men kun høre mig, og det nævnt med en klar hentydning til sin lave højde.
- Det er 25 år siden, jeg modtog legat fra Gudmund Schacks Mindefond, og det var en meget stor dag for mig. Jeg husker tydeligt, hvor beæret jeg følte mig, og alt det fine, der skete, da jeg modtog legatet, fortalte John Petersson. Det har for alle de handicapudøvere, der har modtaget det, haft meget stor betydning og har afhjulpet udgifter til deltagelse ved stævner og træningslejre.
Mange tak fordi der har været tænkt på handicapsporten i alle årene, sluttede John Petersson.
Dem fra Frihedskampen
Christian Eugen-Olsen afrundede talerækken med at fortælle om Frihedskampen og de efterladte, og hvor spændt han er på, hvor mange/få, der til næste forår møder frem ved Normandiet. Sidst var der 5 tilbage, men nu må vi se, lød det fra Christian Eugen-Olsen. Han fortalte blandt andet om Gudmund Schacks hjem på Klampenborgvej, der også blev benyttet under 2. Verdenskrig til at gemme våben - og det var ret mange. Utroligt og heldigt, at det aldrig blev opdaget, lød det fra Christian Eugen-Olsen, og kaldte modstandsmand: Max Roe frem, som modtog legatet.
Prinsessens tale
Til alles store overraskelse rejste HkH Prinsesse Benedikte sig op, og gik hen til Studentersangerne, for at takke hver enkelt. Derefter holdt prinsessen en fin tale, som en afrunding af de mange år i Gudmund Schacks Mindefond. Hos Schack var der ikke noget, der var umuligt, og man kendte ikke til ordet nej, nævnte prinsessen blandt andet.
Fire formænd samlet
Det er ikke hver dag, man kan mønstre hele fire formænd fra DFfR gennem næsten fire årtier, men det kunne man torsdag eftermiddag i Danske Studenters Roklub.
Børge Kaas-Andersen, formand fra 1979-1989, og fra Københavns Roklub, Janne Hallengreen, formand fra 1989-2001, og fra Hellerup Dameroklub, Morten Espersen, formand fra 2001-2011, fra Bagsværd Roklub, og Henning Bay Nielsen, formand fra 2011, og fra Danske Studenters Roklub, Imponerende.
17. juni 1898 i Fredericia - 1. februar 1988 var en dansk grosserer. Han var bestyrelsesmedlem i Danske Studenters Roklub fra 1924-1957, og formand fra 1939-1957. Fra 1962-1968 var han formand for Dansk Idræts-Forbund.
Under besættelsen var Gudmund Schack med i modstandsbevægelsen, i gruppen Holger Danske. Gudmund Schacks indsats er nævnt i bogen "Kæft trit og retning - en sabotørs erindringer" af Jørgen Røjel, 1973.
Da Feltmarskal Montgomery besøgte Danmark den 12. maj 1945 og kørte i triumftog gennem København, var det Gudmund Schack, der fik æren af at være hans chauffør.
Som roer i Danske Studenters Roklub (DSR) roede Gudmund Schack blandt andre med den jævnaldrende kronprins Frederik, den senere konge Frederik IX (født 1899).
Angående Gudmund Schacks arbejde i DIF oplyses følgende: "medlem af bestyrelsen for Dansk Idræts-Forbund fra 1955, kasserer 1955-61, næstformand 1961-62, formand 1962-68". Desuden: "medlem af bestyrelsen for Danmarks Olympiske Komité 1955, formand 1965-73.
Gudmund Schacks Mindefond er oprettet til minde om idrætslederen og modstandsmanden Gudmund Schack. H.K.H. Prinsesse Benedikte, som er protektor for fonden, deltager i den årlige uddeling af Gudmund Schacks Mindelegater. Gudmund Schack havde, som formand for Dansk Idræts-Forbund (DIF), en særlig interesse for handicapidrætten, og gjorde et stort arbejde for at skaffe penge til den idræt (som først senere blev optaget i DIF).