Roskilde Roklub er kendt viden om. Den store sjællandske roklub med den fantastiske beliggenhed har i mange år markeret sig på alle områder af kaproningens verden.
Og da Roskilde-roerne fredag fejrede, at det er blevet til foreløbig 125 flotte år, så foregik det på selve havnearealet, mens man naturligvis også havde taget vejrguderne i ed på denne dag. Således skinnede solen ned fra en næsten skyfri himmel, mens selve bådedåben fandt sted. Efter den smukke seance bød klubben på en overdådig buffet, og da alle var kommet vel inden døre, gik der ikke et kvarter og så væltede regnen ned over det sjællandske område ved den smukke fjord.
Kom ikke og sig´, at roerne ikke har magt over planlægningen i domkirkebyen
Og klubben nøjedes ikke med bådedåb og reception. Fødselsdagsfesten bliver fejret over flere dage.
Gode sportsresultater og gentagne eksponeringer, samt flotte lederevner af en lokal klub, hvor alle skal tilgodeses, giver naturligvis sponsorer og donationer. Noget, som andre klubber, ikke mindst i storbyerne kan have svært ved. Men ikke i Roskilde.
Løber man jubilæumsavisen igennem så synes det som om, at annoncørerne har stået i kø for at være med omkring udgivelsen.
Og der er ingen tvivl om, at det store og unikke arbejde, den nuværende formand, Ove Pedersen og den tidligere, Allan Ohms, har udført i lokalområdet, har givet bonus.
Sidstnævnte var i øvrigt for en del år siden, en dygtig klubbladsredaktør af RoskildeRoeren, et blad, der både havde kant og bid, hvor det ikke blot drejede sig om de lokale roere, men hvor Ohms med sine gode tekster og flotte billeder, bidrog til en enestående eksponering af roningen i alle dens facetter. RoskildeRoeren blev et blad, som alle roere over hele landet havde stor fornøjelse af, og som man glædede sig til at gnaske igennem, når det lå til gennemlæsning i landets roklubber, som fik et frieksemplar hver. Og bladet er stadig et fantastisk bidrag til rosporten, men naturligvis mest med sigte på de lokale roere, der selv kan stå for de flotte overskrifter.
Roskilde Roklub har altid været på forkant med eksponeringen. Udover klubbens blad, er hjemmesiden altid informativ og dækker alle vigtige begivenheder. www.roskilderoklub.dk.
Her kan det flotte jubilæumsskrift også læses.
I dag er Roskilde Roklub kendt viden om i kraft af de dygtige kaproere, som igen og igen er med til at præge verdenskortet. Og i disse dage, hvor Roskilde Roklub skal sunde sig efter en fantastisk fødselsdag, hvor de mange nye både vækker benovelse, og bliver til en fremtidig glæde for sjællænderne, da bliver det tid at følge klubbens roere ved VM, hvor Roskilde-roere er med i guldfireren, men også hvor den kvindelige letvægtsroer Aja Runge Holmegaard er på plads i Frankrig for at kæmpe om medaljer til Danmark.
125 år på 5 minutter…
28. august 1890:
Roskilde Sportsklub stiftes med gymnastik og roning som hovedaktiviteter. Bådehus stilles til rådighed af kommunen.
1898:
Klubben ændrer navn til Roskilde Roklub
1904:
Bådehuset (”Druknehuset”) erstattes af klubhus, tegnet af arkitekt Kofoed Jensen (stod også bag bl.a. Sct Maria Hospital).
1921:
Første DM til Roskilde Roklub i 2-åres inrigger – v./ Chr. Christiansen, Chr. Winckelmann og Styrmand S. Sørensen.
1923:
Alle medlemmer fra Roskilde Roklub udebliver fra festmiddag på Hotel Prindsen i protest over madens kvalitet. Stor ståhej i byen, spydige bemærkninger fra bl.a. Kong Christian X og afsættelse af Roklubbens bestyrelse følger i kølvandet.
1930
Ungdomsroning indføres – 15-årige kan nu meldes ind
1930-1984
Fagkaproning arrangeres hvert år. Efter festoptog igennem byen ror byens håndværkergrupper, forretningsdrivende m.fl. om kap på Roskilde Fjord. Herefter ændres arrangementet til Klubkaproning
1937
Foreningen Gl. Roskilde Roere stiftes
1938
Roskilde Dameroklub stiftes
1940
Nyt muret klubhus indvies – pris kr. 66.000,-. Klubben havde selv kr. 6000, resten lånt i Roskilde Sparekasse med kommunal garanti
1940´erne
Roskilde Roklub indfører ”Kanindåb”, hvor Kong Neptun ”døber” årets kaniner (nye medlemmer af klubben).
1945
Medlemsbladet RoskildeRoeren udgives for første gang
1948
OL-guld til Roskilde Roklub i toer med styrmand – v/Tage Henriksen, Finn Pedersen og styrmand Carl Ebbe Andersen
1954
Første EM til Roskilde Roklub i toer uden v/Finn Pedersen og Kjeld Østrøm
1960´erne
Roskilde Kommune begynder at yde tilskud til idrætten i Roskilde – herunder Roskilde Roklub
1961
Roskilde Roklub køber sommerhusgrund i Skuldelev for kr. 15.000.
1971
Ved Generalforsamlingen lyder replikken: ”Sku´, vi ikke ta´ skridtet fuldt ud og lægge damerne ind under os?”
Roskilde Roklub og Roskilde Dameroklub slås derefter sammen.
1974
Roklubbens interne struktur ændres til ”Den flade struktur” med bestyrelse i spidsen og flere sideordnede underudvalg med defineret ansvar og eget budget.
1976
Roskilde-roerne Judith Andersen, Kim Rørbæk og Mogens Juul Rasmussen samt klubtræner Jørgen Bøttcher deltager i OL i Montreal – Judith Andersen er fanebærer ved indmarchen
1994
Roskilde Roklub kåres som ”Årets Idrætsklub” i Roskilde
1995
VM-guld til den danske letvægtsotter – med Roskilde-roeren Torben Bech Jensen på båden
1996
Roskilde-roeren Bo Kaliszan deltager som eneste idrætsudøver fra Roskilde ved OL i Atlanta
1997
Roklubben indvier stor tilbygning – nu med motionscenter og flere bådehaller. Pris kr. 2.500.000, som finansieres gennem realkreditlån.
1999
Roskilde Roklub kåres som ”Årets Idrætsklub” i Roskilde
2001
Roklubben køber den første kajak, som døbes: ”Brok” efter en af de snu dværge i den Nordiske mytologi
2010
Første DM i otter til Roskilde Roklub – v/Kasper W. Jørgensen, Jens Vilhelmsen, Jacob Barsøe, Martin Bathenborg, Daniel Zielinski, Sophus Johannesen, Christian Place Pedersen, Ulrich Høgstedt og styrmand: Signe Bech
2010
Roskilde Roklub kåres som ”Årets Idrætsklub i Roskilde”
2012
OL-bronze til letvægtsfireren med Roskilde-roerne: Kasper W. Jørgensen og Jacob Barsøe på båden
2013
Roskilde Roklub åbner for medlemmer ned til 7 år
2013 og 2014
VM-guld til letvægtsfireren med Kasper W. Jørgensen og Jacob Barsøe på båden
2014
Havkajakhotellet indvies
2015 – 28. august
Roskilde Roklub fylder 125 år