Grækerne vilde med danske roere
To danske guldbryllupper i Grækenland
Tolo Roklub afviklede forleden en meget fin bådedåb på stranden foran det hotel, som de danskere, der har været på rotur i det græske, kender til.
Således blev der døbt nye både i champagne, og det var byens spidser, som mødte frem til denne højtidelighed, fortæller Bo Markussen, der sammen med Søren Uldall er medstifter af Tolo Roklub.
I Tolo er danskerklubben blevet så stort et hit, at alle står på pinde for de danske roere, der vælger Tolo, som udgangspunkt for dejlige ferieture.
Derfor blev bådedåben noget af et tilløbsstykke.
At være officiel person og samtidig få lov til at døbe en båd: Hellas, er så stor en ære, at det næsten ikke kan beskrives med ord.
Og det var chefen for havnepolitiet, der døbte inriggeren det statelige græske navn, mens borgmesteren døbte en havkajak: Tolo. En anden havkajak fik navnet Romwi af Antonis Gikas og hans gode ven Yannik. Sidstnævnte er gift med den britiske guide fra Sunvil, som har base på Hotel Taverna Romwi, hvor Tolo Roklubs medlemmer bor, når de er på ro-ferie i Tolo.
Medstifter Bo Markussen melder klar til dåb.
Foto Tolo Roklub
Efter dåben kom bådene: Hellas, Tolo og Romwi på en lille æresrunde hvor årer og pagajer blev rejst til stor glæde og ære for selve byen.
I Danmark døber man bådene med saltvand - eller søens vand - men i Grækenland gør man det med champagne, og naturligvis har hver båd sin egen champagne. Efter dåben bød Hotel Taverna Romwi på en let buffet, selvfølgelig med resterne fra dåbschampagnen, intet mindre.
Ro-kalenderen i Tolo er stadig fyldt godt op. Foreløbig skal roere fra Hellerup Roklub, Hellerup Dameroklub og Roklubben ÆGIR en tur til Grækenland.
Kalundborg Roklub har atter booket sig ind, og det i slutningen af sæsonen. Kalundborg-roerne stod for standerhejsningen tidligere i år, og noget kan derfor tyde på, at det bliver roerne fra den sjællandske klub, der kommer til at stå for standerstrygningen i Tolo.
Vil man booke sig ind til en tur i det græske, kan det gøres via hjemmesiden: toloroklub.dk
Dåbsfotos: Copyright Tolo Roklub
Forleden kunne roinfo offentliggøre, at det kendte ro-ægtepar, Lis Bay og Knud Nielsen, Tissø Roklub, i forbindelse med en Kalundborg-langtur i det græske, fejrede guldbryllup her.
Denne begivenhed gik ret så stille for sig, bortset fra, at det blev fejret sammen med deres ro-kammerater på en græsk restaurant, der stillede an med festlig mad.
Senere i år kan et andet par, et mere kendt og royalt par, med græske og danske relationer, fejre guldbryllup. Det sker den 18. september. Og parret har tidligere, ganske vist på afstand, men alligevel, fulgt de danske roere for nogle år siden, da Tolo Roklub så sin spæde begyndelse.
Således var Dronning Anne-Marie og Kong Konstantin gæster hos det norske kongepar, Harald og Sonja ombord på deres kongeskib, der netop sejlede rundt i det græske øhav samtidig med danske roeres langtur her.
De kongelige stod øverst på skibet og fulgte de danske roere på det turkisblå smukke vand, og en nærliggende tanke må derfor være, at næste gang Tolo Roklub afholder bådedåb, at forsøge at få en fra den kongelige familie, gerne Dronning Anne-Marie, til at blive gudmoder.
En herlig - og måske ikke helt urealistisk tanke.
Dronning Anne-Maries far, Kong Frederik IX var i mange år medlem, og aktiv roer i Danske Studenters Roklub. Kong Konstantin holder også af det våde element og er tidligere OL-deltager indenfor sejlsport.
Dermed fæstnes der et endnu stærkere bånd mellem Danmark og Grækenland med udgangspunkt fra den danske klub i Tolo.
Royalt bonusinfo:
Anne-Marie og Konstantin har levet i eksil siden 1967 først i Rom og derefter i København og London. Den kongelige familie fik frataget deres græske statsborgerskab med en lov af 1994. Loven medførte samtidig, at ekskongefamiliens ejendommene i Grækenland blev overtaget af den græske stat. Disse ejendomme er slottet Tatoi i Athen, sommerresidensen Mon Repos på Korfu og et skov- og bjergområde ved Polydendron i Midtgrækenland. En årelang retssag om ekskongefamiliens tidligere besiddelser i Grækenland blev derefter indledt og sluttede 2002 med at Den Europæiske Menneskeretsdomstol i Stasbourg dømte den græske stat til at betale det tidligere kongepar og deres nærmeste familie cirka 100 millioner kroner i godtgørelse.I 2004 fik kongefamilien lov til igen at bosætte sig i Grækenland.
Foto: Dronning Anne-Marie under sit private sommerbesøg på Gråsten Slot for nogle år siden.
Copyright: Focus Royal/Mette Bacher
Status i dag
Konstantin og Anne-Marie betragter sig fortsat som græsk konge og dronning, men de bruger ikke længere den gamle titel "hellenernes konge og dronning".
Konstantin er gennem sit ægteskab med Anne-Marie forbundet med det danske kongehus, og de og deres børn bærer titler som prinser og prinsesser af Danmark. Efter 1974 er det kun disse danske titler, som anerkendes internationalt.