I en pressemeddelelse fra 15. februar 2016 meddelte Dansk Forening for Rosports næstformand Birgit Bech Jensen, at det ikke er lykkedes at finde en arrangør af årets danmarksmesterskaber med en 2000 meter bane på grund af ekstraordinær travlhed med World Rowing Masters Regatta på Bagsværd Sø i september. Næstformand Birgit Bech Jensen skrev blandt andet: ”Derfor har det været nødvendigt at tænke helt anderledes for at sikre, at DM afholdes i 2016. Holstebro Roklub har sagt ja til at afholde DM i 2016. Det betyder, at det afholdes over 1.000 meter. Dette er en helt ekstraordinær situation, og vi forventer, at DM er tilbage i sin vante form over 2.000 meter i 2017.”
Debat om halv distance Siden da har der været lidt ”murren” i krogene og blandt andet på Facebook har løsningen med DM over kun 1000 meter være diskuteret. Samtidigt har der været stillet spørgsmål ved, om Danmarks Idrætsforbund(DIF) kunne godkende mesterskaber over halv distance, når der i regulativ for Danmarksmesterskaber står, at distancen er 2000 meter. - For at være helt sikker på lovligheden har Birgit Bech Jensen og jeg holdt et par møder med DIF, fortæller formand for Dansk Forening for Rosports kaproningsudvalg, Reiner Modest. |
2000 meter bliver til 2x1000 meter
- Alle 2000-metersløb ved DM roes som 2x1000 meter, og det bliver det samlede resultat af de to gange 1000 meter, der tæller. Det betyder, at når man har roet de første 1000 meter og er i mål, så ror man tilbage til start og tager en ny tur, og det er så den samlede tid for de to gennemroninger, der afgør, hvem der bliver dansk mester. Rent logistisk regner vi med at kunne lave planlægningen, så der er tre løb i gang på en gang således, at der konstant er løb undervejs. Det giver kortest mulig ventetid for de deltagende mandskaber og af hensyn til publikum, er det også vigtigt, at anden gennemroning bliver gennemført så hurtigt som muligt. Desuden regner vi med at blande kortene således, at vi fylder eventuelle huller ud med 1000-meterløb for eksempel junior- og masterløb. Vi er godt klar over, at der vil være logistiske udfordringer, siger Reiner Modest men tilføjer, at man jo som bekendt har to dage til at afvikle DM, og det giver en sikkerhedsbuffer, så vi er sikre på, at afvikle sportsligt korrekt. Desuden er det som bekendt ikke muligt at efteranmelde ved Danmarksmesterskaberne, så man vil i god tid kunne lave en detaljeret planlægning. Herudover vil vi fordoble antallet af både med banedommere, og der vil være banedommere, som udelukkende tager sig af trafikregulering, for at undgå kaos, når mange både skal sendes mod start på en gang.
- For at sikre at publikum kan følge med i det nye koncept, benyttes helt dugfriske tekniske muligheder. Vi har i Oslo hos Norges Skiforbund lånt et nyt system, der i 2015 blev taget i brug ved langrendskonkurrencer med enkeltstart. Alle deltagende både forsynes med en chip og systemet er under de sidste 1000 meter i stand til at give den nøjagtige placering af de enkelte hold - inklusiv de første roede 1000 meter. Placeringen vil hele tiden kunne ses på en storskærm, der opsættes i målområdet. Som baggrund på storskærmen vil der være direkte live transmission fra en drone med video fra det igangværende løb. Det vil give mulighed for at følge løbene på tætteste hold og undervejs se nærbilleder af de enkelte mandskaber samtidigt med, at man hele tiden er opdateret om, hvordan mandskaberne er placeret i det samlede forløb. Teknikken har været afprøvet med succes ved flere langrendskonkurrencer i Norge. Vi får norsk eksperthjælp af John Anders Mohn Gaustad, Markedsansvarlig, og Bernt Halvard Olderskog, Kommersiell leder, fra Norges Skiforbunds Langrennsadministrasjon, så vi er helt sikre på, at vi kan love både roere og publikum en unik oplevelse, siger Reiner Modest.
Afvikling af DM-løb i to afdelinger skaber nye taktiske muligheder for de deltagende mandskaber og giver hold, der har kikset lidt i første start en chance for at få revanche i anden gennemroning. Samtidigt giver det publikum en unik og anderledes oplevelse af kaproning, hvor man med dronevideo kommer helt tæt på de deltagende mandskaber undervejs.
Bliv testpilot på streamingen
Lige pt. arbejdes på fuld tryk for at få DFfRs tilmeldingssystem og det norske program til at tale sammen, så tilmeldingerne kan eksporteres direkte over i det norske program.
For at sikre at drone, storskærm mv. fungerer afprøves hele systemet fredag den 15. september 2016 med nogle løb – dog vil streamningen fredag ske i et lukket forum. Ønsker man at være med i den tekniske afprøvning af streamingen skal man melde sig og få oplyst en adgangskode. Man regner med at skulle bruge cirka 100 deltagere, der hjemme ved deres PC eller på deres smartphone fredag aften den 15. september fra klokken 18.30 til 20.00 skal være med til at sikre, at systemet kører. For at blive ”testpilot” skal man være indstillet på at give en tilbagemelding fredag aften efter test-streamingen. Hvis du vil være en del af testpanelet, skal du melde dig til NU. Skriv en mail til Leif Thygesen, roinfo.dk på adressen [email protected]. Skriv Streaming i emnefeltet og oplys navn og eventuel klub i mailen. Deltagerne findes efter ”først til mølle-princippet”.
[email protected]