Brian i sin let genkendelige rodragt. Læs mere om Brian tryk "Read More". Privatfoto
Brian Rene Sørensen, Nyborg Roklub medlem af Nyborg Roklubs bestyrelse som roleder, kaproningschef og lige pt. leder af ronetværk Fyn fortæller om en af de større udfordringer, som han ikke har kunnet lade være med at tage op inden for rosporten. Historien er karakteristisk for den lune Fynbo, der med jævn, rolig stemme og på sygende fynsk fortæller om sine oplevelser som roer. Tingene tages i den rækkefølge de kommer, og der er jo ingen grund til at gøre det mere dramatisk end det i virkeligheden er.
Brian fik egentlig roningen ind med modermælken. Brians mor, far og onkler var alle aktive roere i Skanderborg, hvor faderen og onklerne roede på et frygtet kaproningshold, der blev kaldt for ”Den Gule Fare”, fordi de roede i gule bluser - men Brian blev næsten 40 år inden han første gang sad i en robåd.
Jeg fik rigeligt med motion, så det var ikke nødvendigt at gå til roning. Jeg arbejdede som kleinsmed og havde over 20 kilometer på arbejde. Jeg cyklede frem og tilbage, så hver dag fik jeg kørt cirka 42 kilometer på cyklen – og det havde jeg det godt med. Så skiftede jeg arbejde, til en arbejdsplads der lå betydeligt nærmere min bopæl, og lige pludselig manglede jeg den daglige portion motion. Min mor, der var i Nyborg Roklub, foreslog, at jeg kunne komme i roklubben og ro ergometer, og sådan blev det.
I roklubben blev jeg lokket med til DM i ergometer – det var dengang, det blev roet i Kerteminde. Og det gik jo OK, så det næste jeg prøvede var at ro langdistancekaproning. Det første hold jeg kom på var sammen med Morten Nielsen og med min mor som styrmand, så det var jo ”Mor-barn-roning”, siger Brian med et lille grin. Mor og søn der stiller op i konkurrencesport på samme hold er vel heller ikke noget man ser hver dag. For at finde noget lignende skal man vel sammenligne med den legendariske sejlsportsmand Poul Elvstrøm, der sejlede kapsejlads sammen med sin datter. Min mors syn kunne godt være bedre, så hun styrer ikke længere for os, siger Brian. I dag ror Brian så sammen med Charlotte Buchwaldt og Bente Irring.
Jeg har holdt ved med langdistancekaproningen og i 2013 var vi så gode og heldige, at vi kunne hjemføre den samlede bronzemedalje i 10 km åben mix. Jeg ror sammen med min kæreste Charlotte Buchwaldt, som jeg også bor sammen med. Tredje roer i båden er Bente Irring. I sommerhalvåret er jeg i roklubben stort set hver dag, og jeg bruger vel over 20 timer om ugen på roning og roklubben. På hjemmefronten kan jeg få tingene til at fungere, fordi Charlotte og jeg er sammen om rosporten. Vi træner meget, men det har jeg det helt fint med.
I 2013 fik jeg scullerret, og nu vil jeg så lære at ro outrigger - helt rigtigt. Jeg har to store mål for den kommende sæson. ”Palæobåden” – som vi kalder vores langdistancehold – skulle meget gerne endnu en gang vinde en medalje i klassementet i 10 km åben mix, og så har vi planer om at deltage i en Master-regatta i München i dobbeltsculler og dobbeltfirer.
Vi træner målrettet og håber at være i topform både på langdistancebanerne og når det går løs i München. Kaproning er jo egentlig ikke så indviklet endda. Man skal jo bare ro stærkere end de andre, konstaterer Brian knastørt.
Men ikke alene kaproning står på programmet hos den aktive og flittige nyborggenser. Jeg har roet i cirka syv år, og det har været syv begivenhedsrige år. Jeg har taget alle trænerkurserne både A, B, C og D og så er jeg uddannet rospinningsinstruktør. Jeg har prøvet næsten alt inden for rosporten, og jeg synes lige godt om det hele. Langtur – kaproning – spinning, hver ting har sine fordele. Roning er en herlig sport, der byder på mange forskellige udfordringer. Man kan næsten altid finde på noget nyt – det eneste der kan drille er jo dårligt vejr, og det kan være træls, men så må man jo tage sig en tur i ergometret.
Rospinning har vel givet os 20 – 30 nye medlemmer over de sidste fire år, og når de først er i klubben, er der jo mulighed for at lokke dem med på vandet. Aldersmæssigt fordeler de nye medlemmer sig mellem 30 og 60 år, så der er pæn stor spredning, men det er jo kun godt. For mig er det vigtigste, at alle skal føle sig velkomne. Der vil jo altid være nogen, der ikke passer ind i fællesskabet, men der skal helst være plads til alle.
At komme i roklubben er i øvrigt godt på flere måder. Det er ikke alene god motion og gode sportslige udfordringer. Jeg holder meget af det social, hvor vi mødes i klubben og ror sammen uanset om man er læge, tandlæge, rengøringskone eller kleinsmed. Vi ror og får en god snak, og det er afslappende og er med til at lade batterierne op, så man får ny energi, slutter Brian inden han skal i roklubben for at ro sidste afdeling af 8 GP.
Tekst Leif Thygesen
[email protected]