Mandag den 4. maj, 2020, skulle Danmark flere steder fejre 75-årsdagen for befrielsen, og i roningens verden var det planlagt, at landets største roklub, Danske Studenters Roklub, ville afholde en helt særlig mindeaften, og det ikke mindst for at ære de af klubbens roere, der gav deres liv for Danmark.
HKH Prinsesse Benedikte havde for længst takket ja til at deltage på denne specielle aften i Danske Studenters Roklub, som hendes far, Kong Frederik IX var aktivt medlem af.
Men desværre er begivenheden aflyst grundet Covid-19.
Alle, der har besøgt DSR, har stiftet bekendtskab med den store og smukke mindeplade i klubbens forhal med navne på de medlemmer, som omkom under krigen. Se billedet ovenfor.
Og Danske Studenters Roklub har derfor, i anledning af 75-årsdagen for befrielsen, d. 4. maj, udgivet et sandt mesterværk om de roere, som gav deres liv for Danmark.
Det er klubbens tidligere formand, Paul Brüniche-Olsen, der er forfatter til særudgaven om DSRs rolle under besættelsen i Danmark. I forordet skriver Paul Brüniche-Olsen blandet andet: - Da jeg interesserer mig en del for historie, læste jeg sidste år historikeren Niels-Birger Danielsens nyudkomne og fremragende tre-bindsværk om modstandskampen. |
Hvem skulle have troet, at DSR også, via modstandsfolkene, havde en vigtig tråd ind i Hvidstengruppen?
Roerne meget aktive i modstandsbevægelsen Forfatteren fortæller fremragende og detaljeret om de medlemmer, der var aktive under modstandskampen, også daværende Kronprins Frederik nævnes i hæftet. Det er et hæfte, der må interessere alle, der har noget med roning at gøre, og ikke mindst, hvor dygtigt modstandsfolkene arbejdede under krigen, mens de unge stadig passede deres roning i DSR, så godt, som det kunne lade sig gøre, omstændighederne taget i betragtning. Hæftet er rigt illustreret med flere fotos, som ikke tidligere har været offentliggjort i DSR-regi, men som illustrerer klubben, og livet omkring DSR i krigsårene og ved befrielsen. |
Spændende historier, og det bidrager bestemt til, at man vil vide mere. Derfor er DSRs Jubilæumsskrift en helt unik mulighed for at læse de historier, som vi ikke har hørt om før, og som jo har en direkte relation til vores - rosportens - verden.
Danske Studenters Roklub har, i nyere tid, markeret begivenheder fra 2. Verdenskrig på fornemmeste vis, som da klubben, den 1. oktober, 2018, på selve dagen, 75 år efter, en ihærdig kaproer fra Danske Studenters Roklub, Herbert Marcus, en kold og blæsende nat fra kysten i Nordsjælland, roede Arne Jacobsen og Poul Henningsen med koner sikkert over Øresund til Sverige.
Derfor havde klubben inviteret til teaterforestillingen: Flygt, der blev opført i DSRs store sal, med HKH Prinsesse Benedikte, som æresgæst.