De var der næsten alle sammen. Dem, der gerne vil ro sig gennem nåleøjet og blive udtaget til store repræsentative opgaver og blive en del af det danske rolandshold, hvad enten man er junior, U23 - eller senior. Grunden til, at vi skriver næsten er, at der godt kunne have været flere mastersroere med, men de helt unge, der ikke har nået junior B-alderen endnu, får vi snart at se. De må vente til Copenhagen Regatta om fjorten dage. Dertil er 6 kilometer for fuld damp gennem en lettere bugtende kanal for stor og uoverkommelig en udfordring. Så de purunge blev hjemme, og lod de lidt ældre tage sig af tingene i Odense.
Men de øvrige deltagere tog udfordringen op, og hvis formen holder, som det vistes i weekenden, er der ingen tvivl om, at Danmark får topresultater ved VM for juniorer og U23.
Det koster at træne hårdt
Det er på den kortere distance, det hele sker, og hvor man for alvor vil kunne bedømme, om formen er der. Men formen var der, for de flestes vedkommende, i Odense i den netop overståede weekend.
Vi er nu gået ind i et forolympisk år, hvor de bedste roere skal ro sig til OL-billetter, og der er ingen tvivl om, at dem, der forsøger sig, er ved at være i deres livs form, men det ligger også klart, at hård og intensiv træning koster. Således har skader, opstået de seneste måneder, præget forberedelserne for nogle af dem. Alligevel må der krydses fingre for at alle klare skærene og kommer videre med målsætningen.
Hvis det bliver, som i Odense, når Copenhagen Regatta afvikles om fjorten dage, at de samme mandskaber bliver meldt til, så bliver der for første gang i mange år, fuldt hus i klassen: toer uden styrmand på sværdsiden. Det er ikke engang set ved Danmarksmesterskaberne i en årrække - så måske bliver det lidt historisk på kortbanen om et par uger.
Musik i kassen Der blev vist roning af verdensklasse i mange løb, og det bemærkedes, at den unge dobbeltfirer, der vandt U23-bronze i letvægt ved VM i fjor, er flyvende, og tordnede først i mål af alle mandskaber begge dage. Kvartetten, der ellers har været sammentømret i et par år efterhånden, har desværre haft skader hos Oliver Rying-Thomsen, der har haft rygproblemer, og derfor blev han erstattet af et par stærke U23-roere, hvor Odenses Peter Fredsted var på fireren lørdag, mens Odders Alex Berg, var på fantombåden om søndagen. |
Sikke en fart og et tempo - og forrygende flot roning, der vistes her begge dage.
Danmarks Rocenters guldfirer blev hjemme denne gang, men DRC har dannet en ret stærk kvartet af garvede letvægtere, der gjorde det fremragende. De tre af roerne på båden, Jannik Nilton og Emil Espensen, begge DSR og Steffen Bonde, Odder, har alle tre mest været kendte indenfor to-åres roning i hhv. 1X, 2X og 4X - men nu er der skiftet over til en åre. Sammen med den tidligere guldfireroer, Jens Vilhelmsen, Bagsværd, der gør comeback, viste kvartetten særklasse begge dage på kanalen, hvor de over de første par kilometer kæmpede som gale for at holde førnævnte fantom-dobbeltfirer bag sig. Det holdt hårdt, og der blev ikke givet ved dørene hos nogen af mandskaberne. Det bliver derfor meget spændende at følge den nydannede 4-, som måske skal være en slags skyggefirer til guldfireren.
I de senere år har der været langt mellem regnvejr og rusk, når Odense Langdistance er løbet af stabelen. Således har det tidligere været forårslunt og flot vejr, men denne gang måtte deltagerne ud i regn og blæst lørdag, der gav en massiv modvind på de 6 kilometers returroning på den officielle distance, mens søndagen bød på vindstille vejr og småregn hele formiddagen.
Bjarne Petersen holder fast, og det gør hans faste stab af seje studenterroere skam også.
De er der - igen - og det er imponerende, at dette projekt nu kører på 3. år - og med lige så stor en intensitet.
Bjarne er sheriffen, og naturligvis er der et vist format over en sherif. Derfor har Bjarne et rigtigt køretøj, en stor amerikansk V8´-diesel truck, som er perfekt til at trække traileren med de to ottere. Den vellystne motor spinder bemærkelsesværdigt på bådepladsen, og sådan er det skam også på vandet, når roerne giver den gas, og lader de otte cylindre køre, som en fuldblods motor i hver båd, når det går løs.
Studenterroerne fra Aalborg Roklub har for alvor indtaget kaproningsbanerne herhjemme, og det varer næppe mange år, før nordjyderne træder i karakter og afviser de inkarnerede københavnerklubber, når der skal kæmpes om Danmarksmesterskabet i otter. Her giver sammenroning bonus, og det har Aalborg-roerne helt styr på nu. Måske bliver det allerede i år, om nogle måneder ganske vist, at studenterroerne fra Nordjylland viser de ellers så seje landsholdsroere, hvor skabet skal stå, når DM-finalen fyres af på Bagsværd Sø senere i denne sæson.
I Odense henviste Aalborg Roklubs 1.- mandskab Bagsværd Roklub til 2. pladsen i lørdagens løb, mens Aalborg-2 blev nummer tre. I søndagens finale kunne de 16 roere og 2 styrmænd ro klubkaproning om håneretten, hvor Aalborg-1 atter tog sig af sejren.
I realiteten kunne de to deltagende mandskaber fra DRC lige så godt været blevet hjemme på Bagsværd Sø og få et opgør her.
Det var letvægterne: Jens Noll Nielsen, Hadsund og Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus, der skulle ud mod de store drenge, Frank Steffensen, DSR og Sophus Johannesen, Roskilde. Om lørdagen deltog desuden Bagsværd Roklub i denne klasse med Christensen og Heinrich, men opgøret lå mellem de tunge og lette fra DRC, der på de første 2000 meter fulgtes tidsmæssigt ad, og havde det nu været på kortbanen, var der formentlig nærmest dødt løb her, men fire kilometer senere var det letvægterne, der slog til og vandt, mens der om søndagen aldrig var tvivl om udfaldet her. Det blev de lette, der vandt over de tunge. Sophus Johannesen har i en periode været præget af en skade, og det er sin sag at ro 6 kilometer for fuld hammer over en hel lang og kold weekend, men de gennemførte, og er klar til den naturlige distance ved Copenhagen Regatta om 14 dage.
I makker Rasmus Quists (DSR) fravær, måtte OL-vinder Mads Rasmussen, DSR i LM2X ud i 1X, den åbne klasse, og det blev klaret på flotteste og mest overbevisende måde. Der var ingen, der kunne hamle op med Rasmussen over den forløbne weekend. Nærmest kom Odder Roklubs egen Mathias Larsen begge dage, og på tredjepladsen lørdag blev det Alex Berg, Odder, mens Peter Fredsted, Odense, søndag indtog 3. pladsen. Begge de to roere var, som tidligere nævnt, inde over fantom-dobbeltfireren fra Kraftcenter Lyngby, når de ikke passede hver sin sculler.
Det bemærkedes, at KVIK/Furesø havde dannet en god og solid dobbeltfirer, som tog sig stærk ud. Desværre var mandskabet ene anmeldt begge dage, men de fire drenge gav den max-gas fra start til slut og viste saft, gejst, power og kraft. Nu må det være op til trænerne at bedømme, om de unge skal videre i denne bådtype. Det bliver spændende at se ved Copenhagen Regatta om et par uger.
Bagsværd og Københavns Roklub har slået sig sammen om en firer uden i drengenes klasse, hvor Sebastian Sølve, Sebastian Bache, begge fra KR, ror med Marcus Johansen og Niels Frederiksen. Kvartetten vandt overbevisende begge dage, hvor en kombination fra LR/KR/BR var tættest på i lørdagens løb, mens Sorø blev nummer fire. I søndagens finale blev Sorø nummer to. DSRs firer med de meget høje unge roere, som der satses meget på, blev nummer tre begge dage.
Hvor bliver det spændende at følge det fasttømrede mandskab fra Hadsund Roklub med Mathias Danmark og William Wisholm i denne sæson. Mandskabet har i årevis været et stensikkert kort - og hit - for den stærke jyske klub med de mange og flotte præstationer igen og igen.
I Odense viste Mathias og William så fremragende klasse, at de tog stikket, og roede hurtigst af alle mandskaber ifølge prognosetiderne. Det udløste en flot check og et stort held og lykke med sæson 2015. Den på papiret stærke konstellation med Holstebros Mads Yding og Roskildes Bastian Secher kunne slet ikke hamle op med Hadsund-roerne, der var så overlegne, at der ikke på noget tidspunkt var spænding om udfaldet. Secher & Yding blev nummer to begge dage, og på tredjepladsen blev det Odense/Maribo med Malte Rusbjerg og Christian Hagemann.
Mens mændenes klasse var velbesøgt, var drengenes klasse i toer uden ikke spor velbesøgt. Her var Sorø Roklub til start ved Jens Albert Graudal og Jakob Lillelund. Men så kunne de to unge måle sig med de lidt ældre, og ville være blevet nummer to i de voksnes rækker både lørdag og søndag. Imponerende!
Lyngby Roklubs Emil Lenzing er sej, som bare pokker, og det giver altid bonus, hvis der er stiv modvind, som i lørdagens løb, hvor det var sejtrækkernes favoritvejr. Det var lige Lenzings dag, og det gav bonus i form af sejr. Bagsværd Roklubs Emil Eigenbrod blev nummer to og Hadsunds Mikkel Knudsen blev nummer tre. Men søndag blev der byttet roller. Her sejrede Knudsen over Lenzing, mens Eigenbrod blev nummer tre.
Som nævnt var der ikke mange mastersroere, der prægede billedet på langdistancen i Odense. Men værtsklubben havde en GIG-4 med, og mandskabet med: Svend Mosekær, Poul Bendt Hansen, Jørn Wennerstrøm, Mogens Andreasen og styrmand: Jens Oluf Hansen, gennemførte i meget fin stil om søndagen.
Lørdag mødte DSRs 4X- til start med: Henrik Almegaard, Hans Tapper Andersen, Søren Strange og Lars Nielsen. Eneste modstander var den unge dobbeltfirer fra LR/KR/Odense, og her kom den noget ældre generation til kort. Søndag roede DSRs Hans Tapper Andersen med i scullerløbet.