Foto: Anders Brems
Line & Marie blev dagens danske lyspunkt!
Danmark har været nede i en - mildt sagt - bølgedal - de seneste to år, når vi taler U23VM.
Det ligger fast, når man ser på de resultater, de unge dygtige danske kaproere kæmpede sig til ved U23VM i USA i denne uge.
Således opnåede dansk roning blot at få en enkelt dansk båd i søndagens A-finaler, og det samme så man i 2018, hvor det blev til en fjerdeplads til den danske letvægtdobbeltfirer i mændenes klasse.
Denne gang endnu en enkelt båd i A-finalen, og det i kvindernes letvægtsdobbeltsculler, hvilket må siges at være glædeligt, da det på seniorfronten har hængt noget i kvindernes letvægtsklasse med en usikkerhed om, hvad der mon skal ske med henblik på OL i Tokio til næste år.
Nu kan dansk roning bryste sig af, at håbet stadig lever.
Marie Mørch-Pedersen, Bagsværd Roklub, & Line Katrine Olsen, Odense Roklub, kvalificerede sig flot og elegant til søndagens A-finale, og de to roere har tidligere dannet hold i en LW4X-, mens Mørch, i fjor, ikke var i nærheden af en A- eller B-finale med sin daværende makker i LW2X ved U23VM.
For Line Katrine Olsen er det også noget af en fremgang siden 2018, hvor hun sad på en LW4X-, der ikke kom videre efter opsamlingen ved U23VM.
En flot placering til Line & Marie, samt deres træner:
Alexander Dittlau Strarup
Sådan gik de øvrige danske deltagere ved U23VM:
M2X: Christian Thor Hagemann, Lyngby Roklub, og Oliver Tolstrup-Christensen, Roskilde Roklub. I 2017 debuterede Hagemann ved U23VM med Alexander Modest. Parret kunne runde en stor sæson af med en flot sølvmedalje, siden rykkede Modest op, og er i dag med i landholssammenhænge med henblik på en OL-udtagelse i samme bådtype, og i fjor var Christian Hagemann med på en stærk LM4X-, der blev nummer 4 ved U23VM. Denne gang hed det den åbne klasse, og her bliver han og Oliver nummer 2 i B-finalen, hvilket giver en samlet placering, som nummer 8.
W1X: Mia Sofie Rützou, Odense Roklub
Rützou har i sin karriere flere gange bevist, at hun er af en ganske særlig støbning, og de kvinder, der har udgangspunkt i Odense Roklub, når vi taler kaproere, har altid vist noget unikt og høj klasse. At være med i den åbne klasse i singlesculler, er noget af en hård nyser. Det er Mias 2. år, som U23-roer, og i det hele taget i international roning. Fra at blive placeret i B-finalen i 2018 i W2X, må det siges at være flot, at man avancerer fra en 16. plads til en 10. plads.
M1X: Jonas Lund, Roklubben Furesø. Jonas kvalificerer sig til B-finalen, hvor det bliver en 5. plads, og dermed bliver Furesø-roeren nummer 11 ved U23-VM.
LW1X: Amalie Brems, Danske Studenters Roklub
Internationalt set, er det Amalies debut ved store internationale opgaver i FISA-regi. Nok vandt Brems guld ved Coupe de la Jeunesse i 2018, men ved VM er hele palletten af verdens bedste roere på plads.
Det bliver til en 6. plads i B-finalen, og dermed en samlet placering, som nummer 12 ved Amalies debut i U23-rækkerne.
M4-: Aksel Dybdahl Poulsen & Sebastian Bacher, Københavns Roklub, Magnus Valbirk og Magnus Zier Quist Ratheburg, begge fra Holstebro Roklub.
De fire danskere kommer i B-finalen, og her holder den danske kvartet sig beskedent i baggrunden. Det bliver til en solid 6. plads - og dermed en placering, som nummer 12 ved U23VM.
W2-: Mette Køchs Nielsen, Aarhus Roklub, & Marta Kempf, Danske Studenters Roklub
De to danske kvinder har tidligere vist fine resultater, som juniorer, med Kempf, som Europamester i JW2X, og i fjor sad hun på en 4-, der blev en flot femmer ved U23VM. Denne gang gik det ikke. Det bliver til en noget beskeden placering, hvor de to danske kvinder vinder C-finalen, og dermed bliver en samlet nummer 13.
M1X: William Wisholm, Hadsund Roklub. Wisholm kommer i C-finalen, hvor det bliver til en 2. plads, og det giver en samlet placering, som nummer 14 ved årets U23VM
Det giver stof til eftertanke, at det blot er blevet til to A-finaleplaceringer til Dansk Roning ved U23VM i 2018 & 2019.
Danmark markerede sig utroligt flot i årene forinden med medaljer i LM2X og LM4X-, og endog meget flotte placeringer i kvindernes åbne klasser især indenfor en-åres roningen, hvor tingene sad i skabet, hvad angår 2-, 4- og 8+.
Noget kan tyde på, at der bør skeles lidt i den retning, og hvad der mon er sket siden, da forskellen er mærkbar.
En interessant detalje er - og det bør ledelsen indenfor dansk kaproning måske tænke lidt over - at lige præcis de to seneste års U23-finalister, i 2018: LM4X- - og i 2019: LW2X, har prøvet, hvad det vil sige, at deltage i de noget mere udfordrende og svære World Cups eller ved regattaen i Luzern før U23-prøvelserne.
Det har tilsyneladende givet roerne en vis form for ballast og erfaring, hvilket giver et ekstra boost, når der kaldes ind til U23VM, hvor den øvrige del af landsholdet IKKE har været ude i store internationale regatta-prøvelser forinden, eller oplevet, hvad det vil sige at mærke suset fra verdenseliten. Disse to eksempler - som blev honoreret med finaleplaceringer til de to danske både, bør give god grund til ekstra overvejelser, hvis man ønsker at give U23-roerne mere international erfaring, før det går løs ved U23VM.
Og om ikke andet, så kan en deltagelse ved et World Cup samtidigt give en indikation af, om den enkelte roer overhovedet har så højt et internationalt niveau, at det overhovedet vil være formålstjenstligt at sende roeren til et U23VM.