Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2025
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

U23VM - en stor dansk udfordring 

28/7/2015

1 Comment

 
U23VM – sådan gik det

- Bronze – igen

- En Sverri i verdensklasse

- Kvindedobbeltfirer overraskede


Tekst: Mette Bacher
Foto: Igor Meijer/Worldrowing og Mette Bacher


Dette års U23VM fandt sted i den forløbne uge i Bulgarske Plovdiv – og man kunne tydeligt konstatere, at der denne gang var rift om medaljer og gode placeringer.
Således viste verdens største ro-nationer særklasse i mange løb, hvor det lå fast, at flere af deltagerne er gode bud på at få roet sig ind på OL-bådtyperne i den kommende tid.
Og det er ved U23VM, at der er en tydelig indikation, hvor finalerne er mere, end velbesøgte, end andre, og hvor især de olympiske bådtyper er stopfyldt med fremtidens stjerner.

Bronze igen
De danske roere viste fine resultater denne gang, og det blev til endnu en bronzemedalje i mændenes letvægts-dobbeltfirer, nøjagtig, som i fjor.

Men denne gang var konkurrencen væsentlig hårdere med dobbelt så mange deltagere, end sidste gang, hvor blot 5 både var tilmeldt her.

De regerende danske bronzevindere har haft en enkelt udskiftning siden i fjor, idet Oliver Rying Thomsen, Lyngby Roklub, har haft et svært forår med at komme tilbage efter at have kæmpet med skader, men Jesper Fredsted, Odense Roklub, kom på båden, og selvom den stadig syntes stærkt kørende, må det unægtelig have givet lidt af en overraskelse, da anmeldelserne blev offentliggjort, og man kunne konstatere, at der var doblet op i forhold til i 2014.

Konkurrencen var væsentlig hårdere denne gang, og at der skulle kæmpes for tingene, måtte den danske kvartet sande, da den susede direkte i finalen efter det indledende heat, men hvor det ”blot” var i fjerdebedste tid.
Picture
Løbene ved U23VM trak tænder ud, og der skulle kæmpes vildt og voldsomt for at komme i nærheden af medaljerne. Foto: Igor Meijer/Worldrowing
Der skulle derfor kæmpes hårdt for bronzen i denne drømmefinale.
Danskerne var med i hovedfeltet i kampen om 2/3 pladsen op til 1000 meter – men der var ikke tvivl om, at guldet lå til Frankrig, der tog en start til mål føring, og efter 1000 meter overtog briterne sølvplaceringen, og spændingen om bronzen udeblev helt – den blev dansk.
Picture
Dansk bronze til: Peter Holmquist, Alexander Modest, Jesper Fredsted og Frederik Leicht, Lyngby Roklub, Odense Roklub og Københavns Roklub. Foto Igor Meijer/Worldrowing
Stort tillykke med bronzen til: Frederik Leicht, Københavns Roklub, Jesper Fredsted, Odense Roklub, Alexander Modest og Peter Holmquist, begge Lyngby Roklub.

Det bliver spændende, om hovedparten af mandskabet kan holde fast med henblik på 2016 – og avancere en plads – eller to – i en mulig finale ved U23VM i 2016.

Danmark har tidligere vundet guldmedaljer her, senest med:
Mathias Larsen, Andrej Lawaetz Bendtsen, Peter Nørlem, Jens Noll Nielsen
Og det er yderligere blevet til en guldmedalje i nyere tid, til:
Mathias Rambøl, Henrik Stephansen, Steffen Bonde og Hans Christian Sørensen –  i 2008

Med dobbelt bronze i 2014 & 2015, synes Danmark godt på vej til en gedigen og stærk gruppe kommende landsholdsroere med henblik på seniorernes VM fremover, idet guldvinderne, nævnt ovenfor, for hovedpartens vedkommende, i dag udgør den bedste del af det danske letvægtslandshold.

Sverri viste verdensklasse
Første danske finaleplacering i M1X i 20 år


Fænomenet, Sverri Nielsen, Danske Studenters Roklub, kunne, på en god dag i finalen, lige så godt tage guld, som at ryge lige udenfor medaljerækkerne.

Sverri har i et par år været en del af seniorlandsholdet, og ofte været kastet for løverne i både 2X og 1X ved World Cups og VM. Det må siges at give en vis form for ballast og erfaring.

Den ukuelige færing boltrer sig allerbedst, som ”en fisk i vandet”, dog i roningens verden oven på det, hvis det er uroligt. Det er lige noget, der passer Atlanterhavsroeren bedst, forstås. Derfor gav den trykkende varme, og det næsten tromlede vand, Sverri visse udfordringer.
Picture
Sverri Nielsen har intet imod, at der er uroligt vand, når han skal ro finaler, som her, ved Forårsregattan på Bagsværd Sø for nogle måneder siden. Foto Mette Bacher
Alene det, at en dansk roer når til finalen i mændenes singlesculler, der er kongedisciplinen ved OL og VM, er helt unikt.
Og denne finale var en OL-finale værdig, idet flere af de øvrige deltagere, som Sverri, har været deltagere ved denne sæsons World Cups.

Alle holdt vejret, da finalen gik, og Sverri kørte ”Fie Udby-stilen” med at tordne af sted fra start, og lægge sig i førerposition. Men sådan et hårdt udlæg koster, og selvom det er alle forsøg værd, hvor man går all in og satser hele butikken, så skal man også kunne gå yderligere op i tempo og styre løbet efter de første 1000 meter.
I hvert fald i en VM-finale!
Picture
Danske Sverri Nielsen på vej til en af de helt store præstationer i nyere tid - en flot placering i finalen ved U23VM. Foto Igor Meijer/Worldrowing.com
Sverri lå til guld på den første halvdel af finalegyseren, og der er sikkert mange, der råbte godt op hjemme i stuerne og heppede på Sverri, selvom han sad en bid vej væk, i finalen i Plovdiv. Desværre blev han indhentet af de øvrige sejtrækkere i denne VM-finale, og det er uhyre ærgerligt, at han ikke lige kunne snuppe en bronzemedalje også.

Til gengæld viste Sverri Nielsen verdensklasseroning, og det er hele tyve år siden, Danmark sidst har haft en roer med ved U23VM, der er nået så langt i mændenes scullerfinale.

SUPERB og ENESTÅENDE, kan alle vist være helt enige om, at Sverris resultat er.

Danmark vandt, for 21 år siden, guld i denne disciplin ved Bertil Samuelson, Lyngby Roklub.
Da hed det: Nations Cup, og det år foregik Nations Cup i Paris.


Den positive overraskelse
Picture
Lige siden de spæde forårsmåneder, har kvinderne i letvægts-dobbeltfireren trænet og trænet med henblik på en god placering ved U23VM - og selvom de fik hård modstand, kvalificerede de fire sig på fornemmeste vis sig til finalen i Plovdiv. Foto Mette Bacher
Mette Noll Nielsen, Olivia Cardel Meinert, Charlotte  Petersen og Sara Nissen blev udtaget ud fra prognosetid i foråret. Og kvindernes dobbeltfirer i letvægtsklassen er på normal vis ikke særligt velbesøgt ved regattaerne. Hverken herhjemme – eller i udlandet. Det var derfor en stor overraskelse , at danskerne kunne konstatere, at der var væsentlig mere konkurrence ved U23VM denne gang, end da to af roerne, Mette og Sara deltog i denne bådtype sidst, hvor det blev til en stensikker finaleplads med blot 5 hold til start, og en placering lige udenfor medaljerækkerne.

Med ni mandskaber i Plovdiv skulle danskerne bestå den helt store lakmusprøve, for blot at komme i nærheden af en plads i A-finalen. Kvartetten måtte ud i opsamling, men her viste de fire danske kvinder, at der var power nok til at kvalificere sig i A-finalen.
Picture
En meget flot præstation i en – for en sjælden gangs skyld – velbesøgt bådtype. Desværre kom mandskabet ikke i nærheden af en medalje denne gang, men der er grobund for mange gode finaleplaceringer fremover, for det er flot at komme i en A-finale ved så velbesøgt et VM.

Kort forberedelsestid
Den danske letvægtsfirer ved U23VM havde en kamp med tiden om at blive sammenroet, da de fire stærke unge roere blev sat sammen ganske kort tid før VM. De havde dog haft en positiv oplevelse ved regattaen i Rotterdam få uger forinden, men nu skulle det store slag slås, og danskerne blev smidt direkte for løverne ved at skulle møde otte stærke mandskaber.
Picture
LM4- kæmpede for en finaleplacering. Fv. Frederik Taulbjerg, Mads Petersen, Alex Berg Kristensen og Eskil Bech-Pedersen. Billedcopyright: Bech-Pedersen
Det var en ret overvældende mundfuld, træner Søren Madsen, skulle sende kvartetten ud til, men det rakte til en B-finaleplacering, hvor Eskil Bech-Pedersen, Alex Berg Kristensen, Mads Petersen og Frederik Taulbjerg, Holstebro/Odder/Bagsværd blev nummer to.

Det var Alex Berg Kristensens debut ved et VM, og Odder-roeren nåede også at fejre sin 22-års fødselsdag med VM-kammeraterne den 23. juli. Det blev en samlet 8.plads til mandskabet, der gerne havde set en plads i A-finalen, men efter kun kort tids roning, er resultatet ganske udmærket, og ifølge pressemeddelelsen fra Odder Roklub, vurderede Kristensen det således: - Alt i alt har vi udviklet os gennem dette VM, og jeg er sikker på, at når vi kommer hjem, er vi glade for de resultat, vi har lavet, siger han.

Svært i en OL-bådtype
Med 18 deltagende mandskaber i kvindernes letvægts dobbeltsculler, kom Trine Toft Andersen, Hadsund Roklub, og Mathilde Persson, Bagsværd Roklub på noget af en opgave. Det er tydeligt, at denne bådtype er populær hos kvinderne. OL-bådtypen lokker de bedste kvinderoere fra de store ronationer til, og derfor skal der kæmpes hårdt om at komme gennem nåleøjet, og blot håbe på, at alt lykkes for at nå en A-finale.
Picture
For ikke engang en måned siden viste Mathilde Persson og Trine Toft Andersen, Bagsværd/Hadsund, særklasse ved Sorø Regattaen, men det er svært at komme med up front ved et VM, når det drejer sig om en yderst velbesøgt olympisk bådtype. Arkivfoto: Mette Bacher
Og – her lykkedes det så ikke.  Faktisk kørte det slet ikke i vanlig stil, som Trine og Mathilde ellers er kendte for. Danskerne kommer slet ikke med på nogen måde, og da de endelig får kvalificeret sig til C-finalen, trækker de sig grundet sygdom. Dermed må årets VM hurtigst muligt ud af systemet hos Persson og Toft Andersen. Hjemme i Danmark venter nye muligheder i et letvægtsprojekt med henblik på dannelsen af en dobbeltfirer til seniorernes VM – og det må være næste mål for de to ellers så stærke og talentfulde unge kvinder, der ikke kom op i gear i Plovdiv.

Velbesøgt dobbeltsculler

Heller ikke den ”tunge ditto”, kvinderne i 2X, den åbne klasse, kunne læne sig tilbage og sige: - Ork, det bliver da en overkommelig opgave. For det gjorde det ikke denne gang. De to danskere skulle knække koden for, hvordan i alverden man får has på ni stærke modstandere i 2X, der også er en populær OL-bådtype.

Men Sofie Raaberg Mikkelsen, Bagsværd Roklub, og Astrid Steensberg, Sorø, kæmpede for sagen, og kvalificerede sig til B-finalen. Men her var der så til gengæld udsolgt, så det lykkedes ikke for Sofie og Astrid at komme frem i den bedste halvdel af feltet. Det blev til en solid 6. plads i B-finalen – og en samlet nummer 12.
Picture
To inkarnerede scullerroere, Astrid Steensberg, Sorø og Sofie Raaberg Mikkelsen, Bagsværd, blev sat sammen i en 2X i det tidligere forår. Billedet er taget i Odense i slutningen af april. Steensberg og Mikkelsen blev nummer 12 ved årets U23VM. Foto Mette Bacher
Der har denne gang været mange positive ting fra danskernes side, og det er flot, at halvdelen af det udtagne landshold når videre til A-finalerne.

Dansk Forening for Rosport havde KU-medlem, Reiner Modest bag tastaturet til daglige opdateringer i form af informative nyhedsbreve, men det er lidt ærgerligt, at selve DFfRs officielle hjemmeside ikke bliver flittigere benyttet til at informere hele omverdenen med hensyn til nyhedsdelen om, hvordan det går de unge, men at nyhedsbreve og ganske få actionbilleder gemmer sig på en facebookside, som man skal lede godt og grundigt efter for at læse de daglige opdateringer. 

Ligeså må billeddelen kunne optimeres, så vi får mange flere billeder at se af alle holdene, når de er i aktion, det har været stærkt savnet denne gang, og det var tydeligt at konstatere, at de få ro-fotografer, der ellers suser rundt ved store ro-begivenheder, ikke var tilstede ved ungdoms-VM denne gang.

Til næste år, i 2016, er der atter nye muligheder for gode ro-motiver, når: Junior-VM, U23VM og senior-VM for ikke olympiske bådtyper finder sted den 21.- 28. august i Rotterdam.

1 Comment
Mia
4/8/2015 06:24:49

Hej Mette. Tak for en god artikel! Dog en lille rettelse - Rambøll hedder Andreas til fornavn. Fortsat god dag!

Reply



Leave a Reply.

    Picture

    Kaproning

    RSS-feed

    Arkiv

    Juni 2025
    Maj 2025
    April 2025
    Marts 2025
    Februar 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    August 2024
    Juli 2024
    Juni 2024
    Maj 2024
    April 2024
    Marts 2024
    December 2023
    November 2023
    Oktober 2023
    September 2023
    August 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    Maj 2023
    April 2023
    Marts 2023
    Februar 2023
    Januar 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    August 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Marts 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Marts 2021
    Februar 2021
    Januar 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    August 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Marts 2020
    Februar 2020
    Januar 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    August 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Marts 2014
    Januar 2014

    Optaktsartikler og reportager fra danske og internationale regattaer mm.

    Kategorier

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: [email protected]
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: [email protected]
Copyright© Roinfo.dk