- Bronze – igen
- En Sverri i verdensklasse
- Kvindedobbeltfirer overraskede
Tekst: Mette Bacher
Foto: Igor Meijer/Worldrowing og Mette Bacher
Dette års U23VM fandt sted i den forløbne uge i Bulgarske Plovdiv – og man kunne tydeligt konstatere, at der denne gang var rift om medaljer og gode placeringer.
Således viste verdens største ro-nationer særklasse i mange løb, hvor det lå fast, at flere af deltagerne er gode bud på at få roet sig ind på OL-bådtyperne i den kommende tid.
Og det er ved U23VM, at der er en tydelig indikation, hvor finalerne er mere, end velbesøgte, end andre, og hvor især de olympiske bådtyper er stopfyldt med fremtidens stjerner.
De danske roere viste fine resultater denne gang, og det blev til endnu en bronzemedalje i mændenes letvægts-dobbeltfirer, nøjagtig, som i fjor.
Men denne gang var konkurrencen væsentlig hårdere med dobbelt så mange deltagere, end sidste gang, hvor blot 5 både var tilmeldt her.
De regerende danske bronzevindere har haft en enkelt udskiftning siden i fjor, idet Oliver Rying Thomsen, Lyngby Roklub, har haft et svært forår med at komme tilbage efter at have kæmpet med skader, men Jesper Fredsted, Odense Roklub, kom på båden, og selvom den stadig syntes stærkt kørende, må det unægtelig have givet lidt af en overraskelse, da anmeldelserne blev offentliggjort, og man kunne konstatere, at der var doblet op i forhold til i 2014.
Konkurrencen var væsentlig hårdere denne gang, og at der skulle kæmpes for tingene, måtte den danske kvartet sande, da den susede direkte i finalen efter det indledende heat, men hvor det ”blot” var i fjerdebedste tid.
Danskerne var med i hovedfeltet i kampen om 2/3 pladsen op til 1000 meter – men der var ikke tvivl om, at guldet lå til Frankrig, der tog en start til mål føring, og efter 1000 meter overtog briterne sølvplaceringen, og spændingen om bronzen udeblev helt – den blev dansk.
Det bliver spændende, om hovedparten af mandskabet kan holde fast med henblik på 2016 – og avancere en plads – eller to – i en mulig finale ved U23VM i 2016.
Danmark har tidligere vundet guldmedaljer her, senest med:
Mathias Larsen, Andrej Lawaetz Bendtsen, Peter Nørlem, Jens Noll Nielsen
Og det er yderligere blevet til en guldmedalje i nyere tid, til:
Mathias Rambøl, Henrik Stephansen, Steffen Bonde og Hans Christian Sørensen – i 2008
Med dobbelt bronze i 2014 & 2015, synes Danmark godt på vej til en gedigen og stærk gruppe kommende landsholdsroere med henblik på seniorernes VM fremover, idet guldvinderne, nævnt ovenfor, for hovedpartens vedkommende, i dag udgør den bedste del af det danske letvægtslandshold.
Første danske finaleplacering i M1X i 20 år
Fænomenet, Sverri Nielsen, Danske Studenters Roklub, kunne, på en god dag i finalen, lige så godt tage guld, som at ryge lige udenfor medaljerækkerne.
Sverri har i et par år været en del af seniorlandsholdet, og ofte været kastet for løverne i både 2X og 1X ved World Cups og VM. Det må siges at give en vis form for ballast og erfaring.
Den ukuelige færing boltrer sig allerbedst, som ”en fisk i vandet”, dog i roningens verden oven på det, hvis det er uroligt. Det er lige noget, der passer Atlanterhavsroeren bedst, forstås. Derfor gav den trykkende varme, og det næsten tromlede vand, Sverri visse udfordringer.
Og denne finale var en OL-finale værdig, idet flere af de øvrige deltagere, som Sverri, har været deltagere ved denne sæsons World Cups.
Alle holdt vejret, da finalen gik, og Sverri kørte ”Fie Udby-stilen” med at tordne af sted fra start, og lægge sig i førerposition. Men sådan et hårdt udlæg koster, og selvom det er alle forsøg værd, hvor man går all in og satser hele butikken, så skal man også kunne gå yderligere op i tempo og styre løbet efter de første 1000 meter.
I hvert fald i en VM-finale!
Til gengæld viste Sverri Nielsen verdensklasseroning, og det er hele tyve år siden, Danmark sidst har haft en roer med ved U23VM, der er nået så langt i mændenes scullerfinale.
SUPERB og ENESTÅENDE, kan alle vist være helt enige om, at Sverris resultat er.
Danmark vandt, for 21 år siden, guld i denne disciplin ved Bertil Samuelson, Lyngby Roklub.
Da hed det: Nations Cup, og det år foregik Nations Cup i Paris.
Den positive overraskelse
Med ni mandskaber i Plovdiv skulle danskerne bestå den helt store lakmusprøve, for blot at komme i nærheden af en plads i A-finalen. Kvartetten måtte ud i opsamling, men her viste de fire danske kvinder, at der var power nok til at kvalificere sig i A-finalen.
Kort forberedelsestid
Den danske letvægtsfirer ved U23VM havde en kamp med tiden om at blive sammenroet, da de fire stærke unge roere blev sat sammen ganske kort tid før VM. De havde dog haft en positiv oplevelse ved regattaen i Rotterdam få uger forinden, men nu skulle det store slag slås, og danskerne blev smidt direkte for løverne ved at skulle møde otte stærke mandskaber.
Det var Alex Berg Kristensens debut ved et VM, og Odder-roeren nåede også at fejre sin 22-års fødselsdag med VM-kammeraterne den 23. juli. Det blev en samlet 8.plads til mandskabet, der gerne havde set en plads i A-finalen, men efter kun kort tids roning, er resultatet ganske udmærket, og ifølge pressemeddelelsen fra Odder Roklub, vurderede Kristensen det således: - Alt i alt har vi udviklet os gennem dette VM, og jeg er sikker på, at når vi kommer hjem, er vi glade for de resultat, vi har lavet, siger han.
Svært i en OL-bådtype
Med 18 deltagende mandskaber i kvindernes letvægts dobbeltsculler, kom Trine Toft Andersen, Hadsund Roklub, og Mathilde Persson, Bagsværd Roklub på noget af en opgave. Det er tydeligt, at denne bådtype er populær hos kvinderne. OL-bådtypen lokker de bedste kvinderoere fra de store ronationer til, og derfor skal der kæmpes hårdt om at komme gennem nåleøjet, og blot håbe på, at alt lykkes for at nå en A-finale.
Velbesøgt dobbeltsculler
Heller ikke den ”tunge ditto”, kvinderne i 2X, den åbne klasse, kunne læne sig tilbage og sige: - Ork, det bliver da en overkommelig opgave. For det gjorde det ikke denne gang. De to danskere skulle knække koden for, hvordan i alverden man får has på ni stærke modstandere i 2X, der også er en populær OL-bådtype.
Men Sofie Raaberg Mikkelsen, Bagsværd Roklub, og Astrid Steensberg, Sorø, kæmpede for sagen, og kvalificerede sig til B-finalen. Men her var der så til gengæld udsolgt, så det lykkedes ikke for Sofie og Astrid at komme frem i den bedste halvdel af feltet. Det blev til en solid 6. plads i B-finalen – og en samlet nummer 12.
Dansk Forening for Rosport havde KU-medlem, Reiner Modest bag tastaturet til daglige opdateringer i form af informative nyhedsbreve, men det er lidt ærgerligt, at selve DFfRs officielle hjemmeside ikke bliver flittigere benyttet til at informere hele omverdenen med hensyn til nyhedsdelen om, hvordan det går de unge, men at nyhedsbreve og ganske få actionbilleder gemmer sig på en facebookside, som man skal lede godt og grundigt efter for at læse de daglige opdateringer.
Ligeså må billeddelen kunne optimeres, så vi får mange flere billeder at se af alle holdene, når de er i aktion, det har været stærkt savnet denne gang, og det var tydeligt at konstatere, at de få ro-fotografer, der ellers suser rundt ved store ro-begivenheder, ikke var tilstede ved ungdoms-VM denne gang.
Til næste år, i 2016, er der atter nye muligheder for gode ro-motiver, når: Junior-VM, U23VM og senior-VM for ikke olympiske bådtyper finder sted den 21.- 28. august i Rotterdam.