U23-roerne har varmet banen op i Rotterdam. - Og det til eliteroerne, som deltager i de ikke olympiske bådtyper.
Danmark har ikke mange med - blot tre både - men til gengæld er det cremen af cremen af Danmarks bedste eliteroere i letvægt, der alle har vist fantastiske resultater de senere år.
Prøv dog med M2+
En tung herregruppe er også savnet. Her kunne man måske fremadrettet danne en tung firer eller sågar en otter - som hos juniorerne, der for første gang i mange år, har vist særklasse i drengenes otter ved EM - og samme otter er i øvrigt også med ved VM i Rotterdam.
For - blandt de ikkeolympiske bådtyper er toer med styrmand!
Der er denne gang hele 15 mandskaber med, men ingen dansk. Danmark har ellers for nogle år siden sikret sig VM-bronzemedalje her ved Morten Ølgaard, KVIK, og Gunnar Levring, DSR. Det er da en herlig ting. Mere af den slags, når nu vi alligevel har en mængde høje herrer at tage ind til en-åres roning… Når Danmark kan vinde OL-medaljer i enåres-bådene hos kvinderne, så kan vi også få mændene i gear.
Sådan ser det ud med de danske deltagere:
16.36
LW1X, Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub
Aja har bane 1 i første heat - her går vinderen direkte til semifinalen, mens resten må runde opsamling. Danskeren skal møde: Grækenland, Letland, Japan, Australien og Estland.
Ingen siden Mette Bloch
Aja Runge Holmegaard blev født den 14. Maj, 1990. - Samme år, men den 3. November, fik
Danmark sin første verdensmester i kvindernes letvægts-1X, da Mette Bloch vandt guld på Tasmanien!
Mette var Danmarks førende letvægtskvinde i sculler, og satte et flot præg på verdenseliten. Hendes triumfer blev fejret med guld i 1990, bronze i 1991, guld i 1992 og bronze i 1993. Der har ikke været nogen dansk verdensmester siden i denne disciplin.
Kl. 17.20 LM2-, Jens Vilhelmsen og Emil Espensen, Bagsværd/DSR
Jens Vilhelmsen har været ude på de internationale robaner siden 2007. To år senere roede Vilhelmsen sig ind på fireren, hvor han med: Morten Jørgensen, Kasper Jørgensen og Christian Place Pedersen ryddede bordet ved årets tre World Cups, mens det blev til VM-sølv samme år. Derefter var det et mat år med fireren, uden en VM-medalje. En LM8+ blev afprøvet, ingen medalje, og så gik turen ned i en LM2-, hvor det heller ikke blev til en VM-medalje.
I 2015 tog Jens Vilhelmsen, der eller så småt havde lagt åren og karrieren på hylden, beslutningen om at gå all in og satse på at ro sig til OL.
Da Morten Jørgensen var ude af letvægtsfireren, kom Vilhelmsen ind på båden, og det gik ganske godt igen. Sammen med Jacob Barsøe, Jacob Søgaard og Kasper Jørgensen, blev det til sølv-medalje ved VM. Dermed var han med til at få båden udtaget til OL i Rio. 31-årige Jens Vilhelmsen blev hældt af båden igen, da Morten Jørgensen stemplede ind. Han tog en ny og flot beslutning:
- Lad os prøve LM2-.
Det er foreløbig gået forrygende. Sammen med Emil Hjort Espensen, er det blevet til EM-sølv i 2016, og det er lige før, det er kutyme, at når guldfireren har været med ved OL, så topper danskerne i LM2-…
Emil Espensen indledte karrieren med en plads i JM8+ ved VM i 2009. Siden 2011 har han været med ved internationale regattaer, som senior. Hovedsageligt i LM4X-, hvor 2015 blev et sandt jubelår for Espensen, da han med Steffen Bonde vandt World Cup-bronze i LM2- og senere VM-bronze i LM4X- med Oscar Petersen, Steffen Bonde, Mathias Larsen og Andrej Lawaetz Bendtsen.
Det bliver spændende, om det hedder medalje af det pureste guld i 2016 i LM2-.
I det indledende heat har danskerne bane fire, og skal møde: Portugal, Japan, Brasilien, USA og Ungarn. Man skal blive nummer 1-2 for at komme direkte i semifinalen. 16 både er til start her.
17.40: LM4X:
Steffen Bonde, Odder, Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus, Jens Noll Nielsen, Hadsund, og Mathias Larsen, Odder.
Danskerne tørner ud i første heat mod: Canada, Rusland, Grækenland, Storbritannien og Italien. Vinderen kommer direkte i A-finalen, resten skal runde opsamlingen.
Bonusinfo: Det er blevet en tradition, at LM4X holder træningslejr på Bagsværd Sø med Bjarne Petersens Universitetsotter fra Aalborg. De dedikerede UNI-roere indtager Bagsværd i ugen frem mod VM, og så går det ellers løs med bane efter bane og mod letvægterne, som heftige modstandere. Det giver noget for begge parter.