Om få dage er Europas bedste eliteroere i fuld gang på banen i Poznan. Lige på nær deltagerne fra Storbritannien, der, også denne gang bliver hjemme, grundet Covid-19-situationen. Noget, som blev bemærket ved U23EM for en måned siden.
Roinfo har tidligere præsenteret landsholdsroerne og deres meritter, og den idé har Dansk Forening for Rosport grebet, og præsenteret landsholdsroerne på alle mulige måder, så derfor har Roinfo.dk i stedet for kontaktet Danmarks Rocenters sportschef, Finn Trærup-Hansen for et interview, hvor han fortæller om, hvordan det var at skulle finde et nyt sted at afholde træningslejr i elvte time, hvordan det er gået her, og forventningerne til selve EM.
Finn Trærup-Hansen bringer også en rigtig god nyhed, som kommer til at involvere de store drenge, med speciale i scullerroning. Noget, som bl.a. roinfos udsendte spurgte til ved sidste års KU-seminar, og opfodrede til, at de mandlige scullerroere i den åbne klasse, kunne få muligheder i 2X & 4X-, idet mændenes scullergruppe består af én roer, Sverri Nielsen, i 1X. Nu lader det til, at der kommer til at ske noget i positiv retning her, så vi fremover får flere af de høje herrer ud til internationale regattaer igen.
Sportchefen kommer også ind på selve Covid-19-situationen, og de forholdsregler, de danske deltagere skal tage - både under EM og ved hjemkomsten i Danmark.
Interviewet er blevet til, som et spørgsmål-svar-interview, og dét lige efter, Finn Trærup-Hansen landede i Poznan.
Læs interviewet nedenfor:
EM i roning nærmer sig, og om ganske få dage går det løs i polske Poznan. Det er eliteroernes første rigtige internationale regatta i denne sæson, og det betyder, at samtlige deltagende nationer, egentlig ikke har kendskab til konkurrenternes formåen, da der ikke har været World Cups, hvor man har kunnet danne sig et indtryk af, hvilke internationale roere, der er i top-3. Det er som sådan lige for alle.
I 2019 var det især Sverri Nielsen fra Danske Studenters Roklub, der for alvor fik roet sig ind i Top-3 med sin flotte VM-sølvmedalje, som resultat, mens også kvindernes firer uden viste stabilitet og særklasse, og det igennem hele sidste sæson.
For andre danske deltagere står der OL-billetter på spil, som den største udfordring, og det bliver spændende at se, om formen i dette efterår står mål med forventningerne, selvom det for alvor først afgøres til næste år ved kvalifikationsregattaen i Luzern.
Udover de nævnte to både, har kaproningsudvalget og sportschefen udtaget roere i andre bådtyper, og det er glædeligt, at der er fundet en udtagelse sted i M2X, mens alt tillige sættes ind på at få en OL-udtagelse hjem i hhv. LM2X & LW2X, M2-, W2- og W1X, hvor vi også ser nye konstellationer, men med erfarne roere bag årerne.
- I måtte i elvte time finde et andet sted at afholde EM-træningslejr, og det blev nær München. Hvor har det været, og har forholdene været optimale, eller har der været uforudsete udfordringer i forbindelse dermed?
Ja, det lykkedes heldigvis på få dage at flytte Danmarks Rocenters træningslejr fra Völkermarkt i Østrig til Breisach am Rhein, ca. 400 km fra München ved grænsen til Frankrig. Der er altid ting, der skal findes løsninger på, når vi kommer et nyt sted hen med holdet. Ikke mindst, når vi blot på et par dage skal finde plads til en forholdsvis stor gruppe i 14 dage. Men jeg hører, at roere og trænere er ganske fint tilfredse med opholdet. Selv et par dage med blæst gav bedre træning end derhjemme.
Roerne har i den grad glædet sig til at komme på træningslejr og til konkurrence, så det var godt tingene faldt på plads.
Denne gang er der udtaget en M2X. Hvem har trænet mandskabet, og hvad er forventningerne til de to roere? Mandskabet er trænet af Johnny Bo Vikkelsø, Odense Roklub, som også i et samarbejde med DRC er i gang med at søsætte et herrescullerprojekt med sigte på VM i 2021. William Wisholm, Hadsund Roklub, bor og træner i Odense, og det var naturligt at træne med Nick Larsen, fra Odense Roklub, i en dobbeltsculler. Det blev så til et samarbejde, som gerne ville prøves af ved EM, om det da blev til noget. De får lov at prøve kræfter med en del besætninger og roere, der allerede har kvalificeret både til OL. Så det bliver da spændende og se, hvad det aktuelle niveau kan give af placering i feltet. |
- Som udgangspunkt må vi forvente, at de to medaljebåde fra VM i Linz sidste år, også kan gøre sig gældende i en A-finale og kampen om medaljer til EM i år, selvom der er mange ukendte faktorer i optakten til årets EM.
Der er lidt forskellige baggrunde for de forskellige danske bådes deltagelse i EM, men sådan lidt generelt set kan man nok sige at en plads i den bedste tredjedel kan være sigtet. Det er vigtigt, at holdene får et eller flere løb, hvor der bliver kæmpet indædt og roningen stadig hænger godt sammen. Flere konkurrenters niveau kender vi til fra sidste år, men vi kan desværre ikke vide, hvilke muligheder de har haft for at træne i disse Corona-tider.
Vi vil gerne hjem med en eller to medaljer og et par A-finaler.
- Der er absolut ingen tvivl om, at det har været en rigtig svær sæson for roerne. De har knoklet på, men den dedikerede fokus har været svært at få frem. Hvornår skulle man være klar? Alt forduftede jo lidt efter lidt. At der er lang tid til næste konkurrence, og der er usikkerhed om hvornår, giver ikke til hver træning skarphed.
Derfor er muligheden for at deltage i EM også noget af en redning. Tilbage står så overvejelserne om, hvordan den kommende periode skal håndteres. På den ene side at udnytte en lang træningsperiode og på den anden side ikke at brænde på vej mod næste års altoverskyggende mål.
- Roinfo har bemærket, at deltagertallet i eksempelvis LM4X- ved EM blot er på fire. Det vil sige, at der kunne være reelle chance for en dansk medalje her. Har man overvejet, hen over sæsonen, at få udtaget en LM4X- til EM?
- Kaproningsudvalget og sportschefen udtager besætninger til EM på baggrund af en forhåndstilkendegivelse fra besætninger, der træner for og satser på at blive udtaget til EM. I herreletvægt var der kun tilkendegivelser i singlesculler. Her blev Mathias Larsen udtaget, men han måtte pga. Corona-situationen melde fra. For Danmark Rocenter ligger fokus på OL-bådklasserne og dermed på LM2x.
- Har DRC en gruppe af reserveroere, som kan springe til, hvis en roer - og det håber vi ikke - bliver ramt af skader lige før - eller under EM?
DRC har ikke reserver med til Poznan.
- Og ikke mindst
Covid-19 og de danske landsholdsroere. Har der været et krav om, at de skulle testes FØR EM - og skal de testes ved hjemkomsten EFTER EM?
Deltagerne, både roere og officials, skal udfylde en pre-event helbreds spørgeskema mellem 2. og 4. oktober, som er sendt til arrangørerne. Det følger den praksis, der er fastlagt af det internationale forbund. Derudover overholder vi naturligvis de kendte krav for at undgå smittespredning. Vi benytter ikke det officielle transportsystem under mesterskabet, men sørger for intern transport af de danske deltagere.
Alle deltagere opfordres til at gennemgå en Corona-test ved hjemkomst til Danmark, ligesom vi kommer til at følge anvisningerne gældende for folk, der kommer hjem fra Polen.
Roinfo siger mange tak for interviewet, og ønsker de danske roere al mulig held og lykke ved EM.