Et 2020-DM uden tilskuere og medaljeceremoni
Danmarksmesterskaberne i roning nærmer sig, og DFfR har besluttet at gennemføre DM i den kommende weekend.
Det har ikke været nogen let beslutning, da Covid19 hviler, som et tungt åg over hele verden, hvor lande lukker ned, smittespredningen er blusset op igen efter sommerferien, og det ene arrangement efter det andet aflyses.
Alligevel prøver Dansk Forening for Rosport at gennemføre arrangementet for seniorerne, og der er barberet godt og grundigt ned på antallet af løb, idet Forbundsmesterskaber for mastersroerne er skåret helt væk. Det samme gælder FM i 2-åres inrigger for mænd og kvinder.
Juniorerne kæmpede for at finde de rette mestre i den forløbne weekend i Holstebro, men det ikke over de sædvanlige 2000 meter, som er distancen for junior A- og B, idet banen på Vandkraftsøen er 1000 meter, og når seniorerne skal kæmpe om medaljerne, så er det delt op til afholdelse med finaler, hovedsageligt i de små bådtyper lørdag - og de store bådtyper søndag eftermiddag.
DFfR har netop sendt retningslinjerne ud til deltagerne, og det er noget af et kompendium. Og hvis nogen går og tror, at man skal være tilskuer og heppe på sine klubkammerater, så kan man godt pakke signalhorn, bannere og flag sammen, og lægge det langt væk. Således må klubberne ikke medbringe egne tilskuere, der bliver ikke mulighed for at købe lidt spiseligt eller drikkelse, og medaljeceremoni bliver der heller ikke noget af. Således skal vinderne ro direkte "hjem til deres zoner", og en leder kan afhente medaljerne i en pose på DFfRs sekretariat!
Roinfo har derfor spurgt den ansvarlige for DM-ud valget, Thomas Ebert, om udfordringerne i forbindelse med optakten til mesterskaberne, og hvordan man har grebet det an. Interviewet bringes som et "spørgsmål/svar-interview".
Interview med DM-ansvarlige: Thomas Ebert
Du står, som ansvarlig for årets afholdelse af DM, hvor der er nedsat et udvalg. Hvem er de øvrige medlemmer i udvalget?
Vi er en arbejdsgruppe, bestående af repræsentanter fra begge regattabaner, dvs Freddy Quist og Søren Fredslund samt Mikael Espersen. Dertil er vi fra KU repræsenteret ved Lea Jakobsen. Morten Espersen, Søren Madsen og andre kompetente har også deltaget ad hoc på møderne med specifikke indspark sammen med de ansatte fra Sekretariatet som er allokeret til at hjælpe til.
Hvor længe har I været i gang med forberedelserne, og har sekretariatet skullet hjælpe til med det?
Vi har været i gang siden slutningen af august, hvor vi først så på muligheden i ét samlet DM, så det har været en lang proces. Ja, vi trækker på kræfter fra sekretariatet. DM er som udgangspunkt et DFfR- arrangement og sekretariatet har altid bistået den lokale arrangør. I år har bidraget selvsagt været mere omfattende, men jeg håber også, det er godt givet ud. Det er en god mulighed for at trykprøve om vores organisation, og om procedurerne og kompetencerne er fornuftigt fordelt.
Selvfølgelig har vi overvejet en aflysning. Og jeg forstår, og bakkede også op om at de danske regattaer der i sommer blev aflyst. Men med tiden er der nu kommet mere definerede regler og retningslinjer og set i lyset af, at en vaccine mod Covid19 ligger mange måneder ude i fremtiden, kan vi forvente at regattaer også i 2021 enten skal aflyses eller udføres efter de rammer og retningslinjer, der nu foreligger.
Altså kan vi lige så godt tage handsken op og komme i gang med at gøre vores erfaringer. I modsat fald ingen kaproning før alle roere er vaccineret med Covid19. Og så er vi nok inde i 2022, før vi overhovedet vil se kaproning igen. Det mener jeg ikke vi skal sidde passivt og vente på.
Hvordan ser det ud med mulighederne for deltagerne, når vi taler bad og omklædning?
Ved denne regatta sætter vi det sportslige først. Dvs vi skal have roerne på vandet og konkurrere. På land kan vi ikke tilbyde nok omklædningsfaciliteter til, at det også bliver en mulighed. Dvs folk anmodes om at ankomme omklædt og bade hjemme.
Ved du, hvad roerne udenbys fra gør mht. overnatning?
Jeg er ikke bekendt med de enkelte roklubbers planer på det område.
Hvordan takler I det med, at det er et offentligt område, bl.a. ved tilskuerpladserne? Er der restriktioner ved tilskuerpladserne/målområdet? - Ja, roerne må fra deres zoner krydse over den offentlige sti for at komme ned til deres bro. Vi kan ikke forhindre de lokale beboere i at gå en tur rundt om søen. Her henstiller vi til, at roerne gør sig umage ved at vise hensyn til søbreddens øvrige brugere. Bliver der posteret vagter, som sikrer, at restriktionerne overholdes? Der vil være personer der vil holde øje med at folk ikke opholder sig i en zone, de ikke er akkrediteret til. |
Vi har skåret behovet ned til et absolut minimum. Men i og med vi ”kun” skal have det sportslige gennemført og antallet af deltagere er lavere end normalt, er der også behov for færre hjælpere. Bagsværd roklub har været gode til at skaffe de personer, der skal bruges herunder startere og motorbådsførere.
Sidst, men ikke mindst, vil jeg takke de gode kræfter, der har arbejdet med os i denne proces. Frivillige, som vores ansatte i sekretariatet. Rigtigt mange har givet DM-gruppen et skulderklap med på vejen…. men der også fra flere sider udtrykt bekymringer. Opbakningen taler for sig selv…. Den er skøn af få. Fra de sider der er udtrykt bekymring, har vi forsøgt at svare efter bedste evne. Bl.a. er dommergruppen, og den læge ansvarlige blevet inddraget i planlægningsprocessen, og er kommet med input, baseret på deres bekymringer. Det er utroligt værdsat.
Modsat må jeg også udtrykke min store ærgrelse, ja jeg vil faktisk sige min store foragt og bekymring over, hvorledes vi i DM-gruppen men også ansatte i sekretariatet har oplevet at nogle bekymringer er blevet udtrykt på. Bla. når et gruppemedlem oplever at blive anonymt anmeldt til politiet, beskyldt for at ikke at have overholdt gældende lovgivning for et arrangement der endnu ikke engang er afviklet….
- Ja, så bliver jeg både meget harm og vred, men også ulykkelig over, at nogen overhovedet kan finde på det. Den anonyme person kunne, så let som ingenting, bare kontakte mig eller Sekretariatet og fået svar på sin bekymring. Anmelders ordlyd i den specifikke anmeldelse sandsynliggør, at vedkommende tydeligvis kender dansk roning indgående. Anmeldelsen var i øvrigt helt ubegrundet, og må bero på uvidenhed fra anmelders side, eller et helt tredje formål. Er det der hvor vi er på vej hen i dansk roning ?
Ovenstående anmeldelse har jeg personligt et i andet forum kommenteret kraftigt på.
Hvis nogen er blevet stødt, vil jeg kun gentage, at jeg står bag mine udsagn, men beklager kun ordvalget hvis det er faldet nogen for brystet.
Vi skal i DFfR værdsætte den kultur for frivillighed og energi, vi har i miljøet. Og vi skal værne om den og sige fra, når nogen træder over stregen. Det vil jeg fremadrettet stadig stå med stærke holdninger til, slutter Thomas Ebert
DFfR har i dag lagt retningslinjerne ud for deltagerne ved DM2020, på Bagsværd Sø.
Du kan læse det HER