Fotos: privat album i Roforeningen KVIK, TV3 og CHOPAR
Det er ved at være mange år siden, en kaproer havde nok i en bluse med klubbens logo, og et par velsiddende shorts, når der skulle ros kaproning.
Et erindringsbillede, der går mere, end 40 år tilbage, til en udtagelse til juniorlandsholdet i 1975, giver et flashback på den stolthed og benovelse, man havde, når man fik udleveret landsholdsblusen med det røde brede tværbånd fra skulderen og ned, mens man selv medbragte resten, shortsene, strømper og gummisko. Blusen blev leveret tilbage umiddelbart efter finalen, og sådan gik nogle år, hvor kaproeren kunne være sikker på, at ved fremstrækket, da gabte t-shirten i ryggen, så der blev et stykke med bart, men problemet kunne løses med et kameluldsmavebælte, der dækkede det bare stykke ryg.
Da roerne blev udtaget til OL i 2016, var det et danske tøjfirma, CHOPAR, der fik til opgave at levere selve OL-dragten, der skulle benyttes under konkurrencerne.
Der er ingen tvivl om, at det ikke blot er båd, rigge og årer, der er vigtig, for at OL-roeren kommer til tops, udover atletens egen topform. Roeren skal også føle sig godt tilpas i dragten.
Rotrikoten skal være lækker, man skal kunne bevæge sig optimalt i den, uden at det strammer, og sveden lukkes inde. Den skal være smidig og absorberende, og flot at se på, ikke mindst.
Denne opgave blev løst af det danske sportstøj-firma: CHOPAR.
En omstændelig proces
- Lars Christensen fra Danmarks Rocenter kontaktede os, da vi i forvejen leverede rodragter i forbindelse med World Cups. Han ville høre til, om vi også kunne levere rodragten til OL, fortæller Rasmus Bjerre.
- Vi sendte nogle forslag ind, der varierede meget fra hinanden. De var meget forskellige. På selve dragten er et sublimationsprint, hvor der printes direkte inde i stoffet. Det er smart, men lidt omstændeligt, og processen kørte så derfra, siger Rasmus Bjerre. OL med mange retningslinjer - Vi fremsendte prøver til testning hos roerne, hvor de testede forskellig pasformer og metervarer. Udseendet på dragten er meget vigtig. Når de har bestemt sig, kommer der en fortørn med prøver, hvor der også kom tilretninger fra leverandører i Italien og Polen. Rolandsholdet fik muligheden, for enten at vælge en, som den hidtidige eller en ny, og de valgte den nye. Nu er det ikke bare sådan lige at få fremstillet en dragt til brug ved OL. Der er mange retningslinjer for et OL, og der gik i hvert fald tre måneder med selve processen, for det er også væsentligt i forbindelse med OL, hvor logoet skal sidde, fortæller Rasmus Bjerre. |
Over tredive dragter - OL-dragten var kortere i kroppen og strakte sig på en anden måde. Roerne udtrykte stor tilfredshed med den. Vi leverede 35 dragter, to til hver atlet, siger Rasmus Bjerre. - En OL-dragt er unik, og de sælges kun til landsholdsroere. Vi har indtil videre også stået for leveringen af selve landsholdsdragten, og har, udover til Danmark, også leveret landsholdsdragter til Norge, siger Rasmus Bjerre, der understreger: - Det er ikke noget kæmpe marked at sælge rotøj, men i forvejen fremstiller vi gymnastikdragter, og overtog dette i 2012 efter firmaet Blue Born lukkede. Vi vil gerne ud til et par regattaer og fremvise vort rotøj, og har i 2013 haft både Steffen Bonde, Mette Dyrlund og Kasper Jørgensen med i vores katalog, siger Rasmus Bjerre fra CHOPAR. |