Tekst og fotos: Mette Bacher
De går rundt med et stort smil, roerne i Aarhus, og det er der en særlig grund til. Nok er den jyske hovedstad ofte blevet tituleret: Smilets By, men det er der også en ganske fornuftig forklaring på.
Da Stiften – kaldenavnet for byens dagblad forleden skrev om Smilets By, og hvordan dette udtryk var opstået, fik det folk til tasterne.
Og hovedparten af læserne kom med forklaringen. – I fordums tid, da natfærgen sejlede fra København til Aarhus, kunne kaptajnerne glæde sig over i sommerhalvåret, at sejle ind til Aarhus Havn i takt med, at byen vågnede og solen stod op. – Det er, som om Aarhus smiler os velkommen, lød det. Deraf forklaringen om hvordan udtrykket Smilets By opstod.
Og det er der en god grund til. Da Aarhus-roerne for to år siden skulle afvikle de første mesterskaber i coastal herhjemme, måtte det aflyses. Ikke engang jyderne selv kunne svinge sig op til at deltage, og at køre ganske få både den lange vej fra Københavnsområdet til Aarhus, så et par klubber kunne holde københavnsmesterskaber i det jyske, det var nu for kostbart.
Men denne gang sker der noget, og det bemærkes, at der stensikkert bliver hård kamp om tingene i flere af de løb, der er udskrevet.
Inden anmeldelsesfristens udløb kontaktede roinfo Niels Iversen, der er medarrangør af Danish Open Coastal Rowing for et kort spørgsmål/svar- interview.
- Vi havde ikke turdet håbe på det nuværende antal tilmeldte både - Synes det er fantastisk at der møder omkring 56 coastalroere til dyst på Aarhus Bugten. Specielt godt at flere klubber og roere har fået øjnene op for coastalroningens muligheder. Tænker coastalroningen er kommet for at blive og vokse, og udviklingen skal have den tid, der nu skal til... Rom blev ikke bygget på én dag, og selvom man er coastalroer, er det ikke sikkert man tænker kaproning - hvilket jeg finder helt OK - Det skal da nok komme....!
Roinfo: Har du kendskab til, om der kommer Fynske – (det gjorde der så ikke) og jyske klubber, som modstandere - altså udover Aalborg?
Svar: Fakta viser jo at flere jyske klubber og roere har meldt sig på banen - Hvorfor ikke, udviklingen er sat i gang - men fordi man ikke tænker eller ror kaproning, er det jo ikke ensbetydende med at der ikke bliver roet!
Vi tror på at arrangementet i Aarhus bliver en fed oplevelse for alle...
Det nye Coastalcenter har formentlig givet mere aktivitet.
Er det dit indtryk, at der allerede kommer deltagere i mesterskaberne herfra?
Nej - Coastalcentret i Thorsminde har ikke skabt flere kaproere eller hold - men jeg tror fuldt og fast på at DFfR Coastalcenter i Thorsminde på sigt vil puste til ilden og være medvirkende til at støtte udviklingen af coastalroningen - herunder også coastalkaproningen. Der er nogle fantastisk rammer for rosport, udvikling, træning og oplevelse i Thorsminde, og det vil på sigt skubbe til udviklingen mod mere coastalroning - om det så er tur-, motion- eller konkurrenceroning.
Har I vendt blikket mod udlandet for at få deltagere med her fra?
Nej, det har vi ikke. Vi er helt nye som regattaarrangører - og vil gerne høste nogle erfaringer med dette på coastalområdet. Yderligere har vi valgt ikke at gabe over mere end vi kan magte - hellere en "lille" men god regatta end at slå for stort et brød op - og tabe det hele på gulvet. Tror helt sikkert, at coastalregattaer i fremtiden herhjemme vil kunne tiltrække udenlandske deltagere - så det skal nok komme!
Det virker som om, DSR, gennem hele sæsonen har kørt en klar linje med Coastalkaproning.
- Er det et mål, at få andre gjort interesseret i konkurrenceroning?
Jeg respekterer meget DSR-projektet. Det er roere der vil coastalroningen, de viser glæde ved coastalroningen. Super sejt at DSR-gruppen har målet, og sigter på at deltage ved VM i Sydamerika senere i år. Aktiviteten vil helt klart give positive dønninger, der vil sætte yderligere gang i udviklingen af coastalroningen.
Det er da klart et mål for DFfR / Roaktivitetsudvalget - coastalgruppen at få flere til at dyrke coastalroning. Coastalroning ligger lige til højrebenet for nye medlemmer, og her specielt i aldersgruppen 20/25 til 35 år - den aldersgruppe, rosporten mangler. Det er en spændende - aggressiv og sjov bådtype, der kan skabe positiv spænding! Så også konkurrenceroning er et område der kan og vil nyde godt af flere nye medlemmer.
Coastalbåden er heldigvis en bred fungerende båd - fra motionstur - over langtur til konkurrenceroning!
Eller er det nye Coastalcenter overordnet mere oprettet for at skabe en ny aktivitet indenfor roningen?
Coastalcentret er skabt for at sætte fokus på de mange muligheder der er indenfor coastalroningen. Centret er en ramme for muligheder og udvikling - og den udvikling synes jeg er godt på vej. Ting tager tid - og måske lidt mere tid indenfor rosporten. Det er helt OK - jeg er sikker på at udviklingen ER sat i gang, og coastalroning og anden roaktivitet vil blomstre - også i Thorsminde!
Tænk blot på at der i løbet af de sidste 3 måneder er skabt en lokal roklub i Thorsminde, hvor driften er forankret lokalt. Der er gode lokale kræfter der skaber og udvikler rosport i et området hvor der ikke tidligere var en roklub - én af hjørnestene i Thorsminde Coastal Roklub er netop coastalroning den første roklub i Danmark der har coastalroning som mærkevare på hylden...
Roinfo takker for Niels Iversens fine svar, og nu gælder det deltagelsen på lørdag
En vinderstærk duo
Da roinfo forleden var mødt frem til Danmarksmesterskaberne i langdistancekaproning, der fandt sted en varm lørdag i august i Københavns Havn, var redaktionen af huse for at følge langdistancekaproernes færden. Og hele redaktionen – de to journalister – fulgte showet fra tidlig formiddag til sent på eftermiddagen, hvor der var spænding til sidste åretag.
Her kunne det konstateres, at Kalundborg Roklubs herreroere satte trumf på, og der blevet brølet triumferende så højt over havnen, da de tordnede i mål, at ekkoet sikkert ikke engang har fortonet sig endnu.
Og så var det, at da den ene journalist kørte hjem, da var roinfo allerede var på vej med de næste historier til læserne, og det handler blandt andet om coastal-DM.
– Sikke en vinderbåd, Kalundborg Roklub kan stille med i herreklassen i 2X, hvis nu man sætter klubbens formand, den tidligere landsholdsroer, Kaare Mattesen, sammen med Alexander Hansen, nybagt DM-vinder i 2-åres inrigger på langdistancen, men så sandelig også en tidligere stærk landsholdsroer, da han roede dobbeltfirer for Bagsværd Roklub, tænkte den ene journalist om næste opgave. Ergo havde roinfo på forhånd en vinderbåd i tankerne, og besluttede sig for at kontakte Kaare Mattesen for at lufte ideen.
ÆGIRs vinderpiger vender tilbage
Det, der gør coastalroningen interessant er, at det er muligt at låne/leje både, og prøve lykken. Det gjorde Roklubben ÆGIRs piger i 2014, og sikke en præstation, det kulminerede med. Klubbens kendte træner, Per Nissen, meldte sine stærke juniorpiger til. Pigerne havde ikke forinden prøvet helt, hvad det vil sige at ro konkurrence i coastal. Så tidligt lørdag morgen, klokken ca. 04.00, stod pigerne op i Aalborg, og sammen med træner Per, susede de til Skovshoved, nåede frem om formiddagen, godt møre efter den lange tur. Udfordringen bestod af DSRs stærke coastalvante kvinder, hvor halvdelen af mandskabet var de samme, der året forinden var blevet verdensmestre i coastal-4X+, og udfordringen var da også, at nordjyderne blot kunne kaste sig ud i en båd, de ikke forinden havde afprøvet.
Men efter en hård dyst ude på vandet var det ÆGIRs piger, der landede først på stranden, og den mest løbestærke af dem alle, Anne Nissen, spurtede sejrsikkert i mål. Sikke skønne jubelscener, strandgæsterne blev vidner til ud for Bellevue.
– Pigerne gør det på samme måde, som sidste år, og det er, at de tropper op, og låner en båd. Det er sådan, at der blot har været en enkelt udskiftning siden sidste år, men vi glæder os til at prøve igen, og kan se, at universitetspigerne fra Aalborg også er med, tillige med DSRs VM-deltagere. Det bliver meget spændende, og jeg er rigtig ærgerlig over, at jeg ikke kan være med denne gang, men jeg skal træne et mandskab frem mod Baltic Cup også, og må prioritere, siger Per Nissen, der også har meldt to herreroere til i Coastal-1X. Den ene er en roer, der har prøvet, hvad det vil sige at være med i universitetsroning i Canada, Cody Anderson, og han er 19 år. Det bliver spændende at følge ham, både i 1X men også i 2X med klubkammeraten: Marc Hjort.
Bjarne Petersens roere her og der
Når Aalborg Roklubs Bjarne Petersen tager en beslutning, så går militærmanden direkte efter målet. Det kan konstateres med det fantastiske stykke arbejde omkring studenterronng i den Nordjyske hovedstad, som roinfo følger tæt. For fjorten dage siden indtog Bjarne og Co. Bagsværd Rostadion, hvor hans stærke otterroere fik pløjet Bagsværd Sø tynd fra tidlig morgen til sen aften. Og det med det ene formål at klare sig godt til de internationale universitetsmesterskaber i Hannover. Men der er flere at tage af, og de drager til Århus på lørdag for at være med i Coastal. Det er især kvinderne, vi skal holde øje med her. Og i modsætning til naboerne fra Roklubben ÆGIR, har Aalborgs Universitetskvinder haft mulighed for at træne i Coastal. Men mændene imponerer også med hele to mandskaber i 4X+. – Universitetspigerne har været ramte af, at det har været svært for dem med et fast tilhørsforhold med hensyn til, hvilken klub, der kunne have dem i Aalborg, siger Bjarne Petersen til roinfo. – For det skal jo også være sådan, at klubberne er gearet til kaproning, og samtidig også med hensyn til, hvilke forventninger, man har til hinanden, mener Bjarne Petersen og fortsætter: - Nu er de med på lørdag, og vi har også to herrehold med i 4X+. De kan lige så godt komme ud og få konkurrence, og den kan de glimrende få ved at ro langt – også i en coastal, slutter Petersen.
Spændende opgør hos kvinderne
Løber man startlisten igennem, bliver der spænding allerede i de første løb, i kvindernes 1X, hvor Henriette Skavin, Bagsværd Roklub, skal møde Julie Schou fra DSR og Margit Haahr Hansen, samt Annetta Cecilia Eidesgaard, også DSR.
Sådan skrev roinfo i aftes, klar til offentliggørelse torsdag, og så melder Henriette og Julie af. Dermed kan DSR afvikle klubkaproning på Aarhusbugten i kvindernes 1X.
Margit er altid i sit livs form, og har størrelsen til at komme langt i 1X. Annetta Cecilia Eidesgaard har meldt sig til lidt sent, men har også roet en hel del kaproning på Bagsværd Sø, nu bliver det Margit og Cecilia, der skal kæmpe om sejren.
I klassen 50+ er Kate Skavin og Lise Hendriksen, Skovshoved, ene anmeldt.
Hos mændene i 1X bliver det spændende, om Kalundborgs Kaare Mattesen atter kan vise særklasse, hvor konkurrenterne kommer fra Aarhus, ÆGIR og DSR. Efterfølgende har Mattesen meldt fra i 1X, og så kan andre komme til fadet her. Kaare Mattesen satser nu i stedet for på 2X.
Flemming Niebuhr, Århus Roklub, er ene hane i kurven i mændenes klasse 50+, men han bliver sendt af sted med den yngre gruppe i løbet forinden.
En blændende – og spændende – finale er der lagt op til i mændenes 2X med seks mandskaber til start. Førnævnte Alexander og Kaare fra Kalundborg er med, og skal ud mod Aarhus, ÆGIR, Horsens og DSR I & II. Det er herligt at se roere fra Horsens være med her. Det er mange år siden, denne klub har markeret sig indenfor kaproning.
I klassen Mænd 50+ er Jesper Skavin, tidligere Skovshoved, og Henrik Thorup, begge fra Bagsværd Roklub, ene anmeldt, men de sendes af sted med de yngre mandskaber.
Klubkaproning i Århusbugten - men det forpurrer Kalundborg
Et mix-løb i 2X gav i første omgang blot to startende mandskaber, begge fra DSR, så her skulle der kæmpes ikke blot om medaljer, men også om håneretten, troede roinfo. Lige indtil det viste sig, at Kalundborgs Kaare Mattesen og Lene Haugaard Mikkelsen lidt sent, godt nok, også fik meldt sig til her.
Sjællænderne, der også danner par privat, mødte til start i mændenes klasse i fjor ud for Bellevue, hvor det blev til en flot fjerdeplads.
Sådan ser tidsplanen ud:
11.00 – Mænd åben C2X, 6000 meter
11.40 – Kvinder åben C1X, 3000 meter
12.20 – Kvinder åben C2X, 6000 meter
13.00 – Mix Åben C2X, 6000 meter
13.40 – Mænd åben C1X, 3000 meter
14.20 – Kvinder åben C4X+, 6000 meter
15.00 – Mænd åben C4X+, 6000 meter