En ting ligger helt fast. Sorø Regattaen er Danmarks største internationale regatta. Også selvom regattaen i 2019 ikke havde det helt samme antal deltagere, som de tidligere år. U23-landsholdet var ikke til stede denne gang, idet holdet tog på træningslejr få dage forinden, datomæssigt set var det også sådan, at der havde været NM for juniorer weekenden før i Norge, hvilket fik flere norske klubber til at blive hjemme, Dertil måtte en af de vigtigste tovholdere melde fra efter mere, end 25 år på posten i styregruppen omkring regattaen. Det blev bemærket af de mange, der år efter år har været deltagere ved Sorø Regattaen.
Bjarne Petersens universitetsroere fra Aalborg trådte også beredvilligt til, da roerne nu alligevel lå i træningslejr i dagene før regattaen. Ja, selv de japanske ropiger, der deltog i Sorø Regattaen, hyggede sig gevaldigt ved at sætte bånd i de eftertragtede medaljer.
Under regattafrokosten lørdag, var det Thomas Ebert, der repræsenterede Dansk Forening for Rosports Hovedbestyrelse. Thomas holdt en rigtig god tale, som roinfo har fået lov til at citere. Vi bringer hermed udpluk fra talen.
Ebert indleder med at takke Regattaforeningen v. Tommy Knudsen, Sorø Roklub v. Bjarne Hjorth, og Sorøs borgmester, Gert Jørgensen.
- Det er tradition, at vi råber hurra´er, og det synes jeg selvfølgelig også, vi skal gøre i dag. Men inden, vi gør det, håber jeg, vi alle vil sende lidt god energi til én af regattaforeningens utrættelige støtter. Merete Busk - der i år ikke har haft helbredet til at give en hånd med, hvor meget hun end gerne ville. Jeg håber, vi ser hende på vandet, og bådepladsen snart igen.
Dernæst ønsker Thomas Ebert et stort tillykke til Reiner Modest med de 70 år, som han kan fejre netop denne lørdag. - Du burde sidde i Tivoli eller være på Bakken med din familie for at fejre dagen, men du er her, og det viser dit store engagement for roningen, og du sætter spor alle vegne, siger Thomas Ebert, der runder af, således: - Igen tak til jer alle. Og vi ved, vi har en glad formand Henning, der elsker at uddele kys og blomster, og da jeg nu ved, at Niels Holmquist gerne vil sige noget til dig nu, Reiner, vil jeg derfor i stedet uddele kys, og blomster til Anne-Mette, som tak for at du har fået lov til at være her i dag.
En god times tid inde i regattaen brød det hele løs med kastevinde og et gedigent haglvejr, og det betød, at dommerne besluttede sig for at barbere distancen ned fra 1500 meter til 1000 meter, da de unge, der skulle ro denne distance havde mere, end svært ved at holde kurs. Det er, som roinfo nævnte i foromtalen, en stor fordel, at de sidste 1000 meter, som regel kan afvikles i mere rolige vande, og således måtte dommerne ty til denne plan B i enkelte tilfælde både lørdag og søndag.
Som Thomas Ebert nævnte det i sin fine tale, blev der sendt mange tanker til Sorø Roklubs tidligere formand igennem mange år, Merete Busk, der tillige har været tovholder ved Sorø Regattaen i mere, end et kvart århundrede. Merete har altid stået for en snorlige regatta, og hun kan, om nogen, benytte sig af Mærsk-udtrykket: Med rettidigt omhu. Da Merete blev syg i foråret, sørgede hun med det samme for at informere de nærmeste medarbejdere, hvor hun måtte fortælle, at hun desværre ikke kunne være med i forberedelserne af regattaen i 2019, og dermed gav arbejdsopgaverne videre.
Det var derfor dejligt, at Merete alligevel aflagde korte visitter på regattakontoret både lørdag og søndag, med datteren, Marlene, selv tidligere dygtig kaproer, som chauffør, og hvor en del af Merete og Gert Busks gode rokammerater fra flere af de deltagende klubber var henne og hilse på. Parret har jo, om nogen, fået placeret Sorø Roklub på rosportens verdenskort, og denne unikke historik, som de to står bag for Sorø Roklub, er der ingen, der kan rokke ved. Også flere tidligere kaproere fra Sorø Roklub var henne på regattakontoret og hilse på Merete, der af alle ønskes en rigtig god bedring.
Ungdomslandstræneren var til stede - det samme var KU - og der blev holdt et vågent øje med de roere, der satsede på at blive udtaget til JVM i Japan. Tillykke med udtagelserne til:
Kvindernes finale i 1X havde tre roere til start fra Odense, og 3 fra Japan. Det blev til guld, sølv og bronze til pigerne fra Fyn.
Når der kaldes ind til Sorø Regatta, er det sikkert og vist, at mastersroerne strømmer til i hobetal. De er så heldige, at løbene ros i afdelinger, så alle får chancen i de direkte finaler. Der er ikke tvivl om, at mastersroerne har en fest, når de rykker ud.
Det kan altid diskuteres, om det er godt for rosporten, hvis klubberne "kun" har mastersroere. Hvor er næste generation?
Så længe mastersroerne er der, er alt jo sådan set godt - men den dag, de stopper, hvad så? Kan klubberne så byde ind med nye roere til at tage over? Spørgsmålet lader vi hænge i luften indtil videre. I Sorø gik mastersroerne til stålet over samtlige 1000 meter - for manges vedkommende i et toptunet materiel, og for de fleste er målet klart. Inden længe går turen til Ungarn, der i år er vært for årets helt store mastershøjdepunkt. Roinfo ønsker god tur.
Enkelte mastersroere må finde sammen med andre for at danne hold, og så gør det ikke noget, at det er med nogen, der tidligere har roet sig til tops på rolandsholdet, mens andre holder fast i klubtilhørsforholdet. På Sorø Sø så man en skøn blanding af dobbeltfirere, hvor nogen havde rene klubmandskaber med, og andre i kombinationer i stærkeste opstilling.
Som før nævnt har enkelte mastersroere sikret næste generation, se blot her:
Som tidligere fører af - blandt andet en VW LT35, som var perfekt at benytte, som kombineret varevogn, og campingbus v. regattaerne tilbage i 1980´erne, giver det en total tur på memory lane, når denne LT´er er at se ved regattaerne i 2019. Vi møder VW´eren første gang ved Odense Langdistance for 2 år siden, hvor Claus Kjærulff-Jørgensen, Bagsværd Roklub, har familien med til Odense. Denne gang er turen gået til Sorø, hvor man kan se, at familiens overnatningsmuligheder udnyttes totalt.
Det et sørme i orden - rigtig god stil, og mere af den slags herlige retro, TAK!
Der var is på højkant, da Line Møller, Bagsværd Roklub, kåret, som årets træner i 2018, mødte til start i dobbeltfirer mod sine juniorer i 4-.
men vi mødte 3. generation i Modest-dynastiet...
Trænerne fra roklubben i sydhavnen har sørget for, at de unge viser flotte takter ved regattaerne.
Lørdagen blev rundet af med pigernes 1X over 1500 meter, hvor Stine Højager Nielsen, Holstebro Roklub vandt. Finalen havde høj international klasse med roere fra Japan, Norge og Danmark, der gav hinanden god konkurrence: