Bemærkelsesværdige danske resultater
Weekendens regatta bød på mange timers flot roning fra alle sider. Især lørdagens vejr indbød til, at der blev noget at se på for feinschmeckerne, og de unge roere viste klasseroning. Det danske seniorlandshold var ikke til stede, da landsholdet koncentrerer sig om Luzern, men U23- og U19-roerne var med, og gjorde det fremragende.
Som Roinfo skrev i foromtalen, blev det til et herligt gensyn med OL-roerne Nina Hollensen og Lisbet Falch Jakobsen, Aarhus/Bagsværd, der for en stund fandt sammen igen, og roede dobbeltsculler og dobbeltfirer, her med Tanja Spring Ehlers fra KVIK og Emma Kiehn fra DSR. Kiehn har, som Nina, valgt at holde en pause fra kaproningens topplan. Det var rart at se begge være med for en kort bemærkning.
Efter OL i Rio har en del roere, indtil videre, lagt årerne på hylden. Det giver et tomrum i flere OL-bådtyper, og selvom dansk roning har stærke roere med ved internationale regattaer i 2017, så er det ganske få, der præger billedet på spindesiden. I 1X er det Fie Udby Erichsen, KVIK, OL-sølvvinder fra 2012, og Mette Dyrlund Petersen, DSR, der indtil videre er inde i varmen her. I toer uden, som Danmark vandt bronze i ved OL i Rio, har Lærke Berg Rasmussen & Christina Johansen, begge fra DSR, for alvor markeret sig med en EM-sølvmedalje i denne sæson, som bedste resultat.
Men en ganske god og gedigen dobbeltfirer i kvindernes åbne klasse er savnet, og i Sorø bød de tidligere landsholdsroere ind med en af slagsen - for en dag ganske vist, men alligevel. Trods få ture sammen, og trods det, at man endnu ikke kan benytte en målestok til at se, hvordan det ser ud på de store og internationale baner i udlandet, så viste dobbeltfireren med førnævnte Nina og Lisbet, og Emma Kiehn, DSR, samt Tanja Spring Ehlers, KVIK, klasseroning.
Bagsværd Roklubs Iben Østergaard, og Trine Toft Andersen, Hadsund Roklub, har det meste af denne sæson roet singlesculler. Lige meget hvad, det kan ikke umiddelbart føre dem helt til tops, og så lå muligheden lige for med at afprøve en 2X. Her er der til gengæld noget at stile efter, idet LW2X er olympisk, og selvom dansk roning indtil videre har et hold på bedding til først og fremmest en udtagelse til årets VM i Florida, så er det ikke ensbetydende med, at andre ikke kan forsøge sig. Det stærkeste mandskab skal af sted, og det er rart at se, at andre nu også prøver lykken her. Iben og Trine roede to flotte finaler i Sorø. Der var smil på læben, da Østergaard & Toft vandt lørdagens finale i kvindernes åbne klasse, hvor Nina og Lisbet ikke kunne hamle op med letvægterne, selvom der var pres på fra start til slut. Også søndagens finale havde Iben og Trine i deres hule hånd. Det bliver spændende at se, om der ligefrem skal ros udtagelse i denne bådtype med henblik på at danne en god landsholdsbåd, inden VM finder sted.
Dansk roning er begunstiget af en række dygtige juniorer i særklasse. Det så man for alvor ved EM for en måned siden, og hovedparten af juniorerne var med i Sorø for at blive “set nærmere efter i sømmene”, med henblik på en udtagelse til VM. Inden turen gik til Sorø rundede det danske juniorlandshold lige NM i Finland, hvor det blev til en markant sejr til Danmark med hovedparten af NM-titler til de danske roere.
På Sorø Sø holdt de unge opvisning, og i hovedparten af de finaler, hvor de unge var med, eksperimenterede Norges Roforbund med at sætte de helt korrekte roere ind på de respektive bådtyper.
Secher fik lidt at se til
EM-sølvvinder Bastian Secher fik god konkurrence af Norges Jonas Slettemark Juel lørdag eftermiddag.
Forleden blev Aarhus-roeren: Mette Køchs Nielsen, og Hadsund-makkeren: Liane Vestergaard, en flot nummer fire ved EM for juniorer. Siden nuppede de to så også lige et Nordisk Mesterskab i 2X, men i Sorø måtte Mette klare tingene selv. - Liane har en mindre skade, og står derfor over denne gang, forlyder det fra Aarhus-lejren. Uvant med sculleren er Køchs bestemt ikke. Hun er regerende juniordanmarksmester i denne disciplin, og det var derfor en formsag for hende at tage sig af finalerne lørdag og søndag i Sorø, hvor hun viste særklasse.
Klasseroning så man også fra EM-roernes side i drengenes 2X, hvor Adrian Flarup Johansen, Roklubben ÆGIR, og Mikkel Knudsen, Hadsund Roklub er overlegne. Og det ikke kun i junior A-klassen, men også i seniorklassen - i hvert fald i Sorø, hvor de to vandt A-finalen suverænt.
Der har været eksperimenteret lidt med holdsammensætningen i pigernes dobbeltfirer. I hvert fald med hensyn til den, der var med ved junior-EM forleden. Dansk roning er begunstiget af en flok dygtige juniorpiger, og heldigvis står de mange stærke unge piger på spring, så der er pt. lidt at tage af.
Ifølge træner for pige-4X-, Andrea Sloth, DSR, har en af pigerne fra EM-båden været skadet, så hun stod over i Sorø, hvor andre piger blev testet på båden under regattaen.
Ingen Sorø Regatta uden et væld af unge mennesker, og indledende løb fra tidlig morgen. Det er fantastisk at se, at der i flere løb er 20-30 deltagende roere med, og i mandskabsbådene er der også flere løb, hvor man skal ud i indledende først.
En velsmurt maskine, i form af en god og velorganiseret regatta, et dygtigt, tålmodigt, og kompetent rodommerteam, en sikkerhed, der vægtes højt, med dykkerbåd på vandet, og et dygtigt redningsmandskab klar på bredden. Alt dette vægter, at en dansk ro-regatta får stort besøg af roere i alle aldre fra ind- og udland, som vi ser det igen og igen ved Sorø Regattaen. Men i den forbindelse er det også herligt, at et andet regattateam for ganske nyligt fik afholdt Haderslev Regattaen, genoplivet den, nu, som en stor juniorregatta i Danmark.
Hver sin regatta, hvad enten den ligger i Sorø eller i Haderslev, har oplevet stortilmeldinger af roere fra nabolandene, og selvom det nu er de nationer, der geografisk er nærmest placeret den enkelte regatta, som de nordtyske, der ikke har langt til Haderslev, eller de svenske - og norske roere, der dog har en bid vej til Sorø, men troligt tager dertil år efter år, så er det et sandt hit at tage til regattaer i Danmark fra det store udland. Alt det kan man takke regattaarrangørerne for, og man må håbe, at det breder sig så meget, at alle danske regattaer får så flot et internationalt format, som i Sorø og i Haderslev.
Det er glædeligt at se, at Roklubben SKJOLD er kommet med på banerne i de unges rækker. Det har ellers mest været mastersroerne, der har præget billedet her, men nu er en ny herlig flok kommet ind under Frederikke Bay Tofts beskyttende og kompetente vinger, og hun har virkelig fået fat i de unge, der viste god stil på banerne. Der var da også stolthed at spore, da det viste sig, at høsten om søndagen var både sølv- og bronzemedaljer…
Naboerne: SKJOLD, KVIK & DSR var alle med i Sorø
Mens DSR i forvejen er inkarneret, hvad angår kaproning, især hos seniorernes, men også i junior A, og Roforeningen KVIK også er med over det meste af paletten, så kan man konkludere, at de tre naboer i Strandvænget på Østerbro i København, er kommet godt med ved regattaerne. Dog mangler man stadig at se deltagere fra Roklubben GEFION, en dameroklub, der ligger vis-a-vis Roklubben SKJOLD. Det er en del år siden, Gefion sidst har haft deltagere ved danske kaproninger på kortbane. Helt tilbage til 1970´erne, og tidligere, markerede en række stærke kvinder sig internationalt og gjorde det flot i 4+ og 8+ ved DM, NM og EM.
Når så mange deltagere skal ud i 4-5 indledende heats, før man finder frem til de finalister, der skal i A-finalen, da er det klasse, hvis man når så langt.
Og den klasse har en del af de danske unge roere, Roinfo har fulgt tæt i de senere år.
For nogle år siden fik KVIK en håndfuld drengeroere ind, der lige skulle finde ud af, hvad der var op og ned på det hele, men de gik til stålet fra første dag, og skulle holdes lidt i ørerne af træneren, der fik nok at se til med drengene.
Det er gerne sådan, at man skal være heldig, hvis én ud af fem nye roere holder ved, men det gjorde Nicholas.
Nok var der fut i knægten, men han var videbegærlig og gik på med krum hals, og det er det, der giver resultaterne.
Nicholas Andersen var i dette spæde forår inde i varmen omkring drengenes dobbeltfirer, som blev udtaget til EM, men kom ikke på båden i første omgang. I stedet for kastede han sig med ildhu over sculleren, og det har givet bonus. I Sorø blev det til en 2. plads i A-finalen efter en stærk japansk roer - men foran en anden japansk roer, og de øvrige, der havde kvalificeret sig til A-finalen. I søndagens finale vandt Nicholas i fornem stil.
Nøjagtig, som de mange foregående år, er Sorø Regattaen stedet, hvor der er deadline med hensyn til U23-roernes udtagelser til VM. De ungehar, som udgangspunkt, skullet bevise deres form og styrke gennem flere regattaer hen over foråret. Først Odense Langdistanceregatta, så gik turen til Ratzeburg, og videre til Amsterdam. Flere af roerne blev udtaget umiddelbart efter regattaen i Amsterdam, da de viste særklasse her, og alligevel mødte flere af de dygtige U23-roere frem på Sorø Sø for at få et par starter mere, og vise flaget. I Sorø blev der holdt opvisning fra flere U23-roeres side.
Den sjællandske regatta er ikke kun forbeholdt de roere, der satser på en udtagelse - eller de purunge roere, som er med i de alleryngstes klasser.
Er man begyndt at ro i en senere alder, kan man sagtens være med, for konkurrencen er god, også hvis man går efter at blive bedre. Startrutine er vigtig, og i Sorø er konkurrencen ofte rigtig god.
Herligt gensyn med bronzevinderne fra JVM i 1997
Når man transporterer både, og kører de lange stræk, så kan man jo altid tænke lidt over, hvad der mon blev af den og den, der ellers markerede sig fremragende indenfor roningens verden. Så det gjorde roinfos udsendte, da hun forleden, med traileren, nu spækket med inriggere til Langdistanceregattaen i Kolding, på slæb, kørte "lidt frem og tilbage" via motorvejen. Denne gang gik tankerne til junior-VM i Hazewinkel i Belgien, hvor vi skal tilbage til 1997. Der var hamrende varmt i Belgien i samme periode. Undertegnede "havde vundet entreprisen" og kørte bådtransporten, det blev samtidigt kombineret med en fyldestgørende pressedækning for DFfR. Når roerne havde roet færdigt om dagen, kunne man tage ind til Bruxelles og se nærmere på Manneken Pis, eller lure lidt på de små spændende butikker i Antwerpen.
En dobbeltfirer, trænet af en dygtig træner fra Fredensborg, Torben Nielsen, bestod, som roinfo skrev det i foromtalen, af fire talentfulde drenge fra KVIK, Fredensborg, Humlebæk og Saxkjøbing. De vandt bronze, rejste årer for publikum, og vi ved, at Rasmus Quist fortsatte, og vandt guld ved VM med Mads Rasmussen i LM2X og 15 år efter bronzen i Hazewinkel vinder Rasmus og Mads guld ved OL i London. En anden af roerne, Morten Ølgaard, fortsatte også, og roede firer uden og toer med i nogle år i den tunge klasse, og det gik ret godt. Det blev til en VM-bronzemedalje med Gunner Levring i 2+. Martin Nielsen, Saxkjøbing, meldte sig ind i DSR, og klarede det rigtigt flot i LM1X, men vandt guld ved U23-VM i 2000 på Bagsværd Sø, med Mads Rasmussen, Ketil Westberg og Niels Jørgen Gommesen. Men fjerde mand på båden fra 1997, KVIKs John Olsen... Han fortsatte et år eller to, og så var han ude.
Tankerne flød forleden over dette på motorvejen til og fra Kolding. Da tilmeldingerne til årets Sorø Regatta kom på plads, og skulle løbes igennem, så jeg til min store overraskelse, at netop denne 4X- nu var tilmeldt i Sorø.
- Ja, selvfølgelig, det er jo 20 år siden. Tænk engang ...
Lige præcis dette mandskab glædede jeg mig til at se, og speake til under lørdagens finale.
Roinfos "Regattavrimmel", med herlige spots, de små historier fra land, følger. ... Om nogle dage...