Flotte finaler overall - stor billedserie
Roinfo var på plads på - og ved Sorø Sø det meste af weekenden, hvor det blev til flere fotos fra vandsiden lørdag - mens den stod på fotos fra land søndag.
De unge indledte den store regattaweekend, og der var eksempelvis så mange drenge med i aldersklassen 15 år, at man måtte ud i afviklingen af F-finaler.
Her er det Christian Thuesen fra Odense Roklub, der prøver lykken.
Det er også tydeligt, at vi nu møder drenge og piger, hvor far eller mor - eller begge - har roet.
Som Mads Rubin, hvor begge forældre har været ganske dygtige kaproere, ikke mindst på juniorfronten, og hvor Mads´ far, Morten oven i købet var med på Sorø Sø denne gang, som rodommer-aspirant.
Og apropos navne, hvor det netop er offentliggjort, hvilke navne, der er mest populære for tiden. I denne finale spotter vi en række skønne navne til de seje roere: Odin, Buster, Frederik, Anker, og ovennævnte: Sigurd og Elias.
En anden af pigerne, der var med ved NM, og blev en flot nummer to, Amalie Riff Brems, slægter både far og mor på. Far, Anders Brems, tidl. Ungdomsverdensmester i LM1X, blandt andet. Dertil mange andre flotte internationale resultater og Danmarksmesterskaber, og Amalies mor, Camilla Riff, tidligere landsholdsroer i 4X-. Således er næste generation rigtigt fint på vej.
Danmarks højeste kaproer kommer fra DSR. Frank Steffensen var tilmeldt i Sorø, men har været skadet i noget tid. Et brækket ribben har drillet, og nu skal det prøves af, om Frank er ved at være igennem skadeperioden.
Der var lagt op til noget af en superfinale, idet Danmarks bedste kvinder, udfordrede hinanden i hhv. dobbeltfirer og firer uden.
Finalen blev, som ventet, uhyggelig spændende, og ingen ville give sig i kampen om 1. Pladsen. Men Aalborg Roklubs ellers så seje kvinder, kunne slet ikke lege med her, og oplevede, formentlig, den besynderlige fornemmelse, at da starten gik, så var det lige før det øvrige felt gav den så meget gas, at de forsvandt.
Foran DSR/Holstebro/KR/Odense: 6.38.1.
Nu er det ikke kun 8+, Bjarne Petersen, og hans roere deltager i ved regattaerne. Det sker også i mindre bådtyper. Roinfo bemærkede, at to både fra Aalborg Roklub var til start i M2X, og begge hold gjorde det rigtigt fint.
Bjarne Petersen og hans team plejer at tage i træningslejr en uge op til selve regattaen, og det gerne i de dejlige omgivelser ved Sorø Sø, men denne gang prøvede de noget andet, og det var at ligge i træningslejr ved Haraldsted Sø i Ringsted, blot 10 kilometer fra Sorø Sø. Et godt sted, som også landsholdet i roning ofte benytter sig af.
En firer uden er sat, og pladserne i den har det været kæmpet en del om. Denne gang er det toer uden, hvor det nu handler om at blive udtaget til EM. I Sorø blot to danske mandskaber og et norsk. Og de fire danske roere har om nogen forsøgt at kæmpe sig ind på fireren. I Sorø dannede Nick Larsen, Odense, med Christoffer Kruse fra DSR, det ene hold, det andet bestod af Peter Rytter Munk, Hadsund Roklub og Peter Holmquist, Lyngby Roklub. Begge dage gik sejren til Nick og Christoffer. Nordmændene kunne slet ikke lege med i kampen imellem de to danske både.
Her mødte juniorlandsholdet til start og satte sig totalt og aldeles på denne finale, og kom i mål foran Bagsværd og to mandskaber fra Aalborg, og så kvartetten her, der også var med ved Sorø Regattaen i fjor.
De kommer fra Hadsund, og er:
- Anders Olsen(1)
- Christian Danmark(2)
- Lennart Vestergaard(3)
- Simon Sørensen(4)
Velbesøgt var også kvindernes 2X, hvor det lørdag blev til sejr til Mette Køchs Nielsen, Aarhus og Mia Rützou, Odense over Olivia Meinert Cardel og Marie Mørch fra Bagsværd Roklub, men søndag blev det omvendt, hvor Cardel og Mørch slog til og toppede i finalen.
Mens man ser finaler kan man lige så godt udnytte tiden. Hadsund Roklubs yngste deltagere havde en sjov søndag formiddag, se lige her...
- alt det, tilskuerne IKKE kan se...
Det blev til et herligt gensyn med Karsten Nielsen, legendarisk letvægts-1X-roer, der har hele tre verdensmesterskaber - samt en bronzemedalje bag sig i denne disciplin. Karsten var en ganske dygtig juniorkaproer fra Korsør, der siden flyttede til København, meldte sig ind i DSR, og som landsholdsroer blev han trænet af Bent Jensen, manden bag guldfireren.
Karsten, der sammen med den tidligere landsholdsroer, Berit Christoffersen, er bosiddende i området tæt ved Sorø, var en utrættelig medaljeuddeler om søndagen. Her kunne han overrække medaljer til flere roere, som nu er 2. generation efter den periode, hvor Nielsen altid var garant for topresultater ved VM eller DM.
Sorø Regattaen lokker altid alle af huse. Også mastersroerne, der har mulighed for at ro store bådtyper om lørdagen, hvor der altid bliver flotte finaler - og små bådtyper om søndagen, hvor der også er mange med. I firerklasserne vinder: KVIK/Køge kvindernes klasse, mens Sorø Roklub/Nyborg vinder klassen i mix... Det er:
- Bjarne Hjorth(1)
- Peter Lindblom(2)
- Bonnie Noer(3)
- Charlotte Buchwaldt(4)
I otterklassen for mastersroere er blot to mandskaber til start. Herreholdet er identisk med SØNDAGSOTTEREN, som roinfo.dk, tidligere har berettet om. Det andet mandskab består af et hold friske kvinder fra kombinationen Bagsværd/Hellerup, der trods en korrekt handicaptid ikke kan hamle op med de tidligere mandlige koryfæer i søndagsotteren. Hvor ville det dog rart, nu vi lige berører emnet, om dansk roning genindfører 8GP, for det gav mange flotte finaler i rosportens flagskib, og kan give den helt rette konkurrence for eksempelvis de to gange 8+, vi så denne lørdag eftermiddag på Sorø Sø.
Kvindernes 1X:
1. Afdeling: Mette Møller, Roklubben Furesø
2. Afdeling: Ulla Hvid, Sorø Roklub
Mændenes 1X:
1. Afdeling: Jørgen Jensen, Lemvig Roklub
2. Afdeling: Lars Nielsen, Danske Studenters Roklub
3. Afdeling: Brian Sørensen, Nyborg Roklub
4. Afdeling: Bo Vilhelmsen, Sorø Roklub
Kvindernes 2X:
1. afdeling: Betina Cervin og Sanne Poulin, Fredensborg Rk.
2. afdeling: Astrid Haastrup Jespersen & Sarah Lauritzen, KVIK
Mænd/MIX-2X:
1. Afdeling: Bjarne & Laila Hjorth, Sorø Roklub
2. Afdeling: Brian Sørensen & Charlotte Buchwaldt, Nyborg Rk
3. Afdeling: Hans Tapper Andersen & Jacob Midtgaard, Fredensb.
4. Afdeling: Claus Solmer & Steffen Feddersen, Ringsted Roklub
Besøg fra Japan - og DFfRs KU
En lille gruppe japanske roere havde atter fundet vej til Sorø Regattaen, og de er temmelig stærke i juniorklasserne, hvilket vores gode juniorkaproere måtte sande. Japanerne var også med i Sorø i 2017.
Roinfo spottede desuden, at DFfRs kaproningsudvalg var til stede i Sorø v. Lea Jakobsen fra Roforeningen KVIK, der flittigt observerede og tog notater ved målområdet mhp. forskellige udtagelser.
De senere år har arrangørerne bag regattaen med Tommy Knudsen, Merete Busk og Iben Hansen i spidsen, virkelig fået sat skik på omgivelserne ved bådepladsen, og denne gang var ingen undtagelse. Således blev alle de tilkørende trailermænd- og kvinder - mødt af en vagt ved indkørslen til bådepladsen. Og denne gang lød en ny ordre, som følge af den varme og tørke, der har ramt det meste af Danmark i år.
- Når du har parkeret traileren, skal du køre ud igen. Og jeg skal minde om, at der ikke må holde biler på bådepladsen, ligesom der heller ikke må grilles ved teltene i aften. Det er beredskabsstyrelsen, der har bedt mig overgive dette varsel, lød det med myndig mine fra vagten, Jan Roager Olsen, kendt ergometerroer og leder fra Rødvig Roklub, der havde en travl fredag, hvor trailer efter trailer ankom til Sorø fra nær og fjern. I øvrigt fik arrangørerne hjælp af Københavns Regattaforening, hvor Laust Sønderkær og Karen Stahlschmidt var med i Sorø begge dage for at hjælpe til på regattakontoret. |
Det er ved at være sjældent - og der er kun få regattaer, som har speakning fra både sø - og land ved de store begivenheder, men i Sorø har man i årevis benyttet sig af dette, og det foregår på normal vis optimalt.
Men med de mange, mange finaler, der blev fyret af med få minutters mellemrum denne gang, var det noget af en opgave at kombinere speakningen fra søen med det, der foregik ved præmiepodiet, idet der hele tiden var gang i begge dele - spændende finaler fra søen - og præmieoverrækkelser ved målområdet.
Det betød at de mest spændende finaler, som blev fyret af fra nul, og hvor ingen har en jordisk chance for at kunne følge dem fra start og til 1000 meter mærket, ofte blev cuttet af, fordi speakeren ved mål skulle fortælle om hvem, der fik overrakt medaljer efter de forskellige finaler.
Dermed gik de mange tilskuere ofte glip af de sindsoprivende spændende finaler, som fandt sted ude på søen, og hvor speakerne her fra burde have fået alt, hvad den kunne trække for at informere publikum om, hvad der foregik ud på vandet. Det fortjener deltagerne, og de mange, der har taget turen til Sorø for at se på spændende kaproning.
Der bruges mange ressourcer på speakning fra søen med motorbådsførere, en hurtig motorbåd, og speakere, der tager turen fra København til dejlige Sorø for at tale om roerne i timevis, men denne gang sad det ikke helt i skabet, fordi der samtidigt skulle fortælles om de mange, mange glade medaljetagere, der skulle have overrakt det ædle metal. Her er en lille opgave at se på for det ellers hamrende dygtige regattateam bag Sorø Regattaen.
Man kan altid drøfte, om det er et klogt træk at kombinere. Tidligere var det mest normalt, at de unge roere blev i klubberne, der forsøgte at danne stærke mandskabsbåde af de få roere, der var. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, så...
Måske har provinsklubberne svært ved at fastholde en større gruppe unge, så blot en eller to bliver tilbage. Og nu er der et par nye muligheder. Enten skal roeren træne for sig selv, eller også skal der kombineres, eller også skifter roeren over til en større klub i den nærmeste storby.
Her kan ses et eksempel på, at det kan lade sig gøre at få succes med at kombinere, også selvom det måske ville være meget bedre, om roerne have kollegaer i klubberne at ro med, hvis der altså er nogen...
Og det er glædeligt, at det slet ikke slutter her.
Den 1. September er der begynderkaproning på Sorø Sø, og den 6. Oktober, rundes sæson-2018 af med Danmarksmesterskaberne, og denne gang finder det også sted på Sorø Sø. Det har været et stort ønske i mange år, og endelig sker det.
Dog skal arrangørerne lige have en chance for at få armene ned efter en fantastisk flot regatta, der som sædvanligt spillede fra start til slut. Og det her, hvor regattaen fyldte 90 år - og selve roklubben - fejrer 100 års fødselsdag. Så fås det næsten ikke meget bedre.
Du kan se samtlige resultater fra Sorø Regattaen, 2018: HER