I månedsvis har Danmarks kaproere koncentreret sig om indendørs roning, og som hestene i stalden, der utålmodigt venter på at blive lukket ud i folden om foråret, eller det efterhånden helt store tilløbsstykke, at se bondemanden lukke sine forårskåde køer ude efter den lange vinter, da må Danmarks kaproere næsten føle lidt det samme.
... Endelig - nu er det tid at komme til en regatta - den første i 2016 på Odense Kanal.
Med flere end 100 mandskaber til start ved årets store første prøvelse, Odense Langdistance, var der på forhånd lagt op til spændende udfordringer og flotte opgør, hvor det vejrmæssig set lørdag gav deltagere og dommere noget at se til.
I en olympisk sæson spidses tingene til, og selvom Danmark netop har fået udtaget et par både i kvindernes klasse til OL, så er der stadig nogen, der skal ro sig til billetter til Rio også - derfor var de ikke med i Odense.
Men så var der alle de andre, og hovedparten viste både storform og særklasse allerede.
Det er tydeligt at se, at gode projekter giver inspiration og blod på tanden for andre. Nu har Aalborg Roklubs Universitetsroning bredt sig til også at omfatte Odense Universitet. Således har en af de roere, der har været en del af Bjarne Petersens projekt i det nordjyske søsat et lignende projekt på Fyn. Det var herligt at se, at der nu er kommet konkurrence overfor de stabile og seje nordjyske studenterroere. Nok viste Aalborg-roerne særklasse og holdt en flot og imponerende opvisning på Odense Kanal, men de har også været nye og uerfarne for ganske få år siden. Nu er det dem, der viser vejen indenfor otterroning - og det så vi en hel del til ved Danmarksmesterskaberne i 2015, hvor de satte flere VM- og OL-roere til vægs, og blev en flot nummer to i finalen efter DSR.
I Odense var nordjyderne urørlige. De vandt sikkert over Odense Roklub. Heller ikke i mændenes dobbeltfirer havde andre noget at skulle have sagt. Bjarne Petersen & Gorm Fogh Rasmussen har ikke kun styr på otterroning, men havde også lige sat to dobbeltfirere sammen til weekenden fra Aalborg Roklub - imponerende.
Odenses tunge herreroer, Nick Larsen, satte tingene på plads i lørdagens finale, og det selvom
den regerende Danmarksmester i herresculler, Sverri S. Nielsen, var hurtigst på de første to kilometer af distancen.
Forskellen i mål var knap 10 sekunder i Nicks favør. På tredjepladsen Steffen Bonde, Odder Roklub, så fulgte Jens Noll Nielsen, Hadsund.
Nick Larsen gentog triumfen om søndagen, og da Sverri havde meldt fra, indtog Steffen Bonde 2. Pladsen.
Danmark har altid haft en større gruppe letvægtsroere at tage af, når der kaldes ind til VM- og OL-udtagelser!
Og er der nogen, der i disse tider gør det utroligt godt, så er det de to roere fra Odder/Aarhus: Mathias Larsen & Andrej Lawaetz Bendtsen. Især Andrej Lawaetz har de senere år skullet gennemleve og acceptere, at blive prøvet af, sat af, taget ind, sat af igen, og komme videre, nu i en anden bådtype. Men sådan er det, når man vælger at gå ind i et projekt om en OL-bådtype, som mændenes letvægts dobbeltsculler er. I fjor kom Andrej og Mathias på en stærk LM4X-, der vandt bronze ved VM, nu prøver de to lykken i LM2X, så måske lurer der en EM-udtagelse her, og måske skal de to måles mod de regerende OL-vindere: Rasmus Quist og Mads Rasmussen ved Copenhagen Regatta?
I Odense skulle Andrej og Mathias møde en række meget stærke unge mandskaber - dog i den åbne klasse - men ingen af de øvrige finalister havde noget at skulle have sagt overfor Bendtsen & Larsen, der var fuldstændigt suveræne begge dage, hvor der var mere, end ½ minut ned til de næste, som både lørdag og søndag bestod af en på papiret stærk konstellation med: Frederik Leicht, KR og Alexander Modest, LR - begge dobbelte U23VM-bronzevindere i LM4X-. Nummer tre begge dage blev Peter Rytter Munk, Hadsund, der nu ror med Andreas Dyrby, Roskilde.
Og her spoler roinfo lige tilbage til afsnittet om M2X, hvor vi nævner Modest/Leichts meritter i LM4X- - for med på denne båd var også Peter Holmquist, Lyngby Roklub.
Men i denne sæson er kortene blevet blandet i dette projekt, og der satses helt anderledes. Således er Peter Holmquist med i et firer-projekt, hvor han med nogle lige så stærke roere fra Bagsværd/KR går efter at blive udtaget til U23VM i LM4-.
I lørdagens finale var fireren delt op i to toere. Sammen med Sebastian Bache, KR, vandt Peter Holmquist finalen i suveræn stil med 25 sekunder over nummer to Bagsværd. Her blev Holstebros mandskab med Taulbjerg/Pedersen nummer tre efter at have været på 2. Pladsen på den første del af distancen.
En spændende konstellation så man i dobbeltsculler hos drengene med Bastian Secher, Roskilde, og Jakob Lillelund, Sorø. De to unge kunne have opnået en 3. plads i seniorernes klasse, hvis man sammenligner tider. Lillelund har tidligere klaret det fantastisk i toer uden med Jens Albert Graudal gennem flere sæsoner, hvor de to under træner Gert Busks erfarne vinger, altid var at finde på juniorlandsholdet.
Det er vist ikke set tidligere, at hele fire både i junior pigernes toer uden er at finde til start ved en dansk kaproning, men i Odense skete det.
Simone Sørensen, Roskilde Roklub er tilbage med fornyet styrke, og var totalt overlegen i pigernes scullerklasse, hvor hun vandt med næsten to minutters (!) forspring om lørdagen over Amalie Kiær, Fredericia Roklub. Begge dage kom Bagsværds Regitze Bay ind på 3. pladsen.
Vejrmæssig set var weekenden ved Odense Kanal en kold omgang.
Lørdagens finaler blev mødt af et voldsomt blæsevejr, som gik roerne imod, da de skulle til start. Der måtte kæmpes ekstra hårdt med en pivende hård modvind inden startområdet, og på et tidspunkt besluttede banedommerne at samle alle hold inde i selve kanalen, frem for ude på fjorden Også søndag var det koldt, men noget bedre for deltagerne, selvom nogen prøvede hvad det vil sige at skulle ud i sne og slud.
Der var rimfrost på bådene lørdag og søndag morgen.