Fotos: Meijer, Rudern, Seyb & Bacher
Som roinfo skrev det for nogle timer siden, blev det til en fornem dansk sølvmedalje til Christian Thor Hagemann, Odense Roklub & Alexander Modest fra Lyngby Roklub.
Forventningerne til de to roere var høje, og de blev bestemt ikke mindre, da Christian & Alexander satte tingene på plads i lørdagens semifinale, hvor de indtog 1. pladsen foran storfavoritterne fra Italien, der desuden havde en ny verdensrekord med sig.
Spanierne tordnede først ud af blokken, men ved 500 meter overtog italienerne styringen. Både spanierne og danskerne er lige efter, med en lille fordel til Spanien. Italierne holder stadig 1. pladsen. ved 1000 - og 1500 meter ligger danskerne til en bronzeplacering, men så tager f..... ved dem! Der spurtes, som gælder det livet - og det gør det jo, når man er kommet SÅ langt. Selv italienerne må op at stå i spændholterne. Modest & Hagemann får lige akkurat knebet sig ind foran spanierne i mål, og tager sølvet. Manden bag dagens flotte præstation, er træner: Oliver Kiehn, tidligere dygtig kaproere fra Odense Roklub, der i nogle år har boltret sig, som træner i Kraftcenter Kongens Lyngby.
Christian
Mens Alexander Modest kan afslutte sin U23VM-epoke ved, som eneste dansker nogensinde, at gå derfra med 1 sølv og 2 bronzemedaljer ud af fire muligheder, så er det en U23VM-debut for Christian Thor Hagemann. I fjor strokede han Danmarks junior-8+, der gjorde det flot ved både NM, hvor det blev til guld, samt EM- og VM, dog uden at komme helt tæt på præmiepodiet. Christian debuterer i Maribo Roklub for en del år siden, og klarer sig rigtigt flot i juniorklasserne, men det bliver først i 2016, han for alvor markerer sig internationalt i 8+. Hagemann, der i 2016 skifter fra Maribo Roklub til det efterhånden vante træningsmiljø i Odense Roklub, har haft et travlt og forrygende 2017, hvor han for en måned siden blev student, men ikke havde tid til at fejre det med kammeraterne, da den stod på roning ved regattaerne i Ratzeburg og Amsterdam. Siden er Christian også flyttet ind til København for at kunne intensivere træningsmulighederne. Det er sjældent, at nyoprykkede danske juniorroere i deres 1. år, som U23-roer kan score medaljer ved et VM, men det lykkedes for Christian med Alexander Modest, som den erfarne U23-makker. Dermed kan Christian følge lidt i sin makkers fodspor, da han kan hygge sig en hel del med U23-klassen i de kommende år, og det bliver spændende at se, i hvilken bådtype, og med hvilken makker, det i så fald bliver. |
Alexander
Det er ved junior-VM i en 4X- m. Niklas Sørensen og Esben Rusbjerg, samt bedstevennen, Peter Holmquist. Kvartetten opnår en placering, som nummer: 22 ud af 24 både.
Året efter står den på endnu en tur til junior-VM, denne gang med Peter Holmquist, hvor de i 2X bliver nummer: Fire i B-finalen.
Derefter hedder det U23VM, nu i LM4X- i 2014, hvor det bliver til bronze m. Peter Holmquist, Oliver Rying Thomsen, og Frederik Leicht, LR & KR. Der er 5 både til start her.
I 2015, opnår Modest endnu en bronzemedalje i samme bådtype, LM4X- med: Frederik Leicht, KR, Jesper Fredsted, Odense og Peter Holmquist, Lyngby Roklub. Denne gang er 10 både til start.
Dagens flotte sølvmedalje var ventet. Sammen med Christian Thor Hagemann, har Alexander vist flotte resultater i både Amsterdam og Ratzeburg, også selvom konkurrencen ikke var særlig stor, men på Bosbaan forsøgtes en tur i mændenes åbne klasse, og her blev parret nummer to, hvilket i sig selv er en flot præstation.
Dermed bliver det et på een gang et flot og imponerende historisk farvel for Alexander Modest til U23-klassen, hvor det skal tilføjes, at parret sikkert også er med, når kampen går ind om EM-medaljerne i samme klassificering lidt senere i denne sæson.
LM4X- i Plovdiv
Danmark har tidligere vundet sølv i samme disciplin. Det skete i 2000, hvor Mogens Jessen, Silkeborg, og Jacob Amstrup-Møller, Holstebro Roklub, vandt sølv i LM2X. Dette år fandt U23VM, der da hed: Nations Cup, sted på Bagsværd Sø. Danmark imponerede ved yderligere at vinde tre guldmedaljer!
Det var i LW1X, LM4X- & LM4-.
GLIMT af M2X i PLOVDIV
Egentlig er det slet ikke nyt, at dansk roning er begunstiget af en række dygtige kvindelige roere i de åbne bådklasser...
Det nye er dog, at man endelig er begyndt at fokusere mere på dem!
I flere år har danske kvindelige roere prøvet lykken i enåres-bådene, og vist bemærkelsesværdige flotte resultater. Der er ikke tvivl om, at Anne og Lærke-effekten ved Anne Dsane Andersen, og Lærke Berg Rasmussens flotte OL-bronzemedalje i 2016 har givet en stor interesse, og det er lige så unikt, at det fortsætter, nu med Christina Juhl Johansen, der har overtaget sædet i W2- efter Dsane Andersens exit. Selv efter kort tids sammenroning, har Lærke og Christina vist imponerende resultater med flere ædle medaljer bag sig i 2017.
Men hovedparten af de unge kvinder, der var med i dagens finale i 8+, er langt fra ubeskrevne blade. Det er lige før, de har haft en længere ro-karriere, end Christina og Lærke, ved at de er begyndt meget tidligt i roningens verden.
Tidligere roede kvinderne firer med styrmand. Noget senere, i 1990´erne fik træner i DSR, Morten Tibian en dameotter på vandet, og det blev til permanent roning i otter, hvor de samme roere naturligvis også roede toer uden. Morten Tibian modtog, helt fortjent, et af de år, Kvindeidrætsprisen, som bliver overrakt i forbindelse med DIF´s Årsmøde i Brøndby. Danmark fik en W8+ med til VM i 1995, mest for at lære og snuse til international roning.
I 1996 & 1998 slår kvindelige juniorer til ved VM, hvor der i 1996 vindes bronze i pigeotter, og i 1998 sølv i pigernes toer uden styrmand.
I 2008 får Danmark bronzemedalje ved VM i kvindernes 4-ved Lea Jakobsen, Cecilie Askov-Christensen, Fie Udby og Lisbet Falch Jakobsen.
Kvindernes firer uden har tidligere været på det olympiske program. Det var ved OL i Barcelona i 1992.
Formen med at doble op, som danskerne har prøvet denne gang, i 2017, fik Canada stor succes med ved dette OL.
Her havde de canadiske kvinder kronede dage. Canada satsede tydeligvis på en gruppe yngre studerende kvinder, og Canada er da også, som Australien, USA og Storbritannien en stor ronation, hvor der hele tiden rekrutteres stærke unge roere via universiteterne, og allerede fra 10. klasse, hvor mange privatskoler har roning på programmet. Således vandt de canadiske kvinder: toer uden, firer uden og otter, dét år. Siden blev fireren taget af OL-programmet, men er, til stor glæde for de dygtige kvindelige roere, nu kommet ind igen.
Det var derfor en rigtig god nyhed, da Danmark "endelig" fik udtaget en W8+ til denne uges U23VM.
Trods det, at hovedparten af besætningen i forvejen havde nok at se til i hhv. W4- og W2-, imponerede de danske kvinder ved at besætte en flot 5. plads i søndagens finale. Selv så stor en ronation, som Tyskland, der tidligere har vist medaljevejen i rosportens flagskib, måtte arbejde hårdt for at bevare 4. pladsen, som lige akkurat gik til de tyske kvinder, der fik noget at se til overfor den danske båd, der kom susende.
Det flotte danske resultat kan nok ikke komme helt bag på nogen, idet mange har fulgt de dygtige unge kvinder siden deres spæde start i roningens verden. 5 af årets VM-deltagere i 8+ har desuden stiftet bekendtskab med den amerikanske Universitetsroning, hvor netop 8+ er en vigtig del på skemaet under studieopholdet.
Det, som trænerne har arbejdet med i ganske kort tid, har vist sig at bære frugt for fremtidens kvinderoning i de åbne klasser, og dagens flotte resultat ved U23VM fortæller hen hel del.
Samtidig blev det til en fornem 4. plads til kvindernes firer uden ved: Astrid Steensberg, Julie Poulsen, Trine Pedersen og Ida Gørtz Jacobsen, mens Frida Sanggaard & Ida Petersen desværre missede en næsten stensikker medalje, som de havde kæmpet sig frem til i lørdagens finale. Her satte et mekanisk brud en brat stopper for de to knusende dygtige roere, der, ikke at forglemme, i fjor vandt dobbelt-sølv, som juniorer.
Dagens 5. plads i 8+ gik til:
- Emma Sophie Hammer, Bagsværd Roklub
- Nikoline Heather Ebbesen Laidlaw, DSR
- Ida Birkjær Petersen, Holstebro Roklub
- Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd Roklub
- Trine Dahl Pedersen, Holstebro Roklub
- Ida Gørtz Jacobsen, Bagsværd Roklub
- Julie Holst Poulsen, Odder Roklub
- Astrid Steensberg, DSR
- Styrkvinde: Karen Katrine Mortensen, Holstebro Roklub
- - og deres: trænere David Hengst, KCHO & Henrik Mortensen, DSR
- David er desuden træner for W2- og Henrik for: W4-.
I formiddagens B-finaler, havde Danmark en roer med. Odense Roklubs stærke Nick Larsen, der deltog i M1X, som altid er velbesøgt ved VM, roede sig til en 3. plads i B-finalen, hvilket giver en placering, som nummer ni i det samlede resultat.
Begge finaledage i Plovdiv bød på bemærkelsesværdige resultater. Flere overraskelser dukkede op, og det er herlige overraskelser, vel at mærke.
Således vandt Sverige GULD i kvindernes 1X ved Lovisa Claesson fra Borås. Den svenske pige debuterede internationalt i 2012, som Modest, ved JVM, netop i Plovdiv, og har stille og roligt arbejdet sig op. Det bemærkes, at hun på et tidspunkt også var inde i varmen i en 2X, hvor svenskerne sendte hende og makkeren til World Cup og seniorernes VM. En idé, som måske kunne indføres fra dansk side?
Roerne får målt sig endnu bedre med den internationale elite, idet både regattaen i Amsterdam og Ratzeburg ikke har så stor en international deltagelse, som tidligere år, hvor det nærmest var en præstation i sig selv overhovedet at kvalificere sig til en A-finale...
I 2015 & 2016 vinder Lovisa sølv ved U23VM i W1X, og i fjor var hun tillige med i Luzern ved årets World Cup. Svensk roning har ikke haft så dygtig en scullerroer i kvindernes klasser, siden Frida Svensson, fra Falkenberg, der vandt VM-bronze i 2006 og VM-GULD i 2010 i singlesculler (tak fil Asbjørn Torp, DSR, for at huske os på dette...), samt Maria Brandin, Kungälv, der udover to VM-bronzemedaljer, også blev verdensmester i W1X i 1995. Det bliver spændende at følge unge Lovisa Claesson fremover. GRATTIS SVERIGE.
Italien blev den helt store topscorer med hele fem (!) guldmedaljer, samt tre sølv- og 2 bronzemedaljer. Roerne fra støvlelandet klarede "blot"en 3. plads hjem i 2016 m. to guld medaljer, 3 sølv, og 3 bronzedaljer´. Her toppede Holland med 3 guld, og 2 bronzemedaljer, i denne weekend blev Holland næstbedste nation med 3 guld - og en sølvmedalje. Tyskland, der er en af verdens største ronationer, som altid er garant for mange guldmedaljer ved JVM, U23VM og VM, floppede nærmest denne gang. De måtte "tage til takke" med 3 bronzemedaljer. Noget af en bet, når Tyskland i 2016 blev næstbedste nation med 2 guld, 4 sølv- og 3 bronzemedaljer ved U23VM i 2016. Med dagens sølvmedalje roede Danmark sig ind på en delt 18. plads med Tyrkiet og Mexico, og dette ud af 28 nationer, som vandt medaljer i Plovdiv denne weekend.