Med de mange afmeldinger, som strømmede ind, før DFfRs afholdelse af årets Danmarksmesterskaber, blev der heller ikke om søndagen mange indledende heats.
Men i W4X- er der otte tilmeldte hold. Sikke et stort fremmøde her. Det udløste to indledende heats, før de rette finalister blev fundet.
Det er letvægtsroerne, der indleder dagen i 1X
Det har hun prøvet før, Mathilde Persson fra Bagsværd Roklub, og der bliver aldrig spænding i denne finale med blot tre deltagere. Persson vinder Forbundsmesterskabet foran Rikke Køchs, Aarhus Roklub og Malli Segoli fra Roskilde
Der er roet om Danmarksmesterskaber i denne disciplin, siden 1981, og Bagsværd vinder sit andet mesterskab her, idet det er en del år siden, Jesper Krog, blev Danmarksmester, hvilket skete i 2002.
DSRs førstehold tager teten med pigerne fra Bagsværd Roklub lige efter, der presses godt på. Mesterskabet går til DSRs Christina Juhl Johansen, Lærke Berg Rasmussen, Astrid Steensberg og Anna Calina Schanze.
Det er det trettende mesterskab til DSR i denne bådtype. KVIK har 14 styks - i streg - fra perioden:
1998-2011.
Marie Louise Ladegaard Petersen (1), Marie Mørch (2)
LM2X: Forbundsmesterskab
Hver klub, der deltog ved DM, havde udpeget en "sikkerhedsrepræsentant", som fik ansvaret for at deltagerne overholdt retningslinjerne.
Og m.h.t indvejning, lå ansvaret også hos de enkelte sikkerhedsrepræsentanter med at sikre, det gik rigtigt for sig, og at de korrekte tal blev sendt ind til arrangørerne.
Men da vi så kom "derhen af", så meldte to mandskaber fra. DSR meldte det ene af sine to hold fra, og hvor ville vi også gerne have set Aalborg Roklub være med her. Men sådan gik det ikke. Så var der fire mandskaber tilbage: Bagsværd, to hold fra KVIK, og et fra DSR. For mange år siden var disciplinen et rent provinsopgør, men det er der lavet om på i de senere år. Således forsøger kaproere at ro sig til mesterskaber her - men de finder skam også ud af, at det at ro inrigger for fuld speed, er noget ganske andet, end outriggeren.
Denne søndag blev de få tilskuere vidner til et sandt drama på søen. Således havde DSR og BR, en hidsig fight på de sidste 500 meter af finalen, men Bagsværd-roerne kæmpede sig så godt op, at bådene lå side om side ganske kort før mål. Det skulle vise sig at blive weekendens mest spændende og sindsoprivende finale. DSR brugte de sidste ressourcer på at afvise angrebet, og måtte nærmest op at stå i spændholterne for at ro sejren hjem.
Roinfo bemærker, at inrigger-legenden, Jacob Jespersen, der om nogen har vundet mesterskaber her, var meldt til, men sat af igen, da startlisten blev offentliggjort. Det kunne ellers have givet det 9. mesterskab til Jespersen fra DSR, der i årene forinden har været fast mand på DSRs vinderbåd.
Men en anden historie knytter sig til en af DSR-roerne, når vi taler Danmarksmesterskaber i 4-åres inrigger. Således vandt Malte Rusbjerg, tidligere Odense, nu DSR, sit første mesterskab her. For år tilbage, sad Odense Roklub solidt plantet på denne disciplin, hvor det i perioden 1982-1997 blev til 12 mesterskaber. Og Maltes far, Johnny Rusbjerg, har, med Peter Dallmann, scoret otte mesterskaber i 4+inrigger ved DM. Selv Eskild Ebbesen kan kalde sig dansk mester i 4-åres inrigger.
Var der nogen, der fulgte meget med i denne opvisning af sublim inriggerroning, så var det roerne fra Københavns Roklub, der gjorde klar til at skulle ud i otter ved målområdet.
- På gensyn i otterfinalen, råbte KR-gruppen ud til mandskaberne fra DSR og Bagsværd, da de roede retur. Og det med en hentydning til, at de to mandskaber nok havde roet sig så meget ud, at det ville kunne mærkes i otterfinalen en time senere, hvor inriggerdeltagerne fra BR & DSR også skulle deltage.
KVIKs to mandskaber indtager hhv. tredje- og fjerdepladsen.
Med dagens sejre fik DSR roet sig på omgangshøjde med Odense Roklub, og de har nu hver 12 mesterskaber hjemme i 4-åres inrigger. Derudover har DSR et FM i bådtypen for 2016.
Nu blev det en finale med 45 roere til start. I modsætning til finalen forinden, blev der aldrig den helt store spænding i denne finale. Det blev DSR, der tog Forbundsmesterskabet i suveræn stil. På 2. pladsen: Bagsværd Roklub. KVIK blev nummer tre, men der var et godt pres på fra Holstebro Roklubs kvinder, som tog 4. pladsen. Københavns Roklubs seje otterdamer, der igen og igen bl.a. deltager, ofte som eneste kvindelige ottermandskab v. årets første regatta i Odense - men ikke i 2020, blev nummer 5.
Da DFfR tog beslutningen om at flytte mesterskaberne, blev der samtidigt lagt op til at roere ville melde fra, da det nu blev placeret i skolernes efterårsferie. Og ser vi på antallet af afmeldinger til seniorernes DM, da tikkede 30 afmeldinger ind.
I den mellemliggende tid blev forsamlingsrestriktionerne sænket til 50 personer, og dermed var der næppe mange, der troede, at DFfR stadig holdt fast, og ville gennemføre DM, hvilket kunne gå hen og blive noget af en umulig opgave.
Det blev bemærket, at Aalborg Roklub meldte alle sine deltagere af, og det er ikke så få. Fra nordjysk side tog man en beslutning om, at de studerende skulle koncentrere sig om at blive hjemme for at passe deres studiejobs. Odense Roklub valgte også årets Danmarksmesterskaber fra, og hovedparten af Hadsund Roklubs kaproere meldte ligeledes af. Således havde den velkendte klub blot en enkelte roer til start i LM1X.
Deltagerne fra de tre klubber var stærkt savnet ved DM2020.
Ude i kulissen begyndte dedikerede roledere at drøfte, om det nu var så smart at fastholde, at der skulle afholdes Danmarksmesterskaber, når det ville kræve en ekstraordinær stor indsats af arrangørerne, og det blev DFfRs ansatte på sekretariatet, der kom til at stå med den kæmpemæssige opgave, det endte med at blive, for at DM skulle gennemføres.
Københavns Regattaforening v. Reiner Modest havde for længst meldt ud, at man ikke ønskede at løfte opgaven, både af hensyn til de mange frivillige - men også af hensyn til deltagerne. Regattaer, både i Danmark men også i udlandet blev aflyst gennem sæsonen, dog tog det internationale roforbund en beslutning om, at gennemføre U23EM og EM for seniorer, trods det faktum, at det ville komme til at foregå i lande, hvor det på forhånd var ventet, at det enkelte land ville lukke helt ned grundet voldsomme smittetryk. Og efterfølgende kom det da også frem, at deltagere fra andre nationer, end Danmark var konstateret smittet med Covid19 efter EM - og det både for de unge og seniorerne.
Således var der, ikke overraskende, bekymringer og undren fra forskellig side over, at DM 2020 skulle gennemføres.
I følge Roinfos oplysninger, var der blot én person i DFfRs Hovedbestyrelse, som mente, at der ikke skulle afholdes DM, som situationen var. Og da flertallet mente, at der skulle afholdes DM - så blev det sådan.
Ansvarlig for DM-gruppen, Thomas Ebert, blev interviewet til roinfo, hvor han fik fremsat nogle af de spørgsmål, folk udefra gik og gruede over.
Du kan læse interviewet HER
Roinfo har ligeledes talt med KU-formand Lea Jacobsen, der nævnte, at det at afholde DM også var en prøvelse på, om det kunne lade sig gøre, set hen imod sæson 2021, hvis det er muligt, at der også skal være DM.
Universitetsroerne og de unge U19-roere, fik afviklet deres egen mesterskabsregatta i Holstebro, weekenden før DM for seniorerne på Bagsværd Sø.
Der er ikke tvivl om, at de ansatte på DFfRs sekretariat blev sat på noget af en opgave ved at skulle løfte arrangementet op i noget, der minder om et DM, men med mange begrænsninger. Det er der brugt meget tid på, og det for ganske få roere, kaproerne, set i forhold til hele den danske roverden, hvor "resten", de mange, mange bredderoere, som ror inrigger eller coastal, er motionsroer eller tager på langture, ikke i de senere år, har oplevet lige så voldsom en interesse fra DFfRs side med hensyn til indsats og ressourcer, som ved årets DM-setup. Mht. bredderoningen, ligger der forhåbentlig nye og spændende ideer til udfoldelse, når Covid19-situationen er ved at være på retur, og vi atter må forsamles på kryds og tværs. Det bliver spændende at se DFfRs ledelse med lige så stor en entusiasme tage fat om kommende events her.
Trods det faktum, at Gladsaxes Borgmester gik ud få dage forinden, og via forskellige medier sendte en appel til borgerne i Gladsaxe, om at overholde retningslinjerne for forsamlinger, hvor hun direkte opfordrede til at unge mennesker ikke forsamledes, så Gladsaxe Kommune derved kunne undgå en smittestigning, holdt DFfR stadig fast i, at DM på Bagsværd Sø skulle gennemføres.
En tam affære
DM 2020 blev gennemført med mundbind, restriktioner, zoneopdelinger, ingen muligheder for omklædning og bad, ingen mulighed for at købe noget spiseligt eller til at drikke i de timer, arrangementet stod på.
Nok var årets Danmarksmesterskaber udelukkende målrettet kaproerne, men for de få tilskuere, der dukkede op, blev det to meget lange regattadage at være vidner til, da flere af finalerne blev afviklet med 45 minutters pauser, hvor der på ingen måde kom informationer ud i form af speakning fra sø eller mål. Der var heller ikke en medaljeoverrækkelse, for sekretariatet havde et par dage forinden meldt ud, at medaljerne kunne afhentes på kontoret i Rosportens Hus. Men for nogle af vinderne af selve DIF-løbene, blev dette noget af en skuffelse, for der var ingen DIF-medaljer til udlevering i alle bådtyper, og her fik roerne, indtil videre overrakt Forbundsmesterskabsmedaljer., fordi DIF-medaljerne ikke lå klar, noget, roinfo bemærkede v. fotograferingen af Holstebro Roklubs vindermandskab i M8+, som bar Forbundsmesterskabsmedaljer i stedet for de eftertragtede DIF-medaljer. Det forlyder dog, at der var sket en fejl ved leveringen af disse til sekretariatet.
Flagstængerne ved målområdet, sat op til formålet, forblev tomme for flag under hele stævnet.
Da roinfo, før regattaen, kontakter DM-ansvarlige, Thomas Ebert, for at høre nærmere til set uppet, får vi at vide, at regattaen bliver en af de mere kedelige, hvis man forventer, at det bliver, som det plejer med medaljeoverrækkelser og speakning. Og det fik Hr. Ebert såmænd helt ret i.
Det kunne dog godt have været arrangeret således, at der kunne sidde en person i Måltårnets stueetage, der stod tom hele weekenden, og bringe informationer ud via få opsatte højttalere i de forskellige zoner og ved mål.
Der kunne såmænd også have stået en person med et klapbord m. medaljerne på præmiebroen og rakt medaljerne ud til vinderne med en bådshage. Så ville der dog lidt at fejre på de to meget lange regattadage, og det for de roere, som trods alt stillede op til årets Danmarksmesterskaber.
Men det fremstod forinden som om, at ganske få mennesker skulle arbejde i døgndrift for at få det sportslige til at klappe, selvom der måske ville stå nogen klar til at hjælpe til ude i kulissen. Og her menes hjælp til speakning, præmieoverrækkelse og flaghejsning.
Holdninger til arrangementet
Som nævnt har holdningerne til, om denne regatta overhovedet skulle have været afholdt, været delte. Roinfo talte med en ung kaproer fra en københavnsk roklub, der deltog i flere finaler, som udtrykte, at han slet ikke forstod meningen med det, mens andre på præmiebroen mente noget andet.
Også fra en Aarhusleder, var meldingen sådan her efter weekenden, lagt ud på Aarhus Roklubs officielle FB-side:
DM kortbane 2020 - førstedagen, lørdag den 17.10.2020, havde en bred repræsentation af Aarhus-roere på banen.
- Regatta stemning - nej ikke det mindste. Coronasituationen gør, at årets DM er en meget underlig størrelse.
- Restriktioner og begrænsninger bevirker, at det sociale aspekt, specielt på landjorden, desværre er så minimeret, at det nærmest nærmer sig til det kedelige.
- Rent sportsligt måske OK, og alligevel nok det DM i mange år, hvor der er så få indledende løb!
En hel del roere og hold har undladt at stille op i denne coronatid!
Det skal siges, at arrangørerne har gjort sig umage med at arrangere et "coronasikkert" DM. Der er lagt mange ressourcer i dette projekt, og umiddelbart opleves det som tilskuer i "egen zone", som værende trygt og sikkert.
Sidst, - Måske burde dette DM ikke være gennemført af etiske og moralske corona årsager, men det er jo så en helt anden diskussion!
Når dette er sagt, - Aarhus Roklub havde gode roere på vandet ved lørdagens konkurrencer...
Nu er DM overstået - de rette vindere fundet - arrangørerne og de ansatte på sekretariatet kan se tilbage på en meget hektisk tid, hvor der hele tiden skulle arbejdes på løsningsmodeller, og hvor blot en enkelt fodfejl kunne have betydet, at arrangementet kunne risikere at blive lukket ned, under afholdelsen.
- Vejret var med arrangementet, således at forstå, at godt nok var det køligt, men det blev ikke regnvejr, hvormed både arrangører og deltagere ville blive udfordret.
- Afmeldinger fra Aalborg Roklub, Odense Roklubs fravalg, og øvrige afmeldinger betød, at der var et problem mindre, når vi taler større forsamlinger og deltagerzoner
- Politiet rullede forbi lørdag, hvor hovedparten af finalerne var for de små bådtyper, og dermed et færre antal roere samlet i de forskellige zoner.
Til gengæld var søndagens finaler lidt af en udfordring, idet de sidste finaler på dagen bestod af store mandskabsbåde, placeret lige efter hinanden.
På et tidspunkt var der ret pænt med folk i visse zoner: inriggerroere, otterroere, tilskuere og forbipasserende ved målområdet, men hvor politiet først lagde vejen forbi en halv time efter regattaen var slut, og lige her havde roerne i de forskellige ottere netop forladt området.
Dermed kunne arrangørerne ånde lettet op - for denne gang.
Det blev sekretariatets medarbejdere og familiemedlemmer, der gav en hånd med, da der skulle ryddes op i de forskellige zoner, som skulle pakkes ned, efter sidste finale søndag - og dermed blev DM2020 gennemført i coronaens skygge.
Nu er det ikke noget krav, at roere skal stille op ved Danmarksmesterskaberne, og hvis nogen føler sig utrygge ved det, så må det være op til deltageren, træneren eller ledelsen for den enkelte klub at afgøre, om det er forsvarligt at deltage - og lige her har man jo lov til at fravælge DM, hvis man mener noget andet, end arrangøren, som i dette tilfælde er DfFR.