Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2023
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

Roinfo mødte Fie Udby Erichsen inden afrejsen til Rio

9/7/2016

0 Comments

 
Tekst & Fotos: Mette Bacher
Fie Udby Erichsen har travlt. Da roinfo besøger den dedikerede scullerroer, er hun netop vendt hjem fra Idrættens Hus, hvor OL-deltagerne i disse dage skal stikkes!
Der skal flere vaccinationer til, når OL-truppen tager til Rio om tre uger. Én mod en speciel virus, som kan forekomme i Brasilien, én mod Hepatitis, og Fie valgte så også lige at få en stivkrampevaccination oveni. - Det er fordi det er længe siden, jeg har fået den sidst, og så kunne jeg ligeså godt tage den med, fortæller hun. Et aflangt gennemsigtigt plaster lidt over håndleddet sladrer om, at hun har fået sine tre stik.
Picture
Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, skal forsvare sin OL-sølvmedalje ved OL i Rio om en måned. Foto Mette Bacher
KVIK-roeren fra Hobro har indtaget Bagsværd Sø og omegn, og det i en lækker autocamper, hvor hun i disse dage bor, spiser og overnatter med sin lille søn, Thor, og ægtefællen René. En genial løsning, når der skal foregå en hel masse i optakten til afrejsen til OL i Rio. Autocamperen holder under nogle træer på den store parkeringsplads, lige før man kommer til indgangen til Rostadion, og omgivelserne fås næsten ikke bedre, når Fie skal passe sin intensiverede træning frem mod OL. Hun vader lige ud i naturen, og kan se Bagsværd Sø fra camperen. Ja, selv Eskild Ebbesen, der bor i en villa tæt ved, er ikke så nær på søen, som Fie i disse dage. Hun behøver blot at gå få skridt, så er hun inde i bådehallen, kan tage sculleren af hylden og ro ud på endnu en træningstur.
PictureFie har boet i en autocamper ved Bagsværd Sø, med mand og barn. Foto Mette Bacher
Fint besøg i autocamperen
Mellem træningspassene er der tid til familiehygge, og er det godt vejr, cykler hendes mand og søn til stranden, eller tager en tur til den lokale svømmehal. Men også landsholdskollegaerne kigger forbi. Tidligere i dag har guldfirerroer: Jacob Barsøe været på besøg, og Lisbet Falch Jakobsen fra W2X har også været forbi og stukket en velsmagende proteinbar i hånden på lille Thor. Mens Fie taler med Roinfo, hilser den tidligere landsholdsroer: Sophus Johannesen også på.
- Vi tager af sted den 11. Juli, til træningslejren i Völkermarkt, vores sædvanlige base, hvor vi færdes hjemmevant, fortæller Fie til roinfo. Derefter går turen direkte videre til Brasilien, det sker den 29. Juli, så der går noget tid, før vi vender hjem til Danmark igen.



Springer indmarchen over
Heller ikke denne gang kan Fie være med til indmarchen på det olympiske stadion.
- Nej, det går slet ikke. Det sker den 5. August, og den 6. Skal jeg ro mit første løb i Rio, så der er noget andet, der er vigtigere, nævner hun.

- Skal I bo i den olympiske by?
- Nej, vi skal bo på et olympisk hotel, som Team Danmark og DIF i et samarbejde med Danmarks Rocenter, har fundet vil være godt for deltagerne i roning og kajak, fortæller Fie.

Det drejer sig ikke kun om roning, roning og roning dag ud og dag ind for Fie Udby Erichsen. - Det kan jeg ikke klare i længden. Der skal mixes andre træningsformer ind, for efter jeg havde en discusprolabs i 2010, så kan min ryg ikke tåle konstant rotræning, så jeg cykler, laver vægttræning og laver øvelser udover roningen. Men det er ideelt, når jeg træner på Bagsværd Sø, at jeg kan koncentrere mig helt og holdent om roningen, når træner, Mads Haubro, også er der.

Hvordan kan et typisk træningspas se ud for en Fie, spørger Roinfo.
- I dag har jeg roet 4 x 20 minutter, 5 minutter+10+5 i tempo: 20-22-24. Antal åretag pr. minut. Når jeg er færdig har jeg roet 22 kilometer, og det tager 2 timer, fortæller Fie. Men i morgen får vi besøg af den russiske ekspert i biomekanik, Valery Kleshnev. Og da skal jeg ud to gange, for vi skal teste båden. Selvom man ikke skulle tro det, så er der altså forskel på bådene, også selvom de er flunkende nye, og jeg kan tydeligt mærke forskellen.
Den nyeste båd ligger på Rostadion, og vores OL-både er for længst sendt til Rio. Den jeg træner i på Bagsværd Sø, er en sindssyg god båd. Den gad jeg godt at have med til OL, siger Fie.
PictureFie med sin lille søn, Thor. Hun er tryg ved, at Thor er i gode hænder hjemme i Hobro, mens hun passer sin roning. Foto Mette Bacher
Mor og lille Thor
Vi kan ikke undgå at komme ind på, hvordan hun, som mor til en 3-årig, skal have tingene til at gå op i en højere enhed.
- Heldigvis betyder det meget, at Thor er blevet lidt ældre, han er meget opvakt, og forstår meget mere, end da han, som helt lille havde meget brug for, at mor var der. Han går i børnehave, og er glad for hverdagen hjemme i Hobro.
Her har han sin far og sine bedsteforældre omkring sig. Han har det godt derhjemme, og det betyder, at jeg også har det godt med, at han er i gode hænder. Dermed kan jeg give mig helt hen ved de regattaer, jeg deltager i, og skal ikke gå og bekymre mig om Thor måske er ked af det, fordi jeg ikke lige i nærheden., fortæller Fie,
og ægtemanden, René supplerer:



- Thor og jeg tager naturligvis til OL i Rio for at se Fie ro, men det med at besøge atleterne på de hoteller, de bor på, skal man ikke regne med. Men vi glæder os alle til at opleve OL i Rio.

- Hvem af de roere, du skal møde, er de værste konkurrenter?
- Det er Kim Brennan, tidl. Crow fra Australien. Så er der Emma Twigg fra New Zealand, og hun har klaret noget helt unikt. Hun er juniorverdensmester, U23-Verdensmester og Senior-verdensmester, og så er der den regerende olympiske vinder, Mirka Knapkova fra Tjekkiet, nævner Fie. - Hvad med den kvindelige legende: hviderusseren Ekatarina Karsten?
- Hende ser jeg ikke, som en af de værste konkurrenter. Men det er de andre, der er grund til at frygte, og Knapkova, hun rammer altid præcist, og topper, når der er guldmedaljer på spil, fortæller Fie.

- Hvad har været din største oplevelse ved OL- udover sølvmedaljen?
- Det har været at opleve atletikstadion. At sidde der og se på atleternes helt unikke præstationer, det var en stor oplevelse i London.
- Kan I komme rundt og se lige, hvad I vil, spørger roinfo.
- Nej, det kan man ikke. Det er ikke sådan, at man får en stak fribilletter i hånden. Næ, man skal bestille billetterne, og det har jeg endnu ikke fået gjort. Men det skal helst være med nogle af de andre, for det er jo ikke så fedt at sidde der mutters alene og se det, så det er noget, jeg skal se at få på plads, snarest, siger Fie.

Picture
Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, har scoret mange Danmarksmesterskaber. Her er det endnu et i 1X, denne gang på Brabrand Sø, i 2014. Foto Mette Bacher
- Hvornår begyndte du at ro?
Det gjorde jeg, da jeg så guldfireren vinde OL-guld i Atlanta i 1996. Jeg blev fyr og flamme, og meldte mig ind i Hobro Roklub. Der var i forvejen en gruppe piger, der var lidt ældre, end jeg, men jeg trænede med dem, og dengang roede vi 2X og 4X, husker Fie.
- Jeg var vild med at gå til roning. Jeg levede nærmest nede i roklubben, og var stort set aldrig hjemme hos familien. Det var fuldstændig en total passion for mig, men vi havde også nogle ildsjæle til trænere. Og uden ildsjæle går det ikke. Slet ikke indenfor roningen. Det kræver utroligt meget  at være leder af en flok unge roere, og det er slet ikke nok, at man blot er der en til to gange om ugen. Der skal mere til, og det kræver også, at lederen er med til alle stævnerne. Simpelt hen er der nærmest døgnet rundt, for ellers kan det slet ikke lade sig gøre at bygge en ordentligt juniorafdeling op og holde fast. Det betyder også, at Hobro Roklub ikke i dag har så stor en juniorafdeling, som dengang. Måske en dag, hvis jeg kan afse tid og ressourcer til det, så kunne det være sjovt at bygge noget op igen, men jeg ved jo også, at det kræver noget.

PictureNår man skal til OL er der mange events, man skal deltage i. Forleden skulle Fie, med sin klubkammerat, Anne Dsane Andersen, til en farvel-og-god-tur-reception på Københavns Rådhus. Her står ropigerne med KVIKs kaproningschef og formand: Lea Jacobsen & Frederik Østerberg. Foto Mette Bacher
Vigtigt at møde de unge
I går inviterede KVIK os ind til en farvel-middag, hvor medlemmerne fik mulighed for at ønske os en god tur til OL. Jeg valgte at tage lidt tidligere derind for at hilse på ungdomsroerne og de nye, der er startet med roning i år. For de øvrige medlemmer ved jo godt, hvem vi er, også selvom vi ikke har så meget tid til at komme der til hverdag. Men jeg mener, det er meget vigtigt, at vi får hilst på de helt unge roere, og det kan måske inspirere dem til at fortsætte og ro rigtig kaproning på et højere plan, siger Fie.

- Og når OL er overstået, hvad så?
Hun ser over på ægtemanden René, der er i gang med at læse op af en Pixi-bog for lille Thor, og så siger de begge: - Vi ved ikke, hvad der skal ske? - Lige nu ser vi frem mod OL, og når vi kommer hjem fra Rio, så hedder det: Hobro, hvor vi bor. - Det kan være, at jeg vælger helt og holdent at støtte René med hans gøremål, han er uddannet tømrer og bygningskonstruktør i Hobro, nu når han har brugt flere år og mange ressourcer på at støtte mig i min målsætning.
Picture
Fie havde en travl dag. Først til reception på Københavns Rådhus, og senere samme dag til presseevent med Danmarks Rocenter. Foto Mette Bacher
Picture
Mændene i Fies liv er: René og Thor. Far og søn, som har taget på ture i omegnen af Bagsværd Sø, når mor Fie skulle ud at træne i sculleren. Foto Mette Bacher
Styr på det første møde
Parret mødte hinanden i Hobro, ved en venindes fødselsdag. Normalt går vi ikke så meget op i datoer, men lige præcis det her, kan vi huske. Det skete den 8. Maj for 14 år siden, fortæller parret. - Hvordan er det så at være samlevende med en OL-roer spørger roinfo.
- Jeg har altid syntes, det var sjovt at følge, lyder det fra René, der jo som sådan trækker det store læs med at passe Thor, når Fie er væk i lange perioder.
- Måske vil jeg fortsætte med at ro, måske skal det være noget helt andet. Lige nu og her drejer alt sig om Rio, siger Fie, der selv har været i gang med at læse til Finansøkonom på fjernstudie.

Interviewet er slut. Tidligt næste morgen hedder det træning, så er der presseevent på Københavns Rådhus, Pressemøde på Rostadion og træning, men i den kommende weekend går turen hjem til Hobro, inden afrejsen til årets store begivenhed i Rio. Fie og det øvrige OL-landshold rejser til træningslejren i Østrig i morgen.

Faktaboks:
Fie Udby Erichsen, 31 år, 183cm/79kg. Debuterer ved JVM i 2000, hvor hun med Holstebro-roeren: Johanne D. Thomsen, vinder bronze i 2X. Imponerende, som blot 15-årig!
2005 VM i 2- med Majbrit Ølgaard Nielsen, en 9. plads. Parret bliver nummer 6 ved VM i Eton året efter. I 2007 bliver Fie nummer 10 i W2- med Lea Jakobsen ved VM. Får bronze ved VM i 2008 i W4- med: Lea Jakobsen, Lisbet Falch Jakobsen og Cecilie Askov Christensen, da vinderbåden fra Rusland bliver ekskluderet, og danskerne rykker frem fra 4. pladsen i finalen. I 2009 bliver Lea Jakobsen og Fie Udby Erichsen nummer 10 ved VM i 2X. Derefter ror Fie 1X og bliver en beskeden nummer 14 ved VM i 2011, og kvalificerer sig til OL ved at blive nummer 2 i Luzern. Vinder OL-sølv i London i 2012, holder pause - barselspause i 2013 - er tilbage i 2014, hvor hun bliver nr. 11 ved VM. Bliver nummer 14 ved VM i 2015, men kvalificerer sig til OL i Rio ved OL-kvalifikationsregattaen i Luzern i 2016. Fie Udby Erichsen trænes i DRC af Mads Haubro og Jesper Guldborg
Har vundet Danmarksmesterskaber i 1X: 4 gange, 2X: 2 gange og i 4X: 8 gange


0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    Kaproning

    RSS-feed

    Arkiv

    Marts 2023
    Februar 2023
    Januar 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    August 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Marts 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Marts 2021
    Februar 2021
    Januar 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    August 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Marts 2020
    Februar 2020
    Januar 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    August 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Marts 2014
    Januar 2014

    Optaktsartikler og reportager fra danske og internationale regattaer mm.

    Kategorier

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: info@bachers.dk
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: lthygesen@youmail.dk
Copyright© Roinfo.dk