Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2025
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

Roernes flotte VM i USA - sådan gik det

2/10/2017

3 Comments

 
Tekst & Foto: Mette Bacher

Roinfo.dk bringer her en oversigt over danskernes resultater:

Nr.3. W2-:
Christina Juhl Johansen & Lærke Berg Rasmussen, DSR
Egentlig kan Lærke takke sin bror, Tøger for, at hun nu for alvor har fået roet sig ind i verdenseliten, for hun tog en dag ud for at se Tøger ro, hvor daværende dametræner i DSR, Morten Tibian, rettede henvendelse til hende. Efter nogen overvejelse prøvede hun at komme med, og resten af historien kender vi.
Det gik for alvor løs i 2016  ved OL i Rio med Anne Dsane Andersen. De to havde i øvrigt også lige opnået at vinde en sølvmedalje ved U23VM i W2X forinden. At Lærke så året efter triumfen i Rio står med en ny makker, sin klubkammerat, Christina Juhl Johansen, og skal få det til at svinge i toeren, er en præstation i sig selv, netop da toer uden er den teknisk set mest svære bådtype. Men sørme om ikke Rasmussen & Johansen hurtigt kommer igennem den første vaklen i de spæde forårsmåneder. De kan runde en “debutsæson” af - internationalt set - for de har tidligere roet lidt toer ved DM -  med en flot status i form af en sølvmedalje ved EM, en World Cup-bronze og en VM-bronze, den sidste kom lørdag i en forrygende finale, hvor danskerne var uhyggeligt tæt på sølvet.

Nr. 5. M4-
Joachm Sutton, Roskilde, Tobias Kempf, Odense, Steffen Bonde, Odder & Tøger Berg Rasmussen, DSR

Gennem hele foråret har der været roet toer uden for at finde frem til de fire personer, der skulle danne Danmarks nye satsning, tung firer uden, da den lette båd, som i årevis har været Danmarks flagskib, er ude. Måske skulle man have forsøgt sig med dette projekt for flere år siden, og ikke blot satse på letvægt, men nu blev det sår´n, og det tør nok antydes, at Danmarks fire roere gik til stålet og trodsede den korte forberedelsestid. Joachim Sutton vendte hjem efter et forrygende år i USA, hvor han med sit universitetshold kunne toppe i 8+, og Sutton kunne tilsyneladende tilføje den danske båd den fandenivoldskhed, der betød, at holdet bragede igennem til VM-finalen. Hold da lige op for en VM-debut for denne kvartet, som udover Joachim Sutton fra Roskilde Roklub, består af de fire helt unikke roere: Tobias Kempf, Odense, Steffen Bonde, Odder, og Tøger Berg Rasmussen, ja, det er Lærkes bror. Dertil så lige den genistreg at lade Brian Richardson tage sig af træningen for de fire store roere. Richardson kommer fra Australien, hvor man har en noget mere naturlig tilgang til en-åresroning, som i USA med collegeroning, og dertil aussiernes flotte historik, hvad angår lige præcis M4-, hvor man i en årrække havde Oarsome Foursome, som mange mandlige roere kunne forsøge at efterligne, mens kvinderne ikke kun havde travlt med at nyde de fire roeres sublime måde at ro en båd , men også at nyde selve synet, helhedsindtrykket, I ved …
Således var der lidt for enhver at se på, når Oarsome Foursome tog sig af medaljerne på de internationale robaner.   
Danmark har på rekordtid fået en ny klassefirer, og tænk, hvad det ikke kan blive til, når Sutton, Kempf, Bonde & Rasmussen får et år mere at føre sig frem på. Sikke en flot debut!


Nr. 6. LW2X
Juliane Elander, Odder, & Aja Runge Holmegaard, Roskilde
Hvor er vi mange, der i flere år har fulgt Aja Runge Holmegaards bestræbelser på at få kæmpet sig ind på den LW2X, som Danmark har som satsningsbåd til OL. Men det har hele tiden været lige ved og næsten, for den ihærdige og sympatiske Roskilde-roer. Det har undret, at hun lige præcis hver eneste gang, der skulle ros om pladserne, er blevet overhalet indenom af andre, der så har fået fornøjelsen af at komme til VM eller OL med Juliane Elander, der har fast sæde i båden.
Men Aja har troligt kæmpet videre, og vi skal ikke glemme, at hun flere gange har vist, hvem der er bedst herhjemme i kvindernes LW1X, hvor hun har givet de andre baghjul. I foråret var det heller ikke Aja Runge Holmegaard, der blev udpeget, som ny makker til Juliane Elander fra Odder Roklub. Den 38-årige VM-veteran fik en ung makker i Mathilde Persson, Bagsværd Roklub, et på papiret stærkt kort, men alligevel, det gik ikke så hurtigt, som forventet, og da Persson også fik en skade, blev det sådan, at Elander gik for sig selv, i hvert fald ved 3. World Cup i Luzern, hvor hun skulle møde Aja i kvindernes letvægtssculler, der trak det længste strå, som også skete ved DM på Bagsværd Sø i august.
Picture
Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub og Juliane Elander fra Odder har i mange år præget billedet herhjemme, når det drejer sig om letvægtsroning. Foto Mette Bacher
Picture
Sådan så det ud, da Elander og Holmegaard kvalificerede sig til A-finalen ved VM i USA.
Og så blev det endelig en realitet. Det som mange ellers har set, som en heftig konstellation med de to i flere år, skulle blive til noget i 2017. Umiddelbart et rigtigt godt match. Elander & Holmegaard klarede det fint i de første løb ved VM i USA, men i A-finalen var der intet at gøre i kampen om medaljer. Her viste de noget yngre sig stærkere, hvor vinderne fra U23VM fra Rumænien nu blev verdensmestre i seniorernes klasse osse.
Det er så spørgsmålet, om man måske i den næste sæson også bør satse på at få en LW4X- med fra dansk side, så der også kommer lidt yngre blod ind og blander sig med de garvede to, Juliane og Aja, for der er stadig en bid vej endnu til VM-medaljerne, og det er efterhånden en del år siden, der er vundet medalje fra dansk side i denne bådtype - men herligt at se, at Aja, der beundringsværdigt har kæmpet og kæmpet i årevis for at komme ind på denne båd, endelig havde lykken med sig, og at parret klarede sig flot igennem til en A-finale!

Nr. 8. LM2X
Mathias Larsen, Bagsværd & Emil Espensen, DSR

De to garvede letvægtere er altid garanter for flotte internationale resultater, og det kan konstateres, at opbygningen gennem sæsonen har kørt lige efter bogen. De var med i Amsterdam i juni, hvor de ikke skulle toppe, men blot have et par internationale starter. Og der er virkelig sket en del siden.
Larsen er tidligere Ungdomsverdensmester i LM4X-, 2011, og har vundet VM-bronze i samme bådtype ved seniorernes VM - i øvrigt sammen med Espensen.
Emil vandt desuden VM-sølv i 2016 i letvægts-2- med Jens Vilhelmsen, Bagsværd Roklub. Som siden er blevet landstræner, bl.a. for sin tidligere makker, Emil, og Mathias i LM2X..
Spændende at følge de to i deres videre færd i den olympiske bådtype, for en 8. plads er godt i betragtning af at det altid er et sejt felt, når bådtypen er olympisk.

Nr. 9. W1X
Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK

Ser man på Fies karriereforløb, er der noget, der springer i øjnene. Den stærke roer har vundet ædle medaljer ved både JVM, VM, og OL. Det er i sig selv ret imponerende, set med danske øjne.
Men det er ikke sket sådan lige i rap, men med års mellemrum. I de mellemliggende perioder har der været en pæn bid vej til præmiepodiet for Fie Udby Erichsen, der overraskede alt og alle i OL-finalen i London i 2012, men siden da, er det ikke lykkedes for Danmarks bedste scullerroer at komme helt op at ringe ved VM i sin 1X. Heller ikke ved OL i Rio.
Fie lagde ud i sin tid med en bronzemedalje ved JVM i 2000 med Johanne D. Thomsen, Holstebro Roklub. Otte år senere er Fie med på en firer uden, der vinder bronze ved VM.
Der går så lige fire år mere, og vi når til OL i 2012.
Det sidder lige i skabet, hele vejen igennem, og Danmarks første OL-sølvmedalje i kvindernes 1X, bliver en realitet. Den dag ramte Fie simpelt hen dagen!
Derefter står den på babypause, men i 2014 er Fie tilbage igen, hun bliver nummer 11 ved VM, året efter nummer 14, og ved OL i Rio nummer 9 - og søndag, ved VM i Florida, er der endnu en 9. plads til Fie Udby Erichsen.
Picture
Fie Udby Erichsen kæmper sig vej ved VM i USA.
Alle bemærkede det, men holdt vejret, da Fie Udby Erichsen bankede af sted, som lyn og torden i semifinalen ved årets VM, og holdt føringen indtil 1500 meter, hvorefter andre tog over, og dermed stod den på endnu en tur i B-finalen. Noget, som vi har oplevet tidligere, hvor Fie lægger meget, meget hårdt ud, men så ikke lige får det sidste med.

Således skrev Fie om løbet på Facebook: - Jeg beviste endnu engang, at de første 1500 meter er mit domæne, men måske bare 1% for hurtigt. Det skal laves om til at 2000 m der er mit domæne. Jeg øver mig i B-finalen søndag, hvor der skal kæmpes om 7. Pladsen.

I B-finalen havde danskeren til gengæld en langt bedre disponering, og valgte at følge det råd, træner, Mads Haubro også havde givet hende inden semifinalen, men hvor Fie tilsyneladende selv valgte taktikken med at lægge sig i føring og holde den, så længe hun kunne.
Med en 3. plads i B-finalen endte Erichsen på en 9. plads ved dette års VM.
Picture
Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK. Foto Mette Bacher
Nr. 12. M1X
Sverri S. Nielsen, DSR

Danmarks stærkeste scullerroer, og ergometerfænomen fik kærligheden at føle ved VM i USA. Således kom Sverri fint igennem sit heat ved at vinde dette, men sammenlignede man tiderne med de øvrige deltageres, så kunne man begynde at ane, at det ville blive en stor opgave, hvis danskeren skulle komme igennem nåleøjet og nå til A-finalen. Og lige præcis mændenes scullerklasse var temmelig velbesøgt denne gang, med hele 40 deltagere (!) hvor det i første omgang gjaldt om  at få skåret ind til benet efter gennemførelsen af hele otte heats. Der skulle nærmest et mirakel til. Men det er sikkert, som amen i kirken, at Sverri er gjort af et særligt stædigt stof, som vi har set det tidligere, når færøske roere har entret scenen for Danmark ved internationale opgaver.
Nuvel, Sverri klarede det ellers flot hjem med først en sejr i indledende, hvilket gav en tur i kvartfinalen, og her måtte der kæmpes mod Schweiz og Rusland om den adgangsgivende 3. plads til semifinalen, men så er der også udsolgt hos Nielsen. Det lykkes desværre ikke at komme videre via semifinalen til A-finalen, hvor en 4. plads dermed giver danskeren mulighed for at ro sig til en placering mellem nummer 7-12. Det bliver til en 6. plads i B-finalen, og dermed en placering, som nummer 12 - men ud af 40 deltagere! Det er da et rigtigt flot resultat.
Picture
Sverri Nielsen, Danske Studenters Roklub var kommet på lidt af en opgave ved VM med hele 39 konkurrenter. Der skulle nærmest et mirakel til at få kæmpet sig til en A-finale. Det lykkedes desværre ikke denne gang, hvor alene det at komme i en B-finale var en præstation i sig selv. Foto Mette Bacher
Nr. 13. W2X
Anne Larsen, Odense og Mette Dyrlund Petersen, DSR

I 2016 blev Anne Larsen, med Marta Kempf, begge fra Odense Roklub, Europamester i JW2X. Efter denne triumf, og mange år i samme båd, skiltes deres veje for en stund. Anne besluttede sig for at prøve lykken hos seniorer i Danmarks Rocenter, mens Marta har roet med det fynske stortalent: Luise Lund Hansen.
Anne kom i en 2X med DSRs Mette Dyrlund, men oså i erkendelse af, at den nyoprykkede unge roer osse skulle prøve lykken ved U23VM i 1X, det blev til en 15 plads ud af 19 deltagere. Imens skulle Mette Dyrlund vente på, hvad der så skulle ske
Ved det netop overståede VM opnåede Anne og Mette ikke at komme helt frem og snuse til en A-finale. Det blev til en beskeden plads i C-finalen, hvor der blot var en modstander. Danskerne satte sig suverænt på løbet, men fortjente bedre, ikke mindst, når man ser på deres tid, som kunne have rakt til en pæn placering midt i feltet i B-finalen.

Nr. 17. M2-
Christoffer Kruse, DSR & Peter Holmquist, Lyngby
Gennem hele sæsonen har unge Peter Holmquist været blandt dem, der via M2- skulle forsøge sig med at komme ind på den nye M4-. Det lykkedes i første omgang. Imponerende i betragtning af, at Lyngby-roeren er førsteårs senior efter nogle ret gode år i letvægts-U23-klassen. Holmquist blev sat på strokepladsen i fireren, men det holdt indtil Joachim Sutton vendte hjem fra USA, så kom han på.
Til gengæld lykkedes det for Peter Holmquist og DSRs Christoffer Kruse at blive udtaget til VM, i M2-, primært, som reserveroere til fireren.
Picture
Det blev en pæn VM-debut til Kruse & Holmquist. Foto Mette Bacher
Det var dermed de tos debut ved senior-VM. Da toer uden styrmand både er en velbesøgt bådtype ved VM, og teknisk set ret svær, så gav det næsten sig selv, at Holmquist & Kruse næppe ville opnå at ro sig til A-finalen. Det blev til en pæn placering, som nummer 17, og en fin debut ved VM. Mere af den slags, tak!

Et specielt VM
Fra dansk side gjorde man klogt i, før VM, at underspille og fortælle om, at det ville blive starten på en ny epoke, og det blev årets VM også.
Således så vi flere nye konstellationer, som klarede det fint, og hvor nogen debuterede. Til gengæld lykkedes det så ikke for et par af de helt garvede at komme længere, end til en B-finale.

Det er tydeligt, at et efter-OL-år, altid er lidt af et prøvelsens år. Men det, Dansk Roning har opnået, ikke mindst indenfor kvindernes en-åres roning - og mændenes ditto - som resulterede i en bronze til kvinderne og en fornem 5. Plads til mændene, er helt unikt.

Mange nationer ved årets VM havde yngre roere med, hvor en del havde deltaget ved U23VM og gjort det fint der.
Fra dansk side kunne man have prøvet lykken med en 4- for kvinder, hvor Danmark jo gjorde det så fint ved U23VM, og oven i købet satsede på en kvindelig otter, der viste et flot resultat.
I fjor vandt Danmark VM- og EM-sølv ved junior-VM, v. Frida Sanggaard og Ida Petersen fra Bagsværd/Holstebro. I år blev Danmark en flot nummer fire i kvindernes 4- ved U23VM.
Der kunne have været et rigtigt godt potentiale til en firer uden ved VM fra dansk side denne gang. Især når nu kvindernes 4- atter er kommet i søgelyset, som OL-bådtype.
For ikke at satse på en gedigen herreotter til mændenes åbne klasse.

På letvægtsfronten er der en lille bid vej til medaljerne i 2X for mænd og kvinder. Der ville have været fint plads til, at en letvægtsdobbeltfirer for mænd og en for kvinder kunne prøve lykken ved årets VM, så man får en endnu større gruppe af letvægtsroere med henblik på fremtiden.
Og selvom letvægtsfireren er taget af det olympiske program, så er den stadig en del af  VM-programmet, hvor Danmark tidligere har vundet verdensmesterskaber her.

Det synes som om, at man i dansk roning allerede har sat sig på de olympiske discipliner med hensyn til valget af VM-bådtyperne, mens mange andre nationer bruger dette efter - OL - år, og det næste år til at teste roerne i andre bådtyper også.
Det bliver spændende at se, om der fra dansk side kommer flere både med til næste år, når seniorernes VM afholdes i Bulgarien.

Mens vores dygtige VM-roere nu er på vej hjem fra årets store hovedopgave, så kan de ikke hvile på laurbærrene. Således skal de atter være klar til at præstere, når der indbydes til Testregatta om 14 dage . Men de behøver næppe at pudse formen af forinden.




3 Comments
Hemmingsen
3/10/2017 12:10:17

Dejlig artikel, med en masse dejlig facts. Mange gange bedre end den om U23 der var noget under det sædvanligt flotte niveau I har

Reply
Mette Jensen
4/10/2017 08:06:28

Hej Hemmingsen
Tak for de pæne ord!
Jeg har netop foretaget en tilbagetur til U23VM og kan se, at vi gav den meget, meget mere, end hvad vi siden har skrevet i forbindelse med VM.
Både med foromtale, den gav vi ikke VM-roerne denne gang, samt opdateringer under det meste af U23VM, det gav vi heller ikke fra VM denne gang.Ikke før vi nåede finalerne. Og en grundig afskedssalut hvor danskernes resultater blev gennemgået, lige så snart U23VM var overstået.
Hver eneste gang vægter vi, hvordan det skal skæres, også set i forhold til, om vi er til stede ved regattaerne eller ikke. Der kommer i forvejen MEGET hjem fra de store internationale regattaer, hvis skrivende ledere alligevel er med, og nogen gange kan det næsten virke lidt for overvældende, fordi det for læserne kan knibe med at finde rundt i de mange opdateringer, der hele tiden vælter ind. Derfor vægter vi hos roinfo.dk at lade disse opdateringer køre udefra, og så give los, når vi er ved finaler og når det hele er overstået, hvor der i bogstaveligste forstand er kommet "mere ro på"...

Vi forsøger altid at vægte ALLE, der er afsted, lige meget. Hvis nogen af deltagerne ikke har været helt oppe at ringe med en medalje, som bedste resultat, så skal de have en lige så god omtale, som dem, der får ´daljer - det er så vigtigt at vægte alle VM-deltagere lige, hele vejen rundt: JVM, U23VM og VM.

Men man kan ramme ind i, at U23VM har været afholdt på tidspunkter, hvor der foregår så meget andet herhjemme, som coastalregattaer og langdistanceregattaer, og derfor kan det betyde, at vi også her må vægte, hvor meget tid, vi har.

Vi gør dette her frivilligt, fordi vi synes roningen fortjener at få alt hvad den kan trække, lige meget om det er i inrigger, i coastal eller outrigger.

Endnu engang tak for de pæne ord, det inspirerer og gør, at man har lyst til at fortsætte med at give den gas - også selvom det tager uhyggeligt meget tid.

Venlige hilsener
Mette

Reply
Hemmingsen
4/10/2017 12:58:55

Hej igen.
Helt enig i at U23VM var en MEGET flot artikel..
Jeg mente nu også U23 EM, men kan se det forsvandt i første omgang, hvilket jeg beklager. Når det er sagt med U23EM, så vil jeg igen gerne understrege at som hovedregel er tydeligt, der lægges MEGET tid og mange kræfter i det. Derfor falder U23EM artiklen måske også så meget mere igennem.. Men er fuldt ud tilfreds med det imponerende arbejde siden laver..Som du selv siger er det jo en frivillig indsats, som jeg betragter som en LIVSVIGTIG indsats for at roningen bliver holdt i live på alle plan.. Så tusind tak for arbejdet.

Reply



Leave a Reply.

    Picture

    Kaproning

    RSS-feed

    Arkiv

    Juni 2025
    Maj 2025
    April 2025
    Marts 2025
    Februar 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    August 2024
    Juli 2024
    Juni 2024
    Maj 2024
    April 2024
    Marts 2024
    December 2023
    November 2023
    Oktober 2023
    September 2023
    August 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    Maj 2023
    April 2023
    Marts 2023
    Februar 2023
    Januar 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    August 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Marts 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Marts 2021
    Februar 2021
    Januar 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    August 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Marts 2020
    Februar 2020
    Januar 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    August 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Marts 2014
    Januar 2014

    Optaktsartikler og reportager fra danske og internationale regattaer mm.

    Kategorier

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: [email protected]
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: [email protected]
Copyright© Roinfo.dk