Efterårskaproningen på Bagsværd Sø var i mange år noget, roerne så frem til, som en herlig afslutning på en lang sæson.
Her kunne de helt nye, der var begyndt i roklubberne om sommeren få en alle tiders mulighed for at prøve at starte ved kaproningerne for første gang. Andre - de mere garvede kunne afprøve nye konstellationer. Og så var der mix-løbene!
- Ej, hvor var de populære. Især mix-2X, hvor man måtte ud i mange afdelinger, fordi især landsholdsroerne mixede på kryds og tværs - eller for den sags skyld i 4X-, hvor det også var eftertragtet for to kvinder og to mænd at sætte sig sammen og danne en stærk konstellation.
Mulighederne var uanede, og arrangørerne åbne for næsten hvilken som helst kombination, også når et hold ikke kunne danne en dobbeltfirer, men fik lov at være med i firer uden, som de fire kendte roere.
Og hvor vi dog savner efterårskaproningen! Det var desuden kutyme, at deltagerne efter endt dåd gik til stor sæsonafslutningsfest i enten Bagsværd Roklub eller Lyngby Roklub.
Elisabeth Fraas, Lyngby Dameroklub, vandt det allerførste præsentationsløb i kvindernes
LW2X sammen med sin klubkammerat, Kirsten Plum-Jensen. Det skete i 1984 ved VM.
I 1985 var Elisabeth med i en letvægtsfirer sammen med Lena Baden, DSR, Hanne Jensen, Svendborg og Kirsten Plum-Jensen, LDR. Fireren vandt den lille finale ved VM - og blev dermed en samlet nummer 7.
Dernæst blev der en international pause for Elisabeth Fraas, og i 1991 satte hun sig sammen med Ulla Jensen, Køge Roklub, der året forinden var blevet verdensmester med Regitze Sigaard, Danske Studenters Roklub. Ulla og Elisabeth vandt VM-bronze.
Det blev til et punktum på de internationale baner i 1993 ved VM i Prag, hvor letvægtsfireren med Sharon Thilgren, Susanne Antonsen, Kristine Jørgensen, og Elisabeth Fraas blev nummer seks.
Mette Bloch-Jensen deltog for første gang internationalt ved junior-VM i 1982 i 2X sammen med Marianne Duelund. Begge kom fra Bagsværd Roklub. Det blev det til en 4. plads i B-finalen.
I 1985 ved VM i Hazewinkel opnåede Mette Bloch en 1. plads i B-finalen med Tine Aabye, Roforeningen KVIK, i LW2X.
I 1990, den 3. november, blev Mette Bloch Danmarks første officielle verdensmester nogensinde i kvindernes klasser, og det skete i LW1X.
Derefter var det lige før, der tegnede sig et mønster, for så blev det til VM-bronze, VM-guld (igen) og VM-bronze.
Svend Blitskov og Flemming Meyer, begge Københavns Roklub havde stor succes i LM8+.
Svend indleder den internationale karriere med en udtagelse til U23VM - der på daværende tidspunkt hed Match des Seniors i 1984, som finder sted på Bagsværd Sø. Han danner en 8+ med kendte roernavne, som: Henning Juul, Henning Bay, Kim Petersen, Flemming Hansen, Rolf Steno Petersen, Henning Tønsmand og Tim Arnoldi.
Otteren bliver nummer seks
Bjarne Eriksen, Niels Henriksen, Per Arnoldi, Thomas Thygesen, Lars Reichel, Jens Chr. Pørneki, Lars Iversen og Svend Blitskov med styrmand: Stephen Masters, er med ved junior-VM i 1984, i Jønkøping, uden at det bliver til en topplacering.
En flok roere i Københavnsområdet danner en letvægtsotter i 1988. Det er mod hårde odds, for der er ikke rigtig nogen fra den øverste top i DFfRs kaproningsudvalg, der tror på projektet. Men de otte roere er seriøse og vedholdende, og ved VM bliver det til en flot og noget overraskende bronzemedalje til: Svend Blitskov, Vagn Nielsen, Bo Vestergaard, Flemming Meyer, Niels Henriksen, Lars Nielsen, Jesper Vedel og Peter Lund med styrmand, Stephen Masters. Otteren bliver siden omdøbt til: Bananotteren, da firmaet Chiquita bliver sponsor. Samme mandskab er i øvrigt blandt de første i verden, som tester den nye slags årer: Big Blades!
Foto:
Daværende formand for DFfR, Janne Hallengren døber LM8+ i 1990 i forbindelse med Forårsregattaen.
Bland de otte roere kan Flemming Meyer, tv. i billedet skimtes bag Bo Vestergaard. Forrest i højre side ses Svend Blitskov. Dengang var Almarin sponsor for roerne.
Foto Mette Bacher
I 1991 prøver Sved Blitskov lykken med Vagn Nielsen, Lars Rasmussen og Flemming Meyer i en LM4- ved VM, uden at det bliver en succes.
Thomas Poulsen, DSR, Jeppe Kollat Jensen, DSR, Bo Vestergaard, DSR, Jan Hansen, KR, Svend Blitskov, KR, Thomas Croft Buck, Bagsværd, Johnny Bo Andersen, Odense samt Flemming Meyer, KR, og styrmand: Martin Sørensen, Bagsværd Roklub.
Blitskov vinder desuden:
DM i LM4-Syv gange i rap
DM i M4- Tre gange
DM i 8+ i 90-91
Flemming Meyer, der oprindelig påbegynder sin ro-mæssige karriere i Nykøbing Falster Roklub, flytter siden til Københavns Roklub.
Han sidder på LM8+ og opnår de samme resultater, som Svend Blitskov i: 1988-1992, men stopper et år før Blitskov.
Resultaterne fra DM er stort set også identiske, bortset fra at han også her lægger årerne på hylden i 92 - men det bliver blandt andet til Danmarksmesterskaber i LM4- seks gange i rap.
Og forsidebilledet….
Det blev taget i forbindelse med Efterårskaproningen i begyndelsen af 1990´erne - formentlig i 1991 - og blev solgt til aviserne.
På daværende tidspunkt havde formiddagsaviserne: BT og Ekstra Bladet en fast søndagsside, hvor små sjove glimt af Danmarks mest kendte sportsfolk fik lidt ord med på vejen, og dermed blev de kendte roere ofte, via fotografen, foreviget til datidens aviser, der altid var med på at bringe gode ro-reportager året rundt.
... Det var dengang...