Foto: Kim Andersen, Roklubben Furesø, og Mette Bacher
1100 atleter fra 60 nationer vil i den kommende uge piske godt og grundigt op i vandet på den kunstigt anlagte robane, Bosbaan i Amsterdam, som lægger vand og baner til sindsoprivende spændende VM-finaler i næste weekend.
Mange danske kaproere har gennem tiderne fået et godt og positivt kendskab til dette sted. Der blev afviklet VM første gang på denne bane i 1977, og siden har mange store internationale regattaer været afviklet i de spændende grønne omgivelser lige udenfor Amsterdam. Stemningen er i top, og er der noget, hollænderne er gode til, så er det at vise den helt skønne, uspolerede og unikke del af roningen, hvor især universitetsroning er et stort hit med herlige traditioner omkring roningen.
Ændringer på holdene
Det danske landshold har lagt træningslejren i Østrig bag sig. På baggrund af Mette Dyrlund Petersens sygdom, som man har taklet på en meget sober, og professionel måde, er der sket ændringer på et par af holdbådene.
Således er Lisbet Falch Jakobsen, Bagsværd Roklub, nu sammen med Anne Dsane Andersen fra Roforeningen KVIK i kvindernes tunge dobbeltsculler. Anne vandt sølv i fjor i 2X ved U23VM, og roinfo bragte i øvrigt et større interview med Anne for nogle måneder siden, hvor hun fortalte om sine planer. Anne har roet dobbeltfirer i denne sæson, men mandskabet blev ikke udtaget til VM.
Anne har i denne sæson roet dobbeltfirer med roere fra Odense og DSR, men kom ikke gennem nåleøjet og videre til VM. Nu får hun chancen i 2X med Lisbet.
Når VM er overstået gælder det testregattaen på Bagsværd Sø, og DM i Brabrand. Men foreløbig er al fokus rettet mod VM-finalerne i Amsterdam i den kommende weekend.
Seneste nyt omkring Mettes tilstand er, at hun i går, torsdag, kom tilbage til Danmark, hvor hun skal igennem et længere genoptræningsforløb. Roinfo ønsker alt det bedste for Mette og hendes familie.
De øvrige roere på det danske landshold er:
Steffen Bonde Jensen, Odder Roklub. Steffen ror LM1X og skal møde 28 deltagere i sin bådklasse, hvor Danmark i øvrigt ved Henrik Stephansen, har siddet øverst på tronen i 3 år.
Det bliver noget af et ræs for Sverri at komme gennem nåleøjet og nå langt på Bosbaan.
Christina Pultz, Odder Roklub, skal møde 12 kvindelige kollegaer i LW1X. Hverken sidste års guld- eller bronzevinder er med i år, men det er den græske VM-sølvvinder, som kan være svær at bide skeer med.
Roinfo tipper, at Christina kan komme i finalen, og så kan alt ske for den seje Odder-pige.
Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, er ikke overraskende med i et heftigt felt med 28 konkurrenter, som tæller OL-vindere og verdensmestre. Fie vandt sølv ved OL i London i 2012, men har ikke i denne sæson markeret sig så kraftigt. Det bliver spændende at se, hvor meget kvikkeren rykker, når det drejer sig om Verdensmesterskaberne i den kommende uge.
Jens Noll Nielsen, Hadsund Roklub, og Henrik Stephansen, Roklubben Furesø, får også noget at se til i LM2X, for hvis man vil have noget at gøre ved OL, som letvægtsroer, så er det enten dobbeltsculler eller firer uden, der er omdrejningspunktet.
Fra dansk side har det været et omskifteligt forår med test af, hvilke roere, der matchede Henrik Stephansen bedst, idet man lod ham, som regerende verdensmester i LM1X være krumtappen om at danne en dobbeltsculler, og det var ikke spor nemt. Nu tyder noget på, at Jens Noll Nielsen, der ellers sad på letvægtsdobbeltfireren, er manden, der kan gøre det - danne den stærkeste båd med Stephansen. Man har forsøgt, ved at bytte rundt på de to, så Henrik sidder 1, at få båden til at gå stærkt, og det lader til at være den mest optimale løsning. Noll Nielsen og Stephansen skal møde 26 mandskaber, der er i lige så højt et gear, som de to danskere. Norges verdensmestre er naturligvis på plads, og det er sølvvinderne fra Schweiz også. Regerende OL-guldvindere er Mads Rasmussen og Rasmus Quist, og dem kommer man sikkert til at høre meget mere til, senere på året, når der skal ros tests, arrangeret af DRC om 14 dage.
Sophus Johannesen, Roskilde Roklub og Frank Steffensen, DSR, danner mændenes dobbeltsculler, der er lige så velbesøgt, som i letvægtsklassen, hvor der er 25 mandskaber. Og naturligvis er de regerende norske verdensmestre med her, sammen med sølvvinderne fra Litauen og bronzevinderne fra Italien. Tidligere i år roede Frank 1X, uden nogen større succes, og Sophus dannede dobbeltsculleren med Sverri Nielsen, og heller ikke her gik det stærkt nok. Nu må Frank og Sophus prøve lykken i det megahårde felt.
Lisbet Falch Jakobsen, Bagsværd Roklub og Anne Dsane Andersen, Roforeningen KVIK, er sat sammen lige før VM, men har roet 2X tidligere, så det bliver spændende at se, hvor hurtigt, det går.
22 mandskaber til start, med Litauens regerende verdensmestre, New Zealands sølvvindere, men ej Hviderussernes bronzevindere, hvor legendariske Ekatarina Karsten var med i 2013. Hun er i stedet sat ind på dobbeltfireren.
Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, og Helene Olsen, Lyngby Dameroklub, skal møde 21 mandskaber i den olympiske disciplin, LW2X, hvor de italienske verdensmestre, naturligvis er på plads. Mandskabet fra USA, der i 2013 tog sølv, er skiftet ud med et andet, men tyskerne, der tog bronze, er identisk. Roinfo tror, at Aja og Helene kan nå langt ved VM, og foreløbig gælder det en finaleplads, som bør være opnåelige for de to superseje danske kvinder.
Morten Jørgensen, Næstved Roklub, Jacob Barsøe, Roskilde Roklub, Jacob Larsen, Bagsværd Roklub, og Kasper Winther Jørgensen, Roskilde Roklub, er regerende verdensmestre i LM4-, som igennem mange år, og med rette, har kunnet tituleres guldfireren fra dansk side. Sølvvinderne fra New Zealand er også på plads i Amsterdam, og denne kvartet har danskerne bakset en del med i denne sæson, hvor det i flere tilfælde er faldet ud til Kiwiernes fordel. Men ingen tvivl om, at danskerne næsten på forhånd er udskreget, som favoritter, inden finalen, selvom man skal være forsigtig med den slags.