Havde det hele nu været, som det plejer...
... Så var landets dygtige kaproere valfartet til Odense Kanal for at åbne sæsonen med hele to dages gedigen og flot klasseroning.
Trænere og ledere ville køre på deres cykler langs kanalen, ikke kun for at pace - det må man godt i Odense - men også for, med falkeblikke og skarpe observationer, at forsøge at få et overblik over, hvor den enkelte roer står i forhold til øvrige konkurrenter, se på projekter, teste roerne i de forskellige bådtyper, og dét både lørdag og søndag.
OL- og VM-roerne skulle vise deres høje niveau, andre deltagere ville måske debutere på Odense Kanal og opleve, "hvor langt der er ud til starten - og måske i modvind", og så skal man hele vejen tilbage igen.
Efter dagens strabadser ville Johnny Rusbjerg stå klar med resultater og medaljer, roklubbens flittige kvindelige medlemmer ville stå klar med noget spiseligt og drikkevarer i vognen, og DFfRs Kaproningsudvalg ville holde det sædvanlige informationsmøde, mens roerne tog hen på skolen for at få aftensmad og rulle liggeunderlag - og soveposen ud, klar til en nat i klasseværelser eller gymnastiksal. Tidlig søndag morgen ville der være afgang fra broen, og efter medaljeoverrækkelser og bådelæsning, ville deltagerne rejse hjem, en erfaring rigere.
Roinfo har i årevis (!) været med i Odense, dels med bådtransporter og dels som udsendt reporter og fotograf, og det er der kommet et hav af billeder ud af.
Selvom Odense Langdistance 2020 er aflyst, så bringer vi hele 5 års billedoptagelser med pluk fra de mange flotte ræs på kanalen.
Men når man spoler tilbage, går det også op for én, at der er sket meget de seneste fem år. En del af de ivrige aktører er stoppet. Andre er kommet til. Nogen er der stadig, og vi ser igen og igen, hvordan elitekaproerne hele tiden skal prøves af og testes, hvor især de velvoksne herreroere har "skullet stå model" til lidt af hvert. Ikke mindst for et par år siden, hvor alle skulle ro toer uden den ene dag, og forskellige firerkonstellationer den anden dag. Det var tydeligvis noget af en udfordring for de inkarnerede scullerroere, som altid har haft det bedst med to årer - fremfor en.
Da vi dykkede ned i billedarkivet, dukkede et spørgsmål op. - Jamen hvor længe har der egentlig været Odense Langdistancekaproning? Deres udsendte husker, at den var der, da hun var en lille pige, men at arrangementet befandt sig på den anden side af kanalen, og det er immervæk en del år siden.
Arrangør: Johnny Rusbjerg blev derfor kontaktet, og han kunne fortælle, at der i hvert fald var kaproning på kanalen for over 70 år siden. Der har også været afholdt Danmarksmesterskaber på kanalen, men taler vi selve Langdistancen, som er 6 kilometer i ren distance, da blev det indført i 1977. Rusbjerg har så detaljerede oplysninger, at han nævner klubbernes deltagere fra dengang, og nok var der ikke mange med - men en del af deltagerne kunne vi sagtens erindre.
Se de første lister fra dengang, som Johnny Rusbjerg har været så venlig at fremsende til roinfo.dk
Efter listerne kan du se roinfos mange billedreportager fra langdistancen igennem de seneste 5 år.
Links til Odense Langdistance 2015-2019 kan ses nedenfor. God fornøjelse
Odense Langdistance 2015
Odense Langdistance 2016
Nok var Danmarks Rocenters OL-mandskaber - dem der ER udtaget - og dem alle krydser fingre for BLIVER udtaget, ikke med i Odense denne gang.
I en olympisk sæson spidses tingene til, og selvom Danmark netop har fået udtaget et par både i kvindernes klasse til OL, så er der stadig nogen, der skal ro sig til billetter til Rio også - derfor var de ikke med i Odense.
Men så var der alle de andre, og hovedparten viste både storform og særklasse allerede.
Det er tydeligt at se, at gode projekter giver inspiration og blod på tanden for andre. Nu har Aalborg Roklubs Universitetsroning bredt sig til også at omfatte Odense Universitet. Således har en af de roere, der har været en del af Bjarne Petersens projekt i det nordjyske søsat et lignende projekt på Fyn. Det var herligt at se, at der nu er kommet konkurrence overfor de stabile og seje nordjyske studenterroere. Nok viste Aalborg-roerne særklasse og holdt en flot og imponerende opvisning på Odense Kanal, men de har også været nye og uerfarne for ganske få år siden. Nu er det dem, der viser vejen indenfor otterroning - og det så vi en hel del til ved Danmarksmesterskaberne i 2015, hvor de satte flere VM- og OL-roere til vægs, og blev en flot nummer to i finalen efter DSR.

Odense Langdistance 2017
Regattaarrangør, Johnny Rusbjerg fik ret igen. Det plejer aldrig at være dårligt vejr, når der er Odense Langdistanceregatta, og det udtalte en skråsikker Rusbjerg sig om umiddelbart før årets første regatta.
Det holdt stik. Solen tittede frem lørdag, og selvom det var koldt, var det fint vejr til sæsonstarten på Odense Kanal. Også søndag bød på flot vejr om formiddagen, og dermed blev sæson 2017 for alvor skudt i gang for kaproernes vedkommende.
Odense Roklubs nye klubhus knejsede noget så flot ved bådepladsen, men var ikke helt klar til indvielse endnu, men det afholdt ikke nogen fra at få en god regatta ud af det.


Langdistanceregattaen blev gennemført på bedste vis. En dygtig stab af medarbejdere fra Odense Roklub kæmpede og knoklede for gæsterne, og nu er selve klubben kommet op på fuld omgangshøjde igen med meget flotte opholdslokaler, som kunne rumme de mange deltagere og deres ledere før og efter finalerne hele weekenden.
Salgsboden var som sædvanligt et hit, og det er rigtigt smart at venstre side af denne benyttes til nummerudleveringer, mens højre side styres med myndige hænder af et par energiske kvindelige medlemmer, der solgte kaffe, kage og sandwiches, hvor sidstnævnte var store og lækre, og de 25 kroner for dem var givet rigtigt godt ud.

Som vanlig var der indkaldt til KU-møde for alle interesserede umiddelbart efter præmieoverrækkelsen lørdag eftermiddag. Cirka 35 personer deltog her. Ungdomslandstræner Nils Henrik Stene og Talentkoordinator Anders Tranberg Andreasen fortalte om sommerens internationale regattaer, datoer, mandskabsledere, personpriser m.m.
Coupe de la Jeunesse er et nyt tiltag, som dansk roning har besluttet sig for at bakke op om, også selvom der på KU-seminaret i efteråret 2017 var kritiske røster overfor det, grundet de i forvejen høje udgifter til roernes deltagelse i de efterhånden mange internationale regattaer, som man kan udtages til. Coupe de la Jeunesse er for roere, der ligger under VM-niveau, men som kan få en international oplevelse ved at være med her.
Finn Trærup-Hansen, Sportschef i DRC, fortalte om Datalovgivningen.
Kampvalg om bestyrelsesposter
Der var valg af en Kraftcenterrepræsentant til DRCs bestyrelse, hvor to kandidater havde meldt sig. Det var Michael Sørensen, formand for Odense Roklub, og Reiner Modest, formand for Lyngby Roklub. Der kunne i alt afgives otte stemmer med en fra hver af kraftcentrene, og Michael Sørensen blev valgt ind med 5 stemmer mod 3 til Reiner Modest.
KU-formand, Morten Espersen, orienterede om de udenlandske regattaer, og om Kaproningsudvalgets sammensætning.
Efter en livlig debat om klubbernes holdning til økonomien med hensyn til repræsentative opgaver, blev KU-mødet afsluttet.
KU-seminaret afholdes den 3. November, og det bliver formentlig i Odense Roklub.
Odense Langdistance 2019
Mange bemærkede sikkert, at Odense Langstrækregatta var rykket over fra at være afholdt den sidste weekend i april, som tidligere, til at blive fyret af den første weekend i maj. – Det var sådan, at vi fik en henvendelse fra Danmarks Rocenter, om vi mon ikke kunne rykke datoen for afviklingen af regattaen grundet et stort kajakstævne, der skulle afholdes på Bagsværd Sø. Dermed kunne DRC koncentrere sig om udelukkende at lade landsholdsroerne flytte til Odense, fremfor de skulle rykke roere og både ud til et midlertidigt træningssted, og det accepterede vi naturligvis, fortæller Johnny Rusbjerg, Regattaleder fra Odense Roklub.
Efter regattaen var afviklet, og deltagerne havde forladt området søndag over middag, kunne han glæde sig over en vel gennemført regatta. – Det gik rigtigt fint, men det var naturligvis rigtigt ærgerligt, at folk kom for sent til start om lørdagen. Det har de forhåbentligt lært noget af til næste gang, slutter Johnny Rusbjerg.





http://www.roinfo.dk/kaproning/verdensklasseroning-pa-odense-kanal
http://www.roinfo.dk/kaproning/sadan-gik-det-i-kvindernes-finaler
http://www.roinfo.dk/kaproning/kaproningsudvalgets-infomde-i-odense
Odense Langdistance: 2016
http://www.roinfo.dk/kaproning/saeson-2016-er-i-gang
http://www.roinfo.dk/kaproning/ku-infomde-i-odense
Odense Langdistance: 2017
http://www.roinfo.dk/kaproning/kaproernes-saeson-skudt-i-gang
http://www.roinfo.dk/kaproning/odense-langdistance-2017-kvindernes-finaler
http://www.roinfo.dk/kaproning/kirstine-og-emma-nye-talenter-fra-aarhus
http://www.roinfo.dk/kaproning/regattavrimmel-odense-langdistance-2017
Odense Langdistance: 2018
http://www.roinfo.dk/kaproning/aarets-frste-regatta-stor-reportage
Odense Langdistance: 2019
http://www.roinfo.dk/kaproning/kaproerne-indledte-saesonen-stor-billedreportage