Når Danmarksmesterskaberne finder sted i de kommende dage på Bagsværd Sø, er der flere nyheder i vente. Dels bliver det forsøgt afviklet over to dage, og dels har man indført endnu flere bådtyper, end tidligere.
Heldigvis er der flot med tilmeldinger i hovedparten af finalerne, men enkelte er ikke ændret synderligt, når det drejer sig om deltagelsen her, kontra antallet af både.
Til gengæld har flere af de øvrige finaler fået mange med, og det bliver spændende at se, om konceptet er noget, DFfR vil fortsætte med, eller lade det være en enlig svale.
Således ligger selv samme bådtyper direkte i forlængelse af hinanden, så bådtyperne bliver afviklet i blokke. Det vil altså sige, at det giver knas flere steder, idet roerne ikke kan nå at deltage i det hele, fordi løbene er placeret for tæt på hinanden i forhold til tidligere, hvor der var rimelig afstand eksempelvis mellem M1X og LM1X, hos W1X og LW1X - og i dame- og herreotter.
Det nye koncept tvinger de roere, der skal ro flere bådtyper, som ovenstående, ud i et valg. Og det vil sige, at hvis en dygtig herrescullerroer i letvægt, ønsker at ro efter titlen i den tunge klasse også, så bliver vedkommende udfordret på tiden, som er meget knap mellem de to løb. Dermed er der fare for, inden løbene skal afvikles, at der bliver mange afmeldinger.
Allerede inden DM indledes i morgen tidlig med de første indledende løb, er der lagt op til, at der bliver tronskifte i flere løb. Den regerende OL-sølvvinder, og Danmarksmester i 2014, Fie Udby, KVIK, har meldt fra i 1X, og i 2X med Anne Dsane Andersen. Anne kan derfor tage mesterskabet i 1X, men bliver hårdt presset af et stærkt felt, hvor blandt andet Nina Hollensen, Aarhus, Emma Kiehn, Odense, og Astrid Steensberg, Sorø, kan blive varme bud i kampen om tronen.
En udfordring
Det hele så ellers rigtig fint ud med tilmeldingerne, end tidligere, i herre LM4-, hvor løbet i årevis har lidt gevaldigt under, at deltagelsen var ringe. Flere gange er løbet vundet uden kamp – og det endda selvom det er et officielt DIF-mesterskab. Mesterskabsløbet fylder i øvrigt 40 år denne gang, hvor der skulle være tre både til start: Sorø, Bagsværd og DSR.
Men nu har Bagsværd Roklub meldt mandskabet af. Klubben, der ellers kan deltage i DM på hjemmebane, har desuden meldt en firer af i drengenes klasse. Og det har sine årsager.
- Vi forstår ikke, hvorfor arrangørerne har lagt løbene så tæt på hinanden, hvad angår de samme bådtyper, lyder det fra kaproningschef, Karen Bardram. Vores roere i firerne bliver for presset, og vi har derfor været nødsaget til at melde dem af. – At skulle dele både, i eksempelvis otterløbet, hvor vores juniorpiger skal dele båd med herreottermandskabet, giver store udfordringer for os, og hvordan må det så ikke være for de mindre klubber, der måske blot har en enkelt otter til rådighed, spørger Bardram fra Bagsværd Roklub, da roinfo henvender sig. Siden samtalen er der dog blevet givet respit, for den seneste tidsplan, der meldes ud fortæller, at der nu er ½ time mellem løbet i dameotter og herreotter, inden søndagens sidste finale og det hjælper noget på fordelingen af otterne, mens et tålmodigt publikum må vente noget tid på at se den afsluttende finale.
I Sorø Roklub bliver der også noget at se til. Således må sjællænderne pakke traileren efter løbene lørdag og køre de små både hjem. Læsse dem af sent lørdag aften, læsse de store både på traileren, og køre ind til Bagsværd Sø igen næste morgen.
Men indtil videre tages udfordringen op af klubberne, og sådan er det altid, når noget nyt skal afprøves. Ideen med at forsøge at afvikle Danmarksmesterskaberne over to dage, er såmænd fin nok, men det er det med placeringen af løbene, der for mange er blevet lidt af en udfordring.
DM-løb i blokke
En del klubledere undrer sig over den måde, DM-programmet er skruet sammen på i 2015, for umiddelbart er deltagelsen jo rigtig fin, men det kan undre, at fordelingen af løbene ikke er gjort så smidigt, at alle får en bedre chance for at tage flere titler.
Det er sådan, at selve DIF-mesterskabsløbene skal være placeret i samme rækkefølge, år efter år. Det kan man ikke lave om på. Til gengæld kan arrangørerne tage Forbundsmesterskaber og Juniormesterskaber og sætte dem ind, hvor det er mest passende, og dermed sørge for, at afstanden imellem de løb, hvor det handler om rigtige DIF-mesterskaber, som i LM1X og M1X, bliver sådan, at så mange, som muligt, kan være med i begge løb. Sådan har det været tidligere, men sådan bliver det ikke denne gang, for scullerløbene ligger meget tæt, og så må de deltagere, der har satset på at ro to løb, vælge.
Den kendte letvægtsroer, Andrej Lawaetz Bendtsen har skullet træffe et valg, hvor muligheden for at tage to titler, som tidligere, nu er reduceret til en.
- Jeg holder så meget af DM og stemningen omkring det, men der er desværre ikke tid nok til, at jeg kan nå at ro begge de løb, jeg gerne vil. Det er lidt ærgerligt, for jeg har ikke mulighed for at ro på hold med nogen fra min klub, da der ikke er andre i min aldersklasse, og derfor satsede jeg, som jeg plejer, på de to scullerløb, men så må jeg nøjes med det ene, siger Andrej til roinfo.
Det sker også i toer uden styrmand, hvor Sorøs stærke mandskab skal foretage et valg – det er, mens disse ord skrives, netop foretaget, og sjællænderne har nu meldt fra i LM2-, hvor deres klubkammerater dermed vinder Forbundsmesterskabet uden kamp, og i firer uden og dobbeltfirer for mænd, ligger løbene så tæt, at noget kan tyde på, at der skal vælges et af løbene fra, for tidsmæssigt set kan mandskaberne ikke nå begge dele. Det kan betyde, at eksempelvis dobbeltfirerløbet for mænd bliver amputeret, så det måske ender i, at der kun er to mandskaber med i søndagens finale.
DSR, der i mange år har markeret sig kraftigt og taget mange titler har udtalt, at konceptet netop er godt for store klubber med mange kaproere. Klubben går således efter at sætte sig på hovedparten af mesterskaberne i den kommende weekend. Det er en benhård satsning, men i flere af de løb, hvor studenterroerne tidligere har haft succes, er der flere tilmeldinger, end de foregående år, at ikke alle mulige titler ligger lige til højrebenet.
Fra DSRs side så man helst, at DM afvikles over en dag, og derfor testes konceptet fuldt ud i denne weekend.
Vælger foromtalen fra
Roinfo var ellers på vej med en større foromtale af hele DM, som vi plejer. En række af løbene var der skrevet om, og omtalen var klar til udgivelse i dag – men da der kan komme flere afmeldinger, vælger vi i stedet for at gå all in, når det drejer sig om resultaterne, hvor roinfos DM-nørdede journalist vil give dig alt, hvad den kan trække, når resultaterne kommer i hus lørdag eftermiddag og søndag aften.
Det giver ingen mening at skrive en foromtale, hvis det nu viser sig, at en del af løbene bliver præget af mange afbud inden de første løb i morgen tidlig, hvor der er indledende. Og ved at gå ind og se på deltagerlisten, ca. en gang i timen, kan det konstateres, at der hele tiden er nye afmeldinger.
Bifalder konceptet
Konceptet med, at Danmarksmesterskaberne skal afvikles over to dage, er man godt tilfreds med i Aalborg Roklub. – Da vi kommer langvejs fra, vil vi synes, at det er ret ressourcekrævende, hvis vi skal køre til et DM, der blot foregår over en enkelt dag. Det giver bedre mening for os, at det varer over to dage, lyder det fra Aalborg Roklubs kendte træner, Bjarne Petersen, da roinfo forleden møder ham på stranden ved Risskov, hvor hans roere også er med i coastal.
Det mener DM-arrangøren
Der er, som med alle nye tiltag, skepsis, men nu skal ideen med den nye måde at afvikle Danmarksmesterskaber i roning på, afprøves.
Reiner Modest, formand for Københavns Regattaforening og KU, forklarer ændringen fra det tidligere DM-program til det nye koncept således:
Så mange vindere som muligt
- Det nye format for DM med små både lørdag og store både søndag har givet flere roere mod på at stille op i mange forskellige klasser. Derfor har flere klubber ytret ønske om, at få rykket rundt i løbsrækkefølgen. Men her holder KU fast. ”…Målet er ikke, at få roere skal rage mange medaljer til sig. Målet er at få så mange vindere som muligt, så flest mulige kan se tilbage med stolthed på deres deltagelse i DM2015” udtaler Reiner Modest, formand for KU.
Alle har mulighed for at stille til start i sculler, toer, firer og otter. Men ikke nødvendigvis i let og tunge både. Der har fra start været oplyst om tid imellem løb. Og seneste info om dette ligger her: http://tilmeld.roning.dk/?regatta=dmv2015&show=tidsplan
Mange spørgsmål besvares i weekenden
Søndag aften ved vi, hvem der er nye Danmarksmestre i roning.
Og inden da, kan vi spørge os selv:
- Hvem bliver ny dronning i W1X efter Fie Udby?
- Kan Henrik Stephansen vinde mændenes tunge 1X endnu engang?
- Bliver Bagsværd Roklubs fremadstormende Mathilde Persson ny dronning i LW1X?
- Hvem overtager tronen i LM1X? – Lawaetz, Noll Nielsen, eller?
- Slår Roskilde Roklub til i JM1X og JW1X og tager begge titler her?
- Tager Sorøs stærke juniorer mesterskabet i M2-?
- Mon Odder Roklub skriver historie og vinder M4+-inrigger?
- Og kan Aalborg Roklubs stærke studenterroere blive nye Danmarksmestre i M8+?
Alle de spørgsmål, og mange, mange flere, bliver besvaret hen over weekenden ved Bagsværd Sø.
Danmarksmesterskaberne får royal bevågenhed, idet DFfRs Protektor, HKH Prinsesse Benedikte overværer lørdagens finaler. Her ses prinsessen med DFfRs Formand Henning Bay Nielsen i forbindelse med Danmarksmesterskaberne på Bagsværd Sø i 2013.
I den forbindelse fik prinsessen overrakt Dansk Forening for Rosports guldmedalje for sin særlige indsats for dansk roning, som prinsessen følger tæt, hvad enten det er på de hjemlige farvande, ved Danmarksmesterskaberne, eller i forbindelse med Olympiske Lege.
Foto: Mette Bacher