Danmark har en større gruppe roere med, når der afholdes U23VM i Polen i de kommende dage, og allerede onsdag går det løs med de første indledende heats. Det fortsætter torsdag, dernæst hedder det semifinaler og finaler resten af ugen.
Flere af roerne har gennem hele foråret vist særklasse, og for knap 14 dage siden, hvor den danske LM4X- viste verdensklasseniveau og tog sølv på Rotsee i Luzern.
Udover de gængse bådtyper, har man udtaget en dansk M4+, og det er ikke ofte, vi ser denne bådtype i aktion herhjemme. Men det er smart tænkt, for en del af de unge herreroere, der har satset på firer uden, har gjort det så overbevisende gennem sæsonen, at det kan være svært at vælge. Men med 4+ er muligheden så absolut tilstede for et fint resultat her osse.
Hvem husker ikke, da dansk roning for år tilbage fik en VM-bronzemedalje hjem i mændenes 2+ ved Gunnar Levring og Morten Ølgaard? Nok var klassen ikke velbesøgt, men alligevel. Det gav altså en fornem VM-medalje, og det i en bådtype, som er fjernet fra programmet i Danmark.
Nu er chancen der måske hos de fire roere, og deres styrmand, der er med i de første indledende heats, onsdag.
M4+:
Aksel Dybdahl Poulsen, Københavns Roklub, Malte Rusbjerg Friis, Odense Roklub, Jonathan Nielsen, Holstebro Roklub, Esben Søvndahl, DSR, og styrmand: Andreas Møller Hunskjær.
Mandskabet, der trænes af: Gorm Petersen fra Kraftcenter Holstebro.
Der er ti tilmeldte mandskaber i M4+, det udløser to indledende heats, hvor danskerne skal blive nummer 1 eller 2 for at kvalificere sig direkte til finalen, ellers hedder det opsamling. Danmark skal møde: Australien, Ukraine, USA og Storbritannien. Danmark har bane 3, og de skal ro kl. 15.05.
LM1X, Cody Anderson, Roklubben ÆGIR, trænes af: Per Nissen, Kraftcenter ÆGIR.
Mændenes letvægts-1X er altid velbesøgt, også denne gang. 27 roere er til start, og Cody, der debuterer ved U23VM slipper for at skulle møde den brasilianske verdensmester, der er med i 1. Heat. Danskeren er med i sidste heat, og har fire modstandere: Australien, Norge, Japan og Portugal. Cody har fået bane 4, og han skal blive 1-4 for at komme videre til kvartfinalen - ellers hedder det opsamling. Danskeren ror indledende kl. 15.30.
LW4X-:
Anne Katrine Kiilgaard, DSR, Line Katrine Olsen, Odense, Nanna Bo Christensen, Holstebro, og Ida Olivia Langkjær, Bagsværd.
Træner: Alexander Sørensen, KC-Bagsværd.
Blot syv både er med ved årets U23VM. Danskerne er med i 1. Heat, og skal møde Italien, Tyskland og USA. Blot vinderen går videre til finalen, resten skal i opsamling. Danskerne har fået tildelt bane 3, og de ror: 15.45.
LM4X-
Jens Graudal, Bagsværd Roklub, Jonas Lund, Roklubben Furesø, Christian Hagemann, Lyngby Roklub og Frederik Taulbjerg, Holstebro Roklub.
Træner: Oliver Kiehn
Kvartetten viste storformat i Luzern forleden, hvor det blev til sølv ved World Cuppen.
Ved U23VM hedder det første krav: En 1. Plads i heatet, og det giver direkte adgang til finalen. Ellers hedder det opsamling. Ingen af de mandskaber, danskerne skal møde i første omgang i Poznan var med i feberfinalen i Luzern. Danskerne, der er med i 2. Heat skal møde: Estland, Norge, Spanien, Japan og Storbritannien. Der er indledende heat for sølvkvartetten klokken 16.00.
M1X: Emil Lenzing, Lyngby Roklub,
Træner: Oliver Kiehn.
Den stærke roer, der i 2016 blev en flot nummer 6 ved JVM og EM, får naturligvis noget at se til i denne bådtype med 25 til start. Han slipper for at møde den regerende canadiske verdensmester, Trevor Jones, i første omgang. Det hedder: Rusland, Holland, USA, Azerbaijan. 1-4 til kvartfinale, den sidste i opsamling. Danskeren ror: 16.15.
Søndag hedder det A- og B-finaler - og…
Emil Lenzings 20-års fødselsdag.
M4-:
Bastian Secher, Roskilde, Aske Petersen, Holstebro, Magnus Rathenborg, Holstebro, Sebastian Bacher, Københavns Roklub.
Træner: Søren Madsen, KCHO
15 mandskaber er tilmeldt denne bådtype. Danskerne er med i heat 2 mod Litauen, Kroatien, Tyrkiet og Rumænien. Man skal blive mellem 1-3 for at komme direkte i semifinalen. Ellers hedder det opsamling. Danskerne ror kl. 17.20.
Indledende heats torsdag:
W2X: Mette Køchs Nielsen, Aarhus og Mia Rützou, Odense.
Træner: Michael Sørensen, Odense
Bådtypen er velbesøgt med hele 19 deltagende nationer.
Danskerne er med i 3. Heat og skal møde: Østrig, USA, Ungarn og Grækenland. 1-2 kvalificerer sig til semifinalerne, resten skal i opsamling.
Danskerne ror indledende, torsdag: 09.40
W1X: Emilie Jersild, Bagsværd Roklub
Træner: Nicolai Skjølstrup, KCB
Nøjagtig, som hos W2X, er der 19 både til start i W1X. Det udløser fire heats, hvor Jersild er med i det: Første, og har fået den ideelle baneplacering, i midten. Bulgarien, Storbritannien, Italien og Moldavien, hedder opgaven for Emilie, der skal ro klokken: 10.25, og hvor nummer 1 og 2 kommer direkte videre til semifinalerne. Resten i opsamling.
W4-:
Ida Birkjær Petersen, Holstebro, Astrid Steensberg, DSR, Marta Kempf, Odense Roklub, Julie Poulsen, Odder Roklub. Træner: Nicolai Skjølstrup, KCB.
De tre af pigerne er hjemme at vende i Danmark efter deres studieophold i USA. Her møder vi bl.a. Ida Petersen, der også har sin bror, Aske, med ved U23VM, i M4-. Elleve nationer er tilmeldt her, og danskerne skal møde:
New Zealand, Storbritannien, Rumænien, Italien og Grækenland. Det er kun vinderen, der kommer direkte i A-finalen, ellers hedder det: Opsamling. Danskerne ror 1. Heat torsdag kl. 10.45.
LW2X: Olivia Meinert Cardel og Marie Mørch, begge fra Bagsværd Roklub.
Træner: Alexander Sørensen, KCB.
Danskerne ror 3. Heat, og skal møde: Tjekkiet, Schweiz, Tyskland og Grækenland. Også her hedder det: 1-2 til semit - resten i opsamling. Danskerne ror indledende kl. 11.05, torsdag.
M4X-:
Oscar Mazza, Odense, Mathias Heldbo, DSR, Oliver Tolstrup Christensen, Roskilde og Niels Frederiksen, Bagsværd.
Træner: Emil Blach, Bagsværd Roklub
Atten både til start her, og danskerne får lidt at se til i et heftigt heat mod: Rusland, Moldavien, Tyskland, New Zealand og Rumænien. Her skal man blive nummer 1-2 for at komme i semifinalen, ellers er det opsamling.
Danskerne ror i 3. Heat klokken 11.55.