Han var yngste mand på holdet - men også den højeste. Kurt Helmudt, Roforeningen KVIK, kom som ganske ung med på den firer, som roede sig til mange flotte resultater, ikke mindst det mest unikke resultat af alle: olympisk guld. Det skete i Tokio, den 15. oktober, 1964, klokken 08.00 om morgenen, dansk tid. Kurt var bare 20 år, da han, som treer på båden, med Bjørn Hasløv, som stroke, Erik Petersen, plads 2, og John Ørsted på etteren, roede først i mål i den olympiske finale, og dermed kunne kalde sig olympisk guldvinder. Finalen blev transmitteret med selve Gunnar Nu Hansen ved mikrofonen.
Træneren var Poul Danning, tidligere letvægtsroer, og derefter træner og skaber af tophold på stribe, i en næsten 20 år lang periode, hvor han skabte storhold på storhold.
Den mindste, Bjørn Hasløv, som tagåre - stroke - den stærkeste: Kurt Helmudt (“Kæmpe”), som treer, og de to lette, men også fysisk stærke, Erik Petersen og John Ørsted Hansen som to og et.
Kurt Helmudt, 194 cm høj og med en kampvægt på 100 kilo, lignede han da også en kæmpe, når han stod på land med sine tre dygtige klubkammerater og kollegaer fra båden.
Aviserne kårede også roerne dette år, således fik de fire roere overrakt BT´s Guld, og fik tildelt Ekstra Bladets guldur for årets bedste idrætspræstation.
I 1966, da Roforeningen KVIK fyldte 100 år, meldte Bjørn, Kurt, Erik og John sig på banen igen, og vandt ved Henley Regattaen i firer uden styrmand, mens de senere samme år blev Danmarksmestre i firer uden - og firer med styrmand.
Nogle år senere, bliver Kurt Helmudt udtaget til VM, i St. Catharines i 1970 i øvrigt med en af sine kammerater fra OL-båden, Erik Petersen, denne gang i en firer uden styrmand med roere fra naboklubben SKJOLD, hvor de sammen med Tom Hindsby og Poul Erik Nielsen vinder bronze.
Ved samme VM opnår Niels Henry Secher, og Jørgen Engelbrecht, Hvidovre, at blive verdensmestre i M2X.
Roinfos ene journalist husker, at der da vist var noget om at Niels Henry Secher & Kurt Helmudt på et tidspunkt taler om at sætte sig i en dobbeltsculler sammen. Og det bliver senere bekræftet af Kurt selv i et enestående interview med Politikens Rasmus Bech i 2016.
- Secher foreslog engang, at vi skulle sætte os sammen i en dobbeltsculler og satse på OL i 1972, men jeg brød mig ikke om forslaget, men insisterede på, at det skulle være i toer uden styrmand. Jeg er ikke så meget for at indrømme det, men det var en fejl fra min side siger han til Politiken, og tilføjer, at stædigheden forhindrede "noget virkeligt godt".
Kurt Helmudt stoppede, som elitekaproer i 1970, men kom alligevel til at ro dobbeltsculler med Niels Henry Secher i mastersklasserne nogle år senere.
De fire roere fra OL-fireren, Bjørn, Kurt, Erik og John udfordrede et år sejlerne i kampen om at ro hurtigst Danmark rundt. Den var der ikke mange, der troede på, men det gjorde de fire, og lige præcis i det døgn, det skulle finde sted, lagde vinden sig så meget, at det blev til roernes fordel, og sejlernes ulempe. Roerne vandt væddemålet!
Da ro-karrieren sluttede, gik der nogle år, som skibsbygger ved B&W, indtil værftet lukkede, og siden flyttede han, og fru Dorthe til Esbjerg, hvor Kurt blev ansat ved Redningsudstyrsfirmaet, Viking. I 2014 fejrede Roforeningen KVIKs OL-vindere deres 50 års jubilæum under stor festivitas i KVIKs flotte lokaler i Strandvænget, hvor flere, end 100 gæster var med. Det var en fantastisk aften med finaleklippet fra TV, og Bjørn Hasløv havde medbragt et filmklip, der aldrig har været vist tidligere. Aftenen var præget af stor glæde, og flotte, morsomme og rørende taler. |
Det fortæller stroken fra OL-fireren, Bjørn Hasløv, til roinfo.dk, da vi kontakter ham for at få sat ord på den triste nyhed, at Kurt Helmudt, har forladt os.
- Det kneb meget for Kurt de senere år med at kunne gå, og en del af tiden måtte han benytte en kørestol, men det var dog muligt for ham at benytte sine krykker også, fortæller Bjørn.
Sammen med sin kone, Birgit, modtog han tidligere i dag den triste besked om, at makkeren fra KVIKs OL-firer, er død.
- Det skete i går, pludseligt, af et hjertestop, og uden forudgående varsel, det er trist at tænke på, at Kurt og Dorthe for få uger siden flyttede fra Esbjerg til Nordsjælland for at være tættere på deres børn og børnebørn, og så sker dette her, siger Bjørn Hasløv, der også kan fortælle om de mange skønne stunder, de fire roere, deres koner, børn og børnebørn har haft sammen.
- Vi mødtes altid to gange om året, en gang om sommeren, og som en helt fast tradition, så os fire med vores koner i uge 47. Det foregik på skift imellem os, og vi har haft det meget dejligt sammen, altid, slutter Bjørn Hasløv.
En dygtig roer, der med sin tre ro-kammerater fik Dannebrog til tops ved OL i Tokio, har forladt os.
Æret være Kurt Helmudts minde
Leif Thygesen & Mette Bacher, Roinfo.dk