Roinfo var til Skolekaproning
Nye kaproere er godt på vej. Det blev spottet ved Skolekaproningen, der fandt sted lørdag, hvor flere roklubber fra nær og fjern var mødt frem med en stribe af glade og talentfulde unger, der viste fremragende roning på forskelligt niveau, og kæmpede om medaljer, som var vi med til Verdensmesterskaberne med den ypperste elite.
Skolekaproningen er forankret i Københavnskredsen med Københavns Regattaforening, som arrangør. Skolekaproningen kan om få år fejre de første 50 år, og man lagde i de første år ud med turnering i inriggere, deltagelse i outriggere, og begynderløb i plastscullere. I flere år var Skolekaproningen sponseret af Danske Bank, og i mange år afholdt man Pondus Cup og Skolekaproningen, hvor en flunkende ny singlesculler var udloddet, som præmie. Klubberne fik tildelt lodder alt efter, hvor mange deltagere, klubben havde med, og så blev der trukket lod. Det vakte, ikke overraskende, altid vild jubel, når en deltagende klub kunne drage hjem med en flunkende ny singlesculler.
Danske Bank havde også nye badelagener med i en flot stabel til de uheldige, der kæntrede i finalerne, og der blev uddelt mange lækre badelagener til de roere, der måtte en tur i baljen.
I de senere år har DFfR valgt at lægge Baltic Cup-udtagelser ind i programmet, og denne gang også udtagelse til Ungdoms-OL. Det giver ekstra kolorit på selve Skolekaproningen, og her bliver vist roning af høj klasse, når de noget mere erfarne ungdomskaproere kæmper sig vej i udtagelsesløbene.
En stor stab af frivillige, lige fra køkkendamer til banedommere, præmie”piger”, speaker fra tårn, og en allestedsnærværende kredsformand, der skal have styr på præmier, hvem der skal have hvad, oprydning og tømning af præmietelt ved mål, gør alt for, at deltagere og tilskuere skal føle sig velkomne.
2 X Peter tog en ordentlig tørn De kendte landsholdsroere: Peter Rytter Munk, Hadsund Roklub, og Peter Christian Holmquist, Lyngby Roklub, havde sagt ja til at hjælpe, og det blev bemærket, at de to virkelig trak et ordentligt læs med at pakke både, hjælpe til på præmiebroen, køre væk og pakke det sidste sammen, efter dagens allersidste finale. I øvrigt er Holmquist-familien temmelig aktiv, når der kaldes ind til regattaer på Bagsværd Sø. Far: Niels er speaker, mor: Bente står for bespisningen af alle medarbejderne, og nu er også søn: Peter blevet aktiv, som en dygtig hjælper. Således kan der kippes med kasketten for en stor indsats af Holmquist-familien - og Rytter-Munk! |
Regattaen blev gennemført uden de helt store vejrmæssige udfordringer, men i de få tilfælde, hvor en pludselig regnbyge væltede ind over målområdet, udgjorde præmieteltet et glimrende læskur, hvor folk helt automatisk søgte hen.
Tilskuerpladserne var ikke ligefrem overfyldte denne gang, men både stolte forældre, klubkammerater, ro-ledere og trænere, havde taget opstilling ved målområdet, hvor kampen gik ud på, hvem der kunne råbe højst af de heppekor, der automatisk blev dannet, eftersom finalerne blev intense til sidst.
Eneste lille undren: - En bod med lidt lunt til ganen, te, kakao, kaffe og en god bradepandekage, kunne man godt have sat op ved præmiebroen.
Der ville med garanti have været god søgning, og et godt salg af disse lækkerier, mens der blev serveret roning på et flot plan af de unge på søen.
Et par unge deltagere gav en tur memory-lane
Roinfos ene journalist har været et smut i sine private arkiver, og fundet billeder frem, der har 20 år på bagen. I 1998 var der Verdensmesterskaber i Köln, og her var journalisten med, og fulgte, som presseansvarlig og fotograf, landsholdsroerne på nærmeste hold. Det var bidende koldt på finaledagen, hvor Danmarks dygtige roere, trænet af Bent Jensen, altid kunne vinde ædle medaljer til dansk roning. Men billederne viser roere, der ryster af kulde og tænderne klaprer, mens de venter på medaljer og må holde den lange ceremoni ud. Selvom det er 20 år siden, er det lige før, når man ser på billederne, at man stadig kan høre tænderne klapre, indtil arrangørerne får fat i nogle tæpper, som roerne kan få om sig.
Men klaprende tænder eller ej - der var noget ved at være dansker og tilskuer, for de danske letvægtstjerner levede fuldt og helt op til forventningerne.
Således toppede guldfireren ved VM med Thomas Ebert, Thomas Poulsen Eskild Ebbesen og Victor Feddersen. Det blev til en sølvmedalje til Karsten Nielsen i LM1X, og Danmark havde to andre både med i finalerne, hvor blandt andet Christina Rindom og Maria Vraa roede W2-. En LW2X bestod af Lene Skov Andersson og Anna Helleberg. En M2X blev roet af Bo Kalizan og Bertil Samuelsson.
Tyve år efter VM i Køln er roinfos udsendte så til Skolekaproning, og kommer helt automatisk en tur memory-lane. Vi møder Sigurd fra Bagsværd Roklub, søn af landsholdsroerne Thomas Poulsen & Christina Rindom, og Mejse, datter af Karsten Nielsen og Berit Christoffersen, tidl. OL-deltager i W4X- og VM-sølvvinder i LW2X i 1995 med Lene Skov Andersson. Dermed kan man konkludere, at næste generation er på vej, og Skolekaproningen er et godt springbræt til et videre forløb, osse selvom de to roere har deltaget ved andre regattaer i 2018.
Glædeligt at Vestervig endnu er der med nye herlige og unge roere på banerne. Det er en del år siden, Vestervig Roklub havde et hamrende dygtigt søskendepar: Pia og Kristian Østergaard.
De huserede på robanerne herhjemme og i udlandet, og gjorde det fantastisk.
Så blev der ret stille i nogle år, men pludselig dukkede en flok purunge nye roere op. Pia & Kristians far, Jan, der både er formand og rochef, tog en beslutning om at forsøge at bygge en ungdomsafdeling op igen.
Og ved Skolekaproningen kunne Vestervig Roklub drage hjem med taskerne fulde af medaljer.
Når der inviteres til Skolekaproning, er der ingen tvivl om, at Sorø Roklub er på pletten med hensyn til et væld af unge deltagere.
De unge viste flot roning, og i den time, roinfo overværede regattaen, blev der delt mange medaljer ud til de dygtige sjællændere.
Sorø Roklub er selv vært ved en meget populær kaproning: Begynderkaproningen, der finder sted på lørdag. Her glæder man sig over mange tilmeldinger, og det fra flere af de store kaproningsklubber i Jylland.
Hadsund Roklub kom rullende til Bagsværd Sø med en propfuld bådtrailer og rigtig mange unge roere. Det var ikke kun deltagere til selve Skolekaproningen, men også roere, der stilede efter at blive udtaget til Baltic Cup, og da Skolekaproningen var overstået, kunne de dygtige roere fra Hadsund gøre en flot status. Se, hvad de blandt andet har skrevet på klubbens hjemmesiden:
Lørdag den 25. august 2018 kl. 20.41
Fantastisk dag på Bagsværd Sø.
Fire roere fra Hadsund Roklub stillede til start fordelt på 3 både.
Lattitia og Haris i hhv pigernes og drengenes dobbeltfirer og endelig Malthe og Rasmus i toer uden styrmand.
Alle 3 både vandt deres udtagelsesløb, og skal nu repræsentere Danmark ved Baltic Cup, der i år afholdes i Polen.
Ved siden af udtagelsesløbene deltog de yngste i en masse løb. Alle kom hjem med medaljer om halsen. Vi fik til sidst en sejr i otter som en fin afslutning på dagen.
Resultaterne vidner om at talentarbejdet i Hadsund Roklub kører på højeste gear.
Som skrevet står, mødte klubben til start i otter, og holdt nærmest opvisning. Bagsværd Roklub stillede lige med 16 roere - og en smule hjælp udefra - fra Vestervig og Sorø - men alligevel. Stærkt gået!
Da Hadsund-roerne lægger til præmiebroen spotter roinfos udsendte, at otteren er en heftig flot båd af nyere dato.
- Ja, det er rigtig nok, fortæller Anders Toft Christiansen, formand for roklubben, men også mangeårig kendt træner, med sin bror, Jens, der begge står bag et omfattende ungdomsarbejde i den kendte roklub.
- Otteren er ret ny. Vi søgte nogle fonde, og fik midler til den, og det er dens første tur ved en kaproning, fortæller han.
Da roinfo nåede frem til Bagsværd Sø, havde nogle af de roere, der skulle kæmpe for udtagelser til Baltic Cup, der finder sted i Polen, roet deres chance.
Men de løb, der var tllbage, blev serveret, som var det en VM-finale, det handlede om. Nok var der ikke så mange deltagere med, men de, der mødte frem, viste roning af meget høj klasse.
Pludselig var det slut. Regnen silede ned, og tilskuerne forduftede hen mod bådeplads og parkeringsplads. De efterlod en tom præmiebro og et næsten øde område. Tre hårdt arbejdende herrer blev tilbage for at klare det sidste. Københavnskredsens Formand, Michael Kassow, halede flagene ned, og to gange Peter tog sig af den røde løber, som mange fødder havde stået på i løbet af dagen. Dermed var Skolekaproningen overstået for denne gang, og Københavns Regattaforening havde atter stået for et flot arrangement, hvor mange glade unge roere kunne drage hjem med ædelt metal efter en spændende dag ved Bagsværd Sø. Du kan se alle resultaterne HER |