Som DRC-sportschef Finn Trærup-Hansen fortalte til roinfo.dk for en måneds tid siden, møder Danmark til start med hovedparten af de danske landsholdsroere i årets 3. World Cup, som helt traditionelt finder sted i Luzern.
Interessant er det også, at U23-mandskabet i LM4X- møder til start på skønne Rotsee. Mandskabet har indtil videre vist sig at være flyvende ved de regattaer, kvartetten er mødt til start i.
LM2X Modest & Espensen ror en bådtype, som, lige siden den kom på det olympiske program, har været noget af en velbesøgt kategori, LM2X. Danmark har haft stolte traditioner lige præcis her med Rasmus Quist og Mads Rasmussen, der udover en længere række ædle medaljer ved VM, steg helt til tops ved OL i London i 2012. Nu er Emil Espensen, DSR og Alexander Modest, Lyngby Roklub, de to, der skal kæmpe sig vej og op i en tilsvarende høj klasse i denne bådtype. De to herrer har vist fantastisk fremgang. Nok er det endnu ikke blevet til en A-finale ved årets to første World Cups, men de ror så forrygende stærkt, at det sagtens kan forekomme i Luzern. Dog skal de to stærke danskere lige have styr på de 18 modstandere, der møder frem, hvor franskmændene, der altid er gode for topresultater her, møder op med to både. Til gengæld er der ikke skyggen af Italien eller Kina, der i fjor vandt sølv - og bronze ved VM. |
Jens Albert Graudal, Bagsværd Roklub, Frederik Taulbjerg, Holstebro Roklub, Christian Thor Hagemann, Lyngby Roklub, og Jonas Lund, Roklubben Furesø, danner en uhyggelig stærk dobbeltfirer i letvægtsklassen, som nu skal ud at bedømmes overfor otte nationer. Og umiddelbart ser det ikke ud, som om, at der er noget givet på forhånd her. Russerne kommer fra en-åres bådene, og i modsætning til Danmark, der helt og holdent droppede LM4- i 2017, så mødte russerne op ved VM og fik sølv. Hollænderne er også gode, og australierne kommer friske fra 2. World Cup i Linz, hvor de blev nummer fem i finalen. Her vandt Italien, men roerne fra støvlelandet møder ikke til start i denne bådtype i Luzern.
Sikke et herrefelt, i bogstaveligste forstand, Danmarks dygtigste scullerroer skal møde om en uge på Rotsee. Flere nationer har to deltagere til start, og det interessante er, at New Zealands: Mahe Drysdale, der led nederlag til Ondrej Synek, Tjekkiet, sidste weekend i Amsterdam, naturligvis er på plads i rosportens mekka i Luzern. Men i Luzern er, udover Drysdale, også Robert Manson på plads. New Zealænderen toppede ved 2. World Cup i Linz, og her måtte hans landsholdskollega Drysdale melde fra ved semifinalen, da han var ramt af en slem forkølelse. Hvis alle tre er oppe i gear, så er der næsten ikke tvivl om, at de ror sig til finalen. Og danske Sverri Nielsen fra Danske Studenters Roklub har i denne sæson bevist, at han sagtens kan måle sig med de store drenge, som ovenfornævnte. Således blev Sverri nummer fire i årets første World Cup, og nummer 5 i Linz forleden. Med så mange deltagere i M1X i Luzern, er det flot at kvalificere sig til A-finalen.
Vejen til firer uden går via toer uden. Sådan har det været de seneste to år for dansk roning. Og hvor er der dog blevet kæmpet i roningens sværeste bådtype. Det har været i alle mulige kombinationer, men lige nu og her er status således, at Lars Fjord, DSR, der fik kæmpet sig vej ind på fireren med de tre roere, der var med ved VM i 4- og blev nummer 5, er tilbage i M2-.
Og for den skarpsindige læser er der lidt nyt at skulle holde styr på, for mens Danmark har tilmeldt to både i Luzern i denne klasse, hvor Lars Fjord & Lui Lam, KVIK, udgør det ene mandskab, og Nick Larsen, Odense, i Luzern er tilmeldt med Peter Rytter Munk, men Larsen og Munk er tilmeldt denne weekends Sorø Regatta men i andre konstellationer.
- Det er sådan, at de to både, der er tilmeldt ved Sorø Regattaen, skal kæmpe sig til en udtagelse til EM, forklarer DRC´s sportschef: Finn Trærup-Hansen. Det er første udspil, og så må vi se, hvad der sker efterfølgende, lyder det fra sportschefen.
Nu er de to danske både dog tilmeldt i Luzern også, og heller ikke her gives der ved dørene. Flere nationer er tilmeldt med to mandskaber, som man gerne må, når det hedder World Cups. Det må man til gengæld ikke, når det handler om EM og VM.
I M2- er 28 hold tilmeldt i Luzern næste weekend.
Mandskabet er identisk med de fire, der blev en flot femmer ved VM i USA i 2017. Her vandt Australien verdensmesterskabet, og i Down Under har man altid formået at skabe firere i verdensklasse, som oarsome foursome. Den nye oarsome er på plads, og er nøjagtigt identisk med den firer, der vandt verdensmesterskabet i 2017. De fire aussier kommer også frisk fra fad fra 2. World Cup i Linz, hvor de tog sig af sejren. Storbritannien har også altid haft M4- som paradedisciplin, hvor alle husker legendariske Steve Redgrave, der var med ombord her, men også lige tog sig af medaljer i M2- og M2+.
I fjor vandt Storbritannien sølv ved VM, men blot en roer er tilbage på den britiske båd, der møder til start på Rotsee. Italienerne, der vandt sølv ved VM står over i Luzern. Hollænderne, der henviste danskerne til 5. pladsen har blot en enkelt mand tilbage. Femten mandskaber er til start i denne flotte bådtype.
Den stærke letvægter er netop vendt hjem efter en stor triumf på Bosbaan i Amsterdam, hvor hun steg helt til tops i søndagens finale og vandt. Nu skal Iben prøve lykken i Luzern.
Med i feltet er veteranen Marie-Louise Dräger, Tyskland, der har været på de internationale robaner siden 1999, hvor hun debuterede ved Nations Cup - nutidens U23VM.
Men der er blot ni deltagere med, og det bemærkes, at ingen fra sidste års VM-finale er med på Rotsee i den kommende weekend i kvindernes letvægts-1X. Sidste års vinder af finalen ved VM, Kirsten McCann fra Sydafrika, prøver lykken i LW2X, som er olympisk.
Trine Toft Andersen, Aja Runge Holmegaard, Juliane Elander Rasmussen og Mathilde Persson, Hadsund/Roskilde/Odder/Bagsværd.
Holdet er på forhånd finaleklar, da der blot er fem mandskaber til start. Så det betyder, at man ror første løb om banefordelingen. Chancen for en medalje ligger lige for her. Danskerne slog totalt og uimodståeligt til i Amsterdam sidste weekend, hvor de henviste et par konkurrerende både til sekundære placeringer i lørdagens finale. Om søndagen, hvor letvægterne mødte til start i den åbne klasse, blev det til en fornem 2. Plads over mange stærke hollandske mandskaber.
Denne båd er også en slags fødebåd til kvinderne LW2X, hvor man i denne sæson har taget beslutningen om, at åbne for flere omkring dobbeltsculleren, som er olympisk disciplin. Også førnævnte Iben Østergaard har været prøvet på fireren.
I Luzern er de Australske regerende VM-sølvvindere med, men med en enkelt udskiftning siden 2017, og kineserne, der vandt VM-bronze er osse med, men har skiftet to af kvinderne ud siden finalen ved VM.
Ved årets 2. World Cup, der fandt sted i østrigske Linz, der også er VM-værtsnation i 2019, lykkedes det for Fie Udby Erichsen at vinde en bronzemedalje. Og den var ventet. OL-sølvvinderen fra 2012, har ikke siden OL-finaledagen haft held i sprøjten med hensyn til at ramme præmiepodiet ved EM, VM og OL i Rio - eller for den sags skyld de mange World Cups, der har været siden triumfen i 2012, lige indtil forleden, i Linz, hvor Erichsen mødte 13 konkurrenter.
I Luzern får danskeren mere at se til, da der lige er 9 konkurrenter flere, end i Østrig. Blandt de 23 tilmeldte kvinder er sidste års verdensmester fra Schweiz, og bronzevinderen fra Østrig - ja flere fra A-finalen fra VM er med her. Det samme er Anne-Katrin Thile, som Fie fik has på ved sidste års VM, hvor hun blev nummer tre i B-finalen foran Thile.
Anne H. Larsen, Odense, Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd, Lærke Berg Rasmussen, DSR og Ida Gørtz Jacobsen, Bagsværd får også noget at se til i denne bådtype.
Således er de regerende verdensmestre fra Australien og sølvvinderne fra Polen med i Luzern. Begge mandskaber har dog haft en enkelt udskiftning siden 2017. Russerne, der vandt bronze i fjor er ikke med i Schweiz.
Men den danske kvartet består af roere, der alle har vist meget flotte resultater på de internationale baner. Således vandt Ida bronze med stroken fra LW4X-, Mathilde Persson i 2X i 2013 ved junior-VM. Anne Larsen har vundet guld ved EM for juniorer i 2016, og det med Marta Kempf, Lærke Berg Rasmussen har både en U23-sølvmedalje bag sig med Anne Dsane Andersen, KVIK, som hun siden vandt OL-bronze med, mens det tillige er blevet til EM-sølv og VM-bronze med Christina Juhl Johansen i W2- i 2017. Frida Sanggaard Nielsen her to sølvmedaljer ved hhv. JEM og JVM bag sig.
Du kan følge storregattaen: HER