Af Leif Thygesens
Der er uro i rosportens verdensorganisation ”World Rowing”. Uroen skyldes letvægtsroningens fremtid eller nærmere mangel på samme ved de Olympiske Lege.
Letvægtsfireren blev taget af OL programmet i 2020 og efter de Olympiske Lege i Paris i 2024 var det meningen, at de to sidste letvægtsbåde, dobbeltsculleren for mænd og kvinder, skulle slettes fra OL programmet og rosporten i stedet skulle have coastalbåde med på OL-programmet i form af konkurrencen Beach Sprint.
Imidlertid er der fra flere sider gjort indsigelser mod denne beslutning, og samtidigt er der også stillet spørgsmålstegn ved den procedure, der førte til afskaffelse af letvægtsbådene ved OL. I England er der stærke kræfter, blandt andet tidligere verdensmester i letvægtsroning Ian Wilson, der er gået et skridt videre, og som modvægt mod afskaffelsen af letvægtsklasserne ved OL vil danne ”World Rowing Leightweigt Association” med henblik på at få letvægtsbådene tilbage på det olympiske program. Der arbejdes allerede nu globalt, og Peter Antonie fra Australien er også en del af de roere, der står bag initiativet for at bevare letvægtsroning ved OL. Peter Antonie er både verdensmester og OL guldvinder i letvægtsroning og er desuden blevet tildelt Thomas Keller Medaljen.
Roinfo har talt med en af letvægtsroningens forkæmpere, australieren Colin Smith. Colin Smith har tidligere repræsenteret Australien i letvægtsfirer og –otter. Desuden har han været formand for Australiens Roforbund. Men Colin gør opmærksom på, at når han udtaler sig, så er det ikke som en passioneret roer – selvom han også er det - men derimod som ”professionel rådgiver i sportsmedie-rettigheder og arrangementer for ledende sportsligaer globalt”. Et område Colin har arbejdet med i over tyve år. ”Tager jeg de professionelle briller på, må jeg sige, at i den kontekst fejler World Rowing fælt. Letvægtsroningen på det olympiske program har gjort rigtig mange gode ting for rosporten og for de Olympiske Lege. |
- de første guldmedaljer til roning nogensinde ved OL til Sydafrika og Irland
- OL guldmedaljer i roning til Danmark og Schweiz
- World Rowing Championships medaljevindere fra alle kontinenter, inklusiv Asien, Sydamerika og Afrika
At letvægtsroningen var på det olympiske program betød også, at letvægtsroning blev en del af kontinentale ”games” for eksempel: Asien Games, SE Asien Games, Pan American Games, All Africa Games og Mediterranean Games. Alt i alt gav det flere roere verden over.
I kraft af mit arbejde kan jeg se, at der har været en markant nedgang i antallet af publikum og TV-seere til roning efter letvægtsfireren er taget af OL programmet. De fantastiske finaler i letvægtsløb i London i 2012 i letvægtsfirer og begge dobbeltscullere betød et rekordstort antal TV-seere. Sidan da er det kun gået tilbage med seerantal til ro-begivenhederne. Det kan skyldes den kunstige internationalisering af OL-ro-programmet, hvor der er taget mere hensyn til køn end til det sportslige aspekt. Letvægtsløbene har historisk haft mange TV-seere, og da TV-seere og publikumsinteresse er nøglen til IOCs matrix, og dermed også særdeles vigtig for World Rowing, ville det være logisk at satse på letvægtsløb. Singlescullerløb er ikke den store TV-sællert, måske kunne man skære i antallet af deltagere her og i stedet satse på for eksempel letvægtsfirer. I modsat fald kan man frygte en ond spiral, hvor rosporten vil miste endnu flere pladser ved OL.
Coastal Beach Sprint eksisterer ikke uden for Europa
World Rowings beslutningen om at satse på optagelse af Coastal Beach Sprints holder ikke i længden og tåler ikke en nærmere undersøgelse. Sammenlignet med de nye sportsgrene, der blev introduceret i Tokyo, Skateboarding, surfing, klatring, karate og baseball/softball, så havde disse sportsgrene allerede deres trofaste fans verden over. Derfor blev disse sportsgrene en succes både på TV og i forhold til publikumsantal. Coastal er uden for Europa, ikke- eksisterende. Og World Rowing har ikke økonomiske midler til at investere i denne sport ud over de penge, man modtager fra IOC til ro-programmet.
World Rowing Cups´ne lider lige i øjeblikket under lavt deltagerantal, minimalt publikumsfremmøde og dårlig TV dækning. Ser man på World Cup III i Lucern i år, som normalt er en stor rosportsbegivenhed, var det en tragedie rent deltagermæssigt og med hensyn til publikumsantal. World Cups´ne har brug for at blive revideret og strammet op for at kunne konkurrere i markedet. Letvægtsløb kunne være en del af løsningen.
World Rowing siger, at manglende TV- og tilskuerinteresse er grunden til, at de satser på Coastal Beach Sprints. Det er helt ude i hampen, da denne satsning ikke vil løse sportens fundamentale problemer ved OL og World Championships. Svaret må ligge i at skabe en oplevelse, der driver en øget TV- og publikumsinteresse.
Uheldige konsekvenser
Også andre kilder roinfo har talt med har gjort opmærksom på de konsekvenser udfasningen af letvægtsroningen ved OL har haft. Der ses nærmest ikke mere mandskaber fra Sydamerika og til dels Afrika ved de internationale kaproninger som for eksempel World Cups. Det er næsten som om et helt kontinent, Sydamerika, har opgivet roningen, efter at letvægtsroningen er på vej ud af OL-programmet.
De samme kilder stiller spørgsmål ved den afstemning, der førte til, at letvægtsfireren blev taget af OL programmet. Fra daværende FISA, nuværende World Rowing, blev det fremført, at det var et ufravigeligt krav fra IOC, at letvægtsfireren på OL-programmet blev erstattet med en damefirer, og at letvægtsroning på sigt blev udfaset og erstattet med Coastal Beach Sprint.
Det blev fremført, at det var et krav fra IOC at letvægtsroningen skulle udfases, men der er aldrig fremlagt bevis for, at det forholder sig sådan, siger flere af hinanden uafhængige kilder til roinfo.
Kampen om at beholde letvægtsfireren på det olympiske program blev anført af daværende formand for Dansk Forening for Rosport, Henning Bay Nielsen, i 2017 og ved afstemningen manglede der blot tolv stemmer for, at World Rowing ville gå ind for, at letvægtsfireren fortsat var en del af OL-programmet.
Det anføres samtidigt fra flere sider, at FISA lagde et massivt pres på flere lande for at stemme for en udfasning af letvægtsroningen.
Dansk kapronings grand old man, Reiner Modest, der har været med hele vejen, er som sædvanlig helt klar i mælet:
”Alt startede tilbage i 2015 på FISA’s kongres i London, hvor FISA første gang fremlagde planer om letvægtsroningens exit fra OL-programmet. I 2016 tilkom, at der skulle være samme program og antal for kvinder og mænd til OL 2020 og fremover. Det var svært at kæmpe imod - men fakta er, at når man ser på deltagelse til alle danske og internationale regattaer siden 2005, kan man se, at ved kaproninger fordeler deltagerne sig med 37 procent kvinder og 63 procent mænd. Dermed er det notorisk noget nemmere for kvinder at blive udtaget til OL generelt.
Jeg skulle selv have været med til Tokyo og FISA Extraordinære Kongres i februar 2017, men blev groundet sidst i januar på grund af en operation i hjertet. Vi sendte Morten Espersen afsted i stedet for. Morten gjorde det godt, og som man kan se, var vi tilhængere af letvægtsroning ganske tæt på at vælte alt for FISA.
Personligt mener jeg, at den nuværende formand for FISA, franskmanden Jean Christophe Rolland, er en kæmpe fejltagelse. Han burde væltes ved førstkommende lejlighed. Netop tilbage i årene 2015-2017 påstod han i fremlæggelse af sine FISA OL planer, at det var IOCs ønsker. Dette er modbevist ved OL 2024, hvor vi stadig har letvægtsdobbeltscullere for både kvinder og mænd på programmet. Deltagelsen af letvægtsdobbeltscullerne ved OL er ikke bare et ønske, men et krav fra IOC til FISA (World Rowing). FISA havde på kongressen i 2019 besluttet, at der ingen letvægtsroning skulle være til OL”.
Fra flere sider sættes der spørgsmålstegn ved, om det var IOC, der forlangte, at letvægtsfireren blev taget af OL programmet. Var udfasningen af letvægtsroning et ufravigeligt krav fra IOC til World Rowing (FISA)? og kan World Rowing dokumentere det?
World Rowing er ikke vendt tilbage på roinfos henvendelse.
Dansk roning i et dilemma Dansk roning og DFfR kan måske snart blive tvunget ud i et dilemma. Roinfo har stillet formand for Dansk Forening for Rosport, Conny Sørensen, spørgsmålet: - Hvad foretrækker DFfR på OL-programmet. Fortsat letvægtsroning, måske genindførelsen af letvægtsfireren, eller Coastal Beach Sprint? Conny Sørensen siger: ”Letvægtsroning har haft stor betydning for Danmark og ikke mindst letvægtsfireren, der med forskellige mandskaber har hentet utallige medaljer til Danmark - så selvfølgelig vil vi gerne have letvægtsroning på det olympiske program og havde gerne set, at letvægtsfireren fortsat var en del af programmet. Heldigvis har vi på forholdsvis kort tid kunnet skifte fokus til åben klasse og har hentet medaljer. Coastal Beach Sprint forventes på det Olympiske program i |
-Fra flere sider rejses der tvivl om den procedure, der bevirkede, at letvægtsroningen skulle udfases fra OL-programmet. Engelske kilder fortæller til roinfo, at man arbejder på at danne ”World Rowing Lightweight Association” med henblik på at få genindført letvægtsfireren ved OL. Historisk har Danmark jo klaret sig fremragende ved OL i letvægtsroning så - er det et initiativ som DFfR kan støtte, og vil man kunne forestille sig, at DFfR ville melde sig ind i en sådan sammenslutning?
”Op til og på den ekstraordinære kongres i World Rowing (dengang FISA) i Tokyo i 2017 kæmpede Danmark sammen med bl.a. Schweiz, Australien og Canada for bevaring af letvægtsprogrammet og særlig letvægtsfireren på det olympiske program. Det var tæt på at lykkes, og hvis ikke Canada havde skiftet holdning i sidste øjeblik, var det nok lykkedes. Den information Roinfo har om dannelse af Rowing Lightweight Association, kender jeg ikke. Hvis det bliver en realitet, vil Hovedbestyrelsen selvfølgelig forholde sig til det og vurdere, hvad der vil være bedst for dansk roning”.
Rosporten kan fremvise succeser
Colin Smith fremfører, at rosporten sagtens kan fremvise succeser. Ser man globalt på roning, er der mange dele, der er meget succesrige og vokser i offentlig interesse, såsom Henley Royal Regatta med rekordhøj international deltagelse, rekordstort fremmøde af publikum og et voksende globalt tv-publikum. Tilsvarende Head of the Charles, som nu er en kæmpe regatta med et tilskuerantal på op mod 300.000 over de tre dage. ”Så det kan godt lade sig gøre”, slutter Colin Smith.
Mandag den 26. september kl. 08.30 til kl. 15.30 er der 2022 World Rowing Congress i Račice umiddelbart efter VM i roning – et VM hvor der i øvrigt ikke er udskrevet løb for letvægtsfirer, LM4-.
[email protected]