Fotos: Uldall, Thygesen, Bacher
Dansk roning er ude i faldende aktiviteter, når det handler om konkurrenceroning på alle planer. Indenfor de seneste 5 år er det ellers så populære 8GP, der fik folk til at møde frem til regattaerne i Danmark, lukket ned. Og nu er det, den igennem mange år så populære og velsmurte langdistancekaproningsturnering, som er ved at gå helt samme vej.
Det skyldes en blanding af et faldende deltagertal, men også, at udvalgene bag de to nævnte aktiviteter måske ikke i tide har fået involveret flere til at løse opgaverne, eller nogen til at byde ind med en tiltrængt saltvandsindsprøjtning. I hvert fald har det været kendetegnende for begge aktiviteter, at de mange deltagere ikke blev involveret i beslutningen om at lukke aktiviteten.
Men godt er det ikke. Selvom tiderne har ændret sig så meget, at folk ikke rigtigt gider at tage ud til regattaer, hvis man nu skal sætte hele to dage af til det, så kan det undre, at LD-turneringen ikke er så velbesøgt, som tidligere, men også, at man på ingen måde involverede brugerne for at høre til, hvad der skulle til for at aktiviteterne kunne fortsætte. Og for begge aktiviteters vedkommende har det blot været lørdage, der var regattadage, så deltagerne ikke kom til at hænge på to dage for at være med. Roinfo tillader sig stadig at nævne sommerens 8GP i oplægget her. Et par deltagende klubber ønskede ikke, at det skulle ende sådan, og forsøgte stædigt at holde fast, og prøvede at arrangere løb for deltagerne i 8GP på Sorø Sø.
Men man bør ikke lukke en aktivitet ned, FØR man ser, om planerne for en ny form, som LD-udvalget lægger op til, kan bære.
I slutningen af sæson 2019 meddelte Langdistancekaproningsudvalget pludseligt, at man, grundet et faldende deltagertal, ville lukke turneringen. LD-udvalget havde ikke forinden drøftet overvejelserne med deltagerne - ej heller blev der indkaldt til det årligt tilbagevendende regattaarrangørmøde i november, hvor man kunne have drøftet det. Beslutningen gav derfor, ikke overraskende, noget turbulens, men LD-udvalget lovede, at man ville arrangere et slags konceptudviklingsmøde i slutningen af januar 2020, og mødet fandt sted den 25. på Brabrand Rostadion.
Efterfølgende har LD-udvalget sendt hhv. en kort beretning fra selve mødet, og siden hen et referat ud.
Roinfo, der deltog i mødet, bringer her et selvstændigt referat, der ikke relaterer de to ovenfor nævnte referater, men er fra roinfos egne notater.
Formand for LD-udvalget, Christian Probst, bød velkommen, og derefter var der en kort præsentation af deltagerne, og deres klubtilhørsforhold.
Roinfo har valgt kun at benævne deltagerne ved deres fornavne, og hvilke klubber, de repræsenterede:
Søren, Svendborg Roklub,
Peter, Svendborg Roklub
Nicolai, DSR
Simon, KVIK
Claus, Sønderborg
René, Viking
Klaus, Middelfart
Linda, Horsens
Niels, Aarhus og Thorsminde
Annie, Egå
Jørgen, Viking
Simon, ASR
Poul, Randers Rk
Vibeke, Randers
Mette, Roinfo
Jens, Kolding
Ghita, Kolding Dameroklub
Lars, Kolding Rk
Birgit, Vejle
Derefter fremlagde Christian Probst udvalgets begrundelse for at lukke turneringen, hvorfor det ikke har været en succes, og at udviklingen ikke er der, da deltagelsen er nedadgående. Probst fremviser en statistik, og gennemgår regelsættene.
Nu kunne deltagerne stille spørgsmål eller knytte kommentarer:
Claus fra Sønderborg: - Vi er skuffede! - Hvorfor har I ikke drøftet det med arrangørerne? Lige pludselig træffer I en helt anden beslutning, og hvorfor har I ikke inddraget arrangørerne i beslutningerne, som vi kunne have drøftet på mødet i november?
Mette, Roinfo: - Hvorfor holdt I ikke en seance i forbindelse med afslutningen i Nakskov, hvor man kunne slutte sæsonen af med at sige tak for i år, og få en snak om, hvad man kunne gøre fremover?
I blev også opfordret til at invitere til et seminar, som vi ser det hos kaproerne, men svarede ikke på opfordringen.
Og hvordan kan det være, at I nævner, i forbindelse med beslutningen, da det blev offentliggjort, at I har haft en slags opbakning til det fra Hovedbestyrelsen, når der slet ikke står noget om det i de seneste måneders Hovedbestyrelsesreferater?. Der står intet nævnt om Langdistancekaproning overhovedet.
Linda, Horsens: Jeres udmeldinger var blot sådan, at nu lukker vi. I kunne godt have formuleret det sådan, at vi fortsætter. Vi lukker nu, hvad skal vi så gøre? Hvad, når vi ser på 2. division? Der er kommet flere med i 2. division.
Og vi satser på at blive flere. 2. division kan blive et springbræt til at komme videre til 1. division.
Annie, LD-udvalget: Vi skal huske, at når vi finder referaterne frem fra de seneste års tre møder, ja, undskyld mig, så sker der ikke en skid.
Simon, ASR, hvem afgør, hvilken division, man hører med til?
Simon, KVIK: Jeg kan tilføje til divisionerne, det er kaninbådene fra KVIK, der deltager i 2. division. Vil tilføje, det vi har været mest frustrerede på, er måden, det er blevet gjort på. Vi savner, at man går ud i starten af sæsonen, og melder ud, så man kan planlægge. Nu sidder vi her, og det havde været fint, hvis vi havde påbegyndt diskussionen om efteråret.
Nicolai, DSR, en uheldig timing, og så melder I pludselig ud med, at nu er det der ikke mere. Så nu står vi her. Det har ramt os rigtigt skævt. Man skulle have holdt mødet i november.
René, Roklubben VIKING, det har været demotiverende at opleve,
Simon, KVIK, der er ingen grund til, at vi skulle vente til mødet nu. Det er frustrationen, at det ikke blev håndteret langt tidligere.
Birgit, Vejle: Har roet LD med stor fornøjelse.
- Stopper udvalget, spørges der om.
Svar: Umiddelbart ikke.
Birgit Jensen, det kan godt være at vi kan skyde på et udvalg, der måske har meldt lidt skævt ud. Der er ingen ansatte her, der har fået LD-kaproningerne til at køre. Den ene og den anden skal vel bare ud at ro. Der er ingen fra DFfRs ledelse, der løfter noget, det skal vi helt selv.
Kolding Dameroklub, der er mange klubber, der ikke har været repræsenteret i mange år, det må også være de andre klubber, som ikke deltager, der har en opgave. Vi kan gøre noget i vores egne klubber, men vi skal ud at prikke til roerne fra andre klubber, og det drejer sig om at formidle ud.
Svendborg & ASR er med her, så der er kommet lidt nye ind i forhold til den gamle flok.
Probst, LD-udvalget: Vi håber, at der er en form for plan, hvad der skal ske i 2020. Det bør være mere netværksbaseret, man kunne lave noget med coastal, hvis man vil, så roerne ror med handicap. Vi troede, vi ville nå at snakke med alle netværkene, men det har vi ikke nået.
Konceptudvikling:
Indslag fra Sønderborg, som arrangør:
Kopierede fra Vejle, lidt om LD-skole, og vi ville forsøge at få så mange med, som overhovedet muligt. Det var den idé, vi havde. Vi fik hold med fra Gråsten, og mange med fra vores egen klub. Slesvig kunne godt tænke sig at være med til at arrangere. Mulighederne i det Sønderjyske område er ikke så høje.
Der vil kunne komme to stævner i løbet af sæsonen.
Vi mangler inspiration til at kunne komme videre med noget helt andet, end de faste langdistanceregattaer, og se folk udefra. Det betyder meget for os. Det vil være en udfordring for os og for de klubber, der ligger mere geografisk fra hinanden.
Vi har haft stor glæde af at vise klubben frem. Det kræver, at man selv er aktiv, hvis det kun bliver lokale ronetværk, har jeg svært ved at se en fremtid i det.
Zangenberg, LD-udvaget og VIKING: Et fantastisk arrangement, men jeg husker ikke, om de deltog videre i de efterfølgende regattaer.
Mette, Roinfo: - Stor ros for et altid velsmurt arrangement i Sønderborg. Det er en fornøjelse at være gæst hos jer, og der var mange med fra lokalområdet. Jeg talte med nogen af de unge deltagere, og spurgte, om de kom til Kolding to uger efter, men de skulle til eksamen, så vi oplevede dem desværre kun i Sønderborg.
Simon: ASR; Om man skal pakke en trailer for at køre en time, eller køre i to timer, er vel lidt lige meget.
Vibeke, Randers: Jeg tror, det betyder meget, om folk skal rykke sig langt, da man går meget op i sportsroning. Angående regattaer i Sønderborg: Jeg synes, det er sjovt at komme ud og se andre farvande, det virker meget motiverende. Det er vigtigt, at arrangementerne ligger flere steder, og ikke et sted.
René, Roklubben Viking, om at være LD-roer. Begyndte i 2002, man blev frigivet, og roede almindeligt i nogle år, indtil en gammel kaproer dukkede op, og han ville gerne træne lidt mere. Vi roede 20 kilometer på en træningsaften, og i 2009, skulle Præstø afholde LD-kaproning, og det var "bare" 20 kilometer, og det regnede vi ikke for noget, men vi skulle blive klogere. Vi trænede videre, 2-3 gange ugentlig, og vi mødte frem til selve turneringen i 2011. Vi havde trænet til 10 kilometeren med fast styrmand, og det var i Nakskov, og da der var præmieoverrækkelse anede vi ikke, hvem der havde vundet, og til vores store overraskelse blev vi nummer 1. Vi roede med resten af året og blev nummer tre i det samlede felt, og så fortsatte vi i 2012.Vi begyndte at ro både formiddag og eftermiddag, og vandt 10eren sammenlagt.. Vi har også vundet 25eren og kæmpet lidt med Humlebæk. Vi trænede 4-5 gange ugentlig, hvis det var muligt. Vi har ligget og kørt til Næstved også. Har ca. haft 90 starter og 31 sejre gennem årene. Kan godt lide at træne.
Probst: du har noget at træne for, og du kommer ud at møde rokammerater, og det er dejligt at komme rundt forskellige steder.
René, VIKING: -Vi har brugt meget tid på det, men det har været dejligt.
Linda: Horsens, jeg kommer fra en klub, hvor man virkelig skal sparke folk i gang. Jeg er lidt gal og vil gerne ro regatta, og skrevet inde i en FB-gruppe: - Hej, er der nogen, der gerne vil ro med mig. En 2. divisionstur, hvis man gerne vil med. Man får kontakterne, og nu kommer jeg til Vejle for at træne. Netværket for LD virker godt.
René, Viking: Vi kunne også godt mærke de første år, at der var næsten 15 både med i divisionen.
Probst: En god historie, mange har den holdning, at vi kommer rundt og at vi får lokket flere med til at rejse rundt. Vi skal gøre det interessant at få flere med til at tage med rundt.
René, I Nakskov roede vi 25eren, og på et tidspunkt bliver vi hentet af Humlebæk, og vi aftalte, at de skulle ikke komme udenom os, så vi havde en kamp de sidste 10-12 kilometer, og vi lå og kæmpede en meget hård kamp. Det var skidefedt. Probst: Vi havde jo hentet ind på jer.
Tidsforbruget er også til drøftelse:
Claus Rützou, Middelfart, vi ror 50 minutter, og så skal vi læsse både på og af, og og og.
Simon, ASR. hvis man ikke vil have sin egen båd, så kan man vel låne???
En anden idé kunne også være, hvad med at konkurrere på andet, end roning og styrke, måske andre former for udfordringer?
Peter, Middelfart: Jeg har et forslag, som måske kan styrke dette her. Et ro-pas kunne give inspiration.
Sådan gør vi hos os
Lillebæltsdysterne: Birgit fra Vejle fortæller om, hvordan de er opstået. Det skete i sommeren 2017, hvor jeg talte med Klaus ved Bagsværd Sø. Vi har ligget midt i feltet i turneringen, og der stod vi og talte om frustrationen med de både, der skal transporteres eller køres fra den ene ende af landet til den anden. Hvis andre fra klubben skulle med, så mente vi, det var besværligt, med regler, og med de hold, der er megafede og supergode, og det kan godt skræmme andre, så hvis det var nogen i vores klub, der ville prøve at ro med, så ville det blive svært. Vi kunne godt tænke os at hygge os,. Vi fik den idé, at vi ror Lillebæltsdyster om vinteren, og om sommeren er det sådan, at det er arrangøren, der afgør, hvad der skal ske, om det skal være 6 kilometer eller 10 kilometer, og der er købt pokaler, og vi låner bådene af arrangørklubben, det er på en hverdagsaften, og der er hverken kontrollører eller dommere, men hvis vi er heldige, så er der en tidtager. Det kan nok være svært at få københavnerne med på sådan en hverdagsaften. Først var det løse aftaler, men nu aftaler vi det om vinteren, og det går på skift mellem Horsens-Middelfart-Kolding og Vejle, og Esbjerg er med om vinteren. Det lykkedes, fordi vi fik lanceret en FB-side, hvor det hele ligger, og det skal en enkelt sørge for. Efter nogle gange besluttede vi, at det skulle være en del af Ronet Syd, men som udgangspunkt er alle velkommen. Vi kunne godt tænke os lidt kortere distancer. Vi har talt sammen efter udmeldingen, og vi vil gerne benytte dette til at afprøve turneringens alternativ. Vi har talt om at udvide fra hverdagsaftener, med tilbud om to weekends med det indhold, at formen bliver ny og anderledes. Men med simple regler og ikke dommere. Tænker på et slags Cup-system.
Birgit svarer: Ca. 6-8 hold er med, og der er vandrepokaler.
Probst: Kan man tænke over, om folk vil rejse til det?.
Birgit: Når man rejser langt for noget, så skal der være styr på reglerne og styr på tingene, der skal være en lokal ting med det nationale og på tværs af landet. Det kan være rugekasse for en enkelt roer, som Linda fra Horsens, så man slår sig sammen.
Poul, Randers. - Mødes I om vinteren?, svar fra Birgit: Ja!
Efter en lille pause skal mødedeltagerne høre om Københavnskredsens Sved på Panden-turnering, som har mange år på bagen, og er blevet en stor succes med mange deltagere hver eneste gang.
Telefonkontakt med Kenny fra SPP-Udvalget:
Probst fremlægger for Kenny, hvordan det foregår med Lillebæltsdysterne.
Ambitionerne er fine, og der er vigtige elementer i forhold til, at det er blevet en succes: Her kan vi vinde badehåndklæder, vi har mad mellem hver runde, som deltagerne kan købe i arrangørklubberne efter roningen, og det sociale er et vigtigt element. Vi har to baner, en i Hellerup og en i Københavns Sydhavn. I Hellerup er der en fast bøje, og i Sydhavnen lægger vi en bøje ud hver gang. Det er vigtigt at sikkerheden er i orden.
Hvad gør I med både?
Bådlån, vi har stor succes med bådlån, og tidligere roede man frem og tilbage fra klubberne, for nogle år siden fik vi bygget en halvø, så det blev mere besværligt. Vi udvidede åbningstiden for konkurrencen, så vi holder den åben over 3 timer, og det betyder, at folk kan dele bådene.
Især coastalbådene er der meget run på, og SPP begyndte, som en træ til træ-roning, mest, som det sociale, og siden fik man tildelt handicaptider, og det blev siden lavet om, så vi kører reglerne efter dem, LDK- kører efter. Vi har også taget coastalhold ind for nogle år siden.
I 2019 var der 68 hold med - 68 forskellige - ud af de 41 hold, er der 33 inriggerhold og 8 coastalhold. Vi har oprettet en konkurrence for mindre klubber, hvor de store klubber ikke får lov at være med.
Det har været en succes, og vi har fået mange nye med, det har været en fin tilføjelse.
Der er ikke præmier i hver runde. Dem, der bliver: 1-2-3 modtager et håndklæde, og der er også udsat en vandrepokal. Det er gratis at deltage. Vi har vores egen hjemmeside, hvor man tilmelder sig simpelt på en formular.
Jørgen fra Viking, hvad med Dansk Forening for Rosport, hvordan har de støttet op om dette?
Kenny svarer: DFfR har ikke støttet os, men det gør Københavnskredsen. Det er et kredsarrangement, opfundet af tidligere bestyrelsesmedlemmer i Københavnskredsen.
Vi har et krav, og det er, at man er i mål inden klokken 20.00. Vi har ingen dommeruddannelse, men vi har mange års erfaring, så vi står med stopure og er klar til at notere ned.
Vi tager en starttid - og en sluttid.
Man kan lave en kaninkonkurrence efter sommerferien, for så har de fået mulighed for at være med, og vi havde 13 kaninhold med i 2019. De har en intern konkurrence. Kaninkonkurrencen har været en kæmpe succes.
Jeg føler, vi har nået et loft, selvom mange måske synes noget andet. Vi har fået taget mange billeder, som en roer fra SAS står for, og det har også givet noget. Der skal dog være en erfaren roer med i båden, især i kaninholdene. Man må gerne have en fast styrmand med på sit hold, som ikke tæller med i begrænsningen. Ny regel, hvis man havde været fast styrmand med 4-5 hold, så får man en medalje.
Kenny, vi havde en hel del klager i 2019, af sikkerhedsmæssige årsager, og vi indfører regler fra den ene runde til den anden, hvis vi skønner det nødvendigt. Det kunne være ved vendebøjen, hvor nogen overhalede indenom, og vi lavede en regel, der hedder, at alle, der skal overhale, skal gøre det udenom.
Vi havde nogle heftige diskussioner, men det skal være et hyggemoment, for alle. Vi har valgt at sige, at vi laver nogle regler, vi er lidt firkantede med her.
Claus Sønderborg: Er der mulighed for tre baner?
Kenny, rent fysisk har vi en i Hellerup og en i Sydhavnen, men vi har mulighed for to baner i Hellerup.
Probst: Hvorfor er det få SPP´er, der rejser rundt til LDK - ud af de 41 hold i 2019, var der 5-8 elitehold, som jeg kan forestille mig, der også vil stille op i LDK. Resten hygger sig med at være med, uden at det bliver elitefikseret. Jeg ved ikke, om man kan ramme noget på landsplan, hvor man kan ramme noget for alle, der er sjovt?
Zangenberg: Dem der deltager, er det typisk, at de så stiller op i 2. division?
Simon, KVIK, vi har altid benyttet SPP, som en opvarmning til LD-turneringen, og en måde at komme i form på til turneringen. Det har altid været vores præmiere på sæsonen. Sidste år havde vi kaninhold med til SPP, og det er en fantastisk måde at få skubbet til vores hold, vi kunne bruge det til at få vores folk i gang. Vi har haft op til 13 både med fra KVIK.
Lars, Kolding: hvad med LD-roerne, gør vi plads til dem i SPP, vi er mest opsatte på at adskille tingene, og det vi landede på, hvis det er muligt, at vi laver en SPP og en LDK i en weekend, hvor den i Hellerup er mest oplagt, og vi gør deltagelsen frivillig for SPP-roerne.
Kenny, vi har talt om at sætte en observatør ved bøjerne, så vi får deltagerne til at tænke sig lidt om, det kan finde sted ved de første runder.
Kenny kommenterer : - Vores styrker er, at det er nemt med bådelån. Det er nemt at melde sig til via vores hjemmeside, man kan se tilmeldingerne med det samme. Vi lægger billeder og artikler op, fra løbsdage og resultater. Det gav meget, da vi begyndte på egen hjemmeside. Vi har et godt team, vi støtter hinanden, og vi har nogle gode værtsklubber, og det er fint med buffeter. Roklubben SAS og HDR, der er arrangører, låner både ud. Vi har simple baner, og simpel tidtagning. Det skal være nemt at overholde.
Motiverende og Reportager er vigtige, så man føler, der er opmærksomhed, billeder betyder meget, bådelån, Rising Star-konkurrence har givet mange nye deltagere.
Probst: Bådelån. hvordan gør I det. Vi har forsøgt via hjemmesiden, men indtil videre foregår det ved, at klubberne selv aftaler det indbyrdes. Vi har regler om, at bådene skal benyttes to gange.
Jørgen Zangenberg: Vi kunne godt tænke os at stille op i SPP, kan man egentlig dispensere på den måde, som der gøres nu, men kan det give en begrænsning?
Og hvordan er brugsretten til billederne?
Kenny: Dorthe henvendte sig sidste år, fordi hun ville blive bedre til at tage billeder, men nu er hun så vild med det, at der blev taget billeder af alle runder, og udvidede det med at tage holdbilleder, som beskrev holdet, og til vores afslutningsfest, havde hun lavet en god video, og fik aftenens største bifald. Det hun har lavet, er virkelig populært. Billeder er rigtigt godt, hvis man har mulighed for at tilføje det.
Probst: Hvad gør i med styrmand, LD-styrmænd, vi har lavet en regel, at det er klubbens ansvar, at det er de hold, der deltager, der overholder reglerne. Det er klubbernes ansvar, der stiller op, at det med styrmændene er i orden. Vi tjekker ikke, men det er klubben selv, der sørger for det. Som med kaninerne.
DSR & KVIK, fremlæggelse ved Nicolai Andersen, jeg har været meget glad for det, og holder meget af at rejse rundt, og vi ser ikke, det ene udelukker det andet, vi er enige om, at reglerne skal være nemmere. Lad os skære lidt ned på regler og set uppet, Vi må kunne gøre det nemmere. Kender kun de lokale regattaer ved at se på SPP. I københavn bor vi dør om dør, og så er det også nemmere at få mange deltagere. Hvis man mener, det skal ligge på hverdagsaftener og mene, at det skal være otte gange om året, så kan det godt blive lidt presset.
Ved at lægge det i weekender kan man invitere klubber længere væk fra til at være med, men det er straks sværere i hverdagene. Det giver mulighed for at deltage, hvis det lægges på lørdage, for andre klubber udenfor København.
Man kan udpege en enkelt lørdag ude i lokalområderne. Det kan vi se muligheder i, og det er derfor, vi har spurgt Kenny, om han vil lægge SPP en lørdag, så vi får folk med udefra.
Vi kan nok ikke lokke vores egne med til 5 regattaer, men til nogen af dem.
Simon, vi talte med Kenny om at der stadig skal være den lange klasse for herrerne, og en mix, og for at det skal kunne lade sig gøre, så skal det nok udvides til at være 4 timer.
Nicolai, det behøver ikke at være så besværligt.
Simon, KVIK, vi ser gerne 4-5 regattaer.
Zangenberg: Spørgsmålet er, om man skal afsætte fire hele dage?
Nicolai, hvis du alligevel træner meget, så bruger man meget tid på det.
Simon: Vi kommer ind på, hvorfor folk ikke kommer mere. Der er langt, på Sjælland ser vi ikke, at der kommer mange jyder med.
Det med antal: Hvis man sætter sig op til det, så er det for at vinde et DM eller et FM. Den største grund til, der ikke er flere, der kommer med rundt, er afstanden fra at være motionist og til deltagerne fra DSR eller Kalundborg i mændenes klasse. Ideen kan blive løst ved, at vi deltager i lokale kaproninger.
Jeg er af den holdning, at hvis vi kan mønstre fire løb i år, så er det langt bedre, end at lægge det ned.
Man kan måske allerede se noget i Lillebæltdysterne, så er der også SPP, og der resterer et par stykker mere.
Men hvis man kan lave tre løb på denne måde, så er det det, vi skal have.
Det bør foregå efter samme regelsæt, med flyvende start, og at det skal være nemt og ensartet.
Jeg tænker gerne en 10 kilometer-rute, så fint nok for mig, men jeg vil gerne appellere til, at jer, der så kommer, at I er med på de alternative muligheder, der planlægges af arrangørerne.
To regattaer den 20. juni og den 15. august, hvor vi tilbyder en eller anden form for regatta. Vi vil gerne forbeholde os retten til at holde en regatta på vores måde, så hvis I ikke er for krakilske til at komme og leve med ind i det, vi prøver, så vil det være fedt.
Prøv med lodtrækningsfirer EFTER regattaerne.
Kolding, hvad med DIF-medaljerne, for de har dem selv på kortbane.
Mette: Kortbanekaproerne fra Bagsværd Roklub nævnte, ved KU-seminaret, at de gerne vil nedlægge inriggeren til DM
Rützou foreslår DM over en dag.
Zangenberg: DIF-medaljer, fedt, men når der kun er to gennemgående både hos damerne, så er det meget tyndt. Men at vinde et FM, hvor der kun er to både, det er også for lidt. Jeg har vundet 24 medaljer, men jeg vil gerne vinde den 25. medalje også. Det er et spørgsmål om at være i konkurrence med andre også. Men der skal samtidigt være en volume til det.
Niels Iversen, LD-udvalget: DIF-medaljer, fint med diskussionen. Det er meget lidt, jeg har været med til at diskutere disse medaljer i HB. Vi skal lave en indstilling til HB om, hvad vi bliver enige om i dag.
Klaus, Sønderborg, det væsentlige må være, at der skal være noget at se op til, og hvad man kan gøre det til. Man skal kunne se, at man kan drive det videre.
Nicolai, DSR, det med at ro om DM på blot én dag, så kan jeg meget hurtigt finde et par stærke kaproere, som kan være med her. Det er derfor, vi bør have flere regattaer til at koncentrere sig om.
Simon, det er grunden til at der skal være 5 regattamuligheder, og Kalundborg Roklub føler sig totalt fortabt i det, eller Nakskov, de kan ikke komme i nærheden af det.
Hvis man kun har løb med handicap, så går der noget tabt for unge mennesker. Det er de åbne klasser, der betyder meget for mig.
Vibeke, Randers: I gamle dage var der kredse, men det er ligesom det, der er ved at blive skabt igen. Os, der kommer fra Nordjysk netværk har to arrangementer, men ellers er der ikke noget. Skal vi begynde på det igen, altså begynde helt forfra? Vores landsholdsroere, mon man kan få dem til at komme forbi, kan man få dem til at komme med ud, og få de unge mennesker til at komme ud? Vi skal gøre opmærksom på, at en inrigger også er en kaproningsbåd. Det bliver heller ikke fortalt til de unge mennesker, at inriggere også kan være noget, der kan ros stærkt i. Vi skal nok finde ud af et eller andet i år, så I er velkomne allesammen.
Birgit: Vi taler om at tynde det ud og gøre det lidt nemmere, men det kommer til at handle om regler og kommunikationen, følge med på ronetsyd.
Fremlæggelse af Nakskov Roklubs indlæg:
v. Mette Bacher, der har aftalt med klubbens formand at fremlægge det:
Til LDKU
Nakskov Roklub er ked af den pludselige og lidt måske mærkelige måde meddelelsen omkring langdistancekaproningens dødsdom er kommet frem på. Vi kunne have ønsket en bl.a. tidligere og mere demokratisk måde, den have været fremlagt på. Vi kan desværre ikke deltage i mødet i Brabrand, hvilket vi beklager.
Vi har dog et forslag til videreførelse af DM i langdistancekapring.
1. Forslag til ny model til afvikling af DM i LDK.
Langdistancekaproningen deles op i en vest og en øst region.
Vest: Jylland, Fyn
Øst: Sjælland, København og Lolland Falster.
Der afholdes to regattaer i hver region. Vinderen i de enkelte klasser går så videre til en finale afholdt på skift i øst og vest.
DM på henholdsvis 25 km for herrer og 10 km for damer bør fortsat bestå måske med et lidt anderledes reglement, som kunne udarbejdes af et reglementsudvalg. (alderskriterier, bådens diverse mål m.m).
Der kunne så indlægges nogle nye distancer som evt. har en kortere længde til øvrige løb.
Lavere deltagergebyr
Allerhelst ser vi i Nakskov Roklub bevarelsen af den nuværende model som værende den rigtige.
Lavere startgebyr. Vi er direkte imod nedlæggelsen af tuneringen.
Vores forslag 1 vil give besparelser i transportudgifter og mindre udgifter i startgebyrer altså en besparelse for klubberne.
Ideen om i første omgang at arrangere lokale konkurrencer kan virke meget godt og lovende for de områder, hvor klubberne som f.eks. i Østjylland ligger oven i hinanden. Dette vil næsten være sig næsten uladsiggørligt for klubber på Lolland-Falster/Sydsjælland da geografien her spiller meget ind, ligeledes tror vi at problemet vil værre det samme i Nord –og Vestjylland. Hvad med Bornholmerne skal de tage til Kbh. for en aften.
Konklusionen må være, at der nedsættes et udvalg til at analysere den kommende model før noget føres ud i praksis.
Havde vi haft en hovedbestyrelse med medlemmer fra de enkelte gamle kredse havde situationen måske set lidt anderles ud. Der er alt for langt fra den enkelte klub til hovedbestyrelsen og fra denne til udvalgene.
Med venlig hilsen
”Lollands Havørn”
Nakskov Roklub
Nakskov den 16. januar 2020
Kommentarer:
Nicolai, DSR, ja, der bør være fire eller fem runder, og det er rart at komme rundt i landet. Det også, hvis det sker på lørdage.
Peter, Svendborg
Jeg har fået så meget input, så jeg er forvirret, men der er to spor i dette her.
Enig med Mette om DM. Vi oplever at letvægtsklasserne er på vej ud og coastal på vej ind ved OL.
Det, jeg godt kan lide ved roningen er, at jeg, som perfektioneret at det ikke er coastal, men det er vilkårene. Hvis vi ikke har en god plan, så kigger DIF på os.
Vi snakker om medaljer, og om vi skal retfærdiggøre det med medaljerne, og kunsten er at bevare det, man har, og om vi skal være fremme i skoene.
Der er Lillebælt og SPP, men dybest set vil der være tre hold, som kommer til at kæmpe om det.
Jeg hører, at der er et kunstigt åndedræt, og det er fint med Lillebæltsmodellen. I Svendborg vil vi gerne byde ind med to ting, og vi vil gerne være med til at holde et LDK i Svendborg, men jeg hører også, at det ikke kniber med arrangører, men med deltagere, men dybest set er det ikke løsningen på den udfordring, vi har.
Jeg var lidt ude i Karlebo Marathon, og jeg vil nævne noget, der hedder et ø-pas, hvor man får stempler, og så går sporten på, hvor mange stempler, man kan samle på en dag.
Hvis vi har vejret med os, så kan vi samle ti stempler på en dag. Men det er noget helt andet, end LDK, hvor vi kunne lave en anderledes langdistancekaproning, hvor man kan samle stempler.
Det vil være en anden måde at lave langdistance på. I stedet for bare at operere med fysik og navigation, så noget brandhow. Vi skal lave lidt ud over det almindelige for at trække folk til Svendborg. Vi husker tilbage på Lillebælts Blå Bånd. Er det for at have en god oplevelse, en DM-medalje, en fed fest, eller få gode venner?
Niels, Marathon, den har faktisk sin plads i LDKU, men er lagt ned. Den Østjyske Marathon blev lukket for flere år siden. Øresundsmarathon, den gamle Nivå Marathon er lukket ned på grund af for få deltagere, men begge arrangementer har Langdistancedommere fra KU. Nivå forsøger igen, og det bliver den 12. september.
I vil gerne lave LDKU-konkurrence, som den er kendt. Vil det kunne tænkes, at I kunne indgå som en del af et andet koncept, hvor man kører træ til træ, lidt mere uofficielt?
Men folkene er der ikke, vi skal ned at starte forfra.
Simon, vil gerne komme til det sydfynske øhav, men tror dog mht. LD og marathon, at så dør marathon først. Mit største ønske er ikke nødvendigvis DIF-medaljer, men at det handler om, at vi kommer ud at ro, hvor der er en konkurrence, og at der er noget at kæmpe før, men det skal være en konkurrence, man gør det i.
Næste punkt, hvad gør vi nu?:
"Tag´en hel eller del i to", 12. september, fra Nivaa til Skovshoved, og er der tilmeldinger nok, bliver det til noget, 21 kilometer.
Fremtiden, hvem vil bidrage med nogle arrangementer, hjælpe med praktiske ting, gode ideer mm. Både på kort sigt, og lidt længere ud i fremtiden?
Nicolai, SPP kan være klar den 20 juni, men det er mest i forhold til at der vises hensyn til
Probst: DSR & KVIK ønsker at lave mindst et FM i 2020.
Simon, der foreslås fire løb, lang til herre, langt mix, kort til damer, kort mix.
Probst, vi fremlægger det for HB, som deltagerne ønsker det, hvor distancere kan være anderledes.
Simon: ASR, hvad gør vi med medaljer og mesterskabstitler, det skal vi ikke bruge resten af eftermiddagen til. Vi kan ikke bare beslutte, hvad vi HAR gjort, men det skal være arrangementer, som folk synes er sjove at komme til. Det der med at påpege, hvor stor en succes, SPP er i København med marketing. Bare fordi vi laver et nyt koncept, så skal man ikke tro, at det blot er en succes. Det skal være nemt at deltage i for alle, både arrangører og deltagere, og så skal det markedsføres, så det ikke fremstår negativt, som at "vi lægger det i graven".
Klaus, vi sidder stadig og taler om det samme, at man har en barriere, at man kører fra København til Sønderborg. Vi skal kunne sælge det noget bedre.
Christian P. For mig er det vigtigt at få flere til at ro, og synes, det er interessant. Jeg kan da godt leve med, at man udpeger 5 kaproninger,
Klaus, Sønderborg, jeg tror bare ikke, et år er nok. Hvis vi gerne vil det her, så er et år ikke nok, hvis man vælger at tro på, at venskabskaproninger skal være med til at udvikle LD-turneringen, så skal vi have længere tid til det. Man må tage vurderingen over længere tid, og ikke blot over et år. Man vil måske se en svagt stigende tendens, men der skal bruges meget mere tid og det er op af bakke.
Niels: Uden at have aftalt noget nogen steder, kunne vi måske snakke med Simon om venskabsmatch, jeg kunne godt forestille mig, at vi kunne lave to i vores område. Måske vil Silkeborg og Randers lave noget?
Simon: ASR et skud for hoften, så tror jeg ikke, vi skal sende noget ud, jeg tror, man skal sige, at det er noget, vi beslutter i dag. Vi kan jo nævne SPP og opfordre vores klubber, at se på SPP.
Vibeke, Randers: Vi skal ud og få flere med, så det er ikke os, der sidder her i dag. Vi skal hente dem, så hvordan gør vi det.
Mette, Roinfo: Der er ikke tvivl om, at alle vil have, at det skal fortsætte, men problemet er at få folk ude i klubberne gjort interesseret i at ro Langdistancekaproning
Simon, KVIK: DSR & KVIK har talt om at, hvis man begynder i Århus med at samle op, så kan det være den første LDK, hvor der bliver mere opbakning til den lokale klub.
Nicolai, for nogen af os, der har roet med før, så kan vi være en slags fødselshjælpere.
Probst, lad os aftale, at når vi skilles i dag, så er det vigtigt, at vi går hjem og kommer i gang.
Søren, Middelbart: Vi sidder her, fordi der ikke er deltagere nok, ikke?
Niels I. Jeg sidder som medlem af coastaludvalget også, og sidder også og tænker på, om vi også skal tage coastal med.
Simon: Man kunne gøre begge dele, KVIKs damer har deltaget i begge dele.
Lars: Kolding, skal vi ikke gå hjem nu og se, hvad vi kan gøre mh. lokale kaproninger?
Probst: Ser gerne, at nogen melder ind med et antal regattaer, så det ikke blot er en.
Annie, det vil give værdi, at det bliver offentligt, for hvis man bor på grænsen, så kan folk få mulighed for at deltage i de kaproninger, som er nær ved en.
Mette, vigtigt med at offentliggøre de lokale kaproninger på landsdækkende medier, så ALLE kan følge med, og deltage i det.
Niels, vi har for tre måneder siden forsøgt at få et svar fra Sekretariatet, om de vil hjælpe os med at få hjemmesiden op at køre, men vi har slet ikke fået et svar. Der har været helt stille, så det har vi nærmest opgivet.
Simon: KVIK, vi har ikke talt om afstanden mht. starttidspunkter, umiddelbart kan man internt aftale, at herreløbet sættes i gang med 30 sekunders mellemrum, og alt efter, hvad der passer sammen, og dameløbet sendes afsted nogle timer senere, så.
Vibeke, har man ikke egne hjemmesider, som man kan benytte
Probst, deltagerne ved mødet skal svare tilbage inden 8. februar.... til LDK.
Da roinfo.dk offentliggør notaterne, d. 15. februar, fra mødet, har LD-udvalget netop meldt tilbage, at man har modtaget flere gode forslag, som snarest bliver offentliggjort.
Roinfo har kendskab til, at Nakskov Roklub, der også havde et indslag på mødet, gerne vil fortsætte med langdistancekaproningerne, og selv byder ind med én over de sædvanlige 10 - og 25 kilometer, men med en ny tilføjelse, at der udskrives et løb for roere, der ikke tidligere har deltaget i langdistancekaproninger.
Nu er det blot at afvente, hvad Langdistancekaproningsudvalget melder ud om, så LD-roerne får noget at se frem til for sæson 2020.