Der er grund til at glæde sig over, at dansk roning atter kan komme til at præge billedet i bådtypen firer uden styrmand på spindesiden. Men det blev på bekostning af dansk ronings succeshistorie: Letvægtsfireren, og dens exit fra OL-programmet. At kvinderne nu får mulighed for at ro sig til OL i firer uden vækker glæde.
- Det er da rigtigt dejligt, og godt at kvinderne nu kan kvalificere sig til OL i en en-åres bådtype mere, siger Roforeningen KVIKs kaproningschef, Lea Jakobsen til roinfo.dk.
Vi har kontaktet Lea fordi hun for nogle år siden vandt VM-medalje netop i denne bådtype med Cecilie Askov-Christensen, Fie Udby og Lisbet Falch Jakobsen.
Således har Danmark tidligere gjort det fremragende i denne disciplin. Lea Jakobsen husker stadig VM-finalen, der fandt sted, søndag den 27. Juli, 2008, i Ottensheim i Østrig. - Det var sådan, at de russiske kvinder, som lå på fjerdepladsen efter os, kom på kollisionskurs og roede ind i os til sidst. Der var tale om, at vi kunne ro omløb, men det ønskede vi ikke, og russerne blev diskvalificeret, husker Lea Jakobsen om løbet, hvor danskerne var stensikker på deres tredjeplads gennem finalen.
Da vi spørger til, hvad hun mener om alt det trummerum, der har været omkring letvægtsfirerens exit, siger hun: - Det er rigtigt ærgerligt, det der er sket, men nu venter nye tider i dansk roning. Det glæder mig rigtigt meget, for det betyder, at kvinderne nu kan komme med i firer uden. Det er godt for de høje piger, og man kan roligt sige, at Anne og Lærke med deres flotte OL-bronzemedalje i toer uden ved OL i Rio, virkelig har banet vejen for de høje piger i Danmark, som nu kan koncentrere sig om en-åres roning. Det er så godt, siger Lea Jakobsen.
- Har den det, det vidste jeg ikke, siger Lea Jakobsen.
Her havde de canadiske kvinder kronede dage. Canada satsede tydeligvis på en gruppe yngre studerende kvinder, og Canada er da også, som Australien, USA og Storbritannien en stor ronation, hvor der hele tiden rekrutteres stærke unge roere via universiteterne, der har roning på skemaet. Således vandt de canadiske kvinder: toer uden, firer uden og otter, dét år. Siden blev fireren taget af OL-programmet, men er, som nævnt, nu kommet ind igen.
Tidligere roede kvinderne firer med styrmand. Noget senere, i 1990´erne fik træner i DSR, Morten Tibian en dameotter på vandet, og det blev til permanent roning i otter, hvor de samme roere naturligvis også roede toer uden. Morten Tibian modtog, helt fortjent, et af de år, Kvindeidrætsprisen, som bliver overrakt i forbindelse med DIF´s Årsmøde i Brøndby.
I 1996 &1998 slår kvindelige juniorer til ved VM, hvor der i 1996 vindes bronze i pigeotter, og i 1998 sølv i pigernes toer uden styrmand
I Dansk Forening for Rosports top, har Janne Hallengren fra Damernes Roklub, nu Hellerup Dameroklub, været formand i en årrække. Få kvinder har fungeret, som kredsformænd. Enkelte af klubberne har haft formænd, kvinder, der har siddet øverst på tronen i årevis. Her kan blandt andet nævnes Lise Pedersen fra Aalborg Dameroklub, Hanne Vinther, Roklubben Øresund & Merete Busk, Sorø Roklub. To af dem er ikke formænd mere, men markerer sig flot på anden vis ved at være dybt engageret indenfor turroning eller regattaafholdelse.
Tidligere var der flere dameroklubber i de store kredse. Nu er der ikke mange dameroklubber tilbage. I Jylland er stadig Kolding Dameroklub, Aalborg Dameroklub og Frederecia Dameroklub. I Københavnskredsen findes også tre roklubber, kun for kvinder: Roklubben Gefion, Hellerup Dameroklub og Lyngby Dameroklub. Hvis dameklubberne fortsat skal bestå kræver det dog, at man tager unge mennesker ind. Det er et stort arbejde med ungdomsroning, men det er vigtigt, at der er nogen til at tage over, når de voksne - der jo - hvad enten vi vil være ved det eller ej - også bliver ældre, på et tidspunkt lægger årerne på hylden.
Det er ikke kun på kortbanen, kvinderne markerer sig. Det sker også i coastalroernes verden og hos langdistancekaproerne.
For mange år siden, såvidt det erindres, begyndte ganske få seje roere at deltage i langdistancekaproning. De første år foregik det ved: Lillebælts Blå Bånd, og blandt de første kvindelige roere, var det tre tidligere kaproere fra Damernes Roklub. Siden fik nogle stærke kvinder fra KR fornøjelsen af at vinde medaljer flere år i træk, og senere tog KVIK og DSR over. De seneste år er det DSRs kvinder, der har præget billedet her, men konkurrencen er god fra KR og KVIK, og man må virkelig håbe, at kvindelige roere fra de øvrige af Danmarks klubber snart får lyst til at følge trop. Her viser roinfo glimt fra de seneres års regattaer.
Seje Margit Haahr Hansen, DSR, er altid god for topresultater. Se, hvad hun forleden skrev til redaktionen på roinfo.dk: ... - Som det ses på billedet fik jeg en hammer med mig hjem. Ikke i verdensrekordtid, dog lidt hurtigere end til DM, nemlig 7:04.1. Og så tænker jeg lidt over om jeg på et tidspunkt skal give fuld gas og forsøge at få den forjættede rekord...
I 2016 viste fire dygtige piger, hvor skabet skal stå - præmieskabet forstås...
De fire roede sig nemlig til medaljer ved EM og VM.
Og ved EM for seniorer var det Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, der tog sølv i kvindernes letvægt-1X. Alle er inde i varmen med henblik på kommende store internationale opgaver.
Som tidligere nævnt kan dansk roning være stolte af de mange kvinder, som enten ror, eller påtager sig andre opgaver. Mange klarer begge dele med stor entusiasme.
Et eksempel ses nedenfor:
Ved OL i Montreal i 1976 var unge Judith Andersen Danmarks fanebærer. Hun blev udpeget, fordi hun var høj, lys (typisk nordisk), og havde en smuk gang. 40 år senere møder vi Judith igen - denne gang ved mesterskaberne i Holstebro, hvor hun takker af efter mange år, som en skattet banedommer.