KU-seminaret 2020
- Skulle have fundet sted i Odense Roklub, men blev aflyst, og foregik derfor virtuelt.
Ca. 35 personer var tilmeldt seminaret.
Ian Baden var, som altid, en glimrende ordstyrer.
Det er første gang, Deres udsendte prøver denne form for afholdelse af et møde, og må erkende, at det blev en flad forestilling sådan at forstå, at det var ganske få deltagere, der kommenterede på tingene, og ikke, som det plejer, at mødedeltagerne, som normalt er fysisk tilstede, er langt mere vakse og direkte overfor oplægsholderne, når man mødes face to face.
Det blev således de samme få personer, som kommenterede, og det bliver spændende at se, om kommentarerne giver grobund til ændringer for kaproerne i den kommende sæson.
Efter at have været "med på en lytter" til årets KU-seminar, kan det konkluderes, at danske kaproere på ingen måde lider nød hvad angår tiltag for dem. Her sættes alt ind for at tilgodese den, set i forhold til Danmarks øvrige roere, lille gruppe, som tegner dansk kaproning i disse år.

Ved at undlade at sende oplæggene ud til deltagerne, kan det let se ud, som om, at man forsøger at undgå at skulle konfronteres med tingene, og ifølge en klubleder, som også kritiserede den manglende udsendelse i 2019, kan det ikke passe, at deltagerne ikke kan forberede sig inden KU-seminaret og gennemgå indlæggene med sine klubtrænere eller bestyrelse, før seminarets afholdelse.
Roinfo bringer nedenfor sit eget referat fra KU-seminaret, og Kaproningsudvalget har selv fremsendt sit beslutningsnotat fra mødet, hvor deltagerne også er blevet lovet, at de forskellige slides udsendes.
De deltagere, der kommenterer, benævnes med deres initialer/forbogstaver og klubnavne. Enkelte af de "folkevalgte", eller ansatte nævnes ved fornavne, og intet andet.
KU-ansvarlig:
Lea indleder med at fortælle om sæsonen, og gennemgår denne. Hun fortæller, at der er givet økonomisk støtte til senior-EM, udenfor Danmarks Rocenter. Præsenterer KU´s medlemmer, og at der er kommet et nyt medlem ind, J. Bak Mortensen, fra Holstebro. Han vil være repræsentant for dommerne i KU, og Lea melder desuden, at hun er glad for, at der kommer nye unge ind i rekrutteringen af frivillige. For 2021 vil hun ridse op for, hvad der kommer til at ske, hvis Corona ikke blusser meget op igen. KU vil involvere sig i Coastal, hvis det kommer på det olympiske program. KU vil også være en medspiller i National Eliteforum.
JR, Odense Roklub:
To spørgsmål, det første om U23EM, hvorfor det endte med at blive gratis med at deltage til senior-EM, mens U23 selv skulle betale?
Afviklingen af DM, hvor det hele blev vredet, og jeg talte 5 overtrædelser i kaproningsreglementet. Dispensationer skal gives en måned før arrangementet. Hvis nogen klagede over afviklingen af DM ville det formentlig blive underkendt.
Lea:
Tak for din spørgsmål. Til det første kan jeg sige, at der er forskellige spor i strategien, hvor vi valgte at allokere til de deltagere, der var udenfor DRC. Så der er ikke nogen strategisk tanke bag, det handler om hvordan midlerne bliver brugt i hhv. spor 1 og spor 2.
Ang. spørgsmål 2:
Vi er fuldstændigt klar over, at der er forskellige ting i kaproningsreglementet, der ikke blev overholdt. Da det blev rykket kunne vi ikke overholde det. I min personlige optik, så mener jeg at afholdelse af DM var sindssygt nødvendigt for, at vi kan afholde noget næste år, og derfor bakkede jeg op om, at der skulle afholdes DM.
JR, Odense Roklub:
Skulle man virkelig have tænkt strategisk omkring økonomien, burde man have satset på U23roerne, da det er dem, der skal satses på.
Omkring DM og kaproningsreglementet, kunne man sagtens have overholdt det hele, men man kørte sig ind i en blindgyde, ved at fastholde tilmeldingsfristerne, og man skulle have begyndt forfra. Mhp. arrangementet i Holstebro, da gik det på reglerne omkring, hvornår, der skulle tilmeldes. Det er ikke noget, HB kan tage stilling til. Det er KU, der tager stilling til det. Mange regler blev overtrådt, og man kunne have klaret det hele, hvis man havde taget hånd om det forinden.
I den slags krisesituationer er det vigtigt at overholde reglerne, så man ved, om man spiller Ludo eller Matador? Jeg er SKUFFET over, at nogen har været ligeglade med, om Odense Roklub var tilmeldt!
Man stod i en situation, hvor en klub ikke var meldt til i tide, og en anden havde ikke betalt startgebyr, men de kunne godt få lov til at være med. Men da man låste regattaen på en 3-dages regatta, skulle man have haft en tilmeldingsfrist, der hed: mandag, kl. 12.00 og ikke tirsdag kl 12.00, som det stod i tilmeldingsfristen. Det er ringe, at KU og sekretariatslederen IKKE kender kaproningsreglementet, det er meget kritisabelt. Der var ellers en vej igennem, så man kunne have undgået disse overtrædelser.
Jeg vil støtte KU og alle kræfter, som fik DM op at køre, og vi kunne alle sætte krydser ud for alt det, man kunne gøre. Udtrykker positivt, at alle fra Bagsværd Roklub har været glade for det. I har gjort et godt stykke arbejde, tak for det.
Lea:
Du har fuldstændig ret. Hvis der skal være mere om dette her, må det tages på hovedgeneralforsamlingen.
JR, Odense Roklub:
Min kritik går alene på, at vi har nogle regler, og det skal overholdes, og når vi kunne have overholdt dem, burde de have været overholdt.
Dem, der skulle deltage i regattaen, skal have at vide, hvilket spil, der skal spilles.
JR udtrykker taknemmelighed over, at der trods alt blev lagt energi i det.
Finn, sportschef i DRC
Som Lea har været inde på, og som i alle sammen ved, har 2020 været en afvigende sæson, og det betyder, at sæsonen for DRC har været væsentligt anderledes, end den skulle have været. Vi nåede at afholde en kort træningslejr i Avis, og måtte pakke det hele sammen og tage hjem. Vi har også haft den fantastiske mulighed, at vi har været til EM, og det har roerne været rigtigt glade for og var meget opstemte på at få lov til at komme ud og konkurrere, og det skete i koronaens tegn, hvor FISA havde lagt nogle stramme regler for, hvordan roerne skulle agere ved EM. Der var nogle få roere og nationer, der havde det svært med at agere efter retningslinjerne, men det greb FISA godt ind overfor vi.
Vi havde otte både med, og måtte sende M2X retur grundet sygdom. Vi er glade for guldet til Sverri, som stak bådspidsen frem og snuppede guldmedaljen. Vi fik 3 fjerdepladser til kvinderne, men jeg havde ellers gerne set en medalje her.
Vi har dermed fået et lille bud på, hvordan situationen har været på tværs af landene, det var godt at være afsted, og vi har fået noget med hjem at arbejde på.
Vi har også forsøgt at lave alternative aktiviteter i år med noget fælles træning. Det skete hver anden uge, og i de andre uger var der raceweekends, hvor vi lagde ud i Odense i diverse ugeopdelinger, men i Sorø måtte vi aflyse søndagen på grund af vejret. Vi havde også roere med til dette på Bagsværd Sø. Vi inviterede roere ind til samtaler, de roere, som ikke er knyttet DRC endnu, og dem holdt vi 11 af.
På grund af situationen, som ikke mange virksomheder har, og når vores aktiviteter er lukket ned, har vi penge på kistebunden, og vi har drøftet med Team Danmark, at de kunne benyttes til en træningslejr før EM, og på en træningslejr i november i Avis i Potugal. Det vil give os en bedre start på OL-forberedelserne. Så skete der det, at Østrig skiftede farve, og vi måtte flytte træningslejren til Breisach i Tyskland, hvor vi havde en ganske udmærket træningslejr, og så kunne vi flyve videre til EM i Poznan. Lige nu kører vi på med planen m afrejse på næste lørdag. De største udfordringer er transporten af materiellet til og fra Portugal.
I løbet af 2020 har vi også arbejdet med forskellige muligheder. På bagkant af de samtaler vi har haft, har vi haft 20 henvendelser fra atleter, som synes, de kunne være relevante, og vi har fået 12 roere, som har fået lov at forsøge, hvor vi kunne arbejde videre med fem.. Meget kort er der selvfølgelig også arbejdet med biodynamiske målinger, så man kan sammenligne det med andre landes roere. Der er testet i vindtunneller, og der er fundet muligheder her.
Der har været forsøg med varmestress, som kan være med til at udvikle præstationsevnen, og Sverri har gennemført denne proces. FISA udsender GPS-data, og vi har fået lavet et dialyseapparat, hvor vi kan kigge på, hvordan et løb forløber ned over banen. Noget, vi arbejder videre med.
Det er ting, vi vil berøre ved trænerseminarer, og hvor vi kommer i samtaler med de danske trænere.
2021 bliver en speciel sæson igen, og irriterende, fordi den både indeholder et OL og arbejdet frem mod næste OL. Vi har forberedelser frem mod OL-kvalifikationen i maj 2021. Vi har taget roere ind med henblik på at starte træningen frem mod VM2021, hvor vi kigger på de samme roere mhp. den næste OL-periode. 2021 er også et overgangsår i samarbejde med TD, hvor der er et cleankort, hvor samarbejdet begynder på ny, men det handler om aktiviteter, som blev påbegyndt i 2020.
De både, der er i systemet, er M1X og W4-, og det er bådene, der er udtaget, så der kan godt ske udskiftninger frem mod OL i W4-. Vi har planlagt at stille en W4- til VM i Shanghai i 2021. Vi prøver at bygge videre på W4- og M2-, hvor sidstnævnte kan gå hen og ende med en M4-. Vi samarbejder med LW2X mhp. en OL-kvalifikationsregatta, og vi samarbejder med et herrescullerprojekt i Odense, og med kraftcenter KBH mht. en M4X-, hvor vi skal vurdere, om det skal være en 2024 satsning eller en 2028.
Vi ser frem mod VM i forhold til, hvor mange ressourcer, vi har i DRC- gruppen til at arbejde med det. For at der kan være en god forståelse, har vi prøvet at line det op med 3-5 ugentlige træninger med landstrænerne, og de skal have nogle selvstændige træningsmuligheder udenfor DRC.
Det er dog ikke kommet helt på plads endnu, og vi ved ikke, om det er muligt at have accept og forståelse.
Det er også sådan, at denne gruppe ikke er inkluderet i DRCs budgetter, og vi skal forsøge at se, om vi kan etablere et eller andet, som kan komme denne gruppe til gode. En klub har tilbudt en træningslejr til en billig penge. De kan også indgå i en U23-træningslejr, for at få den mulighed for at sætte projektet i søen.
OL-satsningsgruppen har to selvstændige begivenheder. Når OL-kvalifikationen er overstået, kan vi stå i en situation, hvor roerne ikke bliver udtaget til OL, og her skal vi træde ind og sikre, at de kommer videre i en evt. slags udslusningsproces. Det er også interessant at vide, om de så kan være interesseret i at være med i en satsning mod OL i 2024, da der kun er tre år til.
En af de vigtige ting at få afklaret er, om man vil tilkendegive, om man er interesseret i at fortsætte i en OL-retning mod 2024?
I den forbindelse vil vi også give mulighed for at de kan indgå i aktiviteterne hen mod VM i 2021.
Den samlede gruppe består nu af 23 roere, og heraf satser vi på, at der er 5 piger mhp. en W4- til VM.
Først orienteres roerne på et møde, og derefter kontakter landstræneren klubben og roeren, og der inviteres til yderligere et møde, hvor man drøfter det videre forløb.
2021 i Kalender
1.2 – 15. Træningslejr m. test
Dernæst skal der gennemføres en iltoptagelsestest i marts
Aktiviteter mellem DRC og scullergruppen, 3 lørdage
Vi har rykket på træningslejrene i foråret grundet briternes situation, da de også har træningslejr samme sted, hvor den danske er placeret.
Så vi lægger træningslejrene direkte op mod regattaer
Træningslejr i Japan
Vi har genetableret træningslejren med myndighedernes accept, og der bliver en del ugers træning, hvorefter vi tager videre til OL: søndag den 18. juni
Vi er også udfordret af, at der planlægges VM i kano og kajak på Bagsværd Sø, og det inden, vi skal planlægge træningen frem mod VM i Shanghai
Det, der også bliver en udfordring for året, det er, at budgettet bliver belastet på forskellig vis.

Jeg vil lige nævne nogle ting, som optager os ret meget .En af grundene til, at roerne er meget interesseret i at være i træningslejr, trods corona, er, at man kan skabe bedre træningsforhold, end på Bagsværd Sø. Og vi drøfter meget, hvordan vi skaber bedre træningsforhold på og ved Bagsværd Sø. Der er kommet flere kajakker på Bagsværd Sø, og vi er udfordret mht. færdselsforholdene på søen. Der er fra kajakroerne udtrykt ønske om, at kajakfolket kan benytte flere baner ude på Rostadion, der er pres på, og det er ikke nemt at skabe en udvikling, der kan tilgodese det danske rolandshold. Vi kigger på andre muligheder, hvor vi kan køre hen og tage bådene på vandet et helt andet sted, og vi kigger også på muligheden for at tage mere til udlandet.
Der er også det, at kapaciteten på Rostadion er styrket på rocentret. Vi er udfordret også af vindforholdene på søen, hvor vi må i ergometerrunmet som kan være i brug af en anden gruppe, og det optager os meget. Det er vigtigt for os, at vi kan gennemføre træningen, og vi har gode muligheder gennem coronaperioden, at kunne træne med vores hold. Vi har ind imellem ikke kunnet komme i selve bygningen. Vi har brug for, at vi kan benytte lokalerne, hvor vi på landsholdet arbejder intenst på at undgå smittespredning hos os, og så er der selvfølgelig nogle restriktioner på lokalerne i h t myndighedernes retningslinjer, og vi vil forsøge at begrænse mulighederne i bygningen, hvor især dameomklædningsrummet er meget trangt mht. hvad vi kan gøre. Her drøftes det med DS40, hvad vi kan gøre, om vi mon kan flytte rundt på omklædningsrummene.
Som Lea omtalte tidligere, har vi over en lang periode, arbejdet med de aktiviteter der er for de roere, der er udenfor DRC. Det seneste er, at vi vil etablere en koordineringsordning, hvor vi vil se nærmere på de roere, som er klar til en international sæson med seriøs træning, og som går efter internationale konkurrencer. Det forum, vi etablerer er ,at vi skal skaffe både og træning for dem, der har interesse for den sæson, som man går ind i. Vi vil også se, om man kan skabe nogle træningsfaciliteter, og vil understøtte træningen, så hvis vi har et godt fællesskab, vil vi gerne være behjælpelig med, at afstanden til DRC ikke er så stor.
Vi havde et oplæg til det, hvor vi forsøgte at etablere et samarbejde med Kraftcenter København, men man fandt ud af, at den åbne klasse for damer og herrer kunne træne i hhv. KVIK og DSR. Og så var der letvægtere, der kunne træne i Lyngby Roklub. Det er den type, vi forsøger at have et fast forum for. Indkaldelsen til disse møder ligger i både KU og DRC. Derudover er der KU-repræsentanter med til disse møder.
Kommentarer:
BK, Roskilde Roklub:
Jeg vil gerne kommentere den sidste del om det nationale eliteforum. Det giver god mening, at få sat struktur på den del, hvor der samles op på de seniorer, der er, så der bliver lavet en god synergi fra de små årgange til de store årgange. Det, der er vigtigt er, at man ikke kun får skabt et københavnsk eliteforum, hvor vi andre, der sidder ude i provinsen ikke kan byde ind. Og vi ser jo, at vores unge roere rykker til København for at læse videre, men det er hele forarbejdet, som er vigtigt, hvor det især også er de roere i Jylland, der får muligheden for at byde ind her. Det er ellers rigtigt fint, og vi vil meget gerne deltage.
TE, DRC og HB
Gennemgår sammensætningen af DRC-bestyrelsen. Det, der er den store forskel er, at DRC´s-bestyrelse har sit eget CVR-nummer og egen økonomi, men vi referere stadig til DRC´s HB og den vej igennem.
KU har ikke stemmeret, og det er vigtigt at HB har indflydelse i DRCs bestyrelse. Formanden, undertegnede, har to stemmer, og de andre har en stemme.
Været formand for DRC i en årrække efterhånden, og jeg mindes ikke, at vi har stemt for noget endnu, for det er lykkedes for os at tale os til enighed. DRC´s bestyrelse arbejder som en selvstændig enhed, og vi har et årshjul, vi arbejder ud fra.
Gennemgår DRCs ansatte, hvor det er sportschefen, som ansætter, og denne kompetence ligger hos sportschefen.
Gennemgår, hvordan man får bevilget midler fra TD, delmål, og handlingsplaner.
Gennemgår desuden økonomien.
Spørgsmål til TE: Ingen!
Lea:
Foreslår, at der nedsættes en arbejdsgruppe mhp. at gennemgå kaproningsreglementet, så det kan køres sammen med Worldrowing, og vi vil gerne præsentere de ændringer til HGF i 2021, og de bliver derfor fremsendt til drøftelse direkte til klubberne, da vi ikke kan drøfte det på et KU-seminar.
JR, Odense Roklub: En god ide at gennemgå kaproningsreglementet, men forstår ikke hastværket mhp 2021, som en dialog på KU-mødet. Synes godt om at få det gennemgået, men træk det til 2022, så det bliver bedre gennemarbejdet, og drøftet mere indgående.
Lea:
Det er rodommer: FG, der har lavet en forudgående gennemgang af, hvad der skal ændres, og det handler om påklædning og sikkerhed, der er også en større sammenskrivning med andre reglementer, så det kan behandles på KU-seminaret i 2021, det er specifikt om roernes påklædning og sikkerhed med bådene, hvor vores kaproningsreglement ikke er fyldestgørende og samstemmende med Worldrowings.
BK, Roskilde Roklub:
Jeg er tryg ved, at FG er inde over dette her, og er meget kompetent, som dommer og roer, men det er det med arbejdsgruppen, der skal nedsættes. Hvem skal være med i den, og hvordan vil man gøre det? Sæt lige ord på, Lea, hvordan arbejdsgruppen skal nedsættes?
Lea
Jeg kan ikke være fuldstændig konkret mht. arbejdsgruppen. Jacob sidder der. Det er tiltænkt, at det også skal være en sammenskrivning af coeastalreglementet, ergometerreglementet og andre ting, der skal føres sammen. Jeg kan ikke være mere specifik lige nu, andet end at KU skal være mere repræsenteret i en sådan arbejdsgruppe.
Kommentarer:
KH, DSR & HB:
Det er en god idé at gøre dette her, men at runde af med at samstemme med Worldrowing, da bør tingene kun stå et sted, og HB har også arbejdet med det i et stykke tid. Hvis vi ikke kan samles inden HGF, kan man indkalde til teams for dem.
Sekretariatsleder:
BJ fortæller:
Om Corona og aktiviteter
BK, Roskilde Roklub:
Ros til sekretariatet i forhold til kaproningsdelen og det store arbejde om coronasituationen, og tak for at få afviklet kaproninger virtuelt. Det har nok ikke været nemt.
ME, Bagsværd Roklub:
DM i ergometerroning bliver afviklet på samme måde, som de andre ergometerarrangementer, og det bliver afviklet ude i de enkelte roklubber. Der har også været en snak om kvalifikationsstævne i England, hvor man kan tilmelde sig i midten af december. Man vil ikke kunne kvalificere sig via DM i ergo til VM.
Andreas, DSR, om Beach Sprint i coastal
Dette kursus blev afholdt m forventninger til, at Coastal kommer ind på det olympiske program.
Gennemgår Beach Sprint, man løber ned til sin båd, hopper ned i båden, ror til første bøje, derefter slalom, en 180 graders vending og i lige linje ind til land, hvor man løber i mål. Til Beach Sprint er der dame og herre 1X og dame og herre mix-2X, endnu ikke de andre bådtyper. Der er Asian Games, hvor der dannes større bådtyper.
Viser eksempler – via fotos - også på, hvor slemt det kan gå, når man lander .Har haft Mette Dyrlund og Calina til at prøve tingene af .
Mødet foregik virtuelt, og de mindre lande udtrykte, at de gerne vil arbejde med det, og er meget interesseret, fortæller Andreas Sloth.
Man vil forsøge at gøre det sådan, at bådene kan lånes på stederne, da bådene er besværlige at transportere rundt.
Giver eksempler på at være afsted til VM i coastal, hvor der er flere opgaver, som både mandskabsleder og træner.
Eksempel: Hvis man tager en Sverri, vil han kunne sætte sig ned i en beach sprint event og klare det på et lige så godt niveau.
Andreas.
Pt. Er niveauet meget lavt, og giver eksempel på en ukrainsk kvinde, som ror begge dele, og klarer det godt. Men jeg mener, man skal have et vist kendskab til at manøvrere båden, men taler vi lige linje, så er det en fordel for Sverri, men han skal også kende til bølgedale, og hvordan man hurtigst kommer ud af dem.
Der er meget stor forskel på fysiologien blandt deltagerne, som det er lige nu.
En oplysning om, at dem der deltog ved FISAs meeting, og lige nu er de coastalbådtyper, som Andreas har nævnt, er de indstillet til at komme på programmet til OL i 2024, som kommer til at koste letvægtsroernes løb.
HBN, DFfRs Formand
Tak for ordet, og tak til Andreas for gennemgangen af coastalroningen. Det er meget spændende, og vil stille helt andre krav til de roere, som ikke har roet det før, og hvilke udfordringer, det så kan give. Det der er processen i det er, at Worldrowing skal tænke det ind i agendaen med samhørighed og action. Så nu er vægtgrænser forbeholdt kampsport. Men man har kunnet indlede den positive dialog, som man har haft succes med, men coastalroning tæller positivt ind i Worldrowings mission, så på en eller anden måde er FISA i en forhandlingsmodus. De skal spare 350 millioner Euro, og de har fundet halvdelen, og fundet 175 millioner Euro i besparelse, men jeg hører også at der er en vis positiv indstilling til det fra IOC.
Processen er indtil videre, at Worldrowing har indsendt en indstilling: Coastal, og så vil IOCs programkommission tage en beslutning senere, om det bliver et ja eller nej.
Det vil så ske i Marseilles, hvor også sejlsport skal være.
Ian:
Tak for et godt indlæg, og det bliver spændende.
Kraftcenterstrategi, gennemgang v.Anders og Finn
Kommentarer:
"Det pisser mig simpelt hen af, at man smider sådanne slides på, det kan man jo ikke forholde sig til, og dermed bliver det noget forhastet noget og tju bang indlæg, man kommer med her." (ME,BR)
"Jeres oplæg SKAL sendes frem til sekretæren, 5 dage i forvejen, så folk kan sætte sig ind i sagerne. Vi kan altså godt arbejde professionelt, selvom vi er amatører." (JR,OR)
ME, Bagsværd Roklub:
Hvem er ”vi”. Hvordan skal det økonomiske prioriteres. Hvem er det egentlig, der driver alt det her med at det skal være U23 der fokuseres på, og så dropper vi eks. U19. Hvorfor har vi ikke set de slides for en uge siden, så vi kunne forberede os. Det pisser mig simpelt hen af, at man smider sådanne slides på, det kan man jo ikke forholde sig til, og dermed bliver det noget forhastet noget og tju bang indlæg, man kommer med her.
AT.
Det er rigtigt, at de ting skulle ligge på plads noget før, og vi har afholdt dialogmøder de seneste to uger, og har et møde med dig om en uge, hvor KU-seminaret ligger fast, men processen kører sideløbene. Begrunder det med, at vi skal være så opdateret, som muligt...
I procesplanen var der oplæg til, at der var mulighed for at skabe et løft i dansk roning.
Der har været møder med forskellige input, ideen kommer ude fra miljøet og kommer ikke fra mig eller en anden i gruppen. Der kan være forskellige holdninger til at gøre det, men kigger vi ud over landskabet, så skal U23 løftes. Det står da ret klart, at vi ikke har intentioner om at lukke kraftcentrene, men om der er andre måder at gøre det på. Det er der, det kommer fra, så når jeg siger vi, så er det undertegnede, Sportschefen og Ungdomslandstræneren, der arbejder med det.
Du er selv kommet med i gruppen, og kan være med til at arbejde videre med det fremover.
Fr og S, Holstebro
Fr: Det er mig, der taler i første omgang, og bakker meget op om det, ME nævner. Vi vil gerne, at U23 prioriteres højt. Det er bekymrende, at det tages nedefra og ikke oppe fra, og så skal vi se de slides, så vi kan kigge på det, før, og det går også på emner, i stedet for de navne, der er sat på grupperne.
JR, Odense Roklub.
Det er igen en opbakning til ME og FR, fra Odense Roklub, men I SKAL sende jeres oplæg frem til sekretæren, 5 dage i forvejen, så folk kan sætte sig ind i sagerne. Vi kan altså godt arbejde professionelt, selvom vi er amatører. Vi er ikke diktatorer i Odense Roklub eller i andre klubber, og det skal vi have mulighed for at drøfte i bestyrelserne.
A T,
Det er bl.a. for at de arbejdsgrupper er dannet, så de kan få mulighed for at arbejde med processen. Det er nu man har muligheden for at gribe chancen, så man kan være med til at præge processen.
Anders T. Punkt 2
Kraftcenterstrukturen
Kommentarer:
"Vi laver et pseudosystem, og de kan dårligt stikke en åre i vandet eller ej. Vi skal satse bedre nedefra, for de får et chok, når de skal videre i U23, uden at de egentlig har opnået niveauet til det." (I.B.)
ME, Bagsværd Roklub, jeg synes, i det store og hele, at det fungerer fint, men der er ikke mange talenter, men er et resultat af den måde, man har kørt projektstrukturen, som minder meget om DRCs måde at strukturere på, men det største problem er, at man kører det samme system, som i DRC, så man får fjernet en masse roere. Der vil gå 5-6 år, før vi får gode roere ind igen. Der er en vis sum penge, man kan bruge på dette her. Jeg håber ikke, at man nedprioriterer U18 og U19.
Lea:
Tilføjelse til det, AT nævnte før.
Jeg håber, vi er enige i, at U23 er en gruppe af roere, der er udfordret, og der er nærmest ingen aktiviteter på kaproningssiden. Jeg håber, I bakker op om den proces, der er om U23.
BK, Roskilde Roklub:
Enig i, at det er vigtigt, vi har fødekæden på plads, frem til den store seniorgruppe, så jeg er enig med jer i, men bakker op om det, ME nævner om kommunerne, i Roskilde har vi et godt samarbejde med kommunen, så hvis vi skal have roningen til at fungere på det, vi gerne vil, så er samspillet mellem klubber, forbund og kommuner sindssygt vigtigt. Vi skal ikke tilsidesætte U23, men vi har alle sammen prøvet at gå fra U18 til 23, det er, som at få et slag i hovedet, det første år. Godt med en arbejdsgruppe.
JR, Odense Roklub:
Hvor er forankringen henne i klubberne?. - Det begynder i en spids oppefra. Det er dem, der ønsker ændringer, det er dem, der skal være i arbejdsgrupperne. Mener ikke, det er en demokratisk proces. Hvem er det, vi vil have ind i arbejdet?.
IB, Ordstyrer:
Det ligger helt nede i bunden. Vi laver et pseudosystem, og de kan dårligt stikke en åre i vandet eller ej. Vi skal satse bedre nedefra, for de får et chok, når de skal videre i U23, uden at de egentlig har opnået niveauet til det. Strukturen virker forkert på mig, mener vi skal smide hele lortet ned i U16 og U18, så de lærer, hvad det går ud på.
RM, Lyngby Roklub.
Konklusionen er, at vi kan ikke ændre på dét, vi har gjort i lang tid, og den lille smule, vi putter ind i det og ganger med 10. Alle de unge, der skal til for at der kommer en eller to op at stå på præmieskamlen.
AT:
Den kommunale matchning med kraftcentermidler.
Det er vigtigt, at der foregår et talentarbejde af et vist niveau.
Vi er udmærket klar over, at det er en udfordring, vi skal være opmærksom på. Vi skal passe på, at vi ikke diskuterer i ekstremerne. Der foregår stadig en kæmpemæssig arbejdsindsats. Det er en strategi for, hvilke fokuspunkter, vi kan gøre bedre. Det er ikke en afvikling af talentudviklingen i klubberne, men en retning med et fokus. Det er vigtigt for mig, at der ikke bliver en diskussion om, hvad der kan ske, men hvad der skal ske.
Finn:
Vi har ikke intentioner om at nedlægge det arbejde, der foregår i kraftcentrene. Men hvis vi prøver at kigge på diskussionen på en anden måde, da har vi ikke intentioner om at lukke ned for U18 og U19, der kan skydes midler ind i U23, hvor vi i DRC også synes, at der er udfordringer, der kræver, at vi sætter den del ind for at få talentudviklingen til at lykkes.
Jeg er enig i, at kraftcenterstrukturen fungerer, men når ME synes, at vi skal arbejde for U18, er det så meningen, at vi skal sætte Ungdomslandstræneren ind her, eller skal der sættes ressourcer ind på at landstræneren tager sig af U23?
Alle de penge, der ligger og arbejder om at udvikle talenter i Danmark, skal ikke nedlægges, men hvor skal DRC lægge sine ressourcer i forholdet til udviklingen af talenterne?
ME, BR
Jeg er ikke sikker på, at alle har forstået, hvordan det foregår. Når vi bliver meddelt, at vi bliver Kraftcenter for 2021, så melder kommunen ind med, at så skal vi se, hvad det fører til, Det skal Finn godkende, og derefter skal vi søge kommunen om midler. Vi er afhængige af at modtage midler fra kommunen. Det går ikke på, at vi skal afvikle U19 eller U23, og vi har pt. ikke så mange af dem, men vi prioriterer, hvad der er vigtigst for os.
Jeg har svært ved at se, at man skal have en landsholdstræner/U23, og hvordan bliver han gjort ansvarlig for at skabe resultater? Det ser jeg, som et af de største problemer.
RM, LR:
Nu kom Finn selv på banen med det, og stillede selv spørgsmålet om, Ungdomslandstrænerfunktionen. Benyt pengene i stedet for, som i Holstebro, og ansæt en fuldtidstræner.
JR, OR
Undrer mig over, at andre ikke sidder og klapper i deres hænder. I Odense ser vi det sådan, at hvis man skal på rolandsholdet, så skal man flytte til de steder, hvor man kommer videre, men hvorfor skal vi i klubberne så bruge så mange ressourcer på at de skal videre? Vi mister en del ved det, klublivet, det sociale, økonomien. De kan jo være med til at skabe det gode træningsmiljø, og roerne skal kunne fornemme, hvad det vil sige at træne hårdt.
AT:
Jeg kan afkræfte, at det er meningen, at man skal flytte til Bagsværd. Det er blandt andet det, vi har forsøgt at bruge på de dialogmøder, som har været afholdt. Vi har ikke en intension om, at man skal flytte for at være i U23. Det handler ikke om at hive folk ud af deres træningsmiljø, det har aldrig været intensionen, at unge skal flytte sig selv til Bagsværd.
MH, DSR:
Jeg vil gerne starte med at sige, at det er ærgerligt, at vi skal sidde og diskutere dette her på en time. Og så vil jeg gribe det med, RM nævnte, og hvis man sammenligner det med, hvad der sker fra kraftcentrets side, og hvad der sker i Holstebro. Jeg synes, der er et behov for at se, om det kan gøres smartere.
AT:
Træd ind i arbejdsgrupperne og kom ind i processen, der er en deadline d. 16. november.
RM:
Jeg så i denne proces, at man har sat sig for, at det skal være færdigt 1 marts 2021, og der bliver jo en HGF, hvor vi kan risikere, at HB ser anderledes ud efter denne HGF!
Om Holstebro-modellen:
"Og det, man skal – og ikke være bange for – det er at stille krav! De unge mennesker elsker, at der stilles krav!" (FQ, Holstebro Roklub)
FQ, Holstebro:
Vi har haft skoleroning herovre i mange år, og da vi læste Talentstrategien, læste vi det med interesse, hvor vi føler, at vi har en viden om, at skabe talenter til at blive atleter.
Vi foreslår, qua flere års erfaringer, hvordan vi får denne model til at fungere, men forhistorien er, at det begynder i 2014.
Hvis der ikke kommer noget nede fra – og mange roere – så har vi sådan set ikke noget at komme videre med til DRC. Det tager 6-8 år, før man får en Holstebromodel op at køre. Det skal ud at ligge i kraftcentrene men også mange andre steder, og det med flere konkurrencer.
Vi fulgte modellen fra New Zealand.
Ca. 150 kommer igennem det første modul, og så melder der sig gerne 50-70, men det er for mange for os, og derfor må det blive færre, og de indleder med at komme ud i holdbåde om efteråret, og derefter går vi i gang med forår/efterår, vi har fået en dobbelt-otter, som er godt for dem, da vi kan træne mange på samme tid. Vi laver også arrangementer, når der ikke er corona, med overnatninger, grillaftener og m.
Og det, man skal – og ikke være bange for – det er at stille krav! De unge mennesker elsker, at der stilles krav!
Det kræver også en stærk bestyrelse, og medlemmer, der vil tage et ansvar. Det er nødvendigt med et bagland, og det skal etableres, før vi får en vis værdi ud af en træner, og så skal vi have et netværk udefra, erhvervslivet og kommunen.
De skal skabe de første år, fire drenge og fire piger. Hvis der er 5 steder, så er det 40. Det vi har gjort er, at vi mener, der er nogle roere, der har de ungdomskvaliteter, der skal til. Bagsværd og Roskilde har mange ungdomsroere, og skal også kunne komme videre med det, og vi skal have udbygget tingene, så det også gælder klubber i Odense, Aarhus, Haderslev og Maribo
Økonomi, Trænerløn, klubhus mv. er sammenlagt på: 750.000 kroner
Lea:
Tak for indlægget, FQ. Vi har aftalt, at I også vil invitere til et webinar, så kære KU-deltagere, I bliver inviteret til et webinar om Holstebro-modellen senere.
Kommentarer:
ME: Vi kan godt være med på de to punkter, vi har to ottere og to følgebåde. Ved ikke, om vi kan få kommunen til at støtte det. Vi er klar til dette her: 110%
Steen: Dejligt at høre, hvor der tænkes på, hvordan man får fat i alle de roere. Sidder lige nu og arbejder med ansøgninger til talentudvikling i Københavns-området, så det er dejligt at se, hvad I har fremlagt.
BK, Roskilde: Vi er også klar, og jeg synes, at I har fået fat i noget meget essentielt her. Nu havde vi desværre, en corona, der spolerede vores skoleroning i år, men det kræver et godt og tæt samarbejde med kommunen og DffR. Vi vil gerne bakke op om dette her.
AT
Lige for en opfølgning, så har det også stået i det udkast, der har været om talentstrategien. Det er naturligvis noget, der er blevet samlet op på, da der er en udbredt opbakning til det. Det er rart at høre.
Mht. det med økonomien, er det min opfattelse, at det er forskelligt fra sted til sted.
NHS
Ungdomslandsholdsstruktur
Sæsonen er planlagt, som vi kender det, men U23-samlingerne er skubbet til den 23. januar, så jeg håber, at situationen har ændret sig til den tid, og vi kan komme tilbage til at komme på besøg i de forskellige påsketræningslejre, som tidligere. Håber på en bedre sæson, end i 2020.
Vi bliver nødt til at gå til næste års sæson med de målsætninger, som vi kender det.
Meget af det, vi foretager os omkring Ungdomslandsholdene får en rolle at spille, og det optager mig rigtigt meget, hvordan vi kan skabe roere, som får et niveau mhp. en OL-satsning. Vi er nødt til at sætte barren højt, og stile hen imod denne målsætning. Når vi kigger hen mod roerens udviklingskurve, skal vi søge udviklingen. Der kommer til at ske nogle ændringer i 2021, især med ungdomslandsholdene.
Hvordan får vi sat bådene på bedste vis.
I 2019 blev et besluttet at lave U19-strukturen om, og satse på U23-strukturen. Når vi kigger ind i 2021 kommer strukturen til at fortsætte, men U23-strukturen bliver ændret. Vi vil gerne introducere udviklingsbådene.
Et kritikpunkt har været, at der ikke ligger initiativ fra den enkelte klubtræner. Det er vigtigt at roere og trænere har en fin dialog mhp. næste år.
Det er vigtigt for os at spille med åbne kort.
Det er vigtigt, at man på kryds og tværs kan arbejde sammen om holddannelse, og det mere frit, så det ikke bliver sådan, at der skal blive den store indblanding fra min side.
Det kan også være sådan, at man er i så stort et træningsmiljø, at man selv kan sætte sine både, men det bør være sådan, at alle roere bliver afprøvet.
Vil gerne have, at samarbejdet finder sted, så smidigt, som muligt.
U23-landsholdsstrukturen er ny, fra i år.
Vi vil rigtig gerne sørge for, at når der nu mangler kaproninger, at vi får denne gruppe understøttet med flere aktiviteter.
Vi vil gerne skabe en platform, så det er attraktivt for U-23roeren, at det er attraktivt at være med. Vi vil gerne sørge for, at der er et godt samarbejde imellem roere og kraftcenter, og os, og vi ser dem gerne udvikle sig til at blive gode seniorroere. Vi forventer, de træner rigtigt meget, men de skal også tænke langsigtet, og en af måderne at gøre det på er at man gør det stringent ang. udviklingsplanerne, så roeren selv kan fornemme, at egen udvikling bedres.
Når man stopper med roningen, er det vigtigt, at det er fordi, man vil videre til noget andet, og ikke sådan, at det er mangel på lyst, grundet udfordringer i roningen.
Vi kunne godt tænke os at tydeliggøre, at der kommer et aftalt tydeligt grundlag for roere, trænere og klubber, hvor vi laver en samarbejdsaftale med os og dem.
Jeg vil gerne i gang med at danne mig et overblik over roerne, det begynder i næste uge, hvor der bliver en deadline pr. 1. december, hvor det handler om at man skal ro U23 til næste år.
”Opstartssamlingen” (et nyt ord, red.) (!) Det kommer an på, hvordan restriktionerne udvikler sig. Det er, hvad vi gerne vil, det er, at der bliver et større fokus på dem, der vil ro sammen. Så begynder man lørdag morgen med det hold, man har roet tidligere. Hvis det giver mening, så kan man prøve det af til disse samlinger.
Det er ikke sådan, at de forskellige hold er hermetisk lukkede, og giver det mening, skal man da have lov til det.
Vi ror, som udgangspunkt, i alle bådtyper, det er op til den enkelte roere at vælge, om man vil det ene eller det andet. Hvis man ved på forhånd, a man kan ro med to årer, så er muligheden der. Er man i tvivl kan man komme til samlingen og prøve begge dele.
Et nyt punkt, vi vil gerne synliggøre træningsmiljøerne rundt omkring. Hvis roeren siger at man gerne vil have en anden træningsmulighed, så kan man opsøge og afprøve et andet træningsmiljø.
Den nye struktur siger, at roeren ikke nødvendigvis skal rejse rundt i landet, og det er ikke noget krav, at man gør det. Det er heller ikke et mål i sig selv at splitte sig op i forskellige bådtyper.
Vi har respekt for, at U23-roerne har nok at se til i forvejen, og det kan betyde, at træningsprogrammerne kan der byttes rundt på, så det passer sammen med ens træningsmiljø.
Men vi ser gerne, at der er en proces, at roerne træner mere.
Jeg vil stadig gerne have mulighed for at følge U23-gruppen.
Vi vil gå efter at tage i U23-træningslejr, hvis det er muligt, hvor det kan blive muligt at få skabet et godt fundament for en kommende sæson.
Det centrale er at få sparringen og træningen og få skabt en plads til at få levet de her udviklingsplaner. Træningslejre er et tilbud – og ikke et krav – og der kan derfor blive tale om deltagerbetaling.
Det kan godt være, når vi kommer hjem, at vi vil lave en samling mere mellem en vintertræningslejr og før sommersæsonen for alvor gå i gang.
Forårssæsonen
Tidligere var det et krav, at de skulle ros små bådtyper ved forårets regattaer, men vi vil fra næste år kun have det ved 1.dagen v. Odense Langdistance.
Vi vil også gerne lave en distanceweekend på Bagsværd Sø.
Hvis der er flere hold, der ror samme bådtype, så er det vigtigt for mig at der sker en roerudvikling. Det sidste, der skal siges meget klart og tydeligt, er at der ikke for hver en pris skal laves selektioner, og der skal man stille sig parat til at blive prøvet af.
Jeg har en formodning og en plan om at vi kan tage syd på til en træningslejr, og ellers satser vi på en træningslejr hjemme.
Der skal laves en samarbejdsaftale.
Det er ene og alene KU, der udtager hold, og det på baggrund af en indstilling, som jeg laver.
"Igen, hvorfor har I ikke fremlagt disse oplæg, så vi kunne sætte os ind i tingene, FØR vi skal arbejde med det?" (ME, BR)
RM, LR:
Ja, det var jo pænt fremlagt, og jeg kunne godt tænke mig at vide, om KU står bag denne fremlæggelse? Og derfor bør diskussionen gå på, om det er den måde dette samarbejde skal fremgå på? Jeg har nogle af roerne siddende her, og de er næppe enige i, at det skal være sådan, som det fremlægges.
M E, BR:.
Igen, hvorfor har I ikke fremlagt disse oplæg, så vi kunne sætte os ind i tingene, FØR vi skal arbejde med det?
Der er mange roere, der drøner ud af dette system. Vi tager en roersamtale en gang om året, og hvad planerne er fremadrettet.
De individuelle roerplaner skal vi nedprioritere.
Ros til, at projektstrukturen bliver løst op i U19, det har været katastrofalt for os, og vi har følt, at det har været presset ned over os og vi har mistet mange roere ved det.
Hvad med U23? Skal der være et landshold, hvis nu der er seks personer om en firer, hvad med de to roere, der står tilbage. Der bør være et krav fra den projekttræner, der står med de to roere, som står tilbage, hvad gør man så.
De bliver måske siet fra i en vintertræningslejr, og så mister vi dem. Vi mister talenter på denne måde. Træningsprogrammer er dejligt, men har vi nogen allerede nu? Hvorfor er der ikke A-B-C-træningsprogrammer, vi kan hænge op i klubberne, så vi kan arbejde med det individuelt. Hvorfor sætter man det slet ikke i gang NU?
Jeg forstår slet ikke, hvorfor man holder sig tilbage. Det er dybt mystisk, at DRC-trænerne slet ikke gør dette her. Et af problemerne er, at folk ikke ved, hvad der skal til for at træne på et højt niveau.
En person fra DRC har selv måttet hente noget ned, og jeg forstår ikke, hvorfor de slet ikke er offentlig tilgengængeligt.
"hvis jeg skal bruge 9 dage syd på, vil jeg langt hellere have muligheden for at udføre det i kraftcentret hjemme." (SM, Holstebro Roklub)
Lea:
To kommentarer. KU er bag, hvad der er foreslået for U19 og U23, og så har jeg svært ved at forstå, hvad det er for roere, der ikke er imødekommet.
Og ME, det er præsenteret før. Der blev afholdt et møde i forbindelse med DM, hvor der var to deltagere med fra Bagsværd Roklub, så måske mangler I vidensdeling i de enkelte miljøer rundt omkring?
SM, Holstebro:
Træningslejrene, der bliver nævnt i oplæggene, hvis jeg skal bruge 9 dage syd på ville jeg langt hellere have muligheden for at udføre det i kraftcentret hjemme.
Tak for en god fremstilling, NHS. Invitationen til sammenkomst v. DM kom ud meget sent, og jeg kunne derfor ikke deltage.
Vi har hældt terningerne ud af bægeret, hældt nogle nye i og hældt dem ud igen.
Jeg har noteret, at der igennem vinteren ikke var nogen former for samlinger, og det kan blive svært at få det til at harmonere, hvis det er holdbåde, og det skal fungere. Ideer med at sende billeder ind af udvalgte træningsprogrammer til NHS, kan jeg godt forstå, men jeg tror ikke, der bliver evalueret på det. Det er vigtigere for træneren hjemme i klubben.
Omkring træningsprogrammer, så er der forskel på den træningsmængde, der skal præsteres. Det må handle om, at man når den robusthed, der skal til, for at komme ind i Danmarks Rocenter.
NHS:
Jeg kunne godt tænke mig, at når RM sidder med roerne ved siden af sig, at roerne kommer på banen mht. hvad man ikke kan forholde sig til. Vi vil jo gerne udvikle roerne og få sat skub i dem, så de kan skabe resultater, og her ligger en forventning. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad det er konkret, der skal til, siden I ikke kan bakke op om det.
Til ME, jeg har ikke sendt træningsprogrammer ud i et stykke tid, for jeg mente, at det ikke havde nogen stor interesse, men det kan jo godt blive centralt styret, og træningsprogrammerne skal funger i den enkeltes hverdag.
Jeg kommer til at lave noget i en gruppe. Der er ikke nogen tvivl om, at man på seniorplan kommer til at træne hårdere.
Der findes ellers en virkelig god håndbog i roningen, At Ro, og den kan man benytte, så tag og gå hjem og læs den.
Så sagde SM, at han hellere vil have 9 dages kraftcenterbesøg, end at tage syd på i en træningslejr. Jeg synes, at der er en god sparring ved en træningslejr. Jeg vil gerne skabe et miljø, hvor vi lærer og hjælper hinanden.
JR nævnte, at indsendelsen af træningsprogrammer kan blive svært. Det er helt oplagt, at man laver en aftale om, at vi gerne vil være med til at lave dette her, og det prioriterer vi, men det understreger, at vi skal være gode til at være fælles om det. Jeg vil gerne dette her, men det kræver også at kraftcentrene spiller med. Jeg får også skudt i skoene, at jeg er årsagen til, at vi mister roere. Men det er strukturen, som er medvirkende til det.
Lea
Udtagelseskriterier:
Det bliver en kort opsummering, og det sendes skriftligt ud. Generelt vil jeg sige, at der er forbehold for ændringer grundet Covid19. Vi vil bestræbe os på at udtage landshold, men hvis vi står i en situation så hvis rejsevejledningen ændrer sig, vil vi sørge for, at alle dispensationer bliver skriftligt dokumenteret.
For U18 & U19, da er udtagelseskriterierne de samme.
Fuldt hold til Baltic Cup, der arbejdes på en camp.
Vi sender et større hold juniorer til EM i München. Der vil ske udtagelse efter Odense Langdistance
Vi sender de bedste til junior EM og de næstbedste til Coupe de la Jeunesse, og det vil ske efter Sorø Regattaen.
Indkomne forslag:
Fra Lyngby Roklub
KU Seminar vedtager, at der udarbejdes forslag for kommende HGF til ændring af §8 –Hovedbestyrelse pkt. 2 Hovedbestyrelsen består af følgende 11 medlemmer, som vælges på hovedgeneralforsamlingen:a. Formandb. Økonomiansvarligc. Næstformandd. 8 medlemmer, der vælges til formænd for kaproning, ungdom, motion, langtur, uddannelse, sikkerhed, langdistance/coastalkaproning, eroning.Formand for kaproning er automatisk valgt til formand for DRC. Formand for KU indstilles af KU Seminar til valg på kommende HGF. KU menige medlemmer 3-5 vælges på KU Seminar 1 år ad gangen.
"De sidste 10 år har vi gjort det, som det er i dag. Vi har fjernet os alt for langt væk fra, hvad der foregår i en almindelig dansk roklub i dag." (RM,LR)
Cs, DffRs HB:
Jeg vil blot sige, at det er ret værdsat, at I kommer med forslag til kaproningsreglementet, så det er stemt af inden HGF.
Er der forslag til DRC, skal det rettes der til. Hvis noget berører personaleforhold eller andet, da er det noget, vi lægger over til sportschefen.
RM, LR:
Når vi på KU-seminaret henstiller til sammensætningen af HB, er det, jeg opfordrer til, et forslag til den kommende HGF.
De sidste 10 år har vi gjort det, som det er i dag. Vi har fjernet os alt for langt væk fra, hvad der foregår i en almindelig dansk roklub i dag.
MH, DSR:
Jeg vil bare spørge, om man har tænkt over, at man kan komme i den situation, at et oprør i DffR kan føre til et oprør mod kaproning.
Kan man komme i nogle giftige situationer?
ME støtter om RM´s forslag.
Kaproning er ligesom ikke forankret i HB og heller ikke den modsatte vej. Der sidder tre HB-medlemmer i DRCs bestyrelse, men i fjor deltog ingen fra HB i KU-seminaret. Interessen er åbenbart ikke særlig stor, der var ingen af de fire HB-medlemmer, og det er derfor positivt, at de er der denne gang. Jeg fornemmer ikke, at der er en vilje til dansk kaproning. MH, jeg ved ikke helt, hvor du vil hen.
Jeg kan ikke se, at RM´s forslag konflikter. Jeg kan kun se, at det styrker.
"Vi er ikke gode til at tale ordentligt. Vi er gode til at pege fingre og svine hinanden til bag hinandens rygge. Men vi er ikke gode til at have en ordentlig dialog." (KH, DSR)
Jeg tror, at alle breddeklubberne vil sige det samme, at de ikke føler, de har indflydelse i hovedbestyrelsen. Når det så er sagt, så arbejder vi med en struktur og strategi i HB. Det er min opfattelse, at 70% i HB har drt handlet om kaproning, og ikke ret meget andet. Synes, at der har været meget stor fokus på kaproning, men et større problem er, det er dialogen og måden vi taler til hinanden på.
Vi er ikke gode til at tale ordentligt. Vi er gode til at pege fingre og svine hinanden til bag hinandens rygge. Men vi er ikke gode til at have en ordentlig dialog.
FQ::
RM´s forslag kommer jo ikke af ingen ting. Det er opstået ved, at der ikke er fælles fodslag imellem KU og DRC. RM vil gerne have, at der arbejdes bedre sammen imellem KU og DRC.
Det er affødt af noget af det, der er foregået tidligere.
BP: Aalborg:
Jeg støtter forslaget, og er enig med ME og FQ.
Lea:
Et opklarende spørgsmål, vil det så sige, at det er den samme person, der kommer til at sidde med tre forskellige kasketter, KU-formand, HB-medlem og DRC-formand? Er bekymret for tiden, det tager, og det kan måske være en fare, at det kun er en person, der sidder med disse tre beføjelser.
"Jeg frygter, at det bliver en meget stor Hovedbestyrelse, og det kan blive en voldsom opgave, men det er fint, man kigger på strukturen." (CS, HB)
RM:
Min intension er helt klart, at den vi vælger til KU-formand også er formand for DRC, så vi ikke oplever, at der ikke er en sammenhæng mellem det ene og det andet.
CS, HB i DFfR:
Jeg synes, vi skal passe meget på at lægge for mange opgaver på en enkelt person, det kan ikke være rigtigt, at man nærmest skal være folkepensionist eller en, som skal sætte al sin fritid af. Jeg frygter, at det bliver en meget stor HB, og det kan blive en voldsom opgave, men det er fint, man kigger på strukturen.
JR, Odense:
Jeg vil ikke gå i så mange detaljer ang. forslaget. Det er 10 år siden, vi fjernede driften fra HB, jeg er enig i, at det er tiden for at der skal rettes et fokus mod at man kigger på HB´s sammensætning og at en række driftsopgaver skal ind i hovedbestyrelsen.
TE, DffRs HB – og DRC
Jeg vil bakke Leas holdning op, for den tid, jeg bruger på at sidde i DRC og HB er stor, jeg vil gerne have, at man har for øje, at vi også skal kunne byde ind og have tid til det.
BK, Roskilde:
Jeg kan sagtens følge Lea og TE mht. den tid, der kan lægges i det. Men det er også vigtigt at gå ind og kigge på sammensætningen i dag. Det skal ikke tages som en kritik, at HB ikke har arbejdet med kaproning og TE´s store arbejde med DM, men hvis vi gør, som vi plejer, så kommer vi ikke videre. Det er vigtigt, at man får kigget på det, og på, hvor vi kan styrke dansk roning i kaproningsdelen.
I.B. takker for RM´s fine forslag.
RM:
Jeg er her lige igen. Mit forslag er, at det er KU, der skal udtage til alle internationale regattaer, og der kan indstilles til kaproningsudvalget, hvem der kan udtages.
KH:
Det forrige forslag, da deltager jeg gerne i arbejdet, RM.
Jeg vil gerne have udspecificeret, hvad internationale regattaer er.
RM:
Det er dem, der udtages roere til.
ME, BR:.
Jeg vil støtte RM her, og synes, det er underligt, at det er sportschefen der udtager, det er mest legitimt, hvis det ligger i kaproningsudvalget.
Mi.ES: BR:
Jeg har hele tiden haft opfattelsen af, at det er U-landstræneren og sportschefen, der udtager.
Lea:
Det er korrekt, at det er KU, der har udtagelseskompetencer for ungdomslandsholdene og udenom DRC. Når vi taler VM-deltagelse for seniorer, og det er KU, der lægger budget, så vi har været inde over det.
JR: Hvis det er KU, der betaler for udsendelserne, er det vel også dem, der udtager?
Jeg kan også støtte RM´s forslag.
ME: Jeg kunne godt tænke mig CS´s opfattelse, men for at synliggøre, hvad det omhandler det her, så har vi en LW2X, som håber på at komme til OL, eller til VM, men det er, som jeg forstår det, at det er sportschefen, der udtager.
Der vil opstå lynhurtige problemer i dette her, så jeg bakker 100 % op.
MH, DSR, er det så sådan, at vi lægger alle udtagelser ud til KU? Vi har savnet koordinering fra klubber og klubhold og til udtagelser. Hvis det er korrekt forstået, er det et fremragende forslag.
"Man kan ikke overlade alle udtagelser til frivillige, fordi TD er en professionel organisation" (FT, DRC)
CS:
Egentlig var det nok T E., der skulle svare. Der er lavet et kommissorium, hvor det skal fremgå, hvordan vi gør dette her. Det er noget, KU drøfter med sportschefen, og der kan være mange forskellige eksempler på, at ens hold ikke er blevet fremmet eller udtaget. Det er min opfattelse at Lea har været inde over de udtagelser, der har været foretaget på det seneste.
Finn
Når Lars C. i sin tid, og jeg i nuværende tid har kompetencer til udtagelser, så skyldes det samarbejdet med TD, og den aftale med TD forvaltes af en kompetent ledelse. Man kan ikke overlade alle udtagelser til frivillige, fordi TD er en professionel organisation.
JR:
Jeg sidder med kommissorium, og her står, at det alene er Sportschefen, der udtager.
BK, Roskilde
Det er vigtigt, at vi i denne kreds fungerer, og hvordan klubberne, der repræsenterer deres roere, ser tingene.
Vi har en, der er ansat til at varetage denne opgave, og det er ikke, fordi jeg sår tvivl om Finns arbejde, og der er et godt samarbejde, men i respekt for, at det er en forening, så må det være kaproningsudvalget, der står for den udtagelse, som skal foretages. Det er ikke ensbetydende med, at man ikke lytter til sportschefen.
RM:
De to næste forslag er blevet behandlet i løbet af dagen. Talentudviklingsstrategien, da er der åbenbart en strategi, og vi trækker dette forslag og det næste.
Indlæg om rostil
"Jeg tror på, at fremtiden hedder universitetsroning. Det vil være en fordel for alle, at man får ændret kommissorium." (BP, AALB.R)
Da vi indsendte vores forslag, og det jeg havde i hånden var et kommissorium for 2011, og er det ikke alt, der nu holder vand efter det, der blev sendt frem.
Det handler om rostilen, og det må være sådan, at DRCs trænere får detaljegjort den danske rostil, for det er et problem, når vi sender roere videre i systemet, at der er så stor en forskel.
Vi fik i tidernes morgen lavet en rotrænersammenslutning, så man kommer til at trække i den samme retning.
Jeg har en flok universitetsroere, som jeg har trænet siden 2013, og de spørger om roprogrammer. Jeg har behov for, at der jævnligt udsendes træningsprogrammer, for det efterspørger roerne.
Vi skal have lagt tingene frem, og det vil være til gavn for alle, specielt med så få kaproere, at det er gavnligt, at der er synlighed og åbenhed om tingene.
Jeg mener også, at det bør være KU, der skal i førersædet. Det er den rigtige vej at gå.
Nok har jeg haft med universitetsroning at gøre med siden 2013, men ser man på det globalt, så har mange verdensklasseeroere netop haft universitetsroning, som grundlag.
Jeg tror på, at fremtiden hedder universitetsroning. Det vil være en fordel for alle, at man får ændret kommissorium.
Kommentarer:
til Bjarnes forslag 1-2-3-4
Finn til forslag 1:
Du vil gerne have den danske rostil, og du er usikker på, hvordan den er. Det har vi drøftet meget i trænergruppen i DRC, og det arbejder vi gerne videre med og hjælper til i det omfang, vi kan. Det er ikke et problem at arbejde videre med det, og få det bragt ud til jer. Vi tager afsæt i de spørgsmål, du har stillet, og det er nemt at komme videre med.
Mht. punkt 3
Da har vi haft en snak i trænergruppen om de ønsker, du har fremsat, og du er til hver en tid velkommen til at henvende dig til Jens, som har de programmer, du er interesseret i, og vi fremsender dem gerne, det er ikke noget problem.
AT
Vi har ikke mulighed for at offentliggøre resultaterne, men vi har ugetest-udsendelser, og den er der ikke noget hemmeligt i, for den er ikke på individniveau.
Mht. den norske udsendelse, mangler der navne, som er mest interessante. Vi kan ikke offentliggøre på grund af reglerne om, at udgive tingene offentligt.
Lea svarer på spørgsmål 2.
Det er et godt forslag at lave en trænersammenslutning under KU, hvor en form kan være, at der dannes en arbejdsgruppe under KU, så hvis jeg efter dette seminar griber fat i dig, så kan vi drøfte, hvordan vi kan lægge det op til.
Finn:
Forslag to ang. trænersammenslutninger under KU. Som det har været omtalt i talentudviklingsstrategien har vi arbejdet på nogle platforme, hvor vi har arbejdet på en udviklingsplatform, men det er nemt at forestille sig ,at der kan være sportskurser, og det kan vi sætte på dagsordenen, hvor vi indbyder folk til at være med.
I Norge og Tyskland er der træneruddannelser, hvor vi tidligere havde trænerseminarer, som var over to dage, men der er rigtigt meget pres på dagen efter DM på trænerseminaret, måske kunne vi koble os på nordmændenes? Vi kan også hente inspiration fra Tyskland.
KH, DSR og HB:
for en del år siden mødtes man nogle gange over vinteren, så både undervisere og trænere kunne mødes og sparre. Der er talt rigtigt meget omkring træningsprogrammer, og det med at de sælges. Hvorfor lægger vi ikke vores programmer offentligt ud? Så kunne man også gøre lidt reklame for dansk roning.
AT: Det kan du finde i bogen: At Ro.
ME:
En kommentar til KH, det er en glimrende idé.
IB: Vi er kommet godt rundt om BP´s fire forslag, og er du tilfreds, BP?
BP: Ja, især meldingen fra JR, hvor vi også kan se i tyskernes retning.
Eventuelt:
Holstebro Roklub
Forslag ang. Mesterskabspokalen
Vi foreslår, at man danner en pokal, som sammensættes af fire pokaler, for unge, elite, masters og foreslår fire forskellige pokaler.
Danmarks Stærkeste Klub - Mesterskabspokalen1Fællesskab - Styrke - Udvikling
I forbindelse med det nyligt afholdte DM, har der været lidt forvirring omkring gældende tildelingskriterier.
Derfor foreslår HOLSTEBRO ROKLUB at der fastsættes et nyt regelsæt for tildeling, og som samtidigt skal afspejle hele kaproningsforløbet fra U13 til Marsters Roning.
Mesterskabspokalen tildeles den klub der sammenlagt opnår flest sejre i efterfølgende afsnit.●
ÅRGANGSPOKALEN for roere U13 til U17, bådtyper 1x, 2x, 4x, 2 , for piger og drenge●
JUNIORPOKALEN for U19 roere, bådtyper 1x, 2x, 4x, 2-, 4-, for piger og drenge●
SENIORPOKALEN for U23 og Senior roere, bådtyper 1x, 2x, 4x, 2-, 4-, 8+, for kvinder og mænd, evt. flere bådtyper –løbslisten trænger til et ”servicetjek”.●
MARSTERSPOKALEN i bådtyper 1x, 2x/2-, 4x/4-, for kvinder og mænd, kun et mesterskab pr. bådtype.●
UNIVERSITETSPOKALEN i bådtypen 8+, for kvinder og mænd.Der roes om selvstændige pokaler i inddelinger som vist, og den klub der sammenlagt opnår flest point vinder MESTERSKABSPOKALEN.
Point tildeling, der gives 1 point for Forbundsmesterskab og 2 point for DIF-mesterskab.
"For mig er det det samme, om man er vinder af DIF eller FM" (Mia, BR)
Lea:
Det er jo stillet, som et forslag, men vi behandler det under evt. Og da KU-seminaret ikke har set det, ved jeg ikke helt, hvordan det skal besluttes?
FQ, det er blot nærliggende at tage det op, og man kan gå hjem og tænke over, hvor det skal behandles henne.
Mia: Det er korrekt, at der er mere prestige i at vinde DIF-medaljer, men jeg synes ikke man skal dele det op i DIF-medaljer og Forbundsmesterskaber. For mig er det det samme, om man er vinder af DIF eller FM.
ME: Det bliver udelukkende Danmarksmesterskaber i vores optik, og Forbundsmesterskaber lægges i graven.

Det er også positivt, at vi tager det op en gang for alle, hvordan tingene hænger sammen. Vi har også DIF-mesterskaber i Langdistancekaproning. Og vi bør tage det hele med!
JR er også enig i, om DIF-mesterskaber er mere, end andet, det vigtigste er, at vi ikke får motionsdanmarksmesterskaber Det bør vidne om en grad af elite, og ikke en motionsroer. Vi kan jo køre videre i samme linje, når det handler om de unge. Vi registrerer kun DIF-mesterskaberne og ikke de andre.
BK, det er et fint oplæg fra Holstebro Roklub, så til FQ, da bør I arbejde videre med det.
FQ: Jeg kan gå ind for at det hele er med.
Til Kasper, det formål, som jeg ser det, er på kortbane, og ikke brede det ud med langdistance og coastal.
Det er udelukkende et forslag om kortbaneroning.
KH: Et af punkterne i dag var coastalroning og OL, og derfor bør coastal vel også tages med?
MH, DSR: Jeg vil gerne supplere med, at to af vores DIF-mesterskaber er i LD selvom det ikke blev afholdt i år.
I.B foreslår, at Holstebro Roklub arbejder videre med forslaget.
Kasper med en tilføjelse:
I går aftes skulle vi have været samlet, og klappe hinanden på skulderen til Award Night, så på et tidspunkt vil der stå nogen og banke på døren hos jeres klub, hvis I har vundet.
Lea:
Tak for et fint seminar, og alt materiale bliver sendt ud til jer.