Odense Langdistanceregatta indleder altid sæsonen for kaproerne. I hvert fald for dem, som ikke er debutanter indenfor denne gren af roningen, men har en vis erfaring i outriggerroning. Et er sikkert og vist. For seniorlandsholdet er det et must at deltage her - også selvom der ikke altid er den konkurrence, som roernes høje niveau matcher. Alligevel - det er her, landsholdet kan måle sig med de roere, som nærmer sig niveauet, og for hovedparten af deltagerne skal der præsteres, så landstrænernes - og sportschefens skarpe øjne netop fanger den høje standard, som mange af deltagerne skal vise på nuværende tidspunkt, så tidligt på sæsonen. Men regattaen i Odense lokker også mange andre til, og de behøver nødvendigvis ikke at have et højt landsholdsniveau for at være med. Tværtimod kan det være en fast tradition at indlede sæsonen med en tur på Odense Kanal, hvor distancen er 6 kilometer. |
Igennem flere år har der ikke været den helt store tilslutning til otterløbene, og for kvindernes vedkommende er det yderst sjældent, at mere, end én otter deltager på spindesiden. Men det er der lavet om på nu. For med indførelsen af løb for Universitetsroere er otterkategorien her blevet noget af et tilløbsstykke.
Således var der deltagelse fra Sønderborg, Odense, Aalborg og Bryggens Roklub. Sidstnævnte hed tidligere Roklubben SAS. I efteråret 2021 afvikledes en otterregatta for universitetsroere på Odense Kanal for allerførste gang, og det blev en succes, som sikkert har givet roerne så meget blod på tanden, at deltagelse ved årets første regatta er et mål i sig selv for indledningen af sæsonen.
Naturligvis er der plads til endnu flere universitetsottere ved danske kaproninger, så lad os håbe, at de klubber, som tidligere havde universitetsroning, som en fast del af klubaktiviteter, Aarhus Studenter Roklub og Danske Studenters Roklub kommer med igen.
Udover Universitetsløbet var to herreottere til start fra hhv. Københavns Roklub og Bagsværd Roklub, og det er altid glædeligt at se, at kvinderne fra Københavns Roklub deltager v. Odense Langdistanceregatta, hvor der desværre sjældent er konkurrence til de seje damer, der dog denne gang kunne måle sig med ottermandskaberne hos uniroerne.
Flot sæsonåbning af de helt unge
Vi har fulgt dem, lige siden de deltog i regattaer for allerførste gang over blot 500 meter i junior C. Nu er de blevet større, og for flere af de unges vedkommende var det debut på Odense Kanal. Nogen af dem er børn af tidligere dygtige landsholdsroere - og det bliver spændende at følge dem fremover. Der er virkelig klasse og kvalitet over de unges niveau på nuværende tidspunkt.
Med en Sverri Nielsen ude, er vejen banet for andre - men der er naturligvis ikke tvivl om, at Bastian Secher, Roskilde Roklub, er i særklasse - her følger et udpluk af fotos fra lørdagen
- Herligt med to både til start fra Københavns Sydhavn. Det ene hold fra: Bryggens Roklub, det andet fra Københavns Roklub
De var tæt på en OL-udtagelse i 2021 - men det glippede. Alligevel fortsætter de to stærke letvægtskvinder fra Bagsværd Roklub: Mathilde Persson & Marie Mørch, og viser, som vanlig, klasse.
Roinfos journalist har sine faste "foto-locations" ved Odense Kanal, når der er regatta, og sådan har det været i flere årtier.
Det kan derfor ikke undgås, at journalisten hører, hvilke kommandoer, trænerne sender ud til roerne, idet trænerne fra land og på cykel kan følge sine roere hele vejen fra start til mål. I øvrigt som det eneste sted i landet, når der er kaproning.
Én træner råbte meget aggressivt og nedladende ud til sit mandskab, en anden benyttede ord fra de nedre regioner, ord som gjaldede højt og klart over Odense Kanal, og hvor den gamle kvindelige fotograf måtte krumme tæer - for ikke at tale om de almindelige borgere, som stod på modsatte side af kanalen,ved siden af fotografen, hvor de så på roningen, som ellers blev præsenteret på bedste vis, men hvor tilskuerne ikke kunne undgå at høre, hvad der blev råbt.
Så var der de mere erfarne trænere, som har været i gamet i mange år, der forstod at følge roerne og pace dem på en rigtig fin måde.
Lad os konkludere det sådan - der er mange ret unge trænere i kaproningens verden, og det kan derfor godt blive lidt for kækt, når enkelte af disse skruer lidt for højt op for blusset, når der paces.
Og efterfølgende kunne deres udsendte endnu engang ikke lade være med at tænke lidt over, hvorfor i al verden dansk roning slet ikke har kvindelige trænere?
Men det er så en anden historie.
Tilfreds arrangør
Da Roinfo kontakter Johnny Rusbjerg et par timer efter søndagens sidste løb, er han endnu ikke færdig med at pakke ned. - Jeg skal lige ud og aflevere en motor, vi har lånt til regattaen, lyder det.
- Men jeg er godt tilfreds, jeg synes det gik fint. I betragtning af, at vi de foregående år har været ramt af corona, som påvirkede arrangementet i høj grad, så er jeg imponeret over det høje niveau, deltagerne havde denne gang, siger Johnny Rusbjerg.
Se resultaterne HER