Danmark er repræsenteret i 5 bådklasser, når Europamesterskaberne i roning finder sted i Strathclyde, lige udenfor Glasgow i Scotland fra torsdag, hvor der er indledende heats til og med søndag, hvor både lørdag og søndag er inddraget til finaledage.
Den danske trup får lidt at se til, for hovedparten af de deltagere, der er med fra det øvrige Europa, er dem, der i forvejen forventes at nærme sig præmiepodiet, når VM finder sted om halvanden måned i Bulgarien.
Fra dansk side har man udtaget de roere, der er tæt på VM-niveau, men ikke er udtaget til VM i Bulgarien. Til gengæld er alle danske deltagere stærke og erfarne, og for hovedpartens vedkommende, har de tidligere været med, som en del af det danske landshold, når det handler om EM & VM.
Dansk ronings satsning er under forandring. Fra at koncentrere sig om scullerbåde og letvægtsfirer uden, er det nu ændret til en-åres både for kvinder, og for mændenes vedkommende hedder det nu M4- og LM2X, og en 1X.
Det har betydet, at flere af Danmarks allerstærkeste scullerroere på sværdsiden har skullet omstille sig fra at være landsholdsroere i scullerbådene til at ro med én åre, og vi ser nu dygtige scullerroere, herunder også Bastian Secher, være stærkt udfordret, når det handler om at forsøge sig i M2- og M4-, selvom de måske sammen ville kunne udgøre en stærk M4X. Ved EM vil vi opleve en dygtig scullerroer, som Nick Larsen, Odense, ro M2-, mens Frank Steffensen, DSR, der også var en del af en-åresprojektet i foråret, hvor han endte med at beslutte sig for at vende tilbage til den disciplin, der falder ham bedst, nu er med ved EM i M1X!
Roinfo giver læserne en større omtale af de danske deltagere, der om få dage skal kæmpe ved EM i Glasgow. Vi ønsker deltagerne al mulig held og lykke med opgaverne.
LM1X
Sebastian Terp, Odense Roklub.
Den tidligere Furesøroer har roet siden 2012, og allerede sommeren efter, kvalificerede Terp sig til JVM i 8+, hvor mandskabet opnåede en samlet 14. plads. Det med 3 af de roere, der netop har været med ved U23VM i Poznan. I 2017 roede Sebastian Terp sig til en 3. plads i B-finalen, og det i LM4X-, i øvrigt med Frederik Taulbjerg, der i lørdagens finale (2018) blev nummer fire i samme bådtype. |
Der er indledende heats: Torsdag d. 2. August, og for LM1X, er det kl. 12.12, 12.18 og 12.24.Opsamling fredag kl. 10.42, semifinaler: 09.54 & 10.00 lørdag, finaler søndag, C-finale 09.36, B-finale: 10.06, A-finale: 11.15.
Terps træner er: Johnny Rusbjerg
M1X,
Frank Steffensen, Danske Studenters Roklub,
repræsenterer Danmark ved EM. I forvejen er det klubkammerat, Sverri Nielsen, der ellers huserer i M1X, men han skal senere til VM, så nu får Frank chancen i det fine selskab.
Danmarks højeste kaproer, 208 cm, fyldte 30 år i søndags, og sidst vi så noget til Steffensen var ved Sorø Regattaen for snart en måned siden. Frank har været plaget af en skade igennem det meste af foråret, men i Sorø fik han markeret sig sådan, at det udløste en billet til Europamesterskaberne i Glasgow.
Steffensen indledte sin rokarriere i 2009, og har da også været med til alt, hvad der findes af internationale regattaer, på nær OL. De bedste placeringer har været i M2X med Sophus Johannesen, hvor det i 2013 & 2014 blev til 12. pladser ved VM. |
Træner: Nils Menke, DSR, er med i Glasgow.
W1X:
Mette Dyrlund Petersen, Danske Studenters Roklub.
Begyndte at gå til roning for snart 10 år siden, og har siden været en dygtig del af det danske rolandshold. De første år med en anden dygtig DSR-roer, Anna Munck Laybourn i 2X. De blev trænet af Morten Tibian. I 2011 & 2012 opnår Mette og Anna to pæne 5. pladser ved EM. Deres veje skilles, og Mette fortsætter i DRC, hvor hun nu ror 4X- med Anne Dsane, Lærke Berg Rasmussen og Lisbet Jakobsen. Det bliver til en 4. plads ved EM i 2013.
Ved VM i Korea samme år, bliver Mette og Lisbet nr. 6 i 2X.
Ved World Cuppen i Luzern, i 2014, vinder Mette og Lisbet B-finalen. Men i VM-træningslejren frem mod Amsterdam er det, at Mette Dyrlund rammes af en blodprop.
Fuldstændigt enestående får hun kæmpet sig tilbage allerede året efter. Parret bliver nummer 8 ved EM, men ved VM er de ikke med helt fremme i førerfeltet, og det bliver til en placering i C-finalen. De kommer ikke til OL sammen, og Mette tager et slags sabbatår, hvor hun kaster sig over Coastal og opnår her en meget flot 4. plads ved VM med klubkammerat, Julie Schou. I 2017 er Dyrlund tilbage igen, og prøver lykken med unge Anne Larsen, Odense Roklub, uden at parret topper ved VM.
Mette har i 2018 vist meget flot roning af høj international klasse, og da hun opnåede en imponerende 2. plads ved den store internationale Amsterdam Regatta, om Women´s Trophy, var vejen naturligvis banet til en EM-udtagelse. Mette Dyrlund trænes af Henrik Asmussen fra DSR. |
M2-:
Nick Larsen, Odense Roklub & Christoffer Kruse, DSR.
De to har hele sæsonen været med i kampen om at komme på en 4-, som nu er målsætningen fra dansk side, så det har heddet toer uden i alle afskygninger. Larsen er ellers en sand ekspert i sculler, men må følge med strømmen - indtil videre, den unge elektriker fra Odense...
Christoffer Kruse, Danske Studenters Roklub, har til gengæld mest roet en-åres både. Larsen & Kruse vandt finalen begge dage i Sorø, og det gav dem billetten til EM i Glasgow.
Nick begynder at ro, som 15 årig i 2010. To år senere debuterer han internationalt ved JVM i 1X, hvor det bliver til en 1. plads i D-finalen. Året efter sidder Nick på en dobbeltfirer, og det pudsige er, at to andre på båden i denne tid er lige så engageret mht. firer uden og kampen om pladserne, som Nick, idet Joachim Sutton, Roskilde, og Peter Rytter Munk, Hadsund, var med i 4X- i 2013. Det bliver til en placering i C-finalen. I 2014 ror Nick 2X med Esben Rusbjerg, og parret bliver nr. 3 i C-finalen. Denne placering opnår han også i 2016 - men i 1X, og i 2017 bliver det til en 3. plads i B-finalen ved U23VM, en samlet 9. plads. |
Christoffer Kruse har ikke roet lige så længe, som Nick Larsen. Kruse fik for alvor roet sig ind i varmen på rolandsholdet i 2017, hvor han blev udtaget, som reserveroer til M4-med Peter Holmquist; LR, i M2- til VM, hvor det blev til en 5. plads i C-finalen. Træner for Nick & Christoffer ved årets EM, er Nils Menke, DSR. 18 både er tilmeldt i M2-, og der er indledende heats torsdag: 09.42, 09.48 & 09.54 senere samme dag, kl. 13.18 & 13.24, er der opsamling. C-finale fredag: 11.36. Semifinaler fredag: 11.42 & 11.48. Der ros A-finale lørdag: 11.30 |
Tanja Spring Ehlers, KVIK, Luise Lund Hansen, Odense, Silja Davidsen, Roskilde og Nikoline Laidlaw, DSR.
Træner: Christian Place Petersen, KVIK.
Med baggrund i genindførelsen af kvindernes firer uden styrmand ved OL, har Danmark for alvor taget bådtypen til sig og satser højt, og at det er et fornuftigt træk, så vi allerede i 2017, hvor Danmark viste flotte resultater ved U23VM, hvor man tog en total satsning i samtlige en-åres både. Således mødte Danmark til start i W2-, W4- og W8+, og det gik rigtigt godt for de unge danske kvinder.
Nu satses der også hos seniorerne, og det udløste forleden en flot sølvmedalje ved World Cuppen i Luzern, hvor Danmarks W4- slog til.
Ved EM har Danmark også en båd med, og det med kvinder, i et godt mix af nyere roere og mere erfarne.
Det er erfarne: Tanja Spring Ehlers, th., KVIK, der stroker båden. Tanja kommer oprindeligt fra Bagsværd Roklub, begyndte at ro i 2006, og har i sin karriere roet med de kvinder, der i årene derefter kom til at præge billedet på spindesiden for dansk dameroning. Hun debuterede internationalt med Lisbet Falch Jakobsen ved et WC i 2009 i W2X. I 2010 satsede Danmark på en W4X med Tanja, Fie, Lea Jacobsen og Lisbet Falch Jakobsen, der opnåede B-finaleplaceringer ved to World Cups. I Luzern roede Tanja og Lisbet 2X, uden at opnå en A-finaleplacering. Tanja var med ved EM i 2012, hvor det blev til en 12. plads i W1X. Siden har vi ikke set Ehlers ved EM eller VM. Men det sker nu. 37-årige Ehlers er med i Glasgow, og stroker fireren. Som et kuriosum skal det nævnes, at Tanjas tidligere makker fra W4X-, Lea Jacobsen, er med, som mandskabsleder, for den danske EM-trup i Glasgow. Nikoline Laidlaw, th., 23, Danske Studenters Roklub, men ellers: University of Southern California. Som for mange andre unge kaproere, banede svømningen vejen til roningen. Nikoline dukker for alvor op i 2017, hvor hun på et visit hjemme hos sin mors familie i Danmark, får relationer til DSR, og udtages til U23VM, hvor hun med de øvrige stærke en-åres roende unge kvinder bliver en flot femmer i 8+. Bådtypen er også Laidlaws hoveddisciplin i Californien, hvor en anden af kvinderne her er: Astrid Steensberg, tidl. Sorø, nu DSR. Laidlaw, der, med sine 185 cm, har den rette højde til kaproning, er derfor ikke uvant med mesterskaber af høj klasse, som hun, med bl.a. Steensberg, klarer imponerende flot hjemme i staterne. | Helt ny i internationale sammenhænge er Odense Roklubs Luise Lund Hansen,tv., 23 år, og siden sin spæde begyndelse indenfor roningens verden, først som universitetsroer, har Luise Lund Hansen undergået en fantastisk udvikling. Men flere har også kunnet ane, at et stort talent var på vej ind i roningens eliteverden. Hansen indledte med at dupere flere gange ved indendørs DM i ergo, hvor hun, totalt ukendt, kom ind og fik roet sig godt med blandt de bedste roere herhjemme. Siden har hun prøvet at ro 2X, som især Odense Roklub altid har været skarp i. Så stod den på W2-, og det resulterede i, at Luise fik roet sig ind på denne firer, der nu skal til EM. Det er hendes første store internationale opgave. Silja Konoy Davidsen, tv., 21, Roskilde Roklub, har allerede prøvet at være med til et par store internationale opgaver. Første gang i 2014 ved JVM i en dobbeltfirer med tre roere, der alle har været en del af landsholdet lige siden. Julie Poulsen, Odder, Anne Larsen og Marta Kempf, Odense. I 2016 var Silja udtaget til U23VM i LW4X-, hvor hun blev nummer 3 i B-finalen, og det med: Marie Mørch og Iben Østergaard, Bagsværd samt Line Katrine Olsen fra Odense Roklub. Davidsen er atter et godt "produkt" af det flotte arbejde dedikerede trænere udfører i Roskilde Roklub, og det udløser billetter til EM og VM igen og igen. |
Indledende heats torsdag: 10.00 & 10.06. Opsamling fredag: 11.06, B-finale lørdag 09.24, A-finale lørdag: 11.45.
TV-dækning
Danmarks Radio dækker 1. dagen fra EM i roning.
I DR´s optaktsartikel står følgende:
Fra den 2. august til den 5. august dyster 600 af Europas bedste roere om guld, sølv og bronze ved European Championships i Glasgow.
På floden i Strathclyde skal der uddeles medaljer i 18 forskellige discipliner, og spændende bliver det at se, om nogle af dem får dansk ejerskab.
Der sendes TV-transmission på DR1 på følgende tidspunkt:
Torsdag d. 2. august kl. 10.25
Kommentatorer: Mathias Jacobsen og Nils Henrik Stene