Tekst: Mette Bacher
Det blev til danske placeringer et stykke væk fra A-finalerne ved årets junior-VM, i Tjekkiet.
Således rundede den danske delegation af med B-finaler, hvor tre danske både skulle kæmpe om placeringerne om nummer 7-12.
Pigerne lagde ud med en placering, som nummer 5, gled ned på 6. pladsen, men fik roet sig op igen, og kom i mål, som nummer 5 i B-finalen. Dermed blev den danske firer, som vandt bronze ved EM for noget tid siden - nummer 11 ved VM.
W4X-
De danske piger lægger hårdt ud i B-finalen, og fører løbet på de første 500 meter, hvorefter italienerne tager over. Ved 1000 meter er danskerne på 2. pladsen efter italienerne, og denne placering holder kvartetten i mål. Dermed bliver W4X- nummer 8 ved VM. En præstation, som må takseres, som i orden. Man kan ikke sammenligne med resultatet for 2017, for her måtte den udtagne båd trække sig kort før VM, grundet en overbelastningskade hos en af pigerne.
De danske drenge i dobbeltfireren kan et og andet med at tordne af sted - især på de sidste 500 meter!
Det har vi set gennem hele VM-forløbet. Kvartetten holder sig i baggrunden på den første halvdel af distancen, for så at give den gas og alt, hvad der overhovedet kan bydes ind med på de sidste 500 meter. Det resulterede i en flot verdensrekordtid i opsamlingen, men rekorden holdt i et døgn, og blev knækket igen af en konkurrerende båd.
Danskerne bliver nummer to i B-finalen, og det giver en samlet placering, som nummer 8 ved junior-VM.
Drengene ror en meget flot C-finale, som de vinder, det er en udmærket præstation, set i lyset af, at tre af drengene debuterer ved et VM.
Pigerne kvalificerer sig til D-finalen, men trækkes ud der fra, grundet en overbelastningsskade.
Med baggrund i Danmarks unge roeres deltagelse ved VM - og det ved henholdsvis U23VM - og U19-VM, som netop er et overstået kapitel for Danmark, står det klart, at der slet ikke blev nogen medaljer i 2018 til Danmark.
Der var mange hold med ved U23VM forleden, men blot et enkelt, herrernes LM4X-, kvalificerede sig til A-finalen, og selvom alle “regnede med”, at mandskabet ville tage medalje, nu de fire stærke unge herrer havde roet et sandt klasseløb i Luzern, og vundet sølv, så lykkedes det ikke for samme kvartet at vinde medalje ved U23VM, men det blev til en 4. plads, som i første omgang kan virke skuffende, men som alligevel, nu man ser tilbage på både U23VM og JVM, er et flot resultat. Det udmøntede sig også i en ekstra udtagelse til VM for seniorer, hvilket er fuldt ud fortjent.
Da roinfo kontaktede ungdomslandstræner Nils Henrik Stene i forbindelse med U23VM, var det en Stene, der fortalte, at det nu var tid for at tage hjem og tænke. Det har han også netop udtalt til et andet medie i forbindelse med junior-VM, der netop er overstået i Tjekkiet.
Dermed hedder det tænkeboks, og her må de involverede ledere finde ud af, om der gik noget galt, om man kunne have gjort det anderledes, og hvad der så skal til for at Danmark kommer i nærheden af medaljerne, når der er VM for de unge roere.
Da Danmarks U19-roere heller ikke kom i nærheden af medaljerne ved JVM, så bliver det spændende at se, hvad ungdomslandstræneren og kaproningsudvalget melder ud om, når der er tænkt tanker.
Der er ingen tvivl om, at de unge roere, Danmark har haft med ved verdensmesterskaberne og det for U23 og U19, er dygtige, og forsøger at vise det, der skal til, hvilket de har kæmpet for i flere år.
Ida/Frida- og Anne/Marta-effekten savnes
Spørgsmålet er så, hvor der skal ændres på tingene, og om den måde man kører projekttræning på skal fortsætte i samme retning, og med de samme personer, og hvilke brikker, der skal flyttes rundt med for at målene om A-finaleplaceringer bliver opfyldt ved hhv. U23VM og junior-VM.
Skal der satses på helt andre bådtyper, end dobbeltfirere hos juniorerne?
Der er trods alt sket en holdningsændring i seniorernes klasser, hvor det nu hedder 2- & 4-.
Men Danmark satsede slet ikke på W2- & M2- i de unges rækker ved VM.
Danmark scorede trods alt EM- og VM-sølvmedaljer i JW2- for blot to år siden med de to dygtige roere fra Holstebro & Bagsværd v. Ida Petersen & Frida Sanggaard. Mens Odense Roklubs egne Marta Kempf & Anne Larsen blev Europamestre i pigernes 2X.
Det bliver interessant at se, hvad ledelsen for Danmarks unge kaproere melder ud om efter U23VM og JVM.
Og samtidigt en optakt til gode drøftelser ved det kommende KU-seminar til november.