Mens Danmarks elitekaproere nu har haft mulighed for at deltage ved to World Cups, så har dem, der også skal forsøge at klare sig godt internationalt ventet på at deltage i Koninklijke Holland Beker på den kendte robane, der er placeret på Amstelveen lidt udenfor Amsterdam.
Omgivelserne er dejlige, mange traditioner er tilknyttet denne bane, og det har altid været herligt at være tilskuer eller deltager her.
I Holland vægter man tilskuerne højt, så som en ekstra mulighed, kan man komme til at følge roerne fra start til slut via to kæmpe lastvogne, hvor der på ladet er bænke, så man siddende kan følge med på nærmeste hold og heppe på deltagerne. Man skal så lige huske en ikke uvæsentlig detalje, og det er at ramme det rigtige løb, da der er flere lastbiler i spil.
Amstelveen, som oversat betyder: øen Amstel, er kendt for at have været en del af de olympiske lege i 1912, hvor roningen fandt sted på en kanal ved Amstel. I slutningen af 1930´erne blev ro-regattaer flyttet til denne kunstige kanal.
Men i modsætning til tidligere år benytter KU som sådan ikke regattaen til at bedømme roerne, hvor det før var sådan, at Ratzeburg og netop Amsterdam var de to muligheder, man havde for at vurdere, om roere kunne udtages til U23VM. De senere år har regattaen i Amsterdam ikke været så velbesøgt, som tidligere af mange store udenlandske ro-nationer. Alligevel kan de danske deltagere med stor sandsynlighed benytte regattaen i Holland som en slags iagttagelse og muligheden for en bedømmelse af, hvor godt det ser ud med niveauet, før det går løs med store internationale begivenheder i sidste halvdel af ro-sæsonen.
Da man sidste weekend afviklede 2. World Cup i Linz, glimrede to af verdens allerbedste scullerroere ved deres fravær. Således var den dobbelte olympiske guldvinder, Mahe Drysdale meldt til, men måtte trække sig ved semifinalerne, grundet forkølelse. Han melder klar til weekendens regatta i Amsterdam, hvor der er en vis form for prestige forbundet med at vinde trofæet i herrernes scullerløb. Her møder han sidste års vinder: Ondrej Synek fra Tjekkoslovakiet. Drysdale har vundet trofæet i 2015 & 2016.
Mathilde, Juliane, Aja & Trine
Første internationale start til kvindernes letvægts-4X-
De har ventet noget tid, men nu kommer Danmarks letvægtsdobbeltfirer på spindesiden, endelig i kamp. Det sker lørdag, hvor Mathilde Persson, Bagsværd, Juliane Elander, Odder, Aja Runge Holmegaard, Roskilde og Trine Toft Andersen, Hadsund skal ro deres første internationale finale. De skal møde en båd fra Hong Kong, hvor en af roerne om bord har været med ved flere internationale regattaer, som VM og OL, uden dog helt at toppe. En anden af roerne har været deltager ved junior-VM. Dertil et mandskab fra Orca, som ikke har vist internationale resultater på et højere plan.
De danske letvægtskvinder ror åben klasse søndag, hvor konkurrencen er mere spændende med mange stærke hollandske mandskaber.
Kraftcenter Bagsværd danner det ene mandskab, hvor tre af kvinderne er hjemme i Danmark for en stund, idet de i et par år har været studerende på universiteter i USA. Det drejer sig om Ida Birkjær Petersen fra Holstebro, der ikke at forglemme vandt EM- og VM-sølv i 2- for juniorer med Frida Sanggaard Nielsen fra Bagsværd Roklub, samt Astrid Steensberg, DSR, tidligere Sorø, og Julie Holst Poulsen fra Odder. De danner en stærk kvartet med Marta Kempf fra Odense Roklub. Det andet mandskab her er: Silja Davidsen, Roskilde, Nikoline Laidlaw, DSR, Tanja Spring Ehlers, KVIK og Luise Lund Hansen fra Odense.
De danske kvinder skal møde: Indonesien, et kombineret hollandsk mandskab, en tysk kombination, hollandske: Njord og yderligere en hollandsk kombination. Den bedste målestok for danskerne er uden tvivl den ene hollandske kombination, som netop har været med ved World Cuppen i Linz, hvor det blev til en samlet 8. plads.
W2X: Mette Køchs Nielsen, Aarhus og Mie Rützou, Odense, ror åben klasse, og det sker mod hollænderne de Jong og Scheenard, der i denne sæson har flotte resultater med sig, inden det for alvor går løs ved 3. World Cup i Luzern og VM.
B1X: Julie Gaumitz Storm fra Odense Roklub får også noget at se til på Bosbaan mod en roer fra CR Flamengo, Halmstad, 2 hollændere og en tysk senior B-roer.
Østergaard og Pultz mødes i Amsterdam. Det sker i kvindernes letvægtsklasse, hvor Iben fra Bagsværd og Christina fra Odder, får noget at se til overfor: 11 andre kvinder fra hhv. Holland, Hong Kong, Tyskland og Egypten.
Hadsund Roklubs William Wisholm er eneste dansker til start i BM1X, til gengæld møder han 15 konkurrenter.
Og Terp
Også Kraftcenter Odenses Sebastian Terp skal vise særklasse for at nå finalen overfor 17 konkurrenter i et solidt internationalt felt med roere fra: Brasilien, Georgien, Sverige, Holland, Hong Kong, Frankrig, Irak, og Irland.
Danmark har to repræsentanter til start i 1X, kvindernes åbne klasse, der også er noget af et tilløbsstykke og normalt med mange deltagere af verdensklasse.
Fra dansk side, er Mai Nielsen, Aarhus Roklub, og Mette Dyrlund Petersen, fra Danske Studenters Roklub med her. Og her bliver der noget at se til overfor stærke kvinder fra Holland, Brasilien Australien, Sverige og fra Tyskland, Annekatrine Thiele, der har flere verdensmesterskaber bag sig, og er regerende olympisk mester i kvindernes dobbeltfirer, som tyskerne tog sig af i Rio. Thiele går efter at stige helt til tops ved VM i kvindernes 1X, og blev nummer fire ved årets første World Cup - og nummer 6 i Linz, hvor Danmarks egen Fie Udby Erichsen, KVIK, vandt bronze.
Derudover er der revanchematcher for hovedparten af de danske deltagere.
Du kan læse mere om Holland Beker Regattaen: HER